Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AUTOMATYCZNY SYSTEM NAWADNIANIA - jaką firmę polecacie? Na co zwrócić uwagę?

CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU  

41 użytkowników zagłosowało

1. 1. CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU

Recommended Posts

Witam,

mnie sie wiadro 10ltr z wodociagu napelnia 34sek

i co z tym mozna zrobic?

no... to daje okolo 1m3 na godzine...

czyli innymi slowy jak masz duzy trawnik to nie zdazysz zlac go pozadnie bo woda wczesniej odparuje w te upaly ;)

przy zalozeniu ze masz ten 1m3 przy okolo min. 2 atm bedziesz mogl podlaczyc max 2-3 zraszaczy na T200 gardeny na najmniejszych dyszach - raczej 2 jezeli potrzebny duzy promien. bedziesz potrzebowal duzo skcji.

lepiej chyba zrobic wiekszy zbiornik, lub wymienic rurki.

zerknij tutaj... tam zebralem mniej wiecej informacje o wydajnosci zrodel wody...

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66964&highlight=pompa+zraszaczy

T200 maks. zrasza okolo 200m2 pow. to przy zalozeniu ze podlewamy 10litrow/m2 daje 2m3. przy wydajnosci 1m3/h to daje 2godziny lania na 1 zraszacz.... hm... troszke dlugo....

a sa tacy co leja 25l+

ja podlewam jedna sekcja 9 zraszaczy ale zwieksze ich ilosc do 12... na 400m2 przy wydajnosci okolo 3,5m3 przy 2,5 atm.

hej

• Odpowiedzi 750
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

masakra :-? ...chciałem zbadać ciśnienie z ujęcia wodociągu w piwnicy i... omal chaty nie zalałem!!! Ci wspaniali fachowcy tak to zrobili, że tylko się dotknąłem do pokrętła, a tu fontanna wody! :evil: nie wiem jak to do tej pory się trzymało. Dopiero teraz sobie przypominam, że nikt z gminy nie odebrał tego licznika... Na razie to załatałem po swojemu, ale aż mnie trzęsie żeby komuś za to przywalić :D ...z pomiaru oczywiście nici... :(

A czy można mając wynik na cienkiej rurce (1/2 lub 1/4) wirtualnie w przybliżeniu określić wynik dotyczący rury 3/4?

Dzięki wszystkim za rady.

U mnie sytuacja wygląda tak:

Przed wodomierzem jest dość gruba rura, jakieś 40mm chyba.

Potem wodomierz - średnicy nie pamiętam, muszę sprawdzić, ale pewnie jakiś standard - 3/4" ???.

Potem filtr chyba sznurkowy, taki duży.

Potem reduktor nastawiony na 3,5 atm (po odkręceniu kranu spada do jakieś 2,8atm wg manometru przy reduktorze).

No i dalej instalacja domowa, w tym rurki 1/2" do kranu w ogrodzie.

Jak widzę mam kilka wyjść:

1. zostawić tak jak jest ale zrobić dużo obwodów - koszty zaworów

2. wpiąć się grubszą rurą (+ ew. podlicznik):

a. za reduktorem

b. przed reduktorem

3.zmienić wodomierz na większy przekrój jaki?

Bez reduktora ciśnienie w wodociągu jest ok 6 atm.

Co radzicie?

Co do rysunku: są 3 sekcje, całkowicie niezależne, podprowadzone do kranu w północnej (górnej) ścianie. Tam byłoby podpięcie do kranu i ew. 3 zawory elektryczne.

Zraszacze ustawiłem na obwodzie, bo wg wszelkich poradników to pierwszy krok. A potem okazało się, że środek jest wystarczająco pokryty i nie ma co wstawiać tam wstawiać zraszaczy 360stopni - trawnik ma szerokość ok 6-7,5m.

Do sterowania wydajnością chce użyć dysz które są w komplecie ze zraszaczem - osobne są do 90, 180 i 270 stopni - liczby pod T200 to ich wydatki wodne. Na poszczególne sekcje wyszło mi ok. 1400, 1100 i 800 l/h przy 2 atm (46, 40 i 21 wg jednostek Gardeny).

Planowałem całe orurowanie zrobić na niebieskiej PE 25 mm plus złączki irritec (zielono-czarne) (1,50zł/mb plus 4,50-10zł za złączkę). Zraszacze T200 mają podłączenie 1/2". Wydaje mi się że rura jest wystarczająco gruba, żeby nie martwić się bardzo o spadki ciśnienia między kranek i pierwszym zraszaczem, a także między kolejnymi (nieprawdaż?). Max. długość rury to ok. 50m.

Tanake wygląda ciekawie ale nie widziałem ich nigdzie w Krakowie...

Witam,

Dzieki serdecznie za wszystkie info,

Odnosnie wydajnosci to zapomnialem powiedziec ze lalem wode spryskiwaczem a nie bezposrednio a chyba to blad?

Mam jeden trawnik mam 180m2,podzielilem go na 4 pola posrodku wbilem takie koleczki typu srodek kola i tam wbijam prosty zraszacz Gardeny o zasiegu ok 4m i tak podlewam na kazde pole ok 12-15 min.

W sumie czasem na godzine wychodzi mi prawie 1100m3...

Kiedys jak podlaczylem 2 takie naraz to bardzo slabo pryskalo...

powtórzę pytanie: czy można, chcąc ustalić ciśnienie na wyjściu, wykorzystać do tego rurkę 1/2 lub 1/4, a potem wirtualnie w przybliżeniu określić na podstawie jakiejś tabeli ogólnej przybliżony wynik dla rury 3/4? Bo co mają zrobić Ci, którzy mają beznadziejnie cienkie przewody (sytuacja przed ich wymianą), natomiast chcieliby znać możliwości swojego systemu przed rozpoczęciem przeróbek?

drugie pytanie: czy ma sens zastosowanie "na wyjściu" tuż przed automatyką, zaworami... rury fi 32 jeżeli wcześniej z wodociągu mam doprowadzenie fi 25? Jeżeli na fi 25 miałem 6 bar, to czy teraz na fi 32 będę miał również tyle, a może mniej lub więcej? Czy ktoś mógłby mnie oświecić w tej materii, bo ciemna masa raczkująca jestem w te klocki?

Albo inne rozwiązanie: mam jedną rurę fi 25 (3/4) i teraz rozbijam to na 2 końcówki 3/4. Jeżeli jedna będzie "pracować" ciśnienie nie zmieni się prawie wcale, ale co gdy będą pracować obie? Jakie będzie ciśnienie na każdym końcu, gdy np.: na pojedynczej (pierwotnej) jest 6 bar? 6 : 2 = 3? To byłoby za proste chyba... :-?

Wydaje mi się, że tak naprawdę to ciśnienie jest mniej istotne, a ważniejsza jest wydajność źródła wody. Czyli objętość która może być dostarczona w czasie. Dla instalacji nawadniających przyjmuje się jakąś tam w miarę stałą prędkość przepływu wody rzędu 1-2 m/s, zatem na objętość (a co za tym idzie wydajność) największy wpływ ma przekrój rury. A przekrój to pi rkwadrat albo pi d kwadrat/4.

Różnica między 1/2" a 3/4" to 1:2,25 czyli przy tym samym ciśnieniu na rurze 3/4 można powiesić 2x więcej zraszaczy.

Na marginesie: zasięgi zraszaczy są podawane najczęściej dla 2-2,5 bar. Większość z nich nie wytrzymuje ciśnienia większego niż 3-4 bary, więc 6 barów to może być za dużo...

To wszystko powyżej to moje luźne dywagacje...

tak szukam odpowiedzi w Twojej wypowiedzi damiang i nie mogę się dopatrzyć :wink: a zatem jeszcze raz:

Czy jeżeli na fi 25 miałem 6 bar, a teraz przedłużę ją inną średnicą, większą, powiedzmy fi 32, to będę miał inne ciśnienie na nowym końcu rury? Moim zdaniem ciśnienie spadnie, ale pytanie jest czy po tym zabiegu więcej wody wypłynie w jednakowym czasie (porównujemy wypływ przed i po przedłużeniu instalacji)?

Ot, zagadka :D

Według Prawa Bernoulliego:

W rurze o mniejszym przekroju ciecz płynie szybciej (v1 > v2), w związku z tym panuje w niej mniejsze ciśnienie niż w rurze o większym przekroju.

Ciecz płynąc w rurze o zmieniającym się przekroju ma mniejsze ciśnienie na odcinku gdzie przekrój jest mniejszy.

Moim zdaniem ciśnienie spadnie, ale pytanie jest czy po tym zabiegu więcej wody wypłynie w jednakowym czasie (porównujemy wypływ przed i po przedłużeniu instalacji)?

Bernoulli był innego zdania :D. Wedle niego w tej grubszej rurze zmniejszy się szybkość przepływu wody a więc ciśnienie będzie wyższe.

Nie wyleci w tym samym czasie wiecej wody z grubej rury niż wpłyneło do niej wcześniej tą cienką z wodomierza :D.

Jeszcze raz powtarzam: szybkość przepływu wody grubą rurą jest mniejsza ale płynie szerszym strumieniem, zaś odwrotnie jest w cienkiej rurze.

Zjawisko to jest określane jako tzw. paradoks hydrodynamiczny bo niby przeczy „zdrowemu rozsądkowi".

damiang pisze:

Na marginesie: zasięgi zraszaczy są podawane najczęściej dla 2-2,5 bar. Większość z nich nie wytrzymuje ciśnienia większego niż 3-4 bary, więc 6 barów to może być za dużo...

Masz rację. Tylko ciśnienie wody na wyjsciu z zasilania to nie jest to samo cisnienie co na zraszaczach. Do zraszaczy nie jest doprowadzana woda bezposrednio rurą calową. Przez zraszacze (dysze) woda płynie bardzo szybko (małe przekroje tych wężyków) co nie znaczy, że pod wielkim ciśnieniem (paradoks ? :D ).

..

No to może coś bardziej konkretnego z tymże dla większej średnicy:

http://www.iglak.pl/gardena/ciecze.htm

Poniżej przedstawiony jest przykład ilustrujący powstawanie oporów przepływu w rurach montażowych (3/4" i 1") wyrażony w spadku ciśnienia [bar] na każde 100mb rury (dla rury prostej).

Przepływ w l/min 30 36 48 60

w rurze 3/4" PE,

faktyczna średnica

wewnętrzna 20.4mm 1.4 1.9 3.2 4.8

w rurze 1" PE,

faktyczna średnica

wewnętrzna 26mm 0.4 0.6 1.0 1.5

Jak wynika z powyższego przykładu wraz ze wzrostem przepływu spada ciśnienie w instalacji. Spadek ten jest zauważalnie mniejszy w rurze 1" niż w 3/4".

Wysokość strat energetycznych przy przepływie przez prostoosiowe przewody zamknięte określa wzór:

straty [m słupa wody]=gamma x l/d x v2/2g

gdzie: l-długość przewodu [m], d-średnica rury [m], v-średnia prędkość przepływu [m/s], g- przyspieszenie ziemskie=9.81m/s2, gamma- współczynnik oporu dla- obliczeń przyjmujemy gamma=0.03

Po podzieleniu strat przez 10 otrzymamy przybliżony spadek ciśnienia wyrażony w barach.

Pinus, mam takiego sąsiada, który skwitowałby powyższe dywagacje donośnym: "o rzesz ty w mordę!!!" :D :D :D :wink:

Wnioskuję zatem, że dla poprawienia i uelastycznienia procesu nawadniania przydomowego ogródka warto pokusić się o zastosowanie jak najgrubszej rury na wyjściu końcowym :lol:

Ja to muszę chyba wrócić na pierwsze strony, bo w głowie mam już kocioł nie mały :-? ...w dodatku zgubiłem wątek, bo już sam nie wiem czy ma być pompa, czy hydrofor? ...co lepiej? ...czy będą jakieś spadki ciśnień podczas pracy systemu, czy nie? ...czy gdy w końcu spada ciśnienie (bo hydrofor się opróżnia) zraszacz też oblewa sam siebie, zamiast "pryskać" na max. obrotach? ...i co z tym reduktorem ciśnienia?

Ci, którzy już podlewają: czy Wy macie hydrofory z jakimiś zbiornikami na wodę obok, czy też jakieś pompy, które "kręcą" non stop (nie wspominam o szczęśliwcach z miejską wodą)?

Mam wrażenie, że temat mi się oddala zamiast się przybliżać... :-?

@Pearl

Pinus, mam takiego sąsiada, który skwitowałby powyższe dywagacje donośnym: "o rzesz ty w mordę!!!"

Nie rozumiem Ciebie ani Twojego sąsiada :( !!!

Pytasz:

Czy jeżeli na fi 25 miałem 6 bar, a teraz przedłużę ją inną średnicą, większą, powiedzmy fi 32, to będę miał inne ciśnienie na nowym końcu rury? Moim zdaniem ciśnienie spadnie, ale pytanie jest czy po tym zabiegu więcej wody wypłynie w jednakowym czasie (porównujemy wypływ przed i po przedłużeniu instalacji)?

No nie da się tak zrobić aby wypłyneło grubą rurą więcej wody w tym samym czasie niż wpłyneło cieńszą z wodociągu przez wodomierz :( . Nie ma takich cudów! Zresztą próbuj :)

Kwestie ciśnień wyjasniłem posługujac sie Prawem Bernoulliego.

A nie lepiej zamontować sobie nawodnienie, zamiast tracić energie na takie bezużyteczne rozważania?

..

Witam,

Tak se czytam te rozne wywody i madrosci,ale jak mam byc szczery to nic z tego nie kumam,sorry nie kazdy tu jest madrala od techniki i wody itp... ja tez ...

Czy nie lepiej powiedziec ze waz ktora plynie woda ma miec tyle srednicy a tyle i ze przy danym cisnieniu na wyjsciu montujac takie a takie urzadzenia(zraszacze) mozna nawodnic taki a taki teren w m2 przy zasiegu np 3-4m zraszania w kole?

Sorry z wyksztalcenia chyba humanista...

Jak cos sknocilem to prosze mi palnac... :wink: ale i dac proste info

bo instrukcji to mam juz dosyc i dlatego jak sie Pinus wyrazil mam zabawe..

Zrobilem juz czesc glownego szkieletu. Zastapilem stary waz ogrodowy i standardowa rure gardeny 19mm nowa rura PE 32. Zamontowalem takze dzisiaj kupiony wylacznik cisnienia PM5 (o taki http://www.jack.pl/shop/pompy/wiecej.php?nr_kat=P01382&pos=1) wraz z manometrem.

Zlaczki do PE32 sa naprawde solidne ale nie spodziewalem sie zupelnie ze roznica bedzie az tak duza.

Manometr wraz z wylacznikiem umiescilem na szkielecie w odleglosci okolo 10m od pompy. Przy zalaczonych 9 zraszaczach gardeny T50 i T200 z tylu domu, zmierzone cisnienie wynioslo 0,4MPa. Moja pompa daje max 0,6MPa.

Po podlaczeniu dodatkowo wezna 1/2'' (wolny wylot) o dlugosci 45m cisnienie spadlo do 0.25MPa.

Wniosek:

Im wieksze cisnienie w instalacji (ale zblizone do optymalnego dla danego typu zraszaczy) przy zadanym przeplywie tym wiecej zraszaczy mozna podpiac.

Jezeli cisnienie spadnie ponizej wartosci minimalnej to zle, bo jezeli uzywamy zraszaczy wynurzalnych, to poprostu nie wyskocza, nie beda sie krecily albo strumien bedzie zbyt slaby.

Jezeli wydajnosc bedzie zbyt mala to... nie mam pojecia.... objawy beda chyba podobne...

zazwyczaj dla wiekszosci zraszaczy wynuzalnych minimalne cisnienie to 0,15 do 0,20 MPa. Optymalne cisnienie moze byc rozne od 0,18 - 3,5 MPa, a maksymalne od 3 - 6 MPa, choc sa zraszacze do bardzo duzych powiezchni ktore tryskaja kilkoma strumieniami i wymagaja wiekszych cisnien.

zapotrzebowanie... jest bardzo rozne...

ja to tak przynajmniej widze...

hej

Marek Mazon

zrobiłem pomiary przy stanie jakim mam. Wiadro 10l napełnia mi się w ciągu 20-21 sekund przy ciśnieniu w hydroforze 3,5 atmosfery i rurce bodaj 1/2 (1/4?), ale... :-? :( z tym starym hydroforem mam same problemy, bo spuszczam niecałe 20l i POMPA ZAŁĄCZA SIĘ PONOWNIE!!! Co robić w takiej sytuacji? To przy poborze 1m3 wody do podlewania oznacza PIĘĆDZIESIĄT ZAŁĄCZEŃ pompy!!! :-? Powinno się dopuścić powietrza do tego wielkiego baniaka chyba, ale tego na pewno nie wiem.

Zastanawiam się nad wymianą hydrofora na nowy sprzęt. Jak to teraz wygląda? Może ktoś z Was ostatnio kupował? Chciałbym by "to coś" pompowało wodę zarówno na budynek jak i do podlewania (lokalizacja: piwnica) i by nie pracowało zbyt głośno (podlewanie o 3-6 rano).

Jeszcze sprawdzę dokładnie, ale ciśnienie z miejskiej (bo też taką mam, ale tylko w 1 punkcie w piwnicy - bez rozprowadzenia) nie jest chyba za wielkie :-? (jestem ostatni na nitce wodociągu).

spuszczam niecałe 20l i POMPA ZAŁĄCZA SIĘ PONOWNIE!!! Co robić w takiej sytuacji? To przy poborze 1m3 wody do podlewania oznacza PIĘĆDZIESIĄT ZAŁĄCZEŃ pompy!!! :-? Powinno się dopuścić powietrza do tego wielkiego baniaka chyba, ale tego na pewno nie wiem.

Zalaczeniami pompy powinien ci sterowac wlacznik cisnieniowy i w zaleznosci od ustawionych cisnien (spadku ponizej ktorego zalacza sie pompa i powyzej ktorego pompa sie wylacza). Jezeli masz zbyt czeste zalaczenia to faktycznie moze warto dobic do hydroforu troche powietrza, bo moze byc po protu za male cisnienie, ale i w tedy trzeba bedzie przekonfigurowac wlacznik cisnieniowy.

20 sekund oznacza niska wydajnosc. Wazne jest zebys zachowal pozostale warunki pomiaru tak jak napisalem, zeby wynik byl porownywalny, czyli 1m weza fi 19 (tak przynajmniej wiele firm doradza obliczanie wydajnosci dostosowywujac table wynikow do tych parametrow). Inaczej trzeba bedzie liczyc recznie.

Cisnieniem sie nie przejmuj, byle nie bylo za male. Jak bedzie odpowiednia wydajnosc, zawsze mozesz tak dobrac ilosc zraszaczy, badz w pewnych granicach dobrac rodzaje dysz aby Twoj hydrofor pracowal przy optymalnych parametrach. Bedzie wtedy pracowac stale, bez zalaczania i wylaczania.

Ja poczatkowo mialem ten sam problem gdyz moja pompa ma bardziej plaska charakterystyke niz myslalem i pompuje jednak troszke wiecej na wyzszym cisnieniu, co spowodowalo ze po zalozeniu poczatkowo szacowanych dysz cisnienie wzrastalo do 0.52MPa a wylacznik wylaczal pompe. Po spadku cisnienia ponizej 0.2MPa wylacznik zalaczal pompe itd.

Poniewaz celowo ustawilem max. wysokosc cisnienia statycznego w instalacji na 0.5MPa, musialem jedynie wymienic dysze na inne, o wiekszej wydajnosci, co spowodowalo spadek cisnienia do okolo 0.32MPa i stabilna prace ukladu przy 3 nelsonach 6005ADV na dyszach nr.9 przy sumarycznym wydatku wody 4.2m3/h na sekcje.

Podobnie moze byc u Ciebie, tylko ze majac wydajnosc na poziomie okolo 1.8m3/h bedziesz w stanie zasilic mniej zraszaczy.

Mysle ze 4xT200 na 'najmniejszych' dyszach powinny dzialac prawidlowo.

0.35MPa jest OK.

Ja teraz uzywam pompy glebinowej ALKO 1.2KW, ale przedtem urzywalem pompy hydroforowej gardeny ...costam jet4000. Ona katalogowo daje podobno 3.6m3/h ale max co z niej wyciagnalem to bylo okolo 1.8m3/h! Cisnienie max miala dawac okolo 0.5MPa a to co z niej wydusilem to bylo 0.35MPa. Zapewne dlatego ze miala bardziej stroma charakterystyke, co bylo zreszta do przewidzenia - jej moc to tylko 0.8KW. Koniec koncow parametry mialem dokladnie takie jak Ty opisujesz i 4 T200 dzialay OK.

pamietaj ze hydrofory musza zassac wode, i ich wydajnosc bardzo spada wraz ze spadkiem wysokosci lustra zasysanej wody. Z tego co wiem, magiczna granica to okolo 8m ponizej pompy.

pompa glebinowa pcha wode do gory i akurat tej wady nie ma.

robud

to bardzo wiekowy sprzęt. Nie zauważyłem tam niczego innego poza takim pudełeczkiem między baniakiem a pompą. Do pudełeczka kabelek z prądem dochodzi i w tym pudełeczku coś wyskakuje gdy pompa dobije 3,5 atm. na baniaka. Tak to wygląda, więc nie widzę możliwości jakiegokolwiek ustawiania min. i max. ciśnienia w baniaku. To pudło ma z 15 lat jak sądzę, może lepiej nawet...

Rozważam zatem nawet budowę całego systemu od podstaw:

to co miałbym już to:

- doprowadzona woda ze studni rurą fi 32

- doprowadzona woda z wodociągu rurą 3/4

Chciałbym to tak skonfigurować nowy system, by móc pompować wodę zarówno na budynek, jak i do podlewania. Chciałbym, by urządzenie nie było głośne (podlewanie około 3-6 rano). Idealne rozwiązanie to używanie obu źródeł wody naprzemiennie (może zabraknąć wody w studni, co się zdarzało... lub awaria wodociągu, względnie odcięcie wody z powodu suszy... też już przerabiali (sąsiedzi na razie)). Urządzenie powinno stać w piwnicy (dom podpiwniczony).

Czy mam szukać jakiejś pompy, czy hydrofora... jak to teraz wygląda (pytam głównie tych, co budują od podstaw i nie mają dostępu do wodociągu)? Jak się rozwiązuje problem wody w domu dzisiaj?

robud

to bardzo wiekowy sprzęt. Nie zauważyłem tam niczego innego poza takim pudełeczkiem między baniakiem a pompą. Do pudełeczka kabelek z prądem dochodzi i w tym pudełeczku coś wyskakuje gdy pompa dobije 3,5 atm. na baniaka. Tak to wygląda, więc nie widzę możliwości jakiegokolwiek ustawiania min. i max. ciśnienia w baniaku.

No i wlasnie to zapeewne ten wlacznik - zapewne w srodku jest sprezyna z nakretka, ktora mozna regulowac i druga sruba/nakretka ktora regulujesz drugie cisnienie - chyba ze ten sterownik/wlacznik jest nieustawialny :)

I jeszcze jedno - jezeli to az tak wiekowy zestaw to nie wiem czy jak podlaczysz pod niego podlewanie - a wiec dosc mocno obciazysz caly uklad to czy on pociagnie dluzszy czas.