Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AUTOMATYCZNY SYSTEM NAWADNIANIA - jaką firmę polecacie? Na co zwrócić uwagę?

CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU  

41 użytkowników zagłosowało

1. 1. CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU

Recommended Posts

A czy ktoś ma system nawadniania firmy Toro lub RainBaird?

Kiedyś w muratorze ukazał się artykuł na temat automatycznego systemu nawadniania ogrodu, został ostro skrytykowany w jednym z komentarzy pojawiła się informacja, że firmy wymienione przeze mnie wcześniej są profesjonalne jeśli chodzi o tą dziedzinę.

chciałabym mieć taki system w ogrodzie, już pierwsze kroki poczynione zostały tzn. "wyciągnięta" jest woda na zewnątrz budynku by po położeniu elewacji nic nie kuć, ale nie interesuje mnie system na kilka sezonów w którym coś będzie się psuło.

ja mam zraszacze i sterownik toro + zawory hunter-a ( tak poleciła lokalna firma ) i na razie wszystko działa OK choć po zimie jeszcze nie uruchomiłem :)

• Odpowiedzi 750
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie interesuje mnie system na kilka sezonów w którym coś będzie się psuło

http://www.netafim.pl/

Firma oferuje rozwiazania dla profesjonalistow, nie wiem czy obsluza tez indywidualnego klienta, ale masz duza dzialke, probuj. Nie bedzie tanio, ale bedzie najwyzsza jakosc. BTW, nie dostarczaja samego materialu, wylacznie kompleksowe projekty. Chyba ze cos sie ostatnio zmienilo.

• 1 month później...

Jeszcze parę słów na temat podlewania... otóż nie jest tak, że podlewać trzeba wszysto i zawsze. Mam np.: żywopłot z tuj, któremu wystarczy ściółka z kory 5-10 cm i to, że jest posadzony wzdłuż betonowego cokołu. Podlewałem pierwszy i drugi rok po posadzeniu.... teraz już nie podlewam w ogóle, bo gdybym to robił tuje miały by już teraz gigantyczne rozmiary, a to dopiero 6-latki :) Niedobór wody im służy, śmiem twierdzić... są dzięki temu zwarte i gęste.

W większości przypadków "roślinnych" w naszym ogrodzie jest podobnie - podlewa się pierwsze 2-5 lat, a potem ważne jest tylko, by ziemia nie była odkryta i by okolice roślinki nie były nadmiernie dogrzewane przez słońce - bezpośrednie promienie wysuszą glebę na wiór.

Dla mnie podlewanie automatyczne oznacza głównie trawnik... pod całą resztę można rozpiąć instalację, ale używać jej głównie latem lub wtedy gry brak jest opadów.

Oczywiście, to co tu powyżej napisałem tyczy się do w miarę "normalnej" gleby... wszelkie "piaski" muszą być polewane niemal non stop. U mnie gleba ma VI-VII klasę, ale trochę podrasowałem ją kilkoma wywrotkami :) Pozdrawiam

Pearl

o kurde! to moze jednak nie robic podlewania jak ma byc na pierwsze kilka lat?

trawa intensywnie podlewana tez za szybko rosnie, a automatyczna kosiarka to juz wiekszy problem :lol:

a tak na serio: przeczytałem cały wątek plus kilka poradników w necie (ze stron gardena.pl irriga.pl i hunterpolska.pl) i juz wydawalo mi sie, ze gladko samemu zaprojektuje i wykonam cala instalacje, az do momentu jak nie natrafilem na ten poradnik: http://www.hunterpolska.pl/pliki/instrukcje_pl/Podrecznik_Szkolenia.pdf

Są tu wyliczenia strat ciśnienia na każdym kawałku rury - wygląda to jak czarna magia. Jak to 'ugryźć'?

Czytam i czytam i niestety nie mogę sie pochwalić, że wszystko rozumiem... :oops: Z tymi ciśnieniami to jeszcze trochę mi chyba zejdzie :roll:

Mam jedno podstawowe dla mnie pytanie. Bo piszecie tu o sterownikach i innych cudach. A ja sobie wykombinowałam - oczywiście celem cięcia kosztów - żeby tylko rozprowadzić rury i zraszacze wynurzalne i na tym zakończyć. Czy tak się da (zakładając, że zrozumiem zasady przeliczania tego ciśnienia i będę miała wystarczające)?

Chodzi mi o to, żeby nie ładować kasy w jakieś czujniki i dosłowną automatykę - wystarczy mi ręczne uruchamianie kiedy stwierdzę, że to potrzebne - dla mnie wystarczającą "automatyką" będzie brak konieczności latania z wężem :wink:

Działkę mam 1000 m2, z tego sporo zajmuje parterowy dom, będzie trochę powierzchni zagospodarowanych w inny sposób - może łącznie uzbieram z 400 m które bym chciała tak podlewać.

I jeszcze jedno - mam dwa wyjścia wody, z których mogłabym korzystać - jedno od frontu, jedno od ogrodu. Czy dobrze rozumiem - gdyby się okazało, że ciśnienie jest słabe albo odległości zbyt duże to pomogłoby rozbicie systemu na dwa oddzielne uruchamiane na zmianę? (czyli albo podlewam przód albo tył działki)

I jeszcze jedno - mam dwa wyjścia wody, z których mogłabym korzystać - jedno od frontu, jedno od ogrodu. Czy dobrze rozumiem - gdyby się okazało, że ciśnienie jest słabe albo odległości zbyt duże to pomogłoby rozbicie systemu na dwa oddzielne uruchamiane na zmianę? (czyli albo podlewam przód albo tył działki)

Zalezy od wielu czynnikow, na przyklad od wydajnosci wodnej zraszaczy albo od srednicy i stopniowania przewodow zasilajacych. Wystarczy za 20 zlotych zalozyc manometr jeden na poczatku, a drugi w najdalszym punkcie instalacji i bedziesz wszystko wiedziala.

Darth napisał,fachowiec proponuje wykonanie nawadniania w cenie 20 zł.m2 - to zupełnie realna propozycja,koszt mojej instalacji był podobny.Mam zrobione tak:1300 m2 trawnika (działka 2000 m2), 8 sekcji zraszaczy wynurzeniowych+nawadniania kropelkowe żywopłotów, wszystko sterowane komputerem.Zraszanie zaczyna się o godz.23,każda sekcja pracuje po 15 minut (można taki cykl powtórzyć np.o 5 h) Woda ze studni wierconej,zbiornik ciśnieniowy,pompa i komputer w kotłowni.Ciśnienie w przedziale 2,2 - 3,8 (przy 2,2 załącza się pompa.Czujnik początkowo miałem w ziemi i system włączał się nawet w czasie deszczu - teraz testuję czujnik wilgotności zawieszony na płocie,jest lepiej, ale podobno najlepszy jest rynienkowy.

jaki jest koszt założenia syst. podlewania już się zorienowałam, ale jaki jest koszt podlewania ogrodu. Czy możecie napisać ile was kosztowało podlewanie trawnika w tym roku i na jakiej powierzchni?

1500 zł za cały sezon 2007

podlewanie około 1300 m2 /0gród 2000m2+ linie kroplujące z bagnetami+ zraszacze na skarpie etc

czyli u mnie przy 7000 m studnia zwróciła sie w jeden sezon

Mam pytanie: jaki jest koszt materiałów+robocizny za założenie 2 sekcyjnego systemu nawadniającego bez lini kropelkowej? Fachowiec powiedział mi 4 tys.

Czy to normalna cena? Za ile jest w stanie zrobić to mój mąż?

linia krplujaca kosztuje najmniej

najwięcej sterownik

jak bez sterownika to 500 zl + własna praca wystarczy

zgubiłem 1 miało byc 1500 , przepraszam :oops:

same zraszacze wynurzalne ok 70 zł / szt ( rura 32 podejćia pod zraszacze, obejmy do 32mm, kolanka,opaski + dodatki )

2 x elektrozawory , skrzynka do zaworów

Mam pytanie: jaki jest koszt materiałów+robocizny za założenie 2 sekcyjnego systemu nawadniającego bez lini kropelkowej? Fachowiec powiedział mi 4 tys.

Czy to normalna cena? Za ile jest w stanie zrobić to mój mąż?

linia krplujaca kosztuje najmniej

najwięcej sterownik

jak bez sterownika to 500 zl + własna praca wystarczy

zgubiłem 1 miało byc 1500 , przepraszam :oops:

same zraszacze wynurzalne ok 70 zł / szt ( rura 32 podejćia pod zraszacze, obejmy do 32mm, kolanka,opaski + dodatki )

2 x elektrozawory , skrzynka do zaworów

w zeszłym roku robiłem większą część trawnika stosując wszystkie złączki oryginalne - w tym roku poszedłem po rozum do głowy i robiłem wszystko na standadowych złączkach do wody - efekt lepszy i tańszy - zamiast obejm z podejściami do zraszaczy stosowałem tójniki 25/25/ 3/4" - i wkręcałem zraszacz bezpośrednio w złącze 3/4 cala ; rure też kupiłem niebieską w leroju w promocji - 25 około 1,40 za metr

w zeszłym roku robiłem większą część trawnika stosując wszystkie złączki oryginalne - w tym roku poszedłem po rozum do głowy i robiłem wszystko na standadowych złączkach do wody - efekt lepszy i tańszy - zamiast obejm z podejściami do zraszaczy stosowałem tójniki 25/25/ 3/4" - i wkręcałem zraszacz bezpośrednio w złącze 3/4 cala ; rure też kupiłem niebieską w leroju w promocji - 25 około 1,40 za metr

przy drodze na szamotuły jest firma FARMA ( jadąc na szamotuły po lewej stronie)

tam dostaniesz wszystko do podlewania, taniej niż w markecie

zwłaszczaelekrozawory mikrozraszacze, linie kroplujące,bagnety , kroplowniki etc

przy drodze na szamotuły jest firma FARMA ( jadąc na szamotuły po lewej stronie)

tam dostaniesz wszystko do podlewania, taniej niż w markecie

zwłaszczaelekrozawory mikrozraszacze, linie kroplujące,bagnety , kroplowniki etc

zraszacze tam kupowałem i troche rzeczy w zeszłym roku

jednak złączki są tańsze w markecie - niemarkowe, ale to nie ma znaczenia

• 4 weeks później...

witam

właśnie dzwoniłam do DROIMPEXU w Warszawie.

Mam pytanie czy ktoś już korzystał z ich usług w zakresie projektowania i wykonania automatycznego nawadniania ogródka.... póki co interesuje mnie sam projekt, ponieważ jak mi powiedziano na jego podstawie sama dam sobie radę z jego realizacją....

zatem czy ktoś już z nimi współpracował?

pozdraiwam

Nitubaga, jezeli nic sie w ostatnim czasie nie zmienilo to Droimpex jest firma handlowa, a nie projektowo-wykonawcza.

A jezeli nawet sie zmienilo to daj sobie spokoj z kims kto na dzien dobry Ci chce cos sprzedac, a pozniej "to se jakos poradzisz".

Jezeli masz mozlowosc dodatkowego zatrudnienia kogos kto sie na tym zna to mozesz w Droimpexie zrobic zakupy, chociaz zraszacze podwieszane ktore kiedys od nich mialem byly slabe, ogolnie sprzedaja produkty przecietniej jakosci. Ja bym Cie jednak namawial na firme ktora zajmuje sie projektowaniem i wykonawstwem nawodnien w ogrodach przydomowych, a nie taka ktora sprzedaje elementy nawadniajace dla upraw polowych i sadowniczych. Droimpex to jest firma dla ludzi ktorzy wiedza dokladnie co chca kupic.

no ok.........

tylko ja już dzwoniłam do 2 firm, które mi powiedziały, że bez realizacji to one nie bardzo chcą się bawić w projekt.... a ja wiem, że realizacja nie nastąpi od razu, no ale chciałabym od razu wiedzieć co gdzie mam potem zakopać.

i bądź tu mądry.........

to może inaczej, czy ktoś ma namiary na kogoś kto trudni się (zawodowo lub hobbistycznie) takimi projektami?

hę? :D

tylko ja już dzwoniłam do 2 firm, które mi powiedziały, że bez realizacji to one nie bardzo chcą się bawić w projekt.... a ja wiem, że realizacja nie nastąpi od razu, no ale chciałabym od razu wiedzieć co gdzie mam potem zakopać.

i bądź tu mądry.........

Nie potrafie Ci pomoc, moze porozmawiaj w firmach z ktorymi sie kontaktowalas, byc moze zgodza sie zrobic za niewielka oplata wstepny projekt, na przyklad bez szczegolowych paramterow, za to z podaniem rozmieszczenia elementow. A jezeli nie teraz to moze po sezonie, wtedy beda znacznie mniej wybredni. :wink:

Moim zdanie sytuacja w ktorej ta sama firma odpowiada zarowno za projekt jak i realizacje jest w przypadku ogrodow przydomowych bardzo komfortowa, nie ma rozmycia odpowiedzialnosci, w razie jakiejs usterki dokladnie wiesz kogo ciagnac za ucho.