Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AUTOMATYCZNY SYSTEM NAWADNIANIA - jaką firmę polecacie? Na co zwrócić uwagę?

CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU  

41 użytkowników zagłosowało

1. 1. CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU

Recommended Posts

Opieram się na tym co piszesz na temat przyłącza wody teoretycznie można podłączyć również zraszacze PGP w/g tabelki również powinny działać ale jak będą działać to już inny problem ,dlatego proponuję rozwiązanie którego jestem pewny że zadziała nawet biorąc pod uwagę błąd pomiaru .( ciśnienie statyczne )

Jedyny minus to brak minusa :rolleyes:

Zasada przy rozmieszczaniu zraszaczy jest taka że zraszacze oddalone są od siebie o promień swojego zasięgu co gwarantuje równomierne pokrycie terenu , jak będę miał trochę czasu to wieczorem coś zaproponuję

• Odpowiedzi 750
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Podniosę temat i jednocześnie wypowiem się bazując na własnych doświadczeniach.

Mam ok 11 arów trawnika, w przyszłości też innych roślin. Podobnie jak inni zastanawiałem się: robić czy nie?

Dostałem wyceny dwóch firm - jedna na ok 6kpln, druga coś koło 8kpln. Dużo.

A że roboty się nie boję, zacząłem pytać i czytać poradniki, opinie, fora itd...

Gardenę za naradą zdecydowanej większości osób już na początku odrzuciłem :-):goodnight:

Po zobaczeniu na żywca kilku instalacji, zdecydowałem się na RainBird, wykonanie własne. Huntera nie wziąłem bo akurat nie widziałem żadnej instalacji w okolicy.

Tym sposobem mam system składający się z 6-ciu sekcji (5 zraszaczowych i 1 kroplująca), sterownika, elektrozaworów i czujnika deszczu. Wszystkie elementy zamawiane w sieci. Na priv mogę podać i polecić firmę :yes: Koszty? 2800zł..... + ok 4 dni własnej roboty i kilka, no - kilkanaście piw (... no może skrzynka:D)

Podstawa to dobry rysunek/projekt

Efekt?

W czasie ostatnich upałów wszyscy dookoła mieli trawniki żółte, popalone, (łącznie z tymi co próbowali się posiłkować wężami), a u mnie ładny zielony :wave:

Znaczy, że system działa prawidłowo!:cool:

W sieci ciśnienie w ciągu dnia słabe (max 2 bar), ale nawadniam w nocy, wtedy jest znacznie lepiej. Nie muszę o tym pamiętać, biegać z wężem i się stresować. W czasie deszczu system się wyłącza

Wszystkim niezdecydowanym bez wahania POLECAM

myślę, że adres możesz podać na forum. W końcu wymieniamy tu swoje doswiadczenia i spostrzeżenia również na temat działania firm.

Wklejenie jednego linka to nie przestępstwo, żeby się z tym ukrywać.

Gratuluję załozenia własnego systemu.

Odnośnie gardeny to mają fajne poradniki, które warto przeczyatć na wstępie.. Potem przejść na firmowe zabawki :)

Odnośnie wycen firmy ... to wiele z pieniędzy za robociznę, którą płacicie idzie na :

- podatki,

- ZUSy

- zarobek pracownika

- obsługa ksiegowa i kadrowa firmy

- Dyrektora

itp.

Robiąc to sami pomijacie wszystkie pozycje oprócz wynagordzenia pracownika(czyli siebie). Wynagrosdzenioe w postaci piwa powoduje mniejszą konsupcję innych rzeczy co też dodatkowo wpływa na budżet domowy :)

myślę, że adres możesz podać na forum. W końcu wymieniamy tu swoje doswiadczenia i spostrzeżenia również na temat działania firm.

Wklejenie jednego linka to nie przestępstwo, żeby się z tym ukrywać.

:)

Kiedyś podałem tu na forum dane jakiejś firmy i post został skasowany przez admina....

Ale co mi tam:

http://www.firmacontra.pl

Ceny były najlepsze w sieci w okresie kiedy szukałem. O lokalnych hurtowniach nawet nie wspominam

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam,

Właśnie też, stoję przed wyborem systemu nawadniania. Miałem robiony projekt w GARDENIE, ale po przeczytaniu wielu opinii odchodzę już od tego pomysłu, stawiam na HUNTERA. Poniżej projekt i wykaz z GARDENY:

Nie wiem jakie mam ciśnienie wody, ale przy teście dla projektu GARDENY wiaderko 10l napełniło się w 13s. Może wystarczy tylko podmiana zraszaczy na HUNTERA na tych liniach nawadniających?

Działka jest 20x30m, trawnika około 260m2.

Zastanawiam się także czy na węższych miejscach do nawadniania (wąski pas po lewej stronie o wymiarach 15,5m x 2,4) nie zastosować zraszaczy statycznych Pro-SPRAY PROS-04 z dyszą pasmową SS-918.

Myślę o sterowniku HUNTER XC-401 (4 sekcje).

Instalację chcę wykonać sam, więc z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i opinie.

pozdrawiam,

midzi - a ja zapytam przewrotnie czy naprawdę niezbędne są Ci w ogrodzie takie wąskie paski trawnika? ani to wygodnie kosić, pożytek z tego taki średni (jeszcze nawadnianie trzeba montować ;) ) niewykluczone - nie wiem jak lecą strony świata - że będą zacieniane przez dom i będą wymagać zwiększonej pielęgnacji by wyglądać jako-tako. Nie lepiej zastąpić je nasadzeniami z krzewów których nie będziesz podlewać automatycznie?

Już nic nie chcę więcej sadzić, zostaje już tylko tylko trawa, a ten wąski pas po lewej miałby ewentualnie służyć (jeśli nastąpiła by taka potrzeba) jako"przejazd".

Poniżej obecne zdjęcia posesji.

Proszę o informacje czy jeśli w tym wąskim pasie zastosuje zraszacze statycznych HUNTER Pro-SPRAY PROS-04 z dyszą pasmową SS-918 to się to tam sprawdzi i co myślicie o tym projekcie GARDENY, ale tak jak pisałem wcześniej chciałbym to zrobić na zraszaczach i sterowniku HUNTERA. Pisałem do kilku firm zajmujących się projektowaniem i zakładaniem instalacji, ale każda z tych firm pisze, że może mi zrobić taki projekt ale muszę u nich kupić cały materiał, ale tam znów maja ceny wysokie, jak sam kupię to będzie wiele taniej. Dlatego myślałem o zmodyfikowaniu projektu GARDENY o zraszacz HUNTER-a, ale dokładnie nie wiem jakie, z tego co patrzyłem to wykorzystał bym zraszacze rotacyjne PGJ, PGP, zraszacze statyczne PS ULTRA i PRO-SPRAY z różnymi dyszami i ewentualnie linia kroplująca.

Proszę o jakieś sugestie.

Ja bym wywalił w cholerę te łączniki L i poprowadził rurę łagodnym łukiem. Po pierwsze brak dodatkowych łączeń, po drugie koszty, a po trzecie mniejsze opory przepływu.

I zastanów się czy jest nie lepiej postawić jeden duży zraszacz na 270st w prawym dolnym rogu domu. Teraz masz tam dwa duże po 180st i dwa małe po 180st. Będzie lało po chodniku, ale to w niczym nie przeszkadza chyba

Witam wszystkich serdecznie i

Podłączam się do tematu z zapytaniem do użytkowników systemów nawadniania.

Wiadomo, że wodę z systemu spuszczamy na zimę ale czy demontujecie na zimę elektrozawory ?

Mam elektrozawory huntera i zastanawiam się czy pozostawione w skrzynce na zimę nie spowoduje ich uszkodzenia?

Z góry dzięki za informację.

Wiadomo, że wodę z systemu spuszczamy na zimę ale czy demontujecie na zimę elektrozawory ?

Mam elektrozawory huntera i zastanawiam się czy pozostawione w skrzynce na zimę nie spowoduje ich uszkodzenia?

wypożycz gdzieś kompresor za jakieś śmieszne pieniądze na 1 dzień i przedmuchaj instalację , chce zawory demontować , spadłeś z dachu ? :)

Mi radzili aby demontować ... ale z wrodzonego lenistwa tego nie zrobiłem :) Zaworu przeżyły już 2 zimy ....