Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AUTOMATYCZNY SYSTEM NAWADNIANIA - jaką firmę polecacie? Na co zwrócić uwagę?

CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU  

41 użytkowników zagłosowało

1. 1. CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU

Recommended Posts

Oldziu, 3000tyś. metrów, koszt materiałów uwzględniając pełną automatykę wyniesie ok 9 000PLN+ ekipa która zna się na rzeczy.

Bardzo dziwne że, firma zeszła tak bardzo z ceny ponieważ 16tyś jest jak najbardziej adekwatną ceną za taką powierzchnię,

a za 5tyś to strach myśleć co by ci z ogrodem zrobili, jak możesz to zapodaj plan działki z wymiarami i zaznaczonym ujęciem wody

i parametrami wtedy można coś więcej powiedzieć.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 750
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie przy profesjonalnym nawadnianiu ta kwota byłaby realna......, ale że napisałam że dla mnie jest zbyt wysoka to Pan zaproponował zmniejszenie liczby zraszaczy na rzecz zraszaczy o większym zasięgu metrowym...... tak to bynajmniej zrozumiałam.....

wiem, że spora część tej kwoty to robocizna, dlatego jeżeli byłoby to możliwe podjęlibyśmy się sami montażu:) oczywiście jeśli uzyskam wskazówki i porady z waszej strony ;) a może polecicie jakąś lekturę? :):)

Jeżeli źródło wody ma wydajność ok5m3/h to wtedy można zastosować większe zraszacze o większym zasięgu, lecz te zraszacze potrzebują o wiele więcej wody i może zdarzyć się sytuacja ze trzeba będzie rozbić to na więcej sekcji przy redukcji zraszaczy a co za tym idzie rośnie ilość elektrozaworów i potrzebny będzie droższy sterownik, oraz zraszacze są o wiele droższe. np zraszacz Huntera-9PLN+dysza MProtator90-210-28PLN=37PLN. Zraszacz o większym zasięgu 50PLN i w tym miejscu cena za instalację stoi w miejscu.

Już napisałem, wrzuć plan działki to powiemy coś więcej.

Pozdrawiam

witam,

mam dzialke prawie 4000 m. 2, na ktorej stoi dom, zastanawiam sie kiedy zaczac przygotowanie do nawadniania, studnie bede wiercil w maju, kostke kolo domu bede robil w sierpniu,( czy nie lepiej bedzie puscic weza pod kostke, nie wiem czy tak sie robi czy poprostu omija sie sciezki brukowe) trawe mam zamiar posiac na jesien, czy nielepiej zaczac wkladac juz weza do ziemi, jezeli tak to jak gleboko ma on byc zakopany, jaka srednica weza, dzialka ma dlugosc 130m na 30m w jedna strone od studni bedzie z 80 m w druga 50( jezeli studnia wypadnie w tym mjejscu w ktorym mysle) mysle zrobic 4 sekcje a pozatym nie wiem nic, wlasnie zaczalem was czytac :-) przypomina mi sie jak za granica widzialem rolnik, ktory do studni wrzucal pompe, montowal stalowe rury o srednicy ok. 8 cm, rurami doprowadzal wode na pole gdzie chcial, (nawet kilaset metrow) wkladal w rury w miejscach w ktorych chcial dosyc duze rozpylacze ok. metr nad ziemia i nawadnial roslinki, bylo to chyba najtansze rozwiazanie i najskuteczniejsze dla niego.

Chce zrobic tez instalacje elektryczna wokol dzialki a kabel ma isc ponoc w rurkach na glebokosci 60 cm czy to prawda ?

pozdrawiam i prosze o pomoc :-)

witam,

mam dzialke prawie 4000 m. 2, na ktorej stoi dom, zastanawiam sie kiedy zaczac przygotowanie do nawadniania, studnie bede wiercil w maju, kostke kolo domu bede robil w sierpniu,( czy nie lepiej bedzie puscic weza pod kostke, nie wiem czy tak sie robi czy poprostu omija sie sciezki brukowe) trawe mam zamiar posiac na jesien, czy nielepiej zaczac wkladac juz weza do ziemi, jezeli tak to jak gleboko ma on byc zakopany, jaka srednica weza, dzialka ma dlugosc 130m na 30m w jedna strone od studni bedzie z 80 m w druga 50( jezeli studnia wypadnie w tym mjejscu w ktorym mysle) mysle zrobic 4 sekcje a pozatym nie wiem nic, wlasnie zaczalem was czytac :-) przypomina mi sie jak za granica widzialem rolnik, ktory do studni wrzucal pompe, montowal stalowe rury o srednicy ok. 8 cm, rurami doprowadzal wode na pole gdzie chcial, (nawet kilaset metrow) wkladal w rury w miejscach w ktorych chcial dosyc duze rozpylacze ok. metr nad ziemia i nawadnial roslinki, bylo to chyba najtansze rozwiazanie i najskuteczniejsze dla niego.

Chce zrobic tez instalacje elektryczna wokol dzialki a kabel ma isc ponoc w rurkach na glebokosci 60 cm czy to prawda ?

pozdrawiam i prosze o pomoc :-)

Nie zakopuj żadnych węży pod kostką czy ściezkami tylko wykonaj przepusty np: z rury drenażowej o średnicy 70 - 90 mm i potem sobie przepchniesz przez nie rury nawodnieniowe.

To ile będziesz miał sekcji zalezy od tego jaką ilość wody będzie podawała Twoja pompa - zakładanie ilości sekcji gdy nie masz ani pompy ani nie wiesz jaką duzą powierzchnie podlewasz jest przedwczesne.

Z tego co widzę elektrycy zakopują kable w ogrodzie najwyżej na 30 cm

Edytowane przez a***dy
błedy

Przymierzamy się do położenia instalacji nawadniającej na naszym ogródku. Chcielibyśmy jako ujęcie wody wykorzystać studnie. Studnia była wiercona systemem gospodarczym i nie do końca jest wydajna, tzn. można z niej pompować wodę przez 15 minut , po czym 15 minut należy poczekać aby naszła woda itd.

1/ Czy można taką studnie wykorzystać do nawadniania? Czy należałoby ją pogłębić, aby wody nie brakowało przy ciągłym pompowaniu

2/ Co jest tańsze woda z kranu czy prąd do pompy? Bo czy ma sens upieranie się przy nawadnianiu ze studni skoro jest woda z wodociągów?

• 2 weeks później...

Witam,

jestem w trakcie ustalania projektu automatycznego nawadniania i mam problem jak podlać z pasek trawy na podjeździe.

Podjazd składa się z dwóch pasków kostki granitowej rozdzielonych paskiem trawy.

Pasek trawy ma szerokość 0,70 i długość około 11 metrów. W nocy parkuje tam jeden lub czasami dwa samochody.

Mój wykonawca zaproponował zamontowanie kilku małych zraszaczy wynurzalnych, ale zastanawia mnie jak będą one oddziaływały na podwozie zaparkowanego w czasie podlewania samochodu?

Wiem Gardena nie jest polecaną firmą, ale w jej ofercie znalazłem podziemną rurę nawadniającą Micro-Drip.

Pytanie do Was, czy ktoś miał już podobny problem do rozwiązania, które z powyższych rozwiązań jest lepsze?

Czy ktoś z Was używa takiej linii kropkującej i z jakim efektem?