Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AUTOMATYCZNY SYSTEM NAWADNIANIA - jaką firmę polecacie? Na co zwrócić uwagę?

CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU  

41 użytkowników zagłosowało

1. 1. CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU

Recommended Posts

Zaprojektowałem sobie system w programie gardena czy ktoś kto się na tym Teochę zna ma jakieś uwagi co do poprawności tego projektu?

Jaką pompę do tego dobrać - będzie zbiornik na deszczówkę o pojemności 25m3 (przerobiony ze starej piwnicy)?

IMG_20170412_0001.jpg

Edytowane przez domelek

• Odpowiedzi 750
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaprojektowałem sobie system w programie gardena czy ktoś kto się na tym Teochę zna ma jakieś uwagi co do poprawności tego projektu?

Jaką pompę do tego dobrać - będzie zbiornik na deszczówkę o pojemności 25m3 (przerobiony ze starej piwnicy)?

Masz zamiar nawadniać ścieżkę / podjazd? Odpuść Gardenę... jest droga, niestandardowa i obstawiam, że mniej trwała niż taki Hunter, czy Trollo. Jak nie jesteś w temacie, to może zorientuj się po hurtowaniach (sklepach internetowych), w których projekt otrzymasz w cenie sprzętu.

Masz zamiar nawadniać ścieżkę / podjazd? Odpuść Gardenę... jest droga, niestandardowa i obstawiam, że mniej trwała niż taki Hunter, czy Trollo. Jak nie jesteś w temacie, to może zorientuj się po hurtowaniach (sklepach internetowych), w których projekt otrzymasz w cenie sprzętu.

To dopiero pierwsza przymiarka, instalacje zamierzam wykonać sam przy okazji jak będą robione podjazdy, chciałem się zorientować ile mniej więcej będzie taki system kosztował (sprzęt)?, bo ogród mam niemały. Nie mam kredytu i wszystko muszę mieć zaplanowane, co, jak i ile z góry...

Najpierw musisz się skupić na projekcie, później na jego podstawie wyliczysz koszta. Ja mam 4 sekcje w tym 2 sekcje po 8 zraszaczy rotacyjnych, 1 sekcje 8 zraszaczy statycznych i 1 linia nawadniająca pod krzewy owocowe. Dodatkowo 4 punkty czerpalne w narożnikach ogrodu. W zestawie sterownik na 6 sekcji, sensor deszczu. Dwie studzienki i pompa. Za komplet zapłaciłem ok 3,5k. Robocizna własna (jeden dzień rozkładania rur, jeden dzień podłączanie zraszaczy i jeden dzień na studzienki plus sterownik).

• 1 year później...

Zamierzam samodzielnie wykonać system automatycznego nawadniania. Zdecydowałem się na prostą instalację w oparciu o:

Sterownik bateryjny na kran ZA84004 RAIN BIRD

Do podłączenia mam 5 zraszaczy rotacyjnych i jedną długą linię kroplującą.

Proszę mi doradzić co muszę zamówić i w jakiej ilości. Chodzi mi głównie o kolanka i trójniki i inne drobne elementy.

To co mi się udało ustalić:

1. Sterownik bateryjny 1-sekcyjny ZA84004 RAIN BIRD - 1szt

2. Rura PE - PE 20 - 50 m

3. Adapter do podłączenia sterownika do rury PE 20 - Złącze szybkozłączne QJ GW 20 - 3/4'' - będzie dobre ?

4. Zraszacz rotacyjny 3504 Rain Bird + zestaw dysz - 5 szt

5. Trójnik skręcany PE 20-1/2-20 GZ złączka Fish - do wyprowadzenia zraszaczy - 5 szt

6. Trójnik skręcany PE 20-20-20, złączka Fish - 1 szt

7. Kolano szybkozłączne QJ GZ 20 - 1/2'' - do zakończenia przy ostatnim zraszaczu

7. Linia kroplująca 100m + 40 szpilek + 40 akcesoriów

8. Trójnik do podłaczenia rury PE 20 z linia kroplująca (16) - jaki to trójnik bo nie mogę znaleźć?

Zastanawiam się czy całość zrobić na rurze PE 20 czy PE 25? Proszę o radę w tym temacie.

ogród wiejska.jpg

Zdecydowanie za mało zraszaczy. Dużo obszarów suchych. Zraszacze powinny do siebie dolewać. Zacznij od rogów. Potem uzupełniaj

Dzięki za podpowiedź.

Ten większy trawnik: 10x20 zmodyfikuję tak, że w każdym rogu dam zraszacz statyczny (4szt) i w środku 2 rotacyjne do uzupełnienia. Albo w rogach 4 zraszacze 90 stopni i na środku dłuższych boków po 1 zraszaczu 180 stopni. Powinno wtedy ładnie wszystko pokryć. Pytanie czy ten system w oparciu o ten sterownik (1 sekcyjny) da radę to udźwignąć. Będzie teraz 8 zraszaczy i jedna długa ok 100 m linia kroplująca.

Czy zamiast drogich zraszaczy rotacyjnych 3504, mogę zastosować statyczne z odpowiednimi dyszami: 90 stopni i 180 stopni? Czy lepiej dopłacić do rotacyjnych. Czytałem, że nie należy łączyć w jednej sekcji zraszaczy statycznych i rotacyjnych.

Edytowane przez drza

w każdym rogu zraszacz plus dodatkowo między nimi. Nie możesz łączyć zraszaczy statycznych i rotacyjnych w jednej sekcji. Źle zaczynasz. Na początku zbadaj parametry źródła wody tj. ciśnienie i wydatek. Potem policz jaka jest wydajnosc poszczególnych zraszaczy żeby później się nie okazało że zrsaszacze się nie wynurzą z powodu zbyt małego ciśnienia.

Najlepiej zacznij od teorii. Poczytaj poradnik znanych producentów np. Hunter, Rainbird, Tanake....

w każdym rogu zraszacz plus dodatkowo między nimi. Nie możesz łączyć zraszaczy statycznych i rotacyjnych w jednej sekcji. Źle zaczynasz. Na początku zbadaj parametry źródła wody tj. ciśnienie i wydatek. Potem policz jaka jest wydajnosc poszczególnych zraszaczy żeby później się nie okazało że zrsaszacze się nie wynurzą z powodu zbyt małego ciśnienia.

Najlepiej zacznij od teorii. Poczytaj poradnik znanych producentów np. Hunter, Rainbird, Tanake....

Ciśnienie 2,5 atm, wydajność 2,5-3m3/h. Mam studnie glebinowa na 50m głęboką i 150l zbiornik ciśnieniowy. Ciśnienie na zbiorniku jest ustawione na 2,5 atm. Może wyłącznikiem cisnieniowym mogę, zwiększyć ciśnienie w instalacji. Domyślnie ustawione było na 2,5.

Czyli jeśli sterownik 1 sekcyjny to tylko zraszacze statyczne, albo same rotacyjne?Linii kroplującej już też nie podłącze? Chciałem jak najprostszą instalacje opartą na sterowniku nakranowym, ale chyba będzie ciężko.

Ciśnienie 2,5 atm, wydajność 2,5-3m3/h. Mam studnie glebinowa na 50m głęboką i 150l zbiornik ciśnieniowy. Ciśnienie na zbiorniku jest ustawione na 2,5 atm. Może wyłącznikiem cisnieniowym mogę, zwiększyć ciśnienie w instalacji. Domyślnie ustawione było na 2,5.

Czyli jeśli sterownik 1 sekcyjny to tylko zraszacze statyczne, albo same rotacyjne?Linii kroplującej już też nie podłącze? Chciałem jak najprostszą instalacje opartą na sterowniku nakranowym, ale chyba będzie ciężko.

statyczne - jedna sekcja, rotacyjne - druga , linia kroplująca - trzecia sekcja. Ale i tak mam wątpliwości czy jedna sekcja uciągnie wszystkie zraszacze. Trzeba policzyć

statyczne - jedna sekcja, rotacyjne - druga , linia kroplująca - trzecia sekcja. Ale i tak mam wątpliwości czy jedna sekcja uciągnie wszystkie zraszacze. Trzeba policzyć

Dzięki. Czyli czeka mnie zakup sterownika na 4 sekcje plus 3 elektrozawory. Jeszcze trochę poczytam jak to najlepiej zrobić i jak coś będę pytał:)