Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AUTOMATYCZNY SYSTEM NAWADNIANIA - jaką firmę polecacie? Na co zwrócić uwagę?

CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU  

41 użytkowników zagłosowało

1. 1. CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 750
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Nie wyobrazam sobie bieganiny z wezem po calym ogrodzie, przed praca i po pracy ...

a ja sobie wyobrażam :) Ba, nawet to lubię!

Pewnie Twoja okolica nie wie co to są żarłoczne, prawie śmiercionośne komary .....

Moim zdaniem to najlepszy argument do założenia automatu

Pewnie Twoja okolica nie wie co to są żarłoczne, prawie śmiercionośne komary .....

Moim zdaniem to najlepszy argument do założenia automatu

Jesli tylko o to chodzi to wystarczy znac obyczaje komarow.

Hmmm szpikować się czosnkiem, witaminą B .... czy co innego masz na myśli ? Chętnie zapoznam się z Twoim pomysłem ...

Na pana z Gardeny? :lol: Może spróbuj jeszcze u kogoś innego.

Ja na razie czekam, aż mi zrobią podmurówke w ogrodzeniu. Potem jeszcze nawiozę trochę ziemi i biorę się za automatyczne podlewanie. Ciaglę sie rozglądam, choć ostatnio mniej intensywnie, bo mam przez tych robotników mniej czasu, ale jak sobie już pojdą to zaczynam przystępować do rozmów negocjacyjnych. Szoda ze sama nie dam rady tego zamontować...można chyba sporo oszczędzić!!

Ostatnio Pani w ogrodniczym mi powiedziała, że wąż z dziurkami (grip?) kosztuje ok 2zł/mb. Więc ja nie wiem skąd oni mają TAAAAKIE ceny???

Wiele się tu pisze o Gardenie, ale w przypadku instalacji do nawadniania trawnika i podlewania roślin powinno się o tej firmie zapomnieć.

Złączki i węże do ręcznego podlewania jak najbardziej. Jak coś się uszkodzi, po prostu kupuje się drugie. Z wymiana nie ma problemu i z dostepnością również - są w każdym większym markecie budowlanym lub sklepach ogrodniczych. Stąd myślę, że nazwa tej firmy się tak często przewija.

Osobiście jestem na etapie wykonania tego systemu (zlecenia do wykonania) i kontaktowałem się z trzema firmami od nawodnień w tym z firmą, która robi mi projekt ogrodu. Jakoś wszyscy byli zgodni co do jednego - wszystko (no może prawie) tylko nie Gardena. To po prostu nieprofesjonalne. Sam jestem daleki od krytyki osób, które mają nawadnianie w oparciu o ww. firmę niezależnie od tego czy robili sami, czy co gorsza zlecali tą pracę "fachowcom"

Moi trzej doradcy uznają przed wszystkim trzy firmy godne uwagi tzn. Nelson, Hunter i Reinbirt (nie mam pewności czy dobrze napisałem). Wspominali jeszcze chyba o jednej ale nie pamiętam nazwy.

Hmmm szpikować się czosnkiem, witaminą B .... czy co innego masz na myśli ? Chętnie zapoznam się z Twoim pomysłem ...

Mam na mysli to, ze komary nie zadla caly czas na okraglo tylko o okreslonych porach ;)

No tak ale nie będę podlewał w pełnym słońcu .... bo mi sporo wody wyapruje ani rano bo wtedy nalezy spać :)

• 2 weeks później...

Ja tez jestem na etapie wycen i projektow.

Pan z firmy projektujacej ogrod (nomen omen to na prawde wirtualny ogród) popatrzył i wycenił na 5000-5500zl na bazie firmy Irriga. Ale bez zadnych sczegolow.

Zglosilem sie do Droimpexu i wycenili po rabacie na 2500 materialy i 1500 robocizna

Dalem tez do wyceny w Castoramie (tam robia bezplatnie projekt i wycene) na bazioe nelsona gardeny i jeszcze czegos.

Tak wiec wyglada ze kupie materialy w droimpexie i chyba zrobie sam.

Dzialka 900 m ale ogrod jakies 500 w 4 sekcjach i dosyc pokrecony doookola domu. 22 zraszacze i 150 kroplownikow pod roslinki ale nie wiem czy nie zamienie na dripa.

Fugas

zkończyłem wlasnie montaz podlewania ogrodowego więc moge podac ceny jakie zapłaciłem za materiały i robociznę ( cenny bez rabatów - rabat poszedł dla firmy wykonujacej system - 0k 10%)

System kombinowany RainBird/Nelson/ cos tam jeszcze - nie pamietam

całosc na trawnik 2000 m2

8 sekcjji - elektrozawory 8 szt nelson 560 zł

Sterownik Rain Bird na 9 sekcji 750 zł

rura 32-400 mb 1250 zł

rura 16 30mb 40 zł

matriały pomocnicze typu złoczki kolanka nyple opaski przeloty etc 400 zł

14 głowic - Nelson 750 zł

system w chwili obecnej to 80% planowanego systemu.

materiały ok 3800 zł

robocizna 2000 zł

czysto teoretycznie pisze, bo jeszcze nie użytkuje...dopiero się przymierzam. No więć dla mnie to linia kroplująca ma przewagę.

+ podlewa teren równomiernie

+ nie zalewa roślinki

a oddzielne podlewanie każdej roślinki

- leje w jedno miejsce

- roślinka jest zalewana a nie podlewana

- a jak Ci sie za 2 lata zmieni koncepacja sadzenia? To juz jesteś "uwiązany" do tego miejsca gdzie jest zraszacz, a tak to mozesz sobie przesadzac do woli.

To tak czysto teoretycznie :wink:

A sam robisz czy "firmowo"? Moge zapytac jaki teren i ile kosztowało?