Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepompownia ścieków do POŚ biologicznej

raftrusz

Recommended Posts

Witajcie

Zdecydowałem się na przydomową biologiczną oczyszczalnie ścieków. Posiadam trudne warunki gruntowe (glina i wysoki poziom wód gruntowych) i muszę zastosować drenaż w nasypie oraz małą przepompownię. Przy wysokim poziomie wód ważne, aby przepompownia była szczelna, nie „przesiąkała”, aby pompa wody gruntowej nie tłoczyła.

Szukam tańszej alternatywy dla jednoczęściowego zbiornika takiego jak ten za 1300 pln.

przepompownia Eko-Pol przepompownia.jpg

Co myślicie o rurze karbowanej np 40cm, z dnem z dekla gumowego i otworami na uszczelkach in situ? Całość z pompą ok 650 pln.

Wygląda mniej więcej tak karbon2.jpg

Uszczelki in situ uszczelka-in-situ-03.jpg

Link do dna Wavin

Drugi pomysł to jakiś zbiornik plastikowy , tylko czy nie zostanie zgnieciony? Wyjdzie ok 650 pln.

przepompownia1.jpg

Trzecia gotowa przepompownia. Czy nadstawka będzie szczelna? Ok 1000 pln.

przepompownia2.jpg

Będę wdzięczy za rady. Które rozwiązanie wybrać?

przepompownia.jpg

przepompownia2.jpg

przepompownia1.jpg

Edytowane przez raftrusz

Rura karbowana, włożona do starej kasty, zalane betonem z dodatkami uszczelniającymi. Potem od zewnątrz lepik, a od wewnątrz potraktowałem puszką żywicy epoksydowej. Zamknęło się w koszcie rury i żywicy, lepik i beton był przy okazji innych robót, a ilość znikoma. Tylko wsadzenie tego była zauważalną fizyczną pracą. Po 2 latach przecieków nie wypatrzyłem.