raftrusz 28.04.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Witajcie Zdecydowałem się na przydomową biologiczną oczyszczalnie ścieków. Posiadam trudne warunki gruntowe (glina i wysoki poziom wód gruntowych) i muszę zastosować drenaż w nasypie oraz małą przepompownię. Przy wysokim poziomie wód ważne, aby przepompownia była szczelna, nie „przesiąkała”, aby pompa wody gruntowej nie tłoczyła. Szukam tańszej alternatywy dla jednoczęściowego zbiornika takiego jak ten za 1300 pln. przepompownia Eko-Pol Co myślicie o rurze karbowanej np 40cm, z dnem z dekla gumowego i otworami na uszczelkach in situ? Całość z pompą ok 650 pln. Wygląda mniej więcej tak Uszczelki in situ Link do dna Wavin Drugi pomysł to jakiś zbiornik plastikowy , tylko czy nie zostanie zgnieciony? Wyjdzie ok 650 pln. Trzecia gotowa przepompownia. Czy nadstawka będzie szczelna? Ok 1000 pln. Będę wdzięczy za rady. Które rozwiązanie wybrać? Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez raftrusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 29.04.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 W marketach budowlanych dostaniesz już gotowe tzw. studzienki osadnikowe, czyli taką właśnie rurę PCV 400 mm z włożonymi uszczelkami, ale bez dna. Tylko musiałbyś sobie sprawdzić, czy głębokości ci będą pasować, ale wydaje mi się, że powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrusz 29.04.2013 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 W marketach budowlanych dostaniesz już gotowe tzw. studzienki osadnikowe ... Dzięki za zainteresowanie. Mam gdzie kupić zestaw z rurą karbowaną. Zależy mi na opinii, czy to będzie szczelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 30.04.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 czy to będzie szczelne? Tak. No chyba że gdzieś jakaś uszczelka będzie podwinięta albo otwór krzywo wywiercony. Ale jak kupisz jakiś specjalny zbiornik, to przecież w nim też połączenie z rurą jest na uszczelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 06.05.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Rura karbowana, włożona do starej kasty, zalane betonem z dodatkami uszczelniającymi. Potem od zewnątrz lepik, a od wewnątrz potraktowałem puszką żywicy epoksydowej. Zamknęło się w koszcie rury i żywicy, lepik i beton był przy okazji innych robót, a ilość znikoma. Tylko wsadzenie tego była zauważalną fizyczną pracą. Po 2 latach przecieków nie wypatrzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts