Haniaol 28.04.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Hej Wymyśliłem sobie że na dachu zastosuję izolację na krokwiową płytami PIR. Zrobiłem rysunki aby było jaśniej o co mi chodzi W standardowym rozwiązaniu z wełną , wilgoć jest odprowadzana przez membranę na zewnątrz. Z tego co czytałem płyta PIR (zamknięto komórkowa ) działa trochę jak termos. W pokojach na poddaszu jest rekuperacja więc tam powinno być wszystko oki .Wątpliwości ma tylko jeżeli chodzi o poddasze nieużytkowe i o odprowadzenie wilgoci z więźby. Tu nasunęło mi się kilka pytań. 1. Wilgoć W pokojach na pewno coś się wydzieli i przeniknie do góry. (Nawet jak zrobię izolację z folii ). Z krokwi wilgoć będzie się też wydzielała …. Na poddaszu nieużytkowych chyba też musi być jakiś przepływ powietrza ? Jak to rozwiązać ? 2. Drugie pytanko jak połączyć izolacje PIR i wełny między krokwiami ? Rysunek „A” - Czy tak aby obie izolacje się stykały ? - Czy rozwiązanie takie aby był przepływ powietrza ? Tak aby krokwie przykryte K-G em też miały gdzie odprowadzić wilgoć. Proszę o poradę bo strasznie mnie nurtują te pytania.. Z góry dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178751-izolacja-na-krokwiowa-pir-co-z-quotwentylacj%C4%85quot-poddasza-nie-u%C5%BCytkowego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 30.04.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam Powinna zostać zapewniona ciągłość izolacji pomiędzy częścią poziomą a ociepleniem skosów. Tak więc najlepszym rozwiązaniem będzie dołożyć wełnę na styk do PIR’u. Para wodna swobodnie wydostanie się przez wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178751-izolacja-na-krokwiowa-pir-co-z-quotwentylacj%C4%85quot-poddasza-nie-u%C5%BCytkowego/#findComment-5913529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts