Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperacja + dotacja

Recommended Posts

Witam all!

Czy ktoś borykał sie z tym tematem." Dopłaty do cześciowej spłaty kredytów bankowych" Odsyłam do odnośników. http://www.wfos.krakow.pl/srodki-krajowe/formy-pomocy-finansowej/doplaty-do-czesciowej-splaty-kredytow-bankowych oraz bank http://www.bosbank.pl/index.php?page=sprzedawcy_wyrobow_proekologicznych&search=1&catalog=&region=6&city=&Szukaj=Szukaj. Czy to wyglada tak samo jak z dofinansowaniem do kolektorów czyli prawie zerowa dotacja czy jednak są jakieś śladowe plusy tego tzn. opłacalny kredyt na wykonanie instalacji WM.

Pozdrawiam.

Polecam moim klientom ten kredyt, formalności standardowe.

PS

Dlaczego dotacja do kolektorów to zerowy bilans według Ciebie?

Od dwóch lat wszystkie instalacje solarne, a robię ich dużo, wykonałem na kredyt z dotacją. Dla mnie koszty montażu instalacji czy to z dotacją, czy bez są takie same; w moim Banku Spółdzielczym koszt kredytu z dotacją 45% (przy założeniu jego spłaty do 3 miesięcy) wynosi równo 700zł, a dotacja średnio 5400zł. Czyli na czysto 4700zł do przodu, jak ktoś sporo zarabia to jeszcze PIT od tego w wysokości 850zł, i tak zostaje 3850zł. Chyba warto dwa razy odwiedzić bank aby dostać za darmo 3850 zyta?

To samo jest z dotacjami do wentylacji - skoro dopłacają (w końcu z naszych podatków), to trzeba korzystać.

Dowiedziałem sie cos wiecej na temat tego dofinansowania. Dają 50 % kwoty. 18% podatku od otrzymanej kwoty 2,1%prowizji i 6,5% oprocentowania. Okres od 6 miesięcy do 8 lat kredytowania. Urzadzenie nie musi wcale byc nabyte u wskazanego przez bank instalatora ale musi być z montażem na 8%. Coś mi sie wydaje ze schyle sie po te 2 koła przy koszcie reku 7000.