romus1983 28.04.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Witam,Mieszkam w gminie Godziesze Wielkie pod Kaliszem. Pracownik który spisuje licznik powiedział mi że mam bardzo duże zużycie wody, więc się zainteresowałem tym faktem, (trochę danych):W domu jest nas 4 dorosłe osoby, zużycie standardowe, pranie, gotowanie, prysznic. Nic więcej.Zużycie wody jest ok 25m3 na miesiąc, zmieniliśmy licznik na nowy i ten również wskazuje podobną wartość.Moje pytanie jest takie:Czy tyle można zużyć? jeżeli nie, to proszę podać mi jaka może być przyczynę takiego dużego zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.04.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 sprawdź czy czasem spłuczka w WC nie przecieka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romus1983 28.04.2013 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Po Twoim poście poszedłem to sprawdzić (chociaż byłem pewien że nie) Sprawdziłem wszystkie krany łazienki i nic nie cieknie.Teraz mam bardzo czuły licznik. Sprawdziłem go również przed chwilą i stoi w miejscu, a jak puściłem lekko wodę w kranie to już pokazywała ruch zegara. Więc to nie przecieki. Jakieś inne porady? edit, jakie standardowe jest zużycie wody na 4os ? Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez romus1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 29.04.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Myślę ,że tej wody u Ciebie "idzie" bardzo dużo. Jakie jest przeciętne zużycie- 4-5m3. Zawsze miałeś takie wskazania wodomierza?, Od kiedy masz wodomierz? Jeśli nic nie przecieka, wycieka, licznik jest OK, to znaczy że musisz przeanalizować , i przeprowadzić rozmowę dyscyplinującą z domownikami:) Spisz dokładnie stan licznika , i zobacz np. po nocy czy coś się nie zmieniło , gdy nikt nie używał wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.04.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Myślę ,że tej wody u Ciebie "idzie" bardzo dużo. Jakie jest przeciętne zużycie- 4-5m3. te 4-5m3 to na osobę czy rodzinę. U mnie obecnie miesięczne zużycie jest na poziomie 12m3 - 2 dorosłych i 2 dzieci (3,5 i 0,5 roku). Zużycie mi w zeszłym roku wzrosło z jakiś 9-10, gdy zakupiliśmy matę do hydromasażu i kąpiel stała się częstsza. Tak więc przeanalizuj tryb życia swojej rodziny i tam szukaj odpowiedzi na swoje zużycie. Jeżeli gdy żaden kran nie jest odkręcony, licznik nie bije, to wycieku raczej nie ma. Tak więc ktoś Ci zużywa tą wodę,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 30.04.2013 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Przyjmuje się, że średnie zuzycie wody / os / m-c wynosi 3m. U mnie przy 4os rodzinie wychodzi 10-11m3 miesięcznie. Może to i nie dużo, ale od kwietnia znowu przyszła podwyżka i rozliczeniu 2-miesięcznym rachunek wyniósł prawie 270 zł ( woda i ścieki). Dlatego od czasu do czasu sprawdzam w międzyczasie stan licznika i przyprowadzam do porządku nastoletnie dzieci - bo lubią sobie stać dosyć długo pod cieplutkim strumieniem prysznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 30.04.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Romulus - po prostu musisz zarządzić czas kąpieli np. 3min. i koniec - odcinasz wodę Z moich doświadczeń wynika że ok. 2-2,5 m3 na os./mies. (Tak mam aktualnie i tak miej więcej miałem w domu z rodzicami). Znam jednak przypadki zużycia ponad 30m3/mies na dwie osoby. Ale to akurat osoba chorobliwe się myjąca więc to nie jest normalny i miarodajny przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 30.04.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Romulus - po prostu musisz zarządzić czas kąpieli np. 3min. i koniec - odcinasz wodę . albo zamontować coś na kształt samoobsługowej myjni samochodowej - wrzucasz 2zł i woda leci przez 5 min potem już tylko posucha swoją drogą może to byłaby niezła lekcja dla młodych, którzy nie mają często zielonego pojęcia ile rodziciele płacą za komfort długiego stania pod prysznicem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 30.04.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Kiedy narzekam,że nie mogę sobie pozwolić na codzienne wylegiwanie się w wannie pełnej wody przypominam sobie znajomych, którzy korzystają z wody tylko ze studni i nie mają żadnego innego źródła ( np. wodociąg). Teren górzysty, przy dłuższej suszy studnia po prostu wysycha i wtedy już tylko pozostaje jazda z baniakami do najbliższego ujęcia. Żeby się tego ustrzec bardzo ekonomicznie zarządzają zasobami wody - mycie w kuchni w miednicy wstawionej do zlewozmywaka, z której woda wędruje do wc. W brodziku wstawiona również miednica, woda z prysznica trafia do wc. Podobnie mydliny z pralki automatycznej. Jest to uciążliwe i kłopotliwe, a ja po każdym pobycie u znajomych doceniam komfort bezstresowego spuszczenia wody w toalecie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliaszek 30.04.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Oszczędzanie wody jest ważne , sam widzę po rachunkach i po kieszeni, sam praktykuję kilka rzeczy , jak w tym artykule: http://www.google.com/url?q=http://kobieta-i-dom.wieszjak.pl/finanse-domowe/317420,10-zasad-oszczedzania-wody-w-domu.html&usd=2&usg=ALhdy2-bKmv-HEVL2TvTTIGlXUo93qFGRw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.04.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Toście mnie Państwo zagięli. Przy rodzinie 2+1 średnie kwartalne zużycie mamy na poziomie 90m³, czyli ok 10 m³/ m-c/ os. Nie mam zmywarki, nie mam prysznica (wanna 170 l), ale tez nie mam ogrodu a samochody myję na myjni. Nigdy nie pomyślałam,że to jakieś bandycko duże zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 30.04.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Pani pyta Jasia w szkole. Jasiu jaki to czas? Ja się myję Ty się myjesz My się myjemy. Jasiu bez zastanowienia odpowiada.- Sobota wieczór :) Średnie zużycie 4-5 m3 na osobę to chyba nie jest dużo. Kiedyś jak wodomierze nie były "modne" w spółdzielniach mieszkaniowych naliczano 7m3 od duszy. i za tyle się płaciło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 30.04.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Toście mnie Państwo zagięli. Przy rodzinie 2+1 średnie kwartalne zużycie mamy na poziomie 90m³, czyli ok 10 m³/ m-c/ os. Nie mam zmywarki, nie mam prysznica (wanna 170 l), ale tez nie mam ogrodu a samochody myję na myjni. Nigdy nie pomyślałam,że to jakieś bandycko duże zużycie malka - jakie macie stawki za wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 30.04.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Pani pyta Jasia w szkole. Jasiu jaki to czas? Ja się myję Ty się myjesz My się myjemy. Jasiu bez zastanowienia odpowiada.- Sobota wieczór :) Średnie zużycie 4-5 m3 na osobę to chyba nie jest dużo. Kiedyś jak wodomierze nie były "modne" w spółdzielniach mieszkaniowych naliczano 7m3 od duszy. i za tyle się płaciło . czyżbyś coś sugerował ( z tym myciem w sobotę) ? Jechała rodzinka z południa Polska nad Bałtyk na wczasy wysłużonym maluszkiem. Zatrzymali się na nocleg w luksusowym hotelu. Oglądają piękne wnętrza, a najbardziej podoba im się łazienka. Żona wzdycha i mówi do męża - szkoda,że dziś czwartek - wzięlibyśmy kąpiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.04.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 malka - jakie macie stawki za wodę? ze strony RPWiK woda 6,27 zł. z 8%vat ścieki 6,53 zł. z 8%vat a co to ma do rzeczy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.04.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Toście mnie Państwo zagięli. Przy rodzinie 2+1 średnie kwartalne zużycie mamy na poziomie 90m³, czyli ok 10 m³/ m-c/ os. Nie mam zmywarki, nie mam prysznica (wanna 170 l), ale tez nie mam ogrodu a samochody myję na myjni. Nigdy nie pomyślałam,że to jakieś bandycko duże zużycie Norma na glowe to 150L dzien, czyli 4,5m3 na miesiac. WIec to nie jest jeszcze duzo. A norma ma sie pewnie jakos do sredniego zuzycia. Takie cus wyguglalem. http://www.halat.pl/wodanormy.html marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.04.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Norma na glowe to 150L dzien, czyli 4,5m3 na miesiac. WIec to nie jest jeszcze duzo. A norma ma sie pewnie jakos do sredniego zuzycia. Takie cus wyguglalem. http://www.halat.pl/wodanormy.html marcin czyli myję się raz dziennie w niepełnej wannie wody i tyle ?? Nie zmywam naczyń, nie piję, nie gotuję, nie piorę,nie sprzątam, nie korzystam z wc - zajebista ta norma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 01.05.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 ze strony RPWiK woda 6,27 zł. z 8%vat ścieki 6,53 zł. z 8%vat a co to ma do rzeczy ?? czyli podobnie jak na moim terenie; akurat zapytałam Ciebie, ale jestem ciekawa jak u innych kształtuje się cena wody i ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.05.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 czyli podobnie jak na moim terenie; akurat zapytałam Ciebie, ale jestem ciekawa jak u innych kształtuje się cena wody i ścieków. http://www.cena-wody.pl/ marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.05.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 czyli myję się raz dziennie w niepełnej wannie wody i tyle ?? Nie zmywam naczyń, nie piję, nie gotuję, nie piorę,nie sprzątam, nie korzystam z wc - zajebista ta norma Podalem Ci jakas tam norme czyli ile sie pewnie kasuje uzytkownikow gdy nie ma wodomierzy. Wiec jest to rodzaj sredniej. Ktos zuzywa 3m3 Ty zuzywasz 10m3 na osobe. Ze sie nie da mniej? Pewnie ze sie da i to bez jakichs poswiecen. Kapiel zzera wode bardzo szybko. Ja sie za brudasa sie nie uwazam, ale przy 2+1, 2 x prysznic najczesciej bo na wanne nie ma czasu, duzo prania i zmywarce jak to przy dziecki, wiecej niz 10m3 na miesiac wyjsc nie chce. Wody nie oszczedzam, ale i nie leje bez sensu. Jakbys mial placic 25PLN za m3 sciekow z szamba, to pewnie bys sie zastanowil czy 30m3, czyli pewnie z 1000PLN miesiecznie razem z woda to czasem nie jest jednak duzo. No chyba ze 1000PLN to dla Ciebie drobne. Ale nie dla wszystkich. Jak widac po postach jestes zdecydowanie powyzej sredniej z zuzyciem wody. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts