Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

GWC.

Dziś z samego rana odwiedziłem żwirownię posiadającą atestowany żwir filtracyjny :)

Do dyspozycji mają dwa przedziały frakcji:

- 20 - 40 mm

IMAG0871b.jpg IMAG0872b.jpg

- 40 - 80 mm

IMAG0869b.jpg IMAG0875b.jpg

Ze względu na niższe opory powietrza wybrałbym 40 - 80mm, ale 20-40 mm będzie bardziej stabilne pod posadzką, lepiej przetransportuje ciepło z gruntu (większa ilość styków między kamieniami). Co byście polecili ?

• 2 weeks później...

GWC cd.

Po dzisiejszym dniu mam 4 rowy z 6 (może będzie 7).

DSC_8410b.jpg DSC_8379b.jpg

Trochę danych:

Głębokość rowów ok. 80cm licząc od powierzchni ław. Od poziomu "zero" ok. 1,4m. Szerokość wykopu 1m.

Prawdopodobnie zmieszczę 7 nitek o długości 6 metrów i wysokości żwirowca 30cm na powierzchni 60m2. Łączna ilość żwiru to ok 12,5m3. Przyjmując wagę żwiru 1,6tony/m3 (info ze strony - http://kruszywa-margo.pl/kruszywa-2/zwirki-filtracyjne/zwir-filtracyjny-10-20-mm/ ) powinienem zamówić 20 ton. Zamawiam 25 ton (na wszelki wypadek) w cenie 48zł netto za tonę.

Bardzo ważne!, abyście zwrócili uwagę na grunt, w którym dokonujecie wykopu pod GWC. Dziś natknąłem się na "czarną" glinę. To glina, w której wymieszane były zgniłe rośliny. Smród niewyobrażalny! Gdyby coś takiego znalazło się w żwirowcu, to po GWC ... Na szczęście było to tylko w jednym miejscu i na powierzchni. Głębiej czyściutko, piaskowo.

Jutro:

- równanie wykopów (na oko)

- 10cm podsypka piaskowa w każdym z wykopów

- wykładanie wykopów geowłókniną

- przygotowanie rur do wentylacji (nacinanie centymetrowych wlotów powietrza kątówką i wybijanie co drugi ząbek)

Edytowane przez Barth3z

Póki co przeskoczę do dachu.

Oglądnąłem poniższy odcinek "Grand Designs" i zainspirował mnie ten budynek (a raczej jego pokrycie dachu):

https://www.youtube.com/watch?v=5SRFEMOOuG0

W 23 minucie filmu można oglądnąć czym jest kryty dach. Okazuje się, że jest to EPDM i stanowi jedyny i ostateczny element krycia dachu.

Zastamawiam się, czy nie "zaryzykować" i zrobić tak samo. Pierwotnie planowałem czarną blachodachówkę układaną na rąbek stojący - Classic Premium firmy Rukki. Cały dach wycenili mi na ok 20tys. (w tym ok. 6 tys. za tzw. "makaron"). Ułożenie wraz z orynnowaniem - drugie tyle. EPDM jest ok 4-krotnie tańszy, a i robota równie tania/prosta.

CO Wy na to ? Spotkaliście się już z takim rozwiązaniem w Polsce (mam na myśli dach dwu- lub wielospadowy) ?

PS. Taki temat założyłem również w dziale Dachy.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Kolejna porcja informacji z mojego GWC. Dziś nastąpiła próba generalna i .... działa :)

Dla przypomnienia jest to GWC żwirowy wykonany w układzie Tichelmanna pod domem na głębokości ok. 50cm poniżej ław fundamentowych. Zasypane zostało 6 wykopów o wymiarach 6m x 1m żwirem filtracyjnym o granulacji 20-40mm. W obrębie nawiewów z rur obsypałem żwirem 40-80mm. Układ zasilany 3 rurami 3metrowymi z ponacinanymi 1-centrymetrowymi szczelinami (ufff ... było przy tym roboty).

Układ działa, ale niestety dmucha niezłym smrodem ... Smórd ziemi i stojącej wody ... Mam nadzieje, że to się zwentyluje ... Mam na to cały sezon zimowy oraz letni. Przez ten czas mam zamiar wentylować non stop.

Co do oporów to praktycznie nie ma żandych ! Wentylator praktycznie tak samo dmucha na wolnym powietrzu jak przy przyłożeniu do wylotu z GWC. Jeśli chodzi o temperatury, to przed załączeniem wentylatora czuć było, że GWC pracuje na grawitacji. Ciepłe powietrze samo unosiło się nad wylotem z GWC. Obecna różnica poziomów pomiędzy czerpnią a wylotem z GWC to 2 metry. W tym czasie (godz. 14:00) temp. na zewn. -0,4oC, wilgotność 60%, a na wylocie z GWC 8,4oC i wilgotność 84%. Po uruchomieniu wentylatora (EBM model 6224) i godzinnej pracy (ok. 15:00) temp. na zewn. spadła do -1,3oC, temp. z GWC do 6,6oC a wilgotność przekroczyła poziom odczytu (90%). Zakładając, że GWC nie wnosi więcej jak 100Pa oporu, to wentylator pracował na strumieniu ok. 450m3/h.

EDIT: Aaa .. i "rozbiegówki" póki co brak. Wystaje jedynie 2 metry nie zasypanej rury fi 200 poza fundament. Plan jest, żeby dostawić jeszcze min. 10 metrów.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=291711

PS. Ta studzienka po prawej to wymiennik ciepła wody szarej. Ale o tym później. ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=291712

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=291713

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=291714

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=291715

Edytowane przez Barth3z

GWC pracuje od tygodnia. Dziś wąchałem - już ledwo czuć. Będzie dobrze. :)

4 dni temu założyłem geowłókninę o gramaturze 120g na czerpnie. Na razie czerpnia to pozioma rura wystawiona poza obrys budynku na głebokości 1m. Tak dziś wyglądała biała geowłóknina !!! Szok !

DSC_9115b.jpg DSC_9133b.jpg

EDIT: Kolejne sprawdzenie geowłókniny - po dwóch dniach - i znów czarna ! "Sorry, taki mam klimat ?"

DSC_9215b.jpg

DSC_9115b.jpg

DSC_9133b.jpg

Edytowane przez Barth3z

Okna i pakiety szybowe.

Dostałem wycenę na okno tarasowe oraz pakiety szybowe do własnego montażu od znanej firmy wrocławskiej. "Zażyczyłem" sobie szyby o takich parametrach: g=62%, Lt=71% i U=0,7.

szyba.jpg

Dodatkowo szyby mają być hartowane ze względu na duże ryzyko zbicia (3 okna są do samej podłogi) oraz własnoręczny montaż (większe naprężenia niż przy oryginalnym osadzeniu w ramie). Plusem okien hartowanych jest to, że można zastosować szkło 4mm dla większej powierzchni. Plusem na pewno nie jest cena ...

Za same pakiety:

1. 1000 x 2200 PLANITERM LUX II 4mm ESG/16ar/float 4mm/16ar/PLANITHERM LUX II 4mm ESG - (44mm) - szt. 2

2. 2200 x 1350 PLANITERM LUX II 4mm ESG/16ar/float 4mm/16ar/PLANITHERM LUX II 4mm ESG - (44mm) - szt. 2

3. 800 x 2200 PLANITERM LUX II 4mm ESG/16ar/float 4mm/16ar/PLANITHERM LUX II 4mm ESG - (44mm) - szt. 1

4. 2600 x 1350 PLANITERM LUX II 6mm ESG/16ar/float 6mm/16ar/PLANITHERM LUX II 6mm ESG - (50mm) - szt. 1

5. 2000 x 550 PLANITERM LUX II 4mm ESG/16ar/float 4mm/16ar/PLANITHERM LUX II 4mm ESG - (44mm) - szt. 1

muszę zapłacić 12 870 zł brutto za 16,71 m2 szyby. Wychodzi 770zł / m2 ! Zapewne to przez te ESG w nazwie ...

Natomiast okno tarasowe w konstrukcji aluminiowej:

okno tarasowe.jpg

to kwota 10 800 zł brutto. Bez montażu.

Edytowane przez Barth3z

GWC ciąg dalszy...

GWC pracuje non stop i wczoraj, po dwóch tygodniach od uruchomienia, już nie wyczułem żadnego zapachu ! Jest dobrze! :D

Międzyczasie dorobiłem 15 metrów tzw. rozbiegówki w postaci rury fi 200 zakopanej na głębokości ok. 2 - 2,5 metra. Przy samym budynku jest to ok. 1,2metra, ale na to przyjdzie ok. 0,5 metra grubości i 1,5m szer. opaski w postaci proszku od pigeona.

DSC_9452b.jpg

Ulokowałem pierwszy czujnik temp. Wykonałem odwiert w rurze GWC wchodzącej pod fundament. Będę mógł sprawdzić z jaką efektywnością pracuje tzw. "rozbiegówka" (30metrów rurfy fi 200) i ile oC uzyskuję z samego żwirowego GWC ulokowanego pod domem.

IMAG1017b.jpg

(sorry za jakość zdjęcia - robione telefonem).

Wymiennik ciepła wody szarej.

To urządzenie, które powstało na bazie inspiracji syfonem jaśkowym i RSŚ'em nydara. Zasada działania tego urządzenia polega na odzysku ciepła z wody z prysznica, pralki, zmywarki itp. i przekazanie tego ciepła do zimnej wody wodociągowej. Odzysk tego ciepła jest przekazywany tylko do wody zasilającej 300 litrowy zasobnik. Urządzenie działa bez żadnych pompek i elementów mechanicznych. Wykorzystywane jest tylko ciśnienie instalacji wodociągowej i naturalny spływ wody zużytej.

Oto kilka fotek z budowy w/w wymiennika.

IMAG0955b.jpg DSC_9250.jpg IMAG0981b.jpg IMAG0986b.jpg IMAG1003.jpg

Edytowane przez Barth3z

WWS - wymiennik (ciepła) wody szarej - cd.

Wymiana spostrzeżeń z kolegami z FM zaowocowało kilkoma poprawkami. Pierwsza z nich to "tama", czyli element blokujący możliwość łatwego przepływu wody szarej przez tzw. by-pass.

odzysk_ciepla_posadzkowy.jpg DSC_9379b.jpg

Druga sprawa to ocieplenie zasobnika. Powiększyłem wykop, w którym osadzony będzie wymiennik i zasypałem proszkiem od pigeona. Dodatkowo opianowałem cały zasobnik najtańsza pianką wysokoprężną.

DSC_9363b.jpg DSC_9367b.jpg DSC_9401b.jpg

Obecnie WWS zalany jest wodą dla stabilnego jego osadzenia i sprawdzenia szczelności.

Edytowane przez Barth3z

Dziś budowlańcy będą wylewać podłogę w wiatrołapie (ten przesmyk pomiędzy domem a garażem). Piszę o tym, ponieważ obsypałem ścianę fundamentową od wewnątrz proszkiem od pigeona na wysokość 0,5m i szerokość 1m. To kolejny plus na korzyść pasywności. Przypomnę, że ta ściana fundamentowa zostanie obsypana również od zewnątrz. Prawdopodobnie jeszcze szerszą opaską.

IMAG1016b.jpg

Żałuję, że tego samego nie wykonałem w garażu ...

A tutaj styro na samą podłogę i to bez opaski obwodowej ściany fundamentowej. Sąsiad pyta: - "Zamówiłeś już styropian na cały dom ?" ;)

IMAG0976b.jpg

Edytowane przez Barth3z

• 2 weeks później...

Domek wymurowany. Teraz czekam na wiązary. Dostawa zaraz po nowym roku.

Zamówiłem również płyty magnezowe z lstech - http://www.lstech-homes.com/produkty/plyta-magnezowa/ w cenie 28zł netto/m2. Główną zaletą płyt magnezowych jest wysoki współczynnik oporu dyfuzyjnego. Nawet wyższy niż dla płyt Farmacell Vapor, których cena oscyluje ok. 50zł/m2. Przy zastosowaniu płyt MgO można zrezygnować z folii PE.

Pozostałe cechy też są znacznie lepszy niż dla płyt G-K:

http://lst-h.com/wp-content/uploads/2014/03/tabela21.jpg

W porównaniu do innych płyt:

http://lst-h.com/wp-content/uploads/2014/04/tabela1.jpg

• 2 weeks później...

GWC cd.

Zasypałem pozostały odcinek rozbiegówki. Ok. 15 metrów z 30m.

DSC_9580.jpg

Minąło już ponad miesiąc od uruchomienia. Wentylator pracuje non stop. Dziś wsadziłem twarz w rurę nawiewową od GWC i zaciągnąłem kilka głębszych. :) I ... czyściutko. Zero jakiejkolwiek woni. GWC w 100% przedmuchany i zapewne wysuszony.

Wentylator pracuje dalej.

WWS cd.

Dopytujecie o wymiary więc podaję:

Kineta jak i sama rura karbowana jest fi 400mm lub 420mm. Następnie manszeta i przejścia na rurę gładką 315mm wraz z pokrywą. Wysokość regulowana teleskopowo.

- wysokość zasobnika do manszety - 100cm:

DSC_9247.jpg

- wysokość wężownicy 50cm, fi ok. 30cm, grubość chyba 20mm

DSC_9256.jpg

- wysokość do przelewu - 50cm

DSC_9384.jpg

- a licząc od dolnego odpływu kinety ok. 68cm

DSC_9396.jpg

Edytowane przez Barth3z

WWS koszty:

- kineta przelotowa - 425/160 - 95zł netto

- rura wznośna karbowana - 57zł netto