Barth3z 15.08.2015 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Trawnik Trwają przygotowania do siania trawy. Humus nawieziony, trawa kupiona (2 x 10kg Kiepenkerl Royal). Ziemia zbronowana i zacząłem ręcznie grabić. Później rozprowadzę rury do nawodnienia wg koncepcji jaką przesłał M.A.G. Następnie jakiś nawóz i zasiew. Zastanawiam się jeszcze, czy nie kupić kilka / kilkadziesiąt worków z jakąś ziemią/torfem, którą przykryję nasiona trawy. Tutaj jeszcze muszę zgłębić wiedzę. No i czekam na korzystną pogodę (opady deszczów). Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.10.2015 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 (edytowane) Zamiast budować dalej bawię się z ogrodem Rozkładam nawadnianie: Na pierwszym zdjęciu widać rurę (DN32) z pierwszej sekcji nawadniania. Później trójnik i redukcja na DN25. W związku z tym, że planuję taras na równi z trawnikiem musiałem jakoś odseparować ziemię od lagrów. Zastosowałem folię kubełkową. Na drugim zdjęciu widać drugą sekcję, którą wykonałem na mocniejszych rurach DN32. W dali widać podbudowę pod basen o średnicy 6metrów i cześć linii nawadniającej będzie przechodzić pod basenem. Stąd ta mocniejsza rura. Zdjęcie 3 i 4 to pkt. rozdziału wraz z elektrozaworami. Na zdjęciu nr 5 widać trzecią sekcję. Za nią będzie jeszcze linia kroplująca do nawadniania żywopłotu z tuji (już widać posadzone pierwsze sztuki). Wszystkich sekcji będzie 6 w tym jedna linia kroplująca. Edytowane 5 Października 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.10.2015 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Wentylacja mechaniczna - kanały W związku z tym, że izoluję dom od wewnątrz styropianem grafitowym o grubości 30cm musiałem zastanowić jak poprawnie poprowadzić kanały wentylacyjne w warstwie izolacji wraz z zachowaniem szczelności budynku (nie chciałem wchodzić w strop). Pomyślałem, że skoro i tak musiałbym wycinać kanały, aby ulokować w nich rury typu Ventiflex, SMART-flex itp. to dlaczego nie wykorzystać już wyciętych kanałów w styropianie do dystrybucji powietrza? I tak oto przeszedłem z pomysłu do czynów Wykonuję kanały o wysokości 10cm (idealnie w środku 30cm styro) i szerokościach 20cm, 30cm i 50cm. Podczas klejenia uszczelniam kanały akrylem, który nakładam na brzeg klejonego kanału, a później rozprowadzam końcówką kija od miotły Efekt widać na zdjęciu nr 5. Zastanawiam się jeszcze, czy nie przelecieć wnętrza kanałów tarką do styropianu, aby lekko zaburzyć przepływ w pobliżu ścianek. To powinno mieć pozytywny wpływ na tłumienie dźwięków. Chyba coś podobnego jest w kanałach isocomo+: http://comair.pl/uploads/module_img/271.jpg Później dodam zmodyfikowany projekt wentylacji. Edytowane 13 Października 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.10.2015 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 I obiecany projekt wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.10.2015 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Mam wyniki OZC od asolta. Jego komentarz: "Wyniki rewelacja" A oto dane (liczone dla III strefy klimatycznej -20oC): p.u. = 143m2 U stropu: 0,066 W/m2K U ściany: 0,075 W/m2K U podłogi: 0,08 W/m2K (te wartości to chyba za duża przesada...) Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 2489 W Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 1428 kWh/rok, czyli ok 10 kWh/m2/rok OZC - zmiany ku lepszemu Podczas budowy poczyniłem pewne zmiany względem projektu jaki dałem asoltowi do wyliczenia. Oto te zmiany: Na plus: - wyliczenia asolta nie uwzględniają opaski wokół domu z proszku od pigeona. Opaska jest solidna, bo ma wymiary 1,5m szerokości i 50cm wysokości. - garaż miałbyć nieizolowany (ściana z BK400). Dorzuciłem jednak 10cm EPS 032 na ściany i 10cm EPS 036 na fundamenty. - na strop wrzuciłem dodatkowo 20cm wełny o współczynniku 0,034 - izoluję pomieszczenie na poddaszu nieużytkowym 10-cioma centymetrami EPS'a 032. Pierwotnie nie planowałem izolacji. - okna (pakiety szybowe) osadziłem w raamie z płyt PIR o lambdzie ok. 0,023 - okna (pakiety szybowe) mają U=0,5 od strony północnej i 0,6 od południowej. OZC liczone było dla 0,8. NA minus: - na ścianach i suficie zastosowałem EPS 032 zamiast 031. - na elewacji będzie 6cm wełny o lambdzie 0,035 zamiast 0,033. - okno tarasowe ma U=1 - 1,2, a liczone było dla 0,8. Powyższe zmiany powinny jednak znacząco obniżyć wyliczone wstępnie obciążenie (18W/m2) jak i zapotrzebowanie. (10kWh/m2/rok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.11.2015 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Działówki Ściany działowe stawiane są z bloczków SILKA o grubości jedynie 8,5cm. Co więcej, nie są w żaden sposób przewiązywane ze ścianą zewnętrzną. Jedyną stabilizację przy ścianie zewnętrznej zapewnia klejenie pianką do styropianu. Jednak nie wszystkie ściany będą z bloczków 8cm. Ściany łazienki będą z SILKI 12cm, ze względu na potrzebę schowania korpusu od baterii prysznicowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.11.2015 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Elewacja - modrzew syberyjski Kilka tygodni temu dotarło zamówione drewno na elewację i taras. Niestety, firma DOMBAL, nie dostarczyła na podany termin całości zamówienia, bo jak się tłumaczyli, źle oznaczyli drewno na magazynie. Dopiero w dniu wysyłki zorientowali się, że część partii to świerk a nie zamówiony (i już w pełni opłacony) modrzew syberyjski. Samo drewno jednak wygląda porządnie, choć sprawdziłem wybiórczo kilka desek. W przyszłym tygodniu chłopaki powinni zacznąć montaż desek na elewację i wówczas będę mógł coś więcej powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.11.2015 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) modrzew syberyjski cd. Jak pisałem, w pierwszym terminie dotarła do mnie tylko cześć zamówionego modrzewia. Brakujące deski elewacyjne dotarły po ok. tygodniu w takim stanie: Nie odebrałem towaru ... Nie była to jednak wina firmy DOMBAL, od której zakupiłem drewno, lecz kuriera, który podczas przeładunku rozsypał na placu całe drewno. Zgłosiłem ten incydent do DOMBALa i zapewnili mnie, że wyślą kolejną partię. Tak w końcu dotarła do mnie brakująca cześć. Na obecną chwilę mam wykonany ruszt zarówno elewacyjny (nakręcone łaty), jak również tarasowy (legary + łaty). Łaty elewacyjne to deski 60x40 zamówione z lokalnego tartaku. Ze względu na to, że ściana do której miały być mocowane łaty to bardzo miekki bloczek komórkowy Ytong 400 zastosowałem śruby o szerokim gwincie. Dodatkowo, na każdą łatę naniosłem kilka punktów z klejem mamut. Ten klej jest niesamowicie mocny i dzięki temu będę miał pewność, że żadne ssanie wiatru nie oderwie mi elewacji od ściany. Edytowane 1 Listopada 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.11.2015 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Obróbka pakietów szybowych. Każdy pakiet szybowy osadziłem w ramie z płyt PIR. Płyty te były frezowane na felc, dzięki czemu zachodziły na pakiet szybowy uniemożliwiając jego wypchanie. Jednak zakład był zbyt szeroki i patrząc od zewnątrz widoczna była płyta PIR nachodząca na pakiet. Zaczałem zatem obcinać nadmiar płyty równając ją z pakietem: Po odcięciu nadmiaru w niektórych miejsca uwidoczniła się szczelina, którą potraktowałem pianką PUR: Połączenie zostanie ładnie obrobione i uszczelnione. Do tego celu kupiłem silikon do okien DOW Corning 796: oraz dwie rolki po 25mb taśmy butylowej. Taśmę butylową będę klieł na pakiet szybowy i łączył z folią alu płyt PIR. To powinno zapewnić bardzo dobrą szczelność osadzonych pakietów szybowych. Na tak przygotowaną powierzchnię przyjdzie płyta magnezowa: Styk płyty magnezowej z pakietem zostanie wypełniony silikonem do okien - DOW Corning 796 w kolorze białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.11.2015 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Brama garażowa Brama zamontowana już ponad 2 miesiące temu, ale dopiero teraz mam czas, żeby coś na jej temat napisać. Bramę poszukiwałem u lokalnych dostawców. Nie nastawiałem się na konkretnego producenta więc dostałem oferty na bramy Wiśniowskiego, Normstahl i Hormann. Wymagania jakie stawiałem to: wymiary 3500x2250, kolor antracyt oraz możliwość podłączenia i sterowania poprzez Fibaro. Jak się okazało ostatnia opcja przysporzyła nie lada problemów Dostałem oferty, ale tak naprawdę żadna mnie nie satysfakcjonowała. Zacząłem poszukiwać dostawców poza Świdnicą i tak wpadłem na bardzo pozytywny komentarz (na FM) na temat firmy Michalczyk z Wrocławia. Wysłałem zapytanie i otrzymałem atrakcyjną cenowo ofertę. Do tego firma Michalczyk również zajmuje się sprzedażą i programowaniem Fibaro, więc od razu dorzucili mi odpowiedni moduł komunikacyjny bramy z fibaro. Oświetlenie bramy wjazdowej: W górnym ościeżu bramy wyprowadziłem przewód do podłączenia listwy led oświetlającej bramę garażową. Coś na wzór z poniższych zdjęć: http://www.projektyzwizja.pl/pub/project_img/167af673a3e4b2b8cd96698bed37a999c.jpg http://www.projektyzwizja.pl/pub/project_img/14d67648b8b92c8129794485bc544bb28.jpg Nie podobają mi się typowe lampy montowane nad bramą. Dodatkowe oświetlenie zamontuję wzdłuż podjazdu do domu. Czekam jeszcze na drzwi wejściowe do wiatrołapu. Po ich montażu będzie można zamknąć całą elewację garażu. Elewacja bedzie w kolorze bramy - antracyt. Liczę na efekt jak na poniższym zdjęciu:http://cdn16.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/45151/strefa-wejscia_1748026.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.11.2015 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Obróbka pakietów szybowych cd. Wyklejanie ościeży taśmą butylową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.11.2015 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 a tak wygląda osadzony pakiet w garażu. Widok od zewnątrz z osadzoną listwą przyokienną: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.11.2015 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Elewacja. Ocieplanie budynku wełną SuperRock 6cm: Nad oknem w ścianie szczytowej usunałem jedno nadproże, aby zmieścić skrzynki zewnętrznych żaluzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.12.2015 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Dziś kładłem elektrykę (w korytkach), a w tle działała sobie pompa ciepła: Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.12.2015 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Działówki skończone. Wieniec stanowi XPS, który klejony jest na pianę do styropianowego sufitu: Wejście na poddasze - schody w warstwie izolacji A tutaj wynik kondensacji powietrza nawiewanego z GWC. Taśma butylowa działa poprawnie: Edytowane 8 Grudnia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.12.2015 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) elektryka i ogrzewanie Porobiłem takie oto dziurki: 1. Dziurka na wysokości 150cm pod ewentualny termostat, który może w przyszłości założę, a może nie. Póki co przeprowadzę tylko peszel do gniazda nr 3 i zaślepię puszkę. 2. Włącznik światła na wysokości 120cm 3. Gniazdo i jednocześnie puszka spinająca obwód ogrzewania podłogowego oraz czujniki temperatur. Czujniki - DS18DB20 - będą dwa. Jeden zatopię w wylewce drugi osadzę w puszcze nr 1. Oba podepnę pod moduł Fibaro - Universal Binary Sensor. http://www.openremote.org/download/attachments/22880444/FBUSWiringSensors.png Zasilanie kabli ogrzewania podłogowego podepnę pod RelaySwitch. Na końcu całość oprogramuję skryptami w Fibaro. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.12.2015 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Tak wyglądają zyski słoneczne 26 grudnia o godz. 15:00: Jak widać, słońce bardzo ładnie penetruje wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2016 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Podłogówka. Zacząłem rozkładać podłogówkę. Do tego celu sklepałem coś takiego: czyli noga od zdezelowanego krzesła obrotowego i płyta MFP Działa rewelacyjnie. Rekuperator Między czasie zacząłem kleić też rekuperator: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2016 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) cd. rekuperator Po wymuszonej przerwie technologicznej (wysychanie kleju do XPS) dokleiłem górę, a następnie dociąłem i przykleiłem boki: Później przeszlifowałem oba boki, bo wcześniej płyty były wystawione słońce i nieco się utleniły (widać na powyższych zdjęciach). Na koniec dnia szlifnąłem jeszcze otwory. W nich będę osadzał króćce - albo z PCV, albo ocynkowane. Po szlifowaniu boki są przygotowane do klejenia uszczelki. Uszczelką będzie taśma akustyczna jaką stosuje się przy montażu płyt G-K. Zamówiłem ją, ale jeszcze nie doszła więc dalsza część prac w następnych dniach. Oba boki rekuperatora chcę zrobić rewizyjne, zamykane na zamki burtowe. Do tego celu przydałoby się te pudło obłożyć czymś, do czego można dokręcić te zamki. Myślę, że idealna będzie płyta ze spienionego PVC. Myślałem też o tym, żeby w komorze wyciągowej tego pudła wstawić zasilacz buforowy, ale doszedłem do wniosku, że lepiej jak będzie na zewnątrz. Będzie łatwiejszy dostęp do potencjometru (możliwe, że to bedzie moje jedyne sterowanie obrotami) oraz łatwiej będzie podłączyć baterie. No i oczywiście czujniki temperatur DS18DB20 w każdej komorze i chyba jeden DHT22, który oprócz temp. mierzy wilgotność. Te czujniki będę tylko na początku, aby sprawdzić czy wszystko jest ok i czy sprawność jest na oczekiwanym poziomie. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.01.2016 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Niebywała rzecz! Okazuje się, że różnice w piankach poliuretanowych przeznaczonych do uszczelniania m.in. połączeń pomiędzy płytami styropianowymi są znaczące. A jeszcze większe znaczenie mają w domach pasywnych. Już tłumaczę o co chodzi.Swego czasu kupiłem w promocji (chyba po 17zł/szt.) piankę Energy 2020 z Tytana:http://www.4budowlani.pl/images/chemia/piana-tytan-enrgy-2020-selena-o.jpgPoszło mi tego 20-30 sztuk. Ale to wystarczyło na uszczelnienie tylko połowy domu. Promocja się skończyła i cena pianki podskoczyła do bodajże 21 lub 23zł. Wtedy wpadłem na piankę GunFoam2002 firmy Denbraven:http://img10.staticclassifieds.com/images_tablicapl/327309213_1_644x461_piana-pistoletowa-den-braven-gunfoam-2002-skarzysko-kamienna.jpgw cenie bodajże ok. 16zł/szt. i dalej uszczelniałem połączenia styropianu tą pianą.Wczoraj załatwiłem sobie kamerę termowizyjną i zacząłem sprawdzać wszystkie newralgiczne miejsca. Okazuje się, że połączenia pianą GunFoam2002 odznaczają się na tle ściany - są zimniejsze od płyt styropianowych! Później porównałem podobne miejsca, ale te uszczelniane pianą z Tytana i tam kompletnie nie widać różnic temperaturowych !Wnioski są takie, że albo piana GunFoam202 ma znacznie niższą lambdę niż Energy2020, albo podczas wpuszczania mocniej się rozpręża i przez to tworzy mostki. Na dniach postaram się wrzucić zdjęcia z termowizji pokazujące opisywane różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts