Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Mieszkam!

Od maja. A że wprowadziłem w okresie wakacyjnym, to i dziennik poszedł w odstawkę. Trzecie zdjęcie obrazuje chęci pracy przy domu ;)

Liepiec 2016:

DSC_0296.jpg DSC_0297.jpg DSC_0300.jpg

Tak wygląda dom na dzień dzisiejszy:

DSC_0697.jpg

To zdjęcie z października, a robiłem je na potrzeby wyceny ułożenia kostki brukowej na podjeździe, którą to prawdopodobnie będę układał na wiosnę.

W ogrodzie jak widać jeszcze nie ma trawy ... Rozsypałem jedynie trochę nawozu i piasku, dla lepszego użyźnienia gleby. Glebogryzarka i sianie na wiosnę.

Do zrobienia pozostało:

- dokończenie podbitki od strony południowej. Czekam na maskownice rynnien z Galeco (zamówienie indywidualne).

- obróbka szpalet okien od zewnątrz

- parapety

- otynkowanie wiatrołapu

Edytowane przez Barth3z

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wnętrze

Teraz coś o wyposażeniu.

Zainspirował mnie M.A.G. swoim stołem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196641-Indywidualny-z-p%C5%82askim-dachem-EcoHouse&p=6877561&viewfull=1#post6877561

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196641-Indywidualny-z-p%C5%82askim-dachem-EcoHouse&p=6878266&viewfull=1#post6878266

, że niby można tanio, samemu, więc podążyłem tym tropem. :)

Mój stół to jednak wersja bardziej industrialna i nieco większa 2,4m x 1m. Konstrukcja została wyspawana z profili 10cm i pomalowana proszkowo na czarny mat. Prezentuje się tak:

DSC_0730 1.jpg DSC_0737 1.jpg DSC_0735 1.jpg

Drewno (dąb) na blat zamówione - suszy się w lokalnym tartaku. Będzie to blat o grubości 4cm, o naturalnym kolorze dębu zabezpieczony woskiem. Jak złoże całość to uzupełnię zdjęcia.

Na zdjęciach widać też nad stołem lampy robione "tymi recami". Tzn. "dostałem" przemysłowe, aluminiowe oprawy lamp, które wyposażyłem w gniazdo E27 i "zwis" :) Sądzę, że prezentują się dość ciekawie.

EDIT:

Jest i blat. Przyszedł na dzień przed wigilią ;)

DSC_0828 1.jpg DSC_0829 1.jpg

Od razu zaimpregnowałem go kilkoma warstwami wosku i dodatkowo zamówiłem folię poliwęglanową jako zabezpieczenie przed imprezą wigilicjną i noworoczną ;).

Na zdjęciach nie widać efektu, ale uwierzcie, stół wygląda obłędnie :)

Edytowane przez Barth3z

• 2 months później...

W kibelku podobnie - umywalka nablatowa kupiona na all..., a stelaż wyspawany z kwadratowych profili i pomalowany na czarno. Nie znalazłem w necie żadnej szafki, która mi się podobała :)

DSC_0292.jpg

Dziś w dolnej części stelaża jest jeszcze półka ze sklejki (zabezpieczona woskiem).

Edytowane przez Barth3z

• 1 year później...
  • 4 weeks później...