Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mur między sąsiednimi działkami - z czego zrobić?

Recommended Posts

Mieszkam w szeregowcu. Chciałbym między swoim ogródkiem i sąsiada zbudować murek. Coś na wzór białego murku http://www.lepszypoznan.pl/wp-content/uploads/2012/03/etiuda-B_02-Kopia-800x242.jpg. Mur ma mieć 5,72m długości na 1,9m wysokości i maksymalnie 24cm grubości. Mam pytania:

1. z czego można go wykonać. Majster zaproponował mi mur z pustaków łupanych, ale mi się nie podoba. Chcę prostą, otynkowaną ścianę (jak na linku powyżej).

2. Może do tego być Silka + tynk? Czy trzeba tu dawać styropian pod tynk?

3. Czy muszą tu być jakieś grubsze słupki, aby utrzymały całą konstrukcję?

4. A może możecie zaproponować jakieś inne rozwiązanie?

Pozdrawiam

Marek

To już poważne ogrodzenie, więc możesz zrobić solidny fundament tj. poniżej strefy przymarzania. Wyjdzie ~1,7 m3 betonu (koszt około 500 zł), do tego trochę zbrojenia (koszt ~200-300 zł). Górę możesz zrobić z czegokolwiek i tak to zatynkujesz. Z drugiej strony to tylko murek po sąsiedzku, wiec robienie fundamentu nie jest niezbędne, a jeśli już to niekoniecznie profesjonalnego.

Możesz też nie robić Strefy Gazy i zastosować np. gotowe elementy drewniane. Nie wymagają fundamentu, wyglądają ładnie. Innym rozwiązaniem jest żywopłot, a także siatka z wikliną.