Wojcieszek 29.04.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Witam Was No niestety i mnie dopadło. Kiedy zacząłem na tym Forum wyszukiwać frazy "remont balkonu" złapałem się za głowę, ile osób ma problemy "sypiącymi" się balkonami i tarasami. Mam wrażenie, że jest to taki symptom "wieku średniego" każdego domu. Nauczka dla mnie jest taka, że w następnym domu, nie będzie już balkonu, a taras będzie drewniany Ale do rzeczy: - dom ma już prawie 10 lat. Problem dotyczy zarówno balkonu, jak i tarasu który znajduje się pod nim. BALKON w tym roku od brzegów balkonu zaczęły odpadać kawały tynku i cokołu. Dodatkowo pierwszy rząd kafli (klinkier) wydają głuchy dźwięk, kiedy w nie postukać. Kafle oddalone od krawędzi wydają się wydawać "zdrowy" odgłos podczas stukania. Brak widocznych ubytków fugi Zdjęcia pokazujące stan balkonu (sprzed miesiąca) https://lh3.googleusercontent.com/-XEnB7aMHgj8/UX40_M2oDtI/AAAAAAAAaYA/naqg8pZmYlw/s912/DSC03791.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-jg8m-CbzZKY/UX40_Og0YFI/AAAAAAAAaYE/cCQfrsJaBLA/s912/DSC03792.JPG TARAS - jak widać, taras w większości jest zakryty przeszkleniem. Podłoga tarasu jest OK, natomiast jest problem z kaflami pokrywającymi schodki, i front (czoło) tarasu. - większość kafli na czole tarasu jest luźna, i w każdej chwili może odpaść. Kafle na schodkach podobnie. CO ciekawe, boki tarasu wykończone są kafelkami klinkierowymi (jak cały dom na obwodzie) i nic tam się nie dzieje. - zarówno z przodu, jak i z tyłu domu, wykonana jest opaska odwodnieniowa. Gdybym podczas budowy ogrodu, zdecydował się, na otoczenie tarasu taką opaską, pewnie nie miałbym teraz problemu z odpadającymi kaflami. - moim celem, jest skucie kafli na schodkach, i budowa prostokątnych schodów pokrytych deską tarasową. Ale ja nie o tym chciałem tutaj pisać. Zdjęcie tarasu sprzed 3 lat (nie dysponuję najnowszymi zdjęciami). https://lh6.googleusercontent.com/-fSni7y079Ho/UX44IBRPFUI/AAAAAAAAaYg/_yQqK61u_jY/s912/P1000857.JPG Co chcę zrobić: - wiem, że naprawa balkonu, i tarasu przekracza moje możliwości. Tak daleko moja wiedza "domowej złotej rączki" nie sięga. Będę więc wynajmował odpowiednią ekipę. Jednak chciałbym się Was zapytać, na co muszę zwrócić uwagę. Jakie technologie muszą być zastosowane. Na co się godzić, na co nie. Domyślam, się, że "przedsiębiorcza" ekipa zaleci mi skuwanie całego balkonu, ale ja wiem, że problem raczej dotyczy brzegów balkonu. Czym pokryć powierzchnię balkonu, aby zaimpregnować kafle już po remoncie. Wszelkie Wasze porady będą dla mnie cenne. W oddzielnym poście (Ogłoszenia drobne), proszę Forumowiczów z okolic Warszawy o polecenie ekipy specjalizującej się w takich pracach. Jednak jeśli ktoś z moich okolic może mi już teraz polecić fachowca, będę wdzięczny. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 10.05.2013 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 (edytowane) Prawdopodobnie gdyby ktoś założył na balkonie blacharkę pod płytkami, czyli w górnej warstwie a nie pod tym jakby cokolikiem to problemu by nie było. Blacharka powinna być na warstwie dociskowej/spadkowej (jastrychu) i dokładnie zaizolowana przeciw wodzie np. szlamy mineralne z odpowiednimi taśmami. Płytki czoła tarasu to proszenie się o kłopot, lepiej już zostawić goły beton, zaizolować, pomalować lub impregnować. Edytowane 10 Maja 2013 przez dozrc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts