Redakcja 29.04.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Konkurs dla Was Jeżeli inspiruje Cię grillowanie; jeśli wymyślasz nowe potrawy z grilla, koniecznie weź udział w tym konkursie. Zadanie konkursowe: W tym temacie wpisz swój swój oryginalny, egzotyczny, smakowity przepis na potrawę z grilla, kojarzący się z najwspanialszymi wspomnieniami z Twoich podróży. Przepis musi być oryginalny, Twój, własny. Nagrody: Do wygrania jeden z sześciu - grill Weber Master-Touch! (grill Master-Touch GBS, 57 cm, czarny, o wartości 1088 zł brutto.) Nagrodzimy najciekawsze przepisy! Nagrodzimy niepowtarzalny styl kulinarny. Konkurs "Kulinarna podróż dookoła świata" trwa od 29 kwietnia do 24 maja 2013 r włącznie. Nagrodzimy 6 osób. Listę zwycięzców konkursu opublikujemy w serwisie Muratordom.pl do 31 maja 2013 r włącznie. Regulamin konkursu WYNIKI Dziękujemy za udział w konkursie. Niezwykłe - pyszne i barwne - są przepisy, które zamieściliście! Jury miało trudne zadanie, wybierając "najoryginalniejsze, najciekawsze i najbardziej urozmaicone przepisy". A oto lista zwycięzców: alternatywaster za przepis: "Amerykański samograj" ania_oczykulka za przepis: "Owoce pod kruszonką" Kendra za przepis "Kilka prostych - banalnych a bardzo smacznych pomysłów" remmer za przepis "Kebabcze Mix" walbrzych16 za przepis:"Marynowane szaszłyki z twarożku „tofu” ziabi25 za przepis "Półmisek owoców morza, którym nie można się oprzeć" Gratulujemy zwycięzcom, dziękujemy uczestnikom za zaangażowanie i zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach! Laureatów prosimy o adres jako prywatną wiadomość do: Redakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
afrodyta009 01.05.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Pachnący pstrąg podany w całości ze szparagami i aromatycznym masłem (dla 4 osób) Składniki - ryba: 4 całe ryby – po około 400 g (pstrąg, sola, flądra)1 cytryna½ strąka papryki chili200 g masła 2 łyżki posiekanego zielonego kopru 2 łyżki wyciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki sól, czarny pieprz 4 świeże cebule (dymki) Składniki – szparagi: 20 szparag ½ szklanki oliwy 10 g żółtego miękkiego serasól, pieprz Składniki – masło: ½ kostki masła 1 łyżeczka posiekanej bulwy kopru włoskiego skórka starta z jednej cytrynyszczypta soli 1. Ryby myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy łuski na całej długości. Odcinamy płetwy i robimy niewielkie nacięcia po obu stronach. W naczyniu ucieramy masło ze startą na tarce skórką z cytryny, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, koper, czosnek, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku. Każdą rybę smarujemy z obu stron przygotowanym masłem. Odrobinę wkładamy również w nacięcia. Rybę kładziemy na folii aluminiowej, a na niej układamy plasterki cytryny i krążki cebuli. Następnie folię zwijamy i kładziemy na ruszcie na około 15 minut. 2. Szparagi, obieramy, myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Oliwę mieszamy z solą i pieprzem, a ser żółty kroimy w plasterki. Następnie każdą szparagę zanurzamy w oliwie i zawijamy w plasterki sera. Tak przygotowane „zawijaski” układamy na tacce i grilujemy 2-3 minuty. 3. Miękkie masło mieszamy z koprem, startą skórką z cytryny i odrobiną soli. Schładzamy. 4. Gotową rybę wykładamy na duży talerz, obok układamy zawinięte w ser szparagi. Wszystko posypujemy wiórkami z masła i dekorujemy plasterkami cytryny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5915066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziczu 02.05.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 ...z nutką śródziemnomorską składniki:•1 średnia cukinia•10 pomidorów suszonych (z oliwy)•20 zielonych marynowanych oliwek•10 -15 dag serka pleśniowego ulubionego•sól, papryka czerowna ostra, oregano•2 cebule•10 dag salami•1 łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie1. Cebulę ( w kostkę) podsmażyć na niewielkie ilości oliwy ( tej z pomidorów) aż nabierze połysku. Dodać pokrojone w paski salami i paprykę w proszku , podsmażyc ok.2-3 min. Farsz ostudzić. 2. Dodać pozostałe składniki ( bez cukinii) - doprawić: Oliwki powinny być pokrojone w plasterki, pomodory pokroić na małe kawałki,serek pleśniowy pokruszony. Wymieszać dokładnie.3.Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć , nadziać farszem 4.Zapiekać na przykrytym grilu ok.20 min.aż cukinia będzie miękka.Pychotka.mniammmm..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5915574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 02.05.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Super obiad dla dorosłych i dzieci Dla dorosłych: Pieczona ryba w ziołach , z opiekanymi ziemniakami z masłem czosnkowym ( opcjonalnie opiekane pieczywo ) Dla dzieci : Pieczone wydrążone ziemniaki - z masłem czosnkowym w posypce ziołowej SKŁADNIKI : 4 ryby ( najlepiej duże pstrągi pstrąg) 8 dużych ziemniaków 2 cytryny 1 paczka mieszanych ziół suszonych 2 główki czosnku 1/2 kostki masła 2 bułki bagietki. sól i pieprz do smaku drewniane patyczki do szaszłyków liście sałaty 2 duże papryki. 4 kotlety hamburgery PRZYGOTOWANIE PRZED PIECZENIEM 1. Ryby dokładnie myjemy, i skrobiemy. Nacieramy od zewnątrz i wewnątrz niewielką ilością masła i obsypujemy ziołami. Tak przygotowane - odstawiamy najlepiej na kilka godzin. ( można tą czynność wykonać wieczorem poprzedniego dnia i na noc zostawić w chłodnym miejscu) Można posypać niewielka ilością soli lub pieprzu. 2. Ziemniaki w "mundurkach" gotujemy tak, żeby nie były za miękkie, następnie wyjmujemy i po ostygnięciu kroimy na pół. Podobnie jak rybę - smarujemy masłem i posypujemy ziołami. Część ziemniaków dla dzieci ( w całości odkładamy na bok) Jako rodzice małych niejadków wiemy, że dzieci chętnie zjedzą jeśli sami przygotują sobie posiłek. Ziemniaki kroimy dzieciom na pół i dajemy im łyżeczki, żeby wydrążyły w nich niewielkie otwory. Masłem czosnkowym ( opisany przepis w pkt. 3) dzieci smarują swoje ziemniaki i posypują niewielką ilością ziół. 3. Trzy , cztery ząbki czosnki wyciskamy i dokładnie mieszamy z pozostałym masłem. Jeśli chcemy bardziej ostro - dodajemy więcej czosnku. Masło powinno nie być wcześniej w lodówce, tak żeby lepiej się mieszało z czosnkiem. Można dodać minimalną ilość suszonych ziół. 4. Bagietkę kroimy ukośnie na kromki ( dopiero przed samym pieczeniem, żeby nie zsychała się ) 5. Paprykę myjemy i kroimy na pół lub na cztery części. PIECZENIE 1. Rybę zawijamy w folię aluminiową, i kładziemy na ruszt. Nie za nisko żeby nie przypaliła się - na około 20 minut. Jeśli ryby były duże - pieczemy dłużej. 2. Ziemniaki kładziemy bezpośrednio na ruszcie - i pieczemy aż do zarumienienia się i zdejmujemy ( zarówno te dla dorosłych jak i dla dzieci) 3. Najważniejsza operacja dla dzieci - Ziemniaki łódeczki - każdy dostaje na swój talerz i wbija patyczek jako maszt. Dorośli z sałaty lub papryki robią żagiel ( i nabijają na maszt). Taką łódeczkę można według uznania ozdobić np. ketchupem. Dzieci są tak przejęte zabawą i jedzeniem, że nawet największe łódki "znikają " z talerzy niejadków Oczywiście względem uznania można urozmaicać talerz dziecku względem jego kulinarnych upodobań np. wyspa z pieczonego kotleta ( hamburgera) itp. 4. Smażymy hamburgery na złocisty kolor. 5. Bagietkę układamy na grillu i delikatnie podpiekamy. I OCZEKIWANY FINAŁ: Podajemy rybę z kawałkiem cytryny do pokropienia, pieczonym ziemniakiem z ziołami, lub z ciepłą bagietką, którą smarujemy masłem czosnkowym ( rozpłynie się na ciepłym pieczywie) Dzieci zajadają się łódkami zrobionymi własnoręcznie ( jedzenie poprzez zabawę). Hamburgery ( wyspy) możemy także przyozdobić sałatą lub papryką na drewnianym patyczku jako drzewo SMACZNEGO DLA DUŻYCH I MAŁYCH Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5915661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włóczykij007 02.05.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 W ubiegłym roku byłem w Hiszpanii a dokładniej w Sewilli gdzie mieszka moja rodzina. Z tej właśnie podróży oprócz niezapomnianych wspomnień przywiozłem również przepis na Gazpacho z grilla. Będąc w Sewilli dowiedziałem się również tego, że jest to zupa która nie wymaga gotowania. Nie wierzyłem w to dopóty, dopóki jej nie spróbowałem. Składniki: 2 czerwone i zielone papryki, 1 główka czosnku, 1 średnia cebula, 8 pomidorów, 1 długi ogórek, 1/2 litra soku pomidorowego, 100 ml octu z białego wina, 100 ml oliwy z oliwek, olej do marynaty, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Sposób przygotowania: Papryki kroimy na pół i oczyszczamy z pestek, następnie kroimy na ćwiartki. Z pomidorów wycinamy miejsca po szypułkach i kroimy na połówki. Czosnek kroimy w poprzek na połówki. Obraną cebulę kroimy też na połówki. Ogórka kroimy na pół i małą łyżeczką wydrążamy z pestek, a następnie kroimy wraz ze skórką w drobną kostkę i odkładamy do osobnej miski. Paprykę, pomidory, czosnek i cebulę marynujemy w soli, świeżo mielonym pieprzu i oleju. Grillujemy dość mocno z każdej strony. Skóra na papryce i pomidorach powinna być lekko czarna. Czosnek powinniśmy na grillu umieścić w mniej nagrzanym miejscu, by go nie spalić. Ząbki czosnku powinny się upiec do miękkości. Po zdjęciu warzyw z grilla czyścimy je z nadmiaru czarnej skórki i kroimy w mniejsze kawałki, by ułatwić sobie ich miksowanie. Czosnek wyciskamy z łupinek i umieszczamy razem z warzywami w naczyniu do miksowania. Dodajemy przyprawy, sok pomidorowy, ocet z białego wina i miksujemy przy pomocy blendera na gładką, jednolitą zupę. Pod koniec miksowania próbujemy, doprawiamy, dolewamy oliwę i jeszcze chwilę miksujemy. Gazpacho podajemy schłodzone. Wlewamy do miseczek i dekorujemy kostką pokrojonych świeżych ogórków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5916159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuperBasia 03.05.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Roladki z perliczki na słodko Składniki: 4 filety z perliczki1 szklanka oliwy z oliwek 3 łyżki płynnego miodu po 1 opakowaniu daktyli, fig i rodzynków 2 pomarańcze 1 łyżeczka rumu 4 łyżeczki uprażonego sezamu szczypta soli i pieprzu2 torebki ryżu 1. Pomarańcze należy umyć i sparzyć wrzącą wodą. Skórki zetrzeć na tarce. Z jednej wycisnąć sok, a drugą pokroić w cienkie plasterki. 2. Filety z perliczki myjemy i zbijamy tłuczkiem, aby powstały cienkie płaty. 3. Oliwę z oliwek mieszamy z miodem, rumem i startą skórką pomarańczową. W takiej marynacie zanurzamy płaty filetów. 4. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie, a figi i daktyle kroimy w cienkie paseczki. Wszystko mieszamy. 5. Wyciągamy filety z marynaty, kładziemy na filię, nakładamy bakaliowy farsz i zwijamy. Gotowe roladki obtaczamy w prażonym sezamie. 6. Tak przygotowane mięso układamy na aluminiowej tacce, lekko pieprzymy i grilujemy z obu stron (po około 10 minut). 7. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. 8. Tackę z wysokim brzegiem (bez otworów) smarujemy pozostałą marynatą, wsypujemy ugotowany ryż, układamy ugrilowane roladki w kształt rozgwiazdy, skrapiamy sokiem z pomarańczy, przykrywamy folią aluminiową i dusimy przez 2 – 3 minuty. 9. Tackę kładziemy na stole i usuwamy znajdującą się na wierzchu folię aluminiową. Podajemy roladki wraz z ryżem, udekorowane plasterkami pomarańczy. Zapach jaki dotrze do nozdrzy biesiadników jest niezapomniany, a smak to „niebo w gębie” Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5916941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elsy 05.05.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Pachnące szaszłyki na gałązce rozmarynu Składniki60 dag piersi z indyka 2 łyżki curry1 łyżka imbiruszczypta kurkumyszczypta cynamonuszczypta gałkie muszkatolowej1 łyżeczka cukrusól3 łyżki oliwy z oliwek3 ząbki czosnku2-3 bananykilka plastrów ananasa1/2 puszki brzoskwińchilli w płatkach2-3 łyżki wiórków kokosowychpatyczki do szaszłyków lub łodygi rozmarynumarynata: 1 jogurt typu greckiego 200 gsok z pomarańczy Sposób przyrządzaniaPierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Przygotować marynatę (pomarańczę przed wyciśnięciem dokładnie wymasować aby „puściła” więcej soku). Rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć na niej czosnek przeciśnięty przez praskę, tak aby się nie zrumienił, odsączyć. Na rozgrzany tłuszcz wsypać curry, imbir, kurkumę i cynamon oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać i połączyć z tłuszczem, smażyć przez moment. Zmniejszyć gaz, dodać marynatę, podsmażony czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać łyżeczkę cukru, dużą szczyptę soli do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Mięso zalać marynatą z przyprawami, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, banany na plasterki, a ananasy w kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków lub gałązki rozmarynu (uprzednio nasączone w wodzie).Grillować przez kilka minut z każdej ze stron, aż będą lekko rumiane. Podawać z „ósemkami” limonki. Przed spożyciem skropić sokiem z limonki Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5918688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elsy 05.05.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Danie dla smakoszyPikantne bakłażany z salą i słodkimi owocami morza Składniki:• 2 bakłażany• 2 cebule• Ser typu mozarella – 400g• 4 Pomidory• Papryczka chili• 4 limonki• Pieprz cayenne• Sól• Pieprz czarny• Rozmaryn• Ocet balsamiczny• 2 łyżki świeżej kolendry• 4 ząbki czosnku • 1 awokado• 500g krewetek tygrysich• 250g kalmarów• 100g wiórek kokosowych• 200ml soku z kokosa • 100ml soku z pomarańczy• Łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie salsy:Pomidory i cebulą obrać, pokroić w drobną kostkę i osolić. Odstawić na 30 min. żeby puściły sok. Odcisnąć nadmiar wody. Dodać szczyptę pieprzu czarnego i pieprzy cayenne. Wycisnąć 4 ząbki czosnku i dodać do pomidorów z cebulą i przyprawami. Dodać łyżeczkę octu balsamicznego i łyżkę kolendry. Awokado pokroić w drobną kostkę tak samo jak papryczkę chili. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowanie bakłażanów:Bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy na pół i usuwamy rdzeń. Formujemy środek w kształt łódki.Bakłażany nadziewamy salsą z mozarellą dając łyżkę salsy i przkładając plastrem sera i znowu łyżka salsy i ser. Po górze polewamy odrobiną oliwy z oliwek.Bakłażany grillujemy ok. 20 min Przygotowanie owoców morza:Krewetki uprzednio obrane myjemy i osuszamy, tak samo kalmary. Przygotowujemy marynatę składającą się z soku z kokosa oraz soku z limonki.Owoce morza wkładamy do marynaty na ok. 2 godziny do lodówki.Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy owoce morza z marynaty i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Nadziewamy na gałązki rozmarynu i grillujemy po 3 minuty z każdej strony.Na koniec skrapiamy sokiem z pomarańczy. Bakłażany z salą i owcami morza podajemy razem z ćwiartkami pomarańczy. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5918711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturionidas 05.05.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Grilowana kaczka po wietnamsku- 1 mała kaczka (1,5-2kg)- 2 gwiazdki anyżu- 1 kawałek kory cynamonowej- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego- 4 goździki- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru- 1/2 łyżeczki nasion kopru- kawałek imbiru (3cm)- 2 łyżki sosu sosu rybnego- 1 łyżka oleju- 1 łyżka miodu- 2 łyżeczki sosu sojowego- 6 ząbków czosnku- 1 czerwona papryczka chili- 4 dymki Usunąć nadmiar tłuszczu i szyję wypatroszonej kaczki.Umyć ją i osuszyć, a następnie ostrożnie oddzielić skórę od mięsa.Anyż, cynamon, pieprz syczuański, goździki, imbir i koperumieścić na rozgrzanej patelnii prażyć przez kilka minut, aż będą intensywnie pachnieć.Przesypać do moździerza i dokładnie rozgnieść.Wmieszać posiekany imbir i wetrzeć mieszankę w skórę kaczki i pod nią.Schować do lodówki, najlepiej nie przykrywając, by skóra wyschłai była chrupiąca po upieczeniu (ja tak nie robiłam).Rozgrzać grilla do temperatury 220 st. C.Wymieszać sos rybny, olej, miód i sos sojowy.Wetrzeć w skórę kaczki i pod nią.Czosnek grubo posiekać, chili przepołowić, a dymkę pokroić na trzy części.Włożyć warzywa do środka kaczki i spiąć patyczkiem.Położyć kaczkę na boku w blasze do pieczenia i włożyć dogrilla.Piec przez 30 minut, polewając ją powstałymi sokami.Odwrócić na drugi bok i piec przez kolejne 30 minut.Odwrócić kaczkę piersią do góry.Piec przez 20 minut lub do momentu, aż po wbiciu wykałaczki wypłynie przezroczysty sok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5918715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemedia 05.05.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Grill od tamtej chwili kojarzy mi się tylko z krewetkami. Ich delikatnym i chrupkim smakiem i łatwością wykonania. Co potrzebujemy ? Niewiele. Ocet winny - około 1/2 szklanki Piwo ciemne typu porter 1/4 szklanki - polecam szczególnie guiness'a Przyprawy są zbędne, gdyż zagłuszą smak krewetek no i oczywiście krewetki tygrysie które w takiej o to marynacie staramy się moczyć około 12 godzin.. staramy się, bo oczywiście nam się nie udało, język tąpał i trzeba było je szybciej zrobić) Po zamarynowaniu czas na panierkę do której można dla smaku dodać pokrojoną drobno paprykę, ale przede wszystkim najważniejszą rzeczą w panierce są krakersy. Tak - krakersy lajkonika o smaku cebulowym. Które pokruszymy i zaraz potem jak krewetki już będą wymoczone w jajku trafią do pokruszonych krakersów wprost na tacki aluminiowe na grilla. Około 5 minut z każdej strony powinno starczyć Oczywiście grill mocno rozpalony, ziejący ogniem .. toż bardzo egzotyczna potrawa:) Życzę smacznego )) Pozdrawiam:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5918833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casablanca12 05.05.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Pikantne roladki mięsne z sosem bułgarskim Składniki: 600g łopatki wieprzowej, sól, 100g szynki wieprzowej, przyprawa do grillowanej pieczeni wieprzowej, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sos worcester, 4 łyżki orzechów arachidowych, 1 łyżka kaparów, 2 pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka masła. Sos bułgarski: 6 łyżek przecieru pomidorowego, 2 papryki, 8 ząbków czosnku, 4 kwaszone ogórki, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, mielony pieprz, czubryca, 2 łyżeczki cukru. Do przecieru pomidorowego, dodajemy 2 papryki, wcześniej upieczone w piekarniku i zmiksowane bez skórki i pestek, rozgnieciony czosnek, drobno starte ogórki, oliwę z oliwek, przyprawy i sos. Odkładamy na 3 godziny w chłodne miejsce. Wykonanie: Mięso z łopatki rozcinamy na duży płat i rozbijamy. Z jednej strony solimy, pokrywamy plasterkami szynki i całą płaszczyznę smarujemy mieszaniną sporządzoną z przyprawy do grillowania, przecieru pomidorowego, małej ilości sosu worcester, połowy drobno posiekanych orzeszków, posiekanych kaparów, miąższu z obranych pomidorów i oliwy z oliwek. Starannie zwijamy płat mięsa, smarujemy oliwą i odstawiamy na 4-6 godzin w chłodne miejsce. Roladę przekłuwamy na wylot, długimi wykałaczkami i przecinamy ją pomiędzy nimi na grube plastry. Roladki powoli pieczemy na grillu z obu stron. Podczas pieczenia obracamy i smarujemy masłem. Po upieczeniu, solimy je i posypujemy pozostałymi grubo posiekanymi orzeszkami. Podajemy z sosem i frytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5918954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joasia246 05.05.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Roladki z grillowanej cukinii, które kojarzą mi się z moją podróżą poślubną do Grecji. Składniki:1 duża cukinia8-10 pomidorków koktajlowych200 g serku fetapęczek szczypiorku Przygotowanie:Cukinie przekroić wzdłuż na cieniutkie plasterki. Można to zrobić nożem lub obierakiem do jarzyn. Plastry cukinii ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować z obu stron po 2-3 minuty. Pomidorki przekroić na połówki. Każdy plasterek grillowanej cukinii skropić oliwą z oliwek, posmarować cienko fetą, posypać pokrojonym szczypiorkiem, na wierzchu ułożyć połówki pomidorków. Zrolować tak aby pomidor został w środku. Można na koniec spiąć wykałaczką i przełożyć na półmisek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5918970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiek_D 05.05.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Pozdrawiam wszystkich i przesyłam przepis z egzotycznej Malezji! Dobry jako deser, ale także na lekki obiad w upalne dni. Bardzo prosty i szybki do zrobienia. Składniki - kilka dużych bananów (najlepiej jeszcze zielonych). - kilka owoców - rambutan (najlepiej świeżych, są dostępne w niektórych sklepach, ewentualnie z puszki). - jogurt naturalny - listki oregano - plasterek boczku (lub szynki). - sok z limonki Przygotowanie Rozpalamy grilla. Banany obieramy, zawijamy plasterek boczku na środkowej części banana i kładziemy na kilka minut na grillu. Rambutany obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę a miąższ kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do jogurtu, mieszamy i dodajemy posiekane listki oregano oraz sok z jednej limonki. Gdy banany są już gotowe, wykładamy je na talerz, polewamy sosem i podajemy je na ciepło. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5919096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reniutka86 05.05.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Pianki z grilla - uwielbiam od razu wracają wspomnienia z największej przygody mojego życia w USA- wbrew pozorom pianki są łatwo dostępne w Polsce a jednak wciąż mało popularne w Polsce Mój ulubiony przepis : Składniki:1 gruszka1 jabłkokiść winogron ciemnych lub zielonych100 g orzechów włoskichananas1 łyżka miodu ok. 10 pianek tacka aluminiowa do grilla Sposób przygotowania:Jabłko, gruszkę i ananasa pokroić w kostkę i ułożyć na tacce. Owoce polać miodem , posypać orzechami, a na wierzchu ułożyć pianki . Tackę z przysmakami umieścić w centralnej części grilla i przykryć pokrywą. Po 15 minutach wyjątkowy deser jest już gotowy. Można podawać go z lodami waniliowymi ( polecam). Pozdrawiam- i miłego długo oczekiwanego sezonu grillowego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5919106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Just My Delicious 05.05.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Stek z Krokodyla to doskonała propozycja na grilla przypominająca egzotyczne podróże w nieznane. Składniki na 1 porcję:1 stek z krokodyla1 łyżeczka curry1 łyżka masłakilka kwiatuszków kalafiora3 duże truskawki1 gałązka rozmarynu Mięso obtocz w curry, a następnie grilluj z obu stron z dodatkiem masła do czasu, aż będzie apetycznie białe ze złocistą lekką panierką z curry. Podawaj z ugotowanymi na parze al dente kwiatami kalafiora oraz truskawkami nabitymi na gałązki rozmarynu. Przepis dostępny jest również na moim blogu: http://www.justmydelicious.com/2012/08/stek-z-krokodyla.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5919190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moniq11 05.05.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Morska rozkosz z ManGO SKŁADNIKI:400g świeżego tuńczyka200g krewetek Black Tiger1 czerwona papryka1 żółta papryka1 cebula czerwona MARYNATA:1 łyżka drobno startego obranego świeżego imbiru2 łyżki octu ryżowego2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu najlepiej wielokwiatowego - można lekko rozcięćzyć go z gorącą wodą.1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 trawa cytrynowa średnia DIP:1 świeże mango1 szczypior1/2 limonki ------------------ MARYNATA ------------------ Wszystkie składniki marynaty mieszamy blenderem aż dobrze się połączą. ------------------ SZASZŁYKI ------------------- tuńczyka, krewetki, papryki i cebulę kroimy w grubą kostkę ok. 2 cm i nabijamy naprzemian na patyki do szaszłyków (patyki dobrze jest namoczyć na noc w wodzie)- przygotowane szaszłyki zanurzamy w marynacie na godzinę i wstawiamy do lodówki. ------------------ DIP ------------------mango obieramy ze skórki dodajemy szczypiorek i sok z 1/2 limonki miksujemy za pomocą blendera ------------------ WSKAZÓWKI ------------------Szaszłyki kładziemy na grill dopiero w momencie kiedy brykiet będzie mocno rozgrzany ( nie czarny palący się bo jest wtedy szkodliwy ) Grilujemy je powoli polewając co jakiś czas pozostałą marynatą Zdejmujemy je kiedy wszczystko ładnie się zarumieni i podajemy z DIP-em ManGO SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5919206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vingag 05.05.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 W czasach, kiedy chodziłam do szkoły średniej, spędziłam miesiąc na wymianie uczniowskiej w Norwegii. Nieodwołalnie i na cale życie zakochałam się w Skandynawskich krajobrazach, ludziach i jedzeniu. Surowe, górskie krajobrazy, pola usiane ciężkimi głazami czy ostre, skaliste wybrzeża wciąż mam przed oczami, gdy tylko przypominam sobie tamten miesiąc. Norwegia od zawsze uznawana była za kraj dziki i surowy, niezbyt przyjazny dla rolnictwa i urodzaju. Takie jej postrzeganie funkcjonuje do dziś.Z tego, co pamiętam, kuchnia Norwegów jest bardzo prosta, bez niepotrzebnych udziwnień i wymyślnych smaków - naleśniki, ziemniaki i fantastyczne ryby to wszystko, co zapamiętałam z tamtego pobytu. Na grilla proponuję potrawę w iście norweskim, prostym stylu - ziemniak, ryba, masło, pieprz, zioła i sól. Smaczna kuchnia nie musi być dziwna. Ziemniaki nadziewane łososiem. Składniki:- dwa świeże filety z łososia-pięć dużych ziemniaków-masło - o jak największej zawartości tłuszczu-pieprz i sól.Ziemniaki myjemy i wraz ze skórką zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy przez pół godziny, tak, by kiedy zdejmiemy je z rusztu, wciąż były twardawe. Łososia nacieramy solą i pieprzem i również układamy na grillu. Pieczemy go w niskiej temperaturze tak, by nie był już surowy, ale wciąż nieprzypieczony. Ziemniaki wyciągamy z folii, przekrajamy na pół, wydrążamy tak, by powstały łódeczki. W zagłebienia wkładamy spory kawałek masła wymieszanego z solą. Łososia rwiemy na małe kawałki, mieszamy z ziołami (koperek, szczypiorek) i wkładamy do zagłębień w ziemniakach. Przygotowane owijamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, kiedy ziemniaki staną się miękkie. Okazuje się, że z niewielu składników można wykonać prostą, ale pyszną potrawę, która na pewno będzie przebojem grillparty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5919238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cattie1507 05.05.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Pierś kurczaka w jogurcie naturalnym z warzywami2 filety z kurczaka2 łyżki jogurtu naturalnegokilka rzodkiewekświeży ogórek2 ząbki czosnkusól, pieprzbazylia marynata w płynie, ognista z chili pikantna przyprawa do grilla Filety umyć, osuszyć i pokroić na cieńsze plastry. Przełożyć do naczynia, zalać marynatą ognistą w płynie, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Marynować całą noc. Grillować z obu stron po 5 minut, posypując przyprawą pikantną.Rzodkiewki i ogórka drobno pokroić, doprawić solą i pieprzem, bazylią i wymieszać z jogurtem. Warzywa nałożyć na grillowane mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5919365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raroh 05.05.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Białe kotlety z ryby dla każdego z orzeźwiającym sosem z mango. Składniki:- posiekane mięso z fileta z dorsza lub innej ulubionej morskiej ryby- ok. 30 dkg,- 1 czerwona posiekana cebula,- łyżka posiekanej świeżej kolendry, - 2 łyżeczki soku z cytryny,- 1 mała papryczka chili,- 1 łyżka mąki kukurydzianej,- 1 małe jajko,- dwie szczypty imbiru,- starta skórka z połowy cytryny(uprzednio sparzonej),- sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania:Wszystkie składniki połączyc ze sobą. Uformowac kotlety i ułożyc je każdego osobno w folii aluminiowej i szczelnie zamknąc.Grillowac ok. 20-25 minut. Składniki sosu:- 1 dojrzałe mango,- 0,5 awokado,- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,- 2 łyżki soku z cytryny,- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,- 0,5 łyżeczki cukru. Sposób wykonania sosu:Wszystkie składniki zmiksowac w blenderze i odstawic do lodówki na ok. 30 minut.Ugrillowane kotlety można maczac w sosie lub polac je sosem.GORĄCO POLECAM TĄ POTRAWĘ NA UPALNE DNI. TO SZCZYPTA EGZOTYKI NA GRILLU:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5919394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anette08 05.05.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Grillowane krewetki na brzoskwini w szynce parmeńskiej. Potrawa która zawsze przypomina mi włoską przygodę z przyjaciółmi. To tam nauczyłam się jeść owoce morze Składniki: 4 sz krewetki koktajlowe, 200 ml woda, Sól, 2 łyżki sok z cytryny, majeranek, bazylia, tymianek, 4 szt brzoskwinie w puszce, 4 plastrów szynka parmeńska, pieprz, Grillujemy szynkę parmeńską i brzoskwinie oraz ugotowane w wodzie przez 3 minuty krewetki w przyprawach i sokiem z cytryny. Gdy szynka będzie ugrillowana owijamy ją brzoskwinię. Na Krewetkę kładziemy na brzoskwinię. Potrawę możemy polać sosem serowym lub innym dipem. Znajomi będą zachwyceni a Ty będziesz dumny z siebie że umiesz zrobić coś tak wyjatkowego ale prostego Aneta Gwiner Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178778-konkurs-quotkulinarna-podr%C3%B3%C5%BC-dooko%C5%82a-%C5%9Bwiataquot-podaj-przepis-i-wygraj-pi%C4%99knego-grilla/#findComment-5919528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.