Redakcja 29.04.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Konkurs dla Was Jeżeli inspiruje Cię grillowanie; jeśli wymyślasz nowe potrawy z grilla, koniecznie weź udział w tym konkursie. Zadanie konkursowe: W tym temacie wpisz swój swój oryginalny, egzotyczny, smakowity przepis na potrawę z grilla, kojarzący się z najwspanialszymi wspomnieniami z Twoich podróży. Przepis musi być oryginalny, Twój, własny. Nagrody: Do wygrania jeden z sześciu - grill Weber Master-Touch! (grill Master-Touch GBS, 57 cm, czarny, o wartości 1088 zł brutto.) Nagrodzimy najciekawsze przepisy! Nagrodzimy niepowtarzalny styl kulinarny. Konkurs "Kulinarna podróż dookoła świata" trwa od 29 kwietnia do 24 maja 2013 r włącznie. Nagrodzimy 6 osób. Listę zwycięzców konkursu opublikujemy w serwisie Muratordom.pl do 31 maja 2013 r włącznie. Regulamin konkursu WYNIKI Dziękujemy za udział w konkursie. Niezwykłe - pyszne i barwne - są przepisy, które zamieściliście! Jury miało trudne zadanie, wybierając "najoryginalniejsze, najciekawsze i najbardziej urozmaicone przepisy". A oto lista zwycięzców: alternatywaster za przepis: "Amerykański samograj" ania_oczykulka za przepis: "Owoce pod kruszonką" Kendra za przepis "Kilka prostych - banalnych a bardzo smacznych pomysłów" remmer za przepis "Kebabcze Mix" walbrzych16 za przepis:"Marynowane szaszłyki z twarożku „tofu” ziabi25 za przepis "Półmisek owoców morza, którym nie można się oprzeć" Gratulujemy zwycięzcom, dziękujemy uczestnikom za zaangażowanie i zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach! Laureatów prosimy o adres jako prywatną wiadomość do: Redakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
afrodyta009 01.05.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Pachnący pstrąg podany w całości ze szparagami i aromatycznym masłem (dla 4 osób) Składniki - ryba: 4 całe ryby – po około 400 g (pstrąg, sola, flądra)1 cytryna½ strąka papryki chili200 g masła 2 łyżki posiekanego zielonego kopru 2 łyżki wyciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki sól, czarny pieprz 4 świeże cebule (dymki) Składniki – szparagi: 20 szparag ½ szklanki oliwy 10 g żółtego miękkiego serasól, pieprz Składniki – masło: ½ kostki masła 1 łyżeczka posiekanej bulwy kopru włoskiego skórka starta z jednej cytrynyszczypta soli 1. Ryby myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy łuski na całej długości. Odcinamy płetwy i robimy niewielkie nacięcia po obu stronach. W naczyniu ucieramy masło ze startą na tarce skórką z cytryny, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, koper, czosnek, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku. Każdą rybę smarujemy z obu stron przygotowanym masłem. Odrobinę wkładamy również w nacięcia. Rybę kładziemy na folii aluminiowej, a na niej układamy plasterki cytryny i krążki cebuli. Następnie folię zwijamy i kładziemy na ruszcie na około 15 minut. 2. Szparagi, obieramy, myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Oliwę mieszamy z solą i pieprzem, a ser żółty kroimy w plasterki. Następnie każdą szparagę zanurzamy w oliwie i zawijamy w plasterki sera. Tak przygotowane „zawijaski” układamy na tacce i grilujemy 2-3 minuty. 3. Miękkie masło mieszamy z koprem, startą skórką z cytryny i odrobiną soli. Schładzamy. 4. Gotową rybę wykładamy na duży talerz, obok układamy zawinięte w ser szparagi. Wszystko posypujemy wiórkami z masła i dekorujemy plasterkami cytryny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziczu 02.05.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 ...z nutką śródziemnomorską składniki:•1 średnia cukinia•10 pomidorów suszonych (z oliwy)•20 zielonych marynowanych oliwek•10 -15 dag serka pleśniowego ulubionego•sól, papryka czerowna ostra, oregano•2 cebule•10 dag salami•1 łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie1. Cebulę ( w kostkę) podsmażyć na niewielkie ilości oliwy ( tej z pomidorów) aż nabierze połysku. Dodać pokrojone w paski salami i paprykę w proszku , podsmażyc ok.2-3 min. Farsz ostudzić. 2. Dodać pozostałe składniki ( bez cukinii) - doprawić: Oliwki powinny być pokrojone w plasterki, pomodory pokroić na małe kawałki,serek pleśniowy pokruszony. Wymieszać dokładnie.3.Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć , nadziać farszem 4.Zapiekać na przykrytym grilu ok.20 min.aż cukinia będzie miękka.Pychotka.mniammmm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 02.05.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Super obiad dla dorosłych i dzieci Dla dorosłych: Pieczona ryba w ziołach , z opiekanymi ziemniakami z masłem czosnkowym ( opcjonalnie opiekane pieczywo ) Dla dzieci : Pieczone wydrążone ziemniaki - z masłem czosnkowym w posypce ziołowej SKŁADNIKI : 4 ryby ( najlepiej duże pstrągi pstrąg) 8 dużych ziemniaków 2 cytryny 1 paczka mieszanych ziół suszonych 2 główki czosnku 1/2 kostki masła 2 bułki bagietki. sól i pieprz do smaku drewniane patyczki do szaszłyków liście sałaty 2 duże papryki. 4 kotlety hamburgery PRZYGOTOWANIE PRZED PIECZENIEM 1. Ryby dokładnie myjemy, i skrobiemy. Nacieramy od zewnątrz i wewnątrz niewielką ilością masła i obsypujemy ziołami. Tak przygotowane - odstawiamy najlepiej na kilka godzin. ( można tą czynność wykonać wieczorem poprzedniego dnia i na noc zostawić w chłodnym miejscu) Można posypać niewielka ilością soli lub pieprzu. 2. Ziemniaki w "mundurkach" gotujemy tak, żeby nie były za miękkie, następnie wyjmujemy i po ostygnięciu kroimy na pół. Podobnie jak rybę - smarujemy masłem i posypujemy ziołami. Część ziemniaków dla dzieci ( w całości odkładamy na bok) Jako rodzice małych niejadków wiemy, że dzieci chętnie zjedzą jeśli sami przygotują sobie posiłek. Ziemniaki kroimy dzieciom na pół i dajemy im łyżeczki, żeby wydrążyły w nich niewielkie otwory. Masłem czosnkowym ( opisany przepis w pkt. 3) dzieci smarują swoje ziemniaki i posypują niewielką ilością ziół. 3. Trzy , cztery ząbki czosnki wyciskamy i dokładnie mieszamy z pozostałym masłem. Jeśli chcemy bardziej ostro - dodajemy więcej czosnku. Masło powinno nie być wcześniej w lodówce, tak żeby lepiej się mieszało z czosnkiem. Można dodać minimalną ilość suszonych ziół. 4. Bagietkę kroimy ukośnie na kromki ( dopiero przed samym pieczeniem, żeby nie zsychała się ) 5. Paprykę myjemy i kroimy na pół lub na cztery części. PIECZENIE 1. Rybę zawijamy w folię aluminiową, i kładziemy na ruszt. Nie za nisko żeby nie przypaliła się - na około 20 minut. Jeśli ryby były duże - pieczemy dłużej. 2. Ziemniaki kładziemy bezpośrednio na ruszcie - i pieczemy aż do zarumienienia się i zdejmujemy ( zarówno te dla dorosłych jak i dla dzieci) 3. Najważniejsza operacja dla dzieci - Ziemniaki łódeczki - każdy dostaje na swój talerz i wbija patyczek jako maszt. Dorośli z sałaty lub papryki robią żagiel ( i nabijają na maszt). Taką łódeczkę można według uznania ozdobić np. ketchupem. Dzieci są tak przejęte zabawą i jedzeniem, że nawet największe łódki "znikają " z talerzy niejadków Oczywiście względem uznania można urozmaicać talerz dziecku względem jego kulinarnych upodobań np. wyspa z pieczonego kotleta ( hamburgera) itp. 4. Smażymy hamburgery na złocisty kolor. 5. Bagietkę układamy na grillu i delikatnie podpiekamy. I OCZEKIWANY FINAŁ: Podajemy rybę z kawałkiem cytryny do pokropienia, pieczonym ziemniakiem z ziołami, lub z ciepłą bagietką, którą smarujemy masłem czosnkowym ( rozpłynie się na ciepłym pieczywie) Dzieci zajadają się łódkami zrobionymi własnoręcznie ( jedzenie poprzez zabawę). Hamburgery ( wyspy) możemy także przyozdobić sałatą lub papryką na drewnianym patyczku jako drzewo SMACZNEGO DLA DUŻYCH I MAŁYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włóczykij007 02.05.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 W ubiegłym roku byłem w Hiszpanii a dokładniej w Sewilli gdzie mieszka moja rodzina. Z tej właśnie podróży oprócz niezapomnianych wspomnień przywiozłem również przepis na Gazpacho z grilla. Będąc w Sewilli dowiedziałem się również tego, że jest to zupa która nie wymaga gotowania. Nie wierzyłem w to dopóty, dopóki jej nie spróbowałem. Składniki: 2 czerwone i zielone papryki, 1 główka czosnku, 1 średnia cebula, 8 pomidorów, 1 długi ogórek, 1/2 litra soku pomidorowego, 100 ml octu z białego wina, 100 ml oliwy z oliwek, olej do marynaty, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Sposób przygotowania: Papryki kroimy na pół i oczyszczamy z pestek, następnie kroimy na ćwiartki. Z pomidorów wycinamy miejsca po szypułkach i kroimy na połówki. Czosnek kroimy w poprzek na połówki. Obraną cebulę kroimy też na połówki. Ogórka kroimy na pół i małą łyżeczką wydrążamy z pestek, a następnie kroimy wraz ze skórką w drobną kostkę i odkładamy do osobnej miski. Paprykę, pomidory, czosnek i cebulę marynujemy w soli, świeżo mielonym pieprzu i oleju. Grillujemy dość mocno z każdej strony. Skóra na papryce i pomidorach powinna być lekko czarna. Czosnek powinniśmy na grillu umieścić w mniej nagrzanym miejscu, by go nie spalić. Ząbki czosnku powinny się upiec do miękkości. Po zdjęciu warzyw z grilla czyścimy je z nadmiaru czarnej skórki i kroimy w mniejsze kawałki, by ułatwić sobie ich miksowanie. Czosnek wyciskamy z łupinek i umieszczamy razem z warzywami w naczyniu do miksowania. Dodajemy przyprawy, sok pomidorowy, ocet z białego wina i miksujemy przy pomocy blendera na gładką, jednolitą zupę. Pod koniec miksowania próbujemy, doprawiamy, dolewamy oliwę i jeszcze chwilę miksujemy. Gazpacho podajemy schłodzone. Wlewamy do miseczek i dekorujemy kostką pokrojonych świeżych ogórków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuperBasia 03.05.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Roladki z perliczki na słodko Składniki: 4 filety z perliczki1 szklanka oliwy z oliwek 3 łyżki płynnego miodu po 1 opakowaniu daktyli, fig i rodzynków 2 pomarańcze 1 łyżeczka rumu 4 łyżeczki uprażonego sezamu szczypta soli i pieprzu2 torebki ryżu 1. Pomarańcze należy umyć i sparzyć wrzącą wodą. Skórki zetrzeć na tarce. Z jednej wycisnąć sok, a drugą pokroić w cienkie plasterki. 2. Filety z perliczki myjemy i zbijamy tłuczkiem, aby powstały cienkie płaty. 3. Oliwę z oliwek mieszamy z miodem, rumem i startą skórką pomarańczową. W takiej marynacie zanurzamy płaty filetów. 4. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie, a figi i daktyle kroimy w cienkie paseczki. Wszystko mieszamy. 5. Wyciągamy filety z marynaty, kładziemy na filię, nakładamy bakaliowy farsz i zwijamy. Gotowe roladki obtaczamy w prażonym sezamie. 6. Tak przygotowane mięso układamy na aluminiowej tacce, lekko pieprzymy i grilujemy z obu stron (po około 10 minut). 7. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. 8. Tackę z wysokim brzegiem (bez otworów) smarujemy pozostałą marynatą, wsypujemy ugotowany ryż, układamy ugrilowane roladki w kształt rozgwiazdy, skrapiamy sokiem z pomarańczy, przykrywamy folią aluminiową i dusimy przez 2 – 3 minuty. 9. Tackę kładziemy na stole i usuwamy znajdującą się na wierzchu folię aluminiową. Podajemy roladki wraz z ryżem, udekorowane plasterkami pomarańczy. Zapach jaki dotrze do nozdrzy biesiadników jest niezapomniany, a smak to „niebo w gębie” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elsy 05.05.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Pachnące szaszłyki na gałązce rozmarynu Składniki60 dag piersi z indyka 2 łyżki curry1 łyżka imbiruszczypta kurkumyszczypta cynamonuszczypta gałkie muszkatolowej1 łyżeczka cukrusól3 łyżki oliwy z oliwek3 ząbki czosnku2-3 bananykilka plastrów ananasa1/2 puszki brzoskwińchilli w płatkach2-3 łyżki wiórków kokosowychpatyczki do szaszłyków lub łodygi rozmarynumarynata: 1 jogurt typu greckiego 200 gsok z pomarańczy Sposób przyrządzaniaPierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Przygotować marynatę (pomarańczę przed wyciśnięciem dokładnie wymasować aby „puściła” więcej soku). Rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć na niej czosnek przeciśnięty przez praskę, tak aby się nie zrumienił, odsączyć. Na rozgrzany tłuszcz wsypać curry, imbir, kurkumę i cynamon oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać i połączyć z tłuszczem, smażyć przez moment. Zmniejszyć gaz, dodać marynatę, podsmażony czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać łyżeczkę cukru, dużą szczyptę soli do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Mięso zalać marynatą z przyprawami, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, banany na plasterki, a ananasy w kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków lub gałązki rozmarynu (uprzednio nasączone w wodzie).Grillować przez kilka minut z każdej ze stron, aż będą lekko rumiane. Podawać z „ósemkami” limonki. Przed spożyciem skropić sokiem z limonki Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elsy 05.05.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Danie dla smakoszyPikantne bakłażany z salą i słodkimi owocami morza Składniki:• 2 bakłażany• 2 cebule• Ser typu mozarella – 400g• 4 Pomidory• Papryczka chili• 4 limonki• Pieprz cayenne• Sól• Pieprz czarny• Rozmaryn• Ocet balsamiczny• 2 łyżki świeżej kolendry• 4 ząbki czosnku • 1 awokado• 500g krewetek tygrysich• 250g kalmarów• 100g wiórek kokosowych• 200ml soku z kokosa • 100ml soku z pomarańczy• Łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie salsy:Pomidory i cebulą obrać, pokroić w drobną kostkę i osolić. Odstawić na 30 min. żeby puściły sok. Odcisnąć nadmiar wody. Dodać szczyptę pieprzu czarnego i pieprzy cayenne. Wycisnąć 4 ząbki czosnku i dodać do pomidorów z cebulą i przyprawami. Dodać łyżeczkę octu balsamicznego i łyżkę kolendry. Awokado pokroić w drobną kostkę tak samo jak papryczkę chili. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowanie bakłażanów:Bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy na pół i usuwamy rdzeń. Formujemy środek w kształt łódki.Bakłażany nadziewamy salsą z mozarellą dając łyżkę salsy i przkładając plastrem sera i znowu łyżka salsy i ser. Po górze polewamy odrobiną oliwy z oliwek.Bakłażany grillujemy ok. 20 min Przygotowanie owoców morza:Krewetki uprzednio obrane myjemy i osuszamy, tak samo kalmary. Przygotowujemy marynatę składającą się z soku z kokosa oraz soku z limonki.Owoce morza wkładamy do marynaty na ok. 2 godziny do lodówki.Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy owoce morza z marynaty i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Nadziewamy na gałązki rozmarynu i grillujemy po 3 minuty z każdej strony.Na koniec skrapiamy sokiem z pomarańczy. Bakłażany z salą i owcami morza podajemy razem z ćwiartkami pomarańczy. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturionidas 05.05.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Grilowana kaczka po wietnamsku- 1 mała kaczka (1,5-2kg)- 2 gwiazdki anyżu- 1 kawałek kory cynamonowej- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego- 4 goździki- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru- 1/2 łyżeczki nasion kopru- kawałek imbiru (3cm)- 2 łyżki sosu sosu rybnego- 1 łyżka oleju- 1 łyżka miodu- 2 łyżeczki sosu sojowego- 6 ząbków czosnku- 1 czerwona papryczka chili- 4 dymki Usunąć nadmiar tłuszczu i szyję wypatroszonej kaczki.Umyć ją i osuszyć, a następnie ostrożnie oddzielić skórę od mięsa.Anyż, cynamon, pieprz syczuański, goździki, imbir i koperumieścić na rozgrzanej patelnii prażyć przez kilka minut, aż będą intensywnie pachnieć.Przesypać do moździerza i dokładnie rozgnieść.Wmieszać posiekany imbir i wetrzeć mieszankę w skórę kaczki i pod nią.Schować do lodówki, najlepiej nie przykrywając, by skóra wyschłai była chrupiąca po upieczeniu (ja tak nie robiłam).Rozgrzać grilla do temperatury 220 st. C.Wymieszać sos rybny, olej, miód i sos sojowy.Wetrzeć w skórę kaczki i pod nią.Czosnek grubo posiekać, chili przepołowić, a dymkę pokroić na trzy części.Włożyć warzywa do środka kaczki i spiąć patyczkiem.Położyć kaczkę na boku w blasze do pieczenia i włożyć dogrilla.Piec przez 30 minut, polewając ją powstałymi sokami.Odwrócić na drugi bok i piec przez kolejne 30 minut.Odwrócić kaczkę piersią do góry.Piec przez 20 minut lub do momentu, aż po wbiciu wykałaczki wypłynie przezroczysty sok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemedia 05.05.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Grill od tamtej chwili kojarzy mi się tylko z krewetkami. Ich delikatnym i chrupkim smakiem i łatwością wykonania. Co potrzebujemy ? Niewiele. Ocet winny - około 1/2 szklanki Piwo ciemne typu porter 1/4 szklanki - polecam szczególnie guiness'a Przyprawy są zbędne, gdyż zagłuszą smak krewetek no i oczywiście krewetki tygrysie które w takiej o to marynacie staramy się moczyć około 12 godzin.. staramy się, bo oczywiście nam się nie udało, język tąpał i trzeba było je szybciej zrobić) Po zamarynowaniu czas na panierkę do której można dla smaku dodać pokrojoną drobno paprykę, ale przede wszystkim najważniejszą rzeczą w panierce są krakersy. Tak - krakersy lajkonika o smaku cebulowym. Które pokruszymy i zaraz potem jak krewetki już będą wymoczone w jajku trafią do pokruszonych krakersów wprost na tacki aluminiowe na grilla. Około 5 minut z każdej strony powinno starczyć Oczywiście grill mocno rozpalony, ziejący ogniem .. toż bardzo egzotyczna potrawa:) Życzę smacznego )) Pozdrawiam:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casablanca12 05.05.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Pikantne roladki mięsne z sosem bułgarskim Składniki: 600g łopatki wieprzowej, sól, 100g szynki wieprzowej, przyprawa do grillowanej pieczeni wieprzowej, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sos worcester, 4 łyżki orzechów arachidowych, 1 łyżka kaparów, 2 pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka masła. Sos bułgarski: 6 łyżek przecieru pomidorowego, 2 papryki, 8 ząbków czosnku, 4 kwaszone ogórki, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, mielony pieprz, czubryca, 2 łyżeczki cukru. Do przecieru pomidorowego, dodajemy 2 papryki, wcześniej upieczone w piekarniku i zmiksowane bez skórki i pestek, rozgnieciony czosnek, drobno starte ogórki, oliwę z oliwek, przyprawy i sos. Odkładamy na 3 godziny w chłodne miejsce. Wykonanie: Mięso z łopatki rozcinamy na duży płat i rozbijamy. Z jednej strony solimy, pokrywamy plasterkami szynki i całą płaszczyznę smarujemy mieszaniną sporządzoną z przyprawy do grillowania, przecieru pomidorowego, małej ilości sosu worcester, połowy drobno posiekanych orzeszków, posiekanych kaparów, miąższu z obranych pomidorów i oliwy z oliwek. Starannie zwijamy płat mięsa, smarujemy oliwą i odstawiamy na 4-6 godzin w chłodne miejsce. Roladę przekłuwamy na wylot, długimi wykałaczkami i przecinamy ją pomiędzy nimi na grube plastry. Roladki powoli pieczemy na grillu z obu stron. Podczas pieczenia obracamy i smarujemy masłem. Po upieczeniu, solimy je i posypujemy pozostałymi grubo posiekanymi orzeszkami. Podajemy z sosem i frytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joasia246 05.05.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Roladki z grillowanej cukinii, które kojarzą mi się z moją podróżą poślubną do Grecji. Składniki:1 duża cukinia8-10 pomidorków koktajlowych200 g serku fetapęczek szczypiorku Przygotowanie:Cukinie przekroić wzdłuż na cieniutkie plasterki. Można to zrobić nożem lub obierakiem do jarzyn. Plastry cukinii ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować z obu stron po 2-3 minuty. Pomidorki przekroić na połówki. Każdy plasterek grillowanej cukinii skropić oliwą z oliwek, posmarować cienko fetą, posypać pokrojonym szczypiorkiem, na wierzchu ułożyć połówki pomidorków. Zrolować tak aby pomidor został w środku. Można na koniec spiąć wykałaczką i przełożyć na półmisek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiek_D 05.05.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Pozdrawiam wszystkich i przesyłam przepis z egzotycznej Malezji! Dobry jako deser, ale także na lekki obiad w upalne dni. Bardzo prosty i szybki do zrobienia. Składniki - kilka dużych bananów (najlepiej jeszcze zielonych). - kilka owoców - rambutan (najlepiej świeżych, są dostępne w niektórych sklepach, ewentualnie z puszki). - jogurt naturalny - listki oregano - plasterek boczku (lub szynki). - sok z limonki Przygotowanie Rozpalamy grilla. Banany obieramy, zawijamy plasterek boczku na środkowej części banana i kładziemy na kilka minut na grillu. Rambutany obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę a miąższ kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do jogurtu, mieszamy i dodajemy posiekane listki oregano oraz sok z jednej limonki. Gdy banany są już gotowe, wykładamy je na talerz, polewamy sosem i podajemy je na ciepło. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reniutka86 05.05.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Pianki z grilla - uwielbiam od razu wracają wspomnienia z największej przygody mojego życia w USA- wbrew pozorom pianki są łatwo dostępne w Polsce a jednak wciąż mało popularne w Polsce Mój ulubiony przepis : Składniki:1 gruszka1 jabłkokiść winogron ciemnych lub zielonych100 g orzechów włoskichananas1 łyżka miodu ok. 10 pianek tacka aluminiowa do grilla Sposób przygotowania:Jabłko, gruszkę i ananasa pokroić w kostkę i ułożyć na tacce. Owoce polać miodem , posypać orzechami, a na wierzchu ułożyć pianki . Tackę z przysmakami umieścić w centralnej części grilla i przykryć pokrywą. Po 15 minutach wyjątkowy deser jest już gotowy. Można podawać go z lodami waniliowymi ( polecam). Pozdrawiam- i miłego długo oczekiwanego sezonu grillowego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Just My Delicious 05.05.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Stek z Krokodyla to doskonała propozycja na grilla przypominająca egzotyczne podróże w nieznane. Składniki na 1 porcję:1 stek z krokodyla1 łyżeczka curry1 łyżka masłakilka kwiatuszków kalafiora3 duże truskawki1 gałązka rozmarynu Mięso obtocz w curry, a następnie grilluj z obu stron z dodatkiem masła do czasu, aż będzie apetycznie białe ze złocistą lekką panierką z curry. Podawaj z ugotowanymi na parze al dente kwiatami kalafiora oraz truskawkami nabitymi na gałązki rozmarynu. Przepis dostępny jest również na moim blogu: http://www.justmydelicious.com/2012/08/stek-z-krokodyla.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moniq11 05.05.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Morska rozkosz z ManGO SKŁADNIKI:400g świeżego tuńczyka200g krewetek Black Tiger1 czerwona papryka1 żółta papryka1 cebula czerwona MARYNATA:1 łyżka drobno startego obranego świeżego imbiru2 łyżki octu ryżowego2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu najlepiej wielokwiatowego - można lekko rozcięćzyć go z gorącą wodą.1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 trawa cytrynowa średnia DIP:1 świeże mango1 szczypior1/2 limonki ------------------ MARYNATA ------------------ Wszystkie składniki marynaty mieszamy blenderem aż dobrze się połączą. ------------------ SZASZŁYKI ------------------- tuńczyka, krewetki, papryki i cebulę kroimy w grubą kostkę ok. 2 cm i nabijamy naprzemian na patyki do szaszłyków (patyki dobrze jest namoczyć na noc w wodzie)- przygotowane szaszłyki zanurzamy w marynacie na godzinę i wstawiamy do lodówki. ------------------ DIP ------------------mango obieramy ze skórki dodajemy szczypiorek i sok z 1/2 limonki miksujemy za pomocą blendera ------------------ WSKAZÓWKI ------------------Szaszłyki kładziemy na grill dopiero w momencie kiedy brykiet będzie mocno rozgrzany ( nie czarny palący się bo jest wtedy szkodliwy ) Grilujemy je powoli polewając co jakiś czas pozostałą marynatą Zdejmujemy je kiedy wszczystko ładnie się zarumieni i podajemy z DIP-em ManGO SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vingag 05.05.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 W czasach, kiedy chodziłam do szkoły średniej, spędziłam miesiąc na wymianie uczniowskiej w Norwegii. Nieodwołalnie i na cale życie zakochałam się w Skandynawskich krajobrazach, ludziach i jedzeniu. Surowe, górskie krajobrazy, pola usiane ciężkimi głazami czy ostre, skaliste wybrzeża wciąż mam przed oczami, gdy tylko przypominam sobie tamten miesiąc. Norwegia od zawsze uznawana była za kraj dziki i surowy, niezbyt przyjazny dla rolnictwa i urodzaju. Takie jej postrzeganie funkcjonuje do dziś.Z tego, co pamiętam, kuchnia Norwegów jest bardzo prosta, bez niepotrzebnych udziwnień i wymyślnych smaków - naleśniki, ziemniaki i fantastyczne ryby to wszystko, co zapamiętałam z tamtego pobytu. Na grilla proponuję potrawę w iście norweskim, prostym stylu - ziemniak, ryba, masło, pieprz, zioła i sól. Smaczna kuchnia nie musi być dziwna. Ziemniaki nadziewane łososiem. Składniki:- dwa świeże filety z łososia-pięć dużych ziemniaków-masło - o jak największej zawartości tłuszczu-pieprz i sól.Ziemniaki myjemy i wraz ze skórką zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy przez pół godziny, tak, by kiedy zdejmiemy je z rusztu, wciąż były twardawe. Łososia nacieramy solą i pieprzem i również układamy na grillu. Pieczemy go w niskiej temperaturze tak, by nie był już surowy, ale wciąż nieprzypieczony. Ziemniaki wyciągamy z folii, przekrajamy na pół, wydrążamy tak, by powstały łódeczki. W zagłebienia wkładamy spory kawałek masła wymieszanego z solą. Łososia rwiemy na małe kawałki, mieszamy z ziołami (koperek, szczypiorek) i wkładamy do zagłębień w ziemniakach. Przygotowane owijamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, kiedy ziemniaki staną się miękkie. Okazuje się, że z niewielu składników można wykonać prostą, ale pyszną potrawę, która na pewno będzie przebojem grillparty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cattie1507 05.05.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Pierś kurczaka w jogurcie naturalnym z warzywami2 filety z kurczaka2 łyżki jogurtu naturalnegokilka rzodkiewekświeży ogórek2 ząbki czosnkusól, pieprzbazylia marynata w płynie, ognista z chili pikantna przyprawa do grilla Filety umyć, osuszyć i pokroić na cieńsze plastry. Przełożyć do naczynia, zalać marynatą ognistą w płynie, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Marynować całą noc. Grillować z obu stron po 5 minut, posypując przyprawą pikantną.Rzodkiewki i ogórka drobno pokroić, doprawić solą i pieprzem, bazylią i wymieszać z jogurtem. Warzywa nałożyć na grillowane mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raroh 05.05.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Białe kotlety z ryby dla każdego z orzeźwiającym sosem z mango. Składniki:- posiekane mięso z fileta z dorsza lub innej ulubionej morskiej ryby- ok. 30 dkg,- 1 czerwona posiekana cebula,- łyżka posiekanej świeżej kolendry, - 2 łyżeczki soku z cytryny,- 1 mała papryczka chili,- 1 łyżka mąki kukurydzianej,- 1 małe jajko,- dwie szczypty imbiru,- starta skórka z połowy cytryny(uprzednio sparzonej),- sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania:Wszystkie składniki połączyc ze sobą. Uformowac kotlety i ułożyc je każdego osobno w folii aluminiowej i szczelnie zamknąc.Grillowac ok. 20-25 minut. Składniki sosu:- 1 dojrzałe mango,- 0,5 awokado,- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,- 2 łyżki soku z cytryny,- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,- 0,5 łyżeczki cukru. Sposób wykonania sosu:Wszystkie składniki zmiksowac w blenderze i odstawic do lodówki na ok. 30 minut.Ugrillowane kotlety można maczac w sosie lub polac je sosem.GORĄCO POLECAM TĄ POTRAWĘ NA UPALNE DNI. TO SZCZYPTA EGZOTYKI NA GRILLU:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anette08 05.05.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Grillowane krewetki na brzoskwini w szynce parmeńskiej. Potrawa która zawsze przypomina mi włoską przygodę z przyjaciółmi. To tam nauczyłam się jeść owoce morze Składniki: 4 sz krewetki koktajlowe, 200 ml woda, Sól, 2 łyżki sok z cytryny, majeranek, bazylia, tymianek, 4 szt brzoskwinie w puszce, 4 plastrów szynka parmeńska, pieprz, Grillujemy szynkę parmeńską i brzoskwinie oraz ugotowane w wodzie przez 3 minuty krewetki w przyprawach i sokiem z cytryny. Gdy szynka będzie ugrillowana owijamy ją brzoskwinię. Na Krewetkę kładziemy na brzoskwinię. Potrawę możemy polać sosem serowym lub innym dipem. Znajomi będą zachwyceni a Ty będziesz dumny z siebie że umiesz zrobić coś tak wyjatkowego ale prostego Aneta Gwiner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.