Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konkurs "Kulinarna podróż dookoła świata". Podaj przepis i wygraj pięknego grilla!


Recommended Posts

Miłosne wonne gruszki

Wierzę, że książki kucharskie to w rzeczywistości bardzo intymna literatura. Większość przepisów to efekt szczególnego obcowania z kimś jeszcze bardziej szczególnym w wyjątkowej atmosferze.

Tak jest i w przypadku naszej recepty na grillowane bakłażany, które przygotowujemy na wzór naszego związku.

Bierzemy okazały, lśniący egzemplarz miłosnej gruszki (bo tak bywa nazywany bakłażan) i dzielimy na cienkie plasterki. Dobrzy przyjaciele muszą razem zjeść beczkę soli, więc nie żałujemy jej naszym bakłażanom, które następnie odstawiamy do lodówki, by tam – w trudnych warunkach i wzajemnej bliskości pozbyły się goryczy i cierpkości – niech się nawzajem wypłaczą, bo miłość to także dzielenie łez.

A teraz kolej na smakowanie (bo związek to wspólne wędrowanie i odkrywanie świata)! Hiszpańską oliwę, śródziemnomorskie tymianek i rozmaryn oraz inne zioła prowansalskie mieszamy z prawdziwą pasją. A naszą namiętność zaostrzamy odrobiną egzotyki (pieprz) i swojskości (czosnek). Taką mieszanką nasze bakłażany powinny przesiąknąć do cna.

Wreszcie miłosna gruszka nie uda się bez odpowiedniego żaru. Przygotowujemy więc palenisko, do którego dodajemy parę gałązek słodkiej czereśni, wiązkę wonności ziołowych oraz garść wyobraźni (bo ta ponoć jest najlepszym afrodyzjakiem).

Bakłażany grillujemy niezbyt długo i konsumujemy: niecierpliwie na trawie lub niespiesznie w hamaku…

Nasza miłość doprawdy smakuje nam zawsze wybornie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Żeberka BBQ w stylu Kansas City

 

Porcje: 4 (2 łopatki)

Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 6 godzin

Temperatura pośrednia:

225F - 235F (107-120 C)

 

 

Składniki:

 

• 2 łopatki of żeberek wieprzowych

 

• 3/4 szklanki marynaty BBQ All American

________________________________________

Marynatę robi się tak :

Składniki : http://www.tasteofbbq.com/images/dry_rub_recipe.jpg

1 łyżeczka kuminu

1 t łyżeczka papryki

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka granulowanej cebuli

1 łyżeczka mielonej chili

1 łyżeczka brązowego cukru

2 łyżeczki soli koszernej

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka białego pieprzu

 

Połącz wszystkie składniki w wielkiej misce i dobrze wymieszaj . Przechowuj w hermetycznym opakowaniu. Umieść na łopatkę żeberek. ( tak przyprawione odstaw na noc)

________________________________________

 

• 1 szklankę sosu barbeque Kansas City (patrz niżej)

Składniki:

 

• 2 szklanki Ketchupu

• 1/4 szklanki octu jabłkowego

• 1/2 filiżanki zimnej, mocno zaparzonej kawy

• 1/4 szklanki brązowego cukru

 

 

• 2 łyżki marynaty BBQ All American Barbeque Dry Rub (patrz wyżej)

• 2 łyżki musztardy

• 2 łyżki melasy

• 2 łyżki sosu worchestershire

• 1 łyżka soku cytrynowego

• 2 łyżki hikory w płynie

• 1/2 łyżki cynamonu

• 1 łyżka masła

Przygotowanie:

W średnim rondlu połącz wszystkie składniki i wymieszaj aby się dobrze połączyły.

Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut aż sos zgęstnieje wedle twojego upodobania.

________________________________________

 

Do polewania mięsa w trakcie grillowania:

• 1/2 szklanki jabłkowego octu winnego

• 1 1/2 szklanki octu cydrowego

• 2 filiżanki namoczonego w wodzie drewna

• tacka aluminiowa jednorazowego użytku

 

 

Krok 1:

 

Przygotuj żeberka wieprzowe na marynatę poprzez umieszczenie żeber po stronie kości

Jest tam membrana którą musimy usunąć . http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-1a-t3.jpg

W tym celu możemy użyć łyżeczki wbijając się pomiędzy membranę a kości żeberka wzdłuż wąskiego końca łopatki.

Łatwiej jest użyć ręcznika papierowego by pochwycić membranę (aby się nie wyślizgnęła :)

Odciągnij membranę na bok i wyrzuć. Odciągnij każdy zbędny kawałek tłuszczu.

http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-1b-t3.jpg

 

 

 

________________________________________

Krok 2:

Podziel każdą łopatkę na dwa tak byś miał/a 4 kawałki.

Powierzchnię żeberek dokładnie natrzyj marynatą All American BBQ (przepis powyżej)

http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-2-t3.jpg

Tak przygotowane żeberka odstaw do wielkiego naczynia i pokryj fiolą i odstaw do lodówki na 24 godziny.

________________________________________

Krok 3:

 

Wyjmij żeberka z lodówki i pozwól im nabrać temperatury pokojowej  http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-3-t3.jpg

Namocz dwie szklanki drewna hikory w wodzie (lub w soku jabłkowym lub cydrowym) lub użyj hikory w płynie.

 

Naoliw żeberka. Przygotuj Grill na temperaturę pośrednią i umieść tackę aluminiową z wodą (lub cydrem) poniżej rusztu.

Rozgrzej grill na 225F - 235F (107-112C).

 

________________________________________

Krok 4:

Umieść każdą łopatkę żeberka tak aby między nimi było miejsce na powietrze.

Połóż garść drewna hikory na rozgrzanym węglu.

Połóż żeberka na ruszcie nad naczyniem z wodą (lub cydrem) i zamknij pokrywę.

http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-4-t3.jpg

 

 

________________________________________

Krok 5:

Co godzinę unieś pokrywę grilla na krótko , zroś albo

polej łyżeczką cydrem i zamknij pokrywę.

 

Po pierwszych 3 godzinach należy zawinąć żeberka w folię aluminiową .

Umieszczamy więc kawałki żeberek w folii i zawijamy boki w środek polewany nieco polewki cydrowej. http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-t3-1.jpg

Zamykamy szczelnie folię, kładziemy na żeberka na ruszt, zakrywamy pokrywę na kolejne dwie godziny.

________________________________________

Krok 6:

Po dwóch godzinach zawiniętych w folii czas wyjąć żeberka .

Umieszczamy je odkryte po mięsnej stronie na grill.

http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-t3-2.jpg

Już są prawie gotowe . Teraz czas na nasz sos KANSAS(przepis powyżej),kładziemy go

na mięsną część żeberek. Zamykamy znowu pokrywę i grillujemy przez godzinę.

Po godzince danie jest gotowe do spożycia-WARTE GRZECHU ;).

SMACZNEGO! http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-t3-3.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KREWETKI W SEZAMIE

 

Składniki:

 

- 3 ząbki czosnku

- 1/3 szklanki oliwy

- 3/4 szklanki sosu pomidorowego

- 2 łyżki octu z czerwonego wina

- bazylia, sól

- 3 łyżeczki pieprzu cayenne

- 1kg krewetek

- sezam

 

Przygotowanie:

 

1) Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Włóż do dużej miski. Wlej oliwę, sos pomidorowy oraz czerwony ocet winny. Starannie wymieszaj

 

2) Marynatę dopraw do smaku świeżą lub suszoną bazylią, sporą szczyptą soli oraz pieprzem cayenne. Powinna być wyrazista w smaku

 

3) Krewetki oczyść, obierz z pancerzyków, starannie opłucz lub przelej na sicie wrzątkiem. Włóż do miski z marynatą. Wymieszaj by równomiernie pokryły się zalewą. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

 

4) Przygotuj drewniane patyczki. Maczaj je w wodzie i nadziewaj po 3-4 krewetki, wbijając szpikulec najpierw od strony ogona, a następnie obok głowy. Polej marynatą

 

5) Krewetkowe szaszłyki układaj na ruszcie i piecz 2-3 minuty z każdej strony, aż zmatowieją. Pod koniec posyp białym sezamem. Podawać najlepiej na sałacie

Gorąco POLECAM!

 

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałam zaproponować danie które wspaniale wkomponuje się do dań z grilla :)

 

GRILLOWANA PIERŚ Z PESTO

 

Do dania będziemy potrzebować:

 

1 podwójna pierś z kurczaka

4 łyżki miodu

4 łużki oleju

1/2 cytryny

1 ogórek sałatkowy

1/2 główki sałaty masłowej

1 pęczek bazylii

25dag pomidorów

1 czerwona cebula

1 słoiczek bazyliowego sosu pesto

sól, pieprz

 

Przygotowanie potrawy jest dziecinnie proste:

 

1. Pierś kurczaka musimy umyć i oczyścić z ewentualnych błonek a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Wycinamy z mięsa 4 grube płaty i nie rozbijamy ich!

 

2. A teraz marynata: utrzyj 4 łyżki płynnego miodu z olejem. Dodaj sok wyciśnięty z połowy sparzonej cytryny. Utrzyj składniki, dopraw marynatę do smaku solą i pieprzem.

 

3. Kawałki piersi kurczaka nacieramy marynatą. Odstaw pod przykryciem na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki

 

4. Ogórek sałatkowy sparz wrzącą wodą, wyszoruj skórkę. Pokrój go w grubsze plasterki. Liście sałaty płuczemy starannie pod bieżącą wodą, osuszamy na ręcznikach kuchennych, następnie rozrywamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w półmisku. Na sałatę rozkładamy plasterki ogórka. Posypujemy umytymi i osuszonymi listkami bazylii, pokrojonymi pomidorami oraz piórkami cebuli

 

5. Mięso pieczemy na grillu po 5-10min z każdej strony. Pokrój w grube plastry. Ułóż na sałatce ciepłe plastry piersi a na koniec polej sosem pesto

 

Naprawdę Polecam jako ciekawy dodatek do innych grillowanych mięs :) SMACZNEGO!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dla mnie najlepszy przepis z kulinarnych podroży to sa:

 

Chorwackie kalmary z grilla

 

Składniki:

500 g świeżych kalmarów

80 ml ​​oliwy z oliwek

mały pęczek pietruszki

2 ząbki czosnku

sól

cytryna

 

Przygotowanie: Rozgrzać grilla. Kalmary oprawić i oczyścić. Odciąć tuby i odnóża osobno. Naciąć mięso z wierzchu w trzech miejscach. Rozgrzanego grilla posmarować niewielką ilością oliwy ok 15 ml. Następnie ułożyć na nim kalmary (tuby i odnóża ) i grilluj po 3 minuty z każdej strony. Spryskuj oliwa w trakcie grillowania. Po zgrilowaniu posypać sola. Resztę 50 ml oliwy z oliwek wymieszać z posiekaną natka pietruszki, szczypta soli i czosnkiem. Włożyć do blendera , zmiksować i polać kalmary. Podawać z ćwiartkami cytryny. Do tego kieliszek wina białego wina i można sie rozkoszować. przyjemności jest kompletny.

 

Danie proste ale jakże wykwintne. Cala gama śródziemnomorskich smaków jest w tym jednym prostym daniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam podroże i pizze . Najlepsze jadłam oczywiście we Włoszech i stamtąd przywiozłam sobie pomysł na pizze ale postanowiłam je latem zrobić na grillu. oto przepis.

 

Pizza z figami i gorgonzola z grilla

 

Składniki:

200 g mąki

150 ml wody cieplej

8 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

100 g świeżego sera koziego

10 mini kulki mozzarelli

40 g Gorgonzola

szynka

200 g fig

125 g czarnych oliwek

trochę oliwy z oliwek

 

Do tego przepisu potrzebny jest grill z pokrywa i taki weber byłby idealny.

Odrobinę ciepłej wody wymieszać z drożdżami z łyżeczką cukru. Odstawić na 15 minut aż drożdże się rusza. Wymieszać mąkę z łyżeczką soli i dodać mieszankę drożdży, resztę wody i wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na 10-15 minut, a następnie wymieszać hakiem miksera ciasto aż utworzy kule. Pozostawić ciasto w przykryte w misce w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę. W tym czasie rozgrzać grill na maksymalną moc, z maksymalną ilością brykietu. Na kratce grilla położyć kamień do pieczenia pizzy i nagrzewać go przez około pół godziny po przykryciem.

Gdy ciasto podwoi objętość wyrobić ciasto na posypanej mąką powierzchni i uformować je w pizze. Posmarować odrobina oliwy, ułożyć oliwki, kozi ser i pokrojona gorgonzola, kulki mozzarelli, kawałki szynki i ćwiartki fig. Skropić oliwą z oliwek. Włożyć na kamień do pizzy. Przykryć grilla pokrywą i grillować przez około 10-15 minut. Jeśli grill był nagrzany do wysokiej temperatury, wówczas pizza szybko się zrumieni a ser się nie spali. Pizza będzie chrupiąca tylko na zewnątrz, w środku będzie odpowiednio puszysta. Po wyjęciu pizzy delektować się jej niesamowitym smakiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grecja i Bulgaria to moje najlepsze wakacyjne wspomnienia. Ten przepis przywiozłam z jednej podroży i udoskonaliłam go w domu.

 

Pieczone papryki z grecką fetą i oliwkami

 

4 papryki czerwone

opakowanie greckiej fety

oliwki zielone

2 łyżeczki cukru

ocet winny najlepiej jabłkowy tyle żeby przykrył cukier

oliwa z oliwek ok. 100ml

2 łyżki oliwy z oliwek z chilli

kilka listków bazylii i oregano

1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny

1/2 łyżeczki soli

świeżo zmielony pieprz

 

 

Papryki opiec na maksymalnie rozgrzanym grilu pod przykryciem tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200st. Opieczone włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić w szerokie, długie paski. Fetę w kostkę. Oliwki odsączyć.Przełożyć do słoiczka lub innego pojemnika na zmianę warstwami z pokrojonym w kostkę serem feta oraz oliwkami.Na dno moździerza wsypać cukier, zalać octem, tyle żeby przykrył cukier, dodać oliwę, posiekane drobno zioła, sól, pieprz, sok z cytryny lub limonki. Ucierać moździerzem żeby się składniki połączyły a cukier rozpuścił. Sprawdzić smak, ewentualnie można doprawić tym czego nam do pełnego smaku brakuje. Zalać papryki sosem, dolać trochę sosu który wydobył się z pieczonych papryk i wymieszać. Można jeść od razu lub odstawić na jakieś pół godziny, żeby się smaki połączyły. Zazwyczaj dłużej i tak papryki nie wytrzymują bo ze świeżą bagietką lub bułką smakują wyśmienicie. Do ostatniego kęsa.

Edytowane przez emilia1969
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na tę niebiańską postawę natknęłam się w Chorwacji. Zawsze uważałam, że kalmary podawane są tylko w formie krążków, jakież było więc moje zaskoczenie, gdy postawiono przede mną talerz pełen dziwnych stworzeń. Jednak gdy tylko zasmakowałam pierwszego z nich, już wiedziałem – nie obejdę się bez nich już cały wyjazd. I tak też się stało – codziennym elementem mojego menu były kalmary, w różnych formach i o różnych kształtach. Do dziś pamiętam ten smak – mięso delikatne w smaku, idealne przyrządzone – nie za miękkie ani nie za twarde, doskonale doprawione i sycące. Między innymi dzięki kalmarom wyjazd ten zaliczam nie niezwykle udanych.

Potrawa ta jest bardzo prosta do przyrządzenia w domu, często więc po nią sięgam.

 

Składniki:

 

1/2 kg kalmarów oczyszczonych

 

Marynata:

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

½ szklanki oliwy z oliwek

sok z 2 cytryn

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Do głębokiego talerza wkładamy czosnek, wlewamy oliwę ,doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kalmary przecinamy wzdłuż na 2 części i w poprzek, wkładamy do marynaty, mieszamy, i wkładamy do lodówki na godzinę. Układamy kalmary na grillu, zapiekamy po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Podczas grillowania możemy polać je marynatą. Układamy na półmisku, można podawać z ziemniakami i sosem rybnym.

 

[ATTACH=CONFIG]187928[/ATTACH]

 

sciagniete z bloga http://nietylkopasta.pl/kalmary-grillowane-z-czosnkiem/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pora na dumę Ameryki czyli stek T-bone w marynacie z jakże amerykańskim

Burbonem:

Stek z kością w burbonie

4 steki z kością,

• pieprz, sól,

 

Marynata:

500ml piwa typu porter,

• 150 ml burbonu, 100 ml lekkiego sosu sojowego,

• 4 łyżki brązowego cukru,

• 3 łyżki sosu Worcestershire,

• 2 łyżki soku z cytryny

 

W wersji na bogato marynujemy mięso w piwie oraz burbonie, im

starszy tym lepszy i bardziej korzenny, w wersji lżejszej dla portfela możemy

poratować się samym piwem.

Mięso marynujemy dzień wcześniej. Łączymy alkohol z przyprawami, po czym

imponującej wielkości steki nacieramy solą, pieprzem i moczymy w zalewie przez

noc. Dzięki temu zabiegowi nie tylko nabierze ono wytrawnego smaku, ale

i skruszeje. Steki powinny nasiąkać burbonem co najmniej osiem godzin.

Następnie rozpalamy i rozgrzewamy grill oraz standardowo smarujemy ruszt

oliwą. Na tak przygotowanego grilla kładziemy odsączone z zalewy steki

i wypiekamy na ostrym żarze, po 10 minut z każdej strony. Zgodnie ze złotą

zasadą, kęsy steków popijamy burbonem lub schłodzonym porterem ;-)

http://www.channel4.com/media/images/Channel4/4Food/recipes/Delicious_bbq/All_American_steak_with_sweet_potato_chips_500325_A1.jpg

 

sciagniete z http://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/all-american-steak-with-sweet-potato-chips

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sosatki po afrykańsku

z baraniną i suszonymi brzoskwiniami

 

 

 

  • 25dag baraniny,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 6 szalotek,
  • solidna garść suszonych brzoskwiń,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki mieszanki curry,
  • 5 listków laurowych,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sok z połówki cytryny,
  • pieprz,
  • sól, ewentualnie masło

 

W gorącej Afryce także grillują.:stirthepot: Na Czarnym Lądzie grillowanie na świeżym

powietrzu nazywa się braai. Proponuję przygotowanie jednego ze specjałów

prosto z afrykańskiego grilla.Ich nazwę Sosaties, nieco spolszczyłam na -sosatki.

 

Przygotowania rozpoczynamy od zamarynowania solidnej porcji baraniny.

Tym razem pokrojone w kostki, osolone i oprószone pieprzem mięso, namaczamy

w marynacie z jogurtu i oliwy, razem z przyszykowanymi do nabijania na patyczki

kawałkami cebuli oraz suszonymi brzoskwiniami. Marynatę doprawiamy

czosnkiem, brązowym cukrem, sokiem z cytryny i spalonymi na gorącej płycie, lub

grillu liśćmi laurowymi oraz hojną szczyptą curry. Mięso i dodatki marynujemy 8

godzin.

Gdy już porządnie rozgrzejemy grill i posmarujemy oliwą ruszt, nabijamy na

szpatułki mięso, cebule i suszone brzoskwinie. Pieczemy aż sosatki się zrumienią,

a suszone owoce skarmelizują, co nie powinno im zająć więcej niż 10 minut.

Z pozostałej marynaty możemy zrobić sos. Wystarczy, że ją podgrzejemy

i zagęścimy masłem oraz mąką. Doskonałym dodatkiem będzie kuskus

z bakaliami. Smacznego !

 

http://food.sndimg.com/img/recipes/14/06/61/small/picGgbLdH.jpg

 

sciagniete z http://www.food.com/recipe/south-african-sosaties-malay-kebabs-140661

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KANAPKA ELVISA

Po Amerykańsku! Prosto ale z egzotycznym wątkiem w tle (wszak banany u nas nie rosną raczej :) )

[ATTACH=CONFIG]189057[/ATTACH]

SKŁADNIKI:

2 kromki tostowego chleba

masło orzechowe

kilka plasterków banana

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kromki chleba smarujemy obficie masłem orzechowym po jednej stronie. Układamy plasterki banana. Składamy kromki masłem orzechowym do siebie. Pieczemy na grillu, takim już niezbyt mocno się żarzącym, po obu stronach, tak by chleb lekko zbrązowiał, a nadzienie było ciepłe :)

To chyba najkrótszy sposób przygotowania, jaki w życiu pisałam :D

Szybko, prosto, i na temat. Dzieci wiedzą o czym mówię :)

[ATTACH=CONFIG]189059[/ATTACH]

 

 

sciagniete z http://jajem.blogspot.com/2012/08/grillowana-kanapka-elvisa-presleya-z.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Shish kebab, czyli szaszłyki z baraniny po turecku

 

  • 25dag baraniny,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet winny lub sok z cytryny,
  • papryczka chili,
  • oregano,
  • rozmaryn,
  • kolendra lub pietruszka,
  • bakłażany,
  • papryka czerwona,
  • zielona i żółta,
  • szalotki,
  • czerwona cebula,
  • pomidory,
  • kolorowy pieprz, sól

 

Kluczem do dobrej baraniny jest dobra marynata. Mięso baranie jest dość

twarde i ma intensywny smak, dlatego marynuje się je w kwaśnych, ziołowych

zalewach aż do 24 godzin.

W solidnej misce mieszamy oliwę z oliwek z octem winnym lub sokiem

z cytryny i limonki. Dodajemy roztarty czosnek i zioła. Mięso kroimy w sporą

kostkę, nacieramy solą i kolorowym pieprzem, a następnie namaczamy

w marynacie, minimum 2, ale nie więcej niż 24 godziny. Gdy baranina skruszeje

i przejdzie smakiem ziół, rozpalamy grill i przygotowujemy warzywa.

Mięso odsączamy z zalewy, a pokrojone warzywa kapiemy w marynacie.

Naoliwione szpatułki przekładamy na zmianę baraniną i warzywami. Na ruszcie

pieczemy je na złocisty kolor, pamiętając o tym, że szaszłyki należy obracać co

10 minut.

Tak przygotowane kebaby smakują doskonale z grzankami, dipem

czosnkowym i sałatką z kuskusu.:yes:

 

http://www.awadhpuri.com/wp-content/uploads/2011/02/images-33.jpg

 

sciagniete z http://www.mydish.co.uk/recipe/shish-kebab

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filety z kaczki w sosie wiśniowym

  • 2 piersi z kaczki,
  • cytryna,
  • ½ szklanki drylowanych wiśni,
  • ½ szklani niskosłodzonej konfitury wiśniowej,
  • 200ml sherry, lub wiśniówki,
  • cukier brązowy,
  • ocet balsamiczny,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz, sól

 

Teraz weźmiemy się za kaczkę, która oczaruje nas wiśniowym smakiem i aromatem.

Sos przyrządzimy na grillu!

Dwie piersi z kaczki kroimy w solidne plastry, nacieramy solą, pieprzem,

skrapiamy sokiem z cytryny i marynujemy w połowie szklanki octu balsamicznego

z setką sherry lub wiśniówki, najlepiej domowej roboty. Mięso wkładamy do

lodówki na 2 godziny i zabieramy się za sos.

Rozpalamy grill, rozgrzewamy, a na ruszcie stawiamy garnuszek z żaroodporną

rączką. Sos przygotowujemy z ½ szklanki drylowanych wiśni, takiej samej ilości

niskosłodzonej konfitury wiśniowej i setki wiśniówki. Sos doprowadzamy do

wrzenia i gotujemy mieszając aż zgęstnieje. W razie potrzeby możemy go lekko

posłodzić, lub doprawić octem balsamicznym. W odpowiednim momencie

kładziemy na ruszt piersi z kurczaka i podpiekamy je przez kwadrans.

Gotowe filety podajemy na talerzu i polewamy obficie sosem. Do kaczki

serwujemy wiśniówkę lub czerwone wino.

 

http://www.przyslijprzepis.pl/gfx/00/02/27/2c/image-1ps10nq_jpg/crop_center_middle_140x104_140x104.jpg

 

sciagniete! oryginal jest tutaj i to nie ten przepis http://netkaodkuchni.blogspot.com/2011/12/piersi-z-kaczki-w-sliwkowym-sosie.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żeberka BBQ w stylu Kansas City

 

Porcje: 4 (2 łopatki)

Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 6 godzin

Temperatura pośrednia:

225F - 235F (107-120 C)

 

 

Składniki:

 

• 2 łopatki of żeberek wieprzowych

 

• 3/4 szklanki marynaty BBQ All American

________________________________________

Marynatę robi się tak :

Składniki : http://www.tasteofbbq.com/images/dry_rub_recipe.jpg

1 łyżeczka kuminu

1 t łyżeczka papryki

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka granulowanej cebuli

1 łyżeczka mielonej chili

1 łyżeczka brązowego cukru

2 łyżeczki soli koszernej

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka białego pieprzu

 

Połącz wszystkie składniki w wielkiej misce i dobrze wymieszaj . Przechowuj w hermetycznym opakowaniu. Umieść na łopatkę żeberek. ( tak przyprawione odstaw na noc)

________________________________________

 

• 1 szklankę sosu barbeque Kansas City (patrz niżej)

Składniki:

 

• 2 szklanki Ketchupu

• 1/4 szklanki octu jabłkowego

• 1/2 filiżanki zimnej, mocno zaparzonej kawy

• 1/4 szklanki brązowego cukru

 

 

• 2 łyżki marynaty BBQ All American Barbeque Dry Rub (patrz wyżej)

• 2 łyżki musztardy

• 2 łyżki melasy

• 2 łyżki sosu worchestershire

• 1 łyżka soku cytrynowego

• 2 łyżki hikory w płynie

• 1/2 łyżki cynamonu

• 1 łyżka masła

Przygotowanie:

W średnim rondlu połącz wszystkie składniki i wymieszaj aby się dobrze połączyły.

Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut aż sos zgęstnieje wedle twojego upodobania.

________________________________________

 

Do polewania mięsa w trakcie grillowania:

• 1/2 szklanki jabłkowego octu winnego

• 1 1/2 szklanki octu cydrowego

• 2 filiżanki namoczonego w wodzie drewna

• tacka aluminiowa jednorazowego użytku

 

 

Krok 1:

 

Przygotuj żeberka wieprzowe na marynatę poprzez umieszczenie żeber po stronie kości

Jest tam membrana którą musimy usunąć . http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-1a-t3.jpg

W tym celu możemy użyć łyżeczki wbijając się pomiędzy membranę a kości żeberka wzdłuż wąskiego końca łopatki.

Łatwiej jest użyć ręcznika papierowego by pochwycić membranę (aby się nie wyślizgnęła :)

Odciągnij membranę na bok i wyrzuć. Odciągnij każdy zbędny kawałek tłuszczu.

http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-1b-t3.jpg

 

 

 

________________________________________

Krok 2:

Podziel każdą łopatkę na dwa tak byś miał/a 4 kawałki.

Powierzchnię żeberek dokładnie natrzyj marynatą All American BBQ (przepis powyżej)

http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-2-t3.jpg

Tak przygotowane żeberka odstaw do wielkiego naczynia i pokryj fiolą i odstaw do lodówki na 24 godziny.

________________________________________

Krok 3:

 

Wyjmij żeberka z lodówki i pozwól im nabrać temperatury pokojowej  http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-3-t3.jpg

Namocz dwie szklanki drewna hikory w wodzie (lub w soku jabłkowym lub cydrowym) lub użyj hikory w płynie.

 

Naoliw żeberka. Przygotuj Grill na temperaturę pośrednią i umieść tackę aluminiową z wodą (lub cydrem) poniżej rusztu.

Rozgrzej grill na 225F - 235F (107-112C).

 

________________________________________

Krok 4:

Umieść każdą łopatkę żeberka tak aby między nimi było miejsce na powietrze.

Połóż garść drewna hikory na rozgrzanym węglu.

Połóż żeberka na ruszcie nad naczyniem z wodą (lub cydrem) i zamknij pokrywę.

http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-4-t3.jpg

 

 

________________________________________

Krok 5:

Co godzinę unieś pokrywę grilla na krótko , zroś albo

polej łyżeczką cydrem i zamknij pokrywę.

 

Po pierwszych 3 godzinach należy zawinąć żeberka w folię aluminiową .

Umieszczamy więc kawałki żeberek w folii i zawijamy boki w środek polewany nieco polewki cydrowej. http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-t3-1.jpg

Zamykamy szczelnie folię, kładziemy na żeberka na ruszt, zakrywamy pokrywę na kolejne dwie godziny.

________________________________________

Krok 6:

Po dwóch godzinach zawiniętych w folii czas wyjąć żeberka .

Umieszczamy je odkryte po mięsnej stronie na grill.

http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-t3-2.jpg

Już są prawie gotowe . Teraz czas na nasz sos KANSAS(przepis powyżej),kładziemy go

na mięsną część żeberek. Zamykamy znowu pokrywę i grillujemy przez godzinę.

Po godzince danie jest gotowe do spożycia-WARTE GRZECHU ;).

SMACZNEGO! http://www.tasteofbbq.com/images/bbq-ribs-t3-3.jpg

 

 

wszystko sciagniete z http://www.tasteofbbq.com/bbq_dry_rub_recipe.html

http://www.tasteofbbq.com/bbq-ribs-recipe.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam ulubionego grillowego przepisu, bo niestety - moja wymarzona grillowa potrawa jeszcze nie powstała :)

Ale - nic straconego!

Pomysł na nią powstał w trakcie wyprawy na Maderę, najpiękniejszą spośród wszystkich wysp.

Madera to kraina wiecznej wiosny, kraina zalesionych wzgórz, pięknych plaż, tajemniczych levad i naprawdę pysznego jedzenia.

Maderę najciekawiej poznaje się jeżdżąc samochodem i w trakcie jednej z takich wypraw, daleko od gwaru stołecznego Funchal, odkryliśmy niesamowite miejsca - leśne polany, na który zamontowano wielkie grille i stoły piknikowe.

Niestety, nie mieliśmy okazji z nich skorzystać i właśnie stąd wziął się przepis, który nigdy nie powstał :)

Jestem pewna, że cudownie byłoby wstać o świcie i na rybnym targu kupić wszystkie wspaniałe lokalne owoce morza - wielkie krewetki, groźnie wyglądające espady, gigantyczne tuńczyki, a następnie jechać w góry, rozgościć się na polanie, rozpalić wielkiego grilla i grillować aż do wieczora.

Do pełni szczęścia nie potrzeba wiele - może odrobinę przypraw i świeżych cytryn dla smaku, których na Maderze nie brakuje (gorąco polecam pyszną maderską herbatę cytrynową - wystarczy kawałek skórki cytryny zalać gorącą wodą - pycha!), a także trochę czosnkowego chleba, również maderskiego specjału.

Taka uczta, w połączeniu z pysznym miejscowym winem, zachodzącym słońcem, zapachem lasu i smakiem świeżego powietrza w płucach, będzie na pewno niezapomnianym przeżyciem!

A dla mnie to powód, dla którego po prostu muszę tam wrócić!!!

 

Pozdrawiam serdecznie,

vaniliam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grillowanie to nieskończone możliwości kulinarne.

Każdy przepis to daleka podróż w nieznane, nie jestem

ekspertem od grillowania, więc podam prosty,

sprawdzony przepis na szaszłyki z kurczaka z szafranem i cytryną.

Danie jest lekkie, łatwe i przyjemne ;-)

 

Potrzebujemy :

 

• 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki)

• sól, pieprz

• sok z 1 cytryny

• mała szczypta szafranu

• świeży tymianek

drewniane patyki na szaszłyki ( której wcześniej namoczymy w zimnej wodzie przez półtorej godziny.

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

1. Myjemy kurczaka, następnie suszymy, wycinamy ewentualne włókna, zbędny tłuszcz, kostki. Kurczaka kroimy w paski, solimy i doprawiamy pieprzem.

2.Wlewamy do miski sok z 1 cytryny i dodajemy szczyptę szafranu. Do miski wkładamy kurczaka i mieszamy aby się pięknie „zaprzyjaźnił z przyprawami”. Odstawiamy na 30 minut.

 

 

3. Wyciągamy paski kurczaka z naszej marynaty i nakłuwamy je na patyki do szaszłyków, zawijając je do środka.

 

4. Układamy szaszłyki na rozgrzanym grillu i grillujemy przez około 5-7 minut następnie przekładamy na drugą stronę i ponownie grillujemy przez kolejne 5-7 minut.

 

5. Nasze danie możemy udekorować listkami tymianku. Opcjonalnie możemy skropić oliwą z oliwek, lub podawać z ryżem. Bon apetit.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Pozdrawiam szerloka,margarytka14 - małe sprostowanie : CHYBA SŁOWO :INSPIRACJE-nie należy traktować zbyt serio, wszyscy bowiem

korzystamy z dobrodziejstwa internetu, szukając pomysłów, smaków, inspiracji, namiastki podróży ;] Nie jestem zawodowym kucharzem, tylko zwykłym

budowniczym, tak więc zarówno kulinarnie jak i w każdej innej dziedzinie szukam sprawdzonych przepisów, patentów. TO JEST WŁAŚNIE MOJA INSPIRACJA. A stek jest wyborny-zapewniam!

Pozdrawiam serdecznie!:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam przepis na bardzo smaczny deser!

 

Grillowany ananas w sosie rumowym

 

Składniki:

1 ananas,

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

1/2 szklanki brązowego cukru,

1/2 szklanki rumu.

 

Obierz ananasa i pokrój go w plasterki. Następnie włóż je do woreczka foliowego z zamknięciem i wsyp cukier. Zamknij woreczek i obracaj nim, aby ananas pokrył się cukrem.

Pozostaw tak ananasa dopóki nie zmięknie pod wpływem cukru.. Następnie włóż go do lodówki na minimum 2 godziny. Owoc powinien puścić tyle soku, aby cukier się w nich rozpuścił.

Po zmiękczeniu ananasa dodaj do woreczka rum i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj dokładnie. Wyciągnij plasterki ananasa z woreczka i umieść je na grillu.

Gotowy ananas z grilla powinien mieć karmelowy kolor. Gdy będzie gotowy odwróć go na drugą stronę i znów grilluj.

Sos z woreczka wlej do rondelka i gotuj go przez około 10-15 minut, ale UWAGA nie dłużej bo będzie się lepił do zębów!

Ugrillowanego ananasa wyłóż na talerz i polej sosem. Wyśmienicie smakuje z lodami!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja kulinarna podróż dookoła świata rozpoczęła się w małej restauracyjce pod starym orzechem w niewielkim mieście nad brzegiem Morza Czarnego. Tam właśnie spróbowałem prawdziwe kebabcze, popularne także w Serbii czy Macedonii, gdzie występuje pod innymi nazwami. Nigdy nie spodziewałem się, że zwyczajne mielone mięso, odpowiednio przyprawione i grillowane może być tak smaczne. Dlatego zgłębiwszy owy temat, zainspirowany tą potrawą, postanowiłem przygotować swoją własną wersję. Oto lista rzeczy, których będziemy potrzebować:

 

 

  • cztery rodzaje mięs: 1/4 kg mięsa z indyka, 1/4 kg wołowiny, 1/4 kg wieprzowiny, 1/4 kg piersi z kurczaka
  • 1 i 1/2 cebuli i 1/2 czerwonej cebuli wprost ze słonecznej Hiszpanii
  • 2 jajka od polskich kurek zamieszkujących najbliższą wieś
  • 2 ząbki czosnku (jakikolwiek, byle nie chiński)
  • 1/4 czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • przyprawy:
    • kminek prosto z Żuław Wiślanych,
    • kumin (kmin rzymski) z upraw nad Morzem Śródziemnym,
    • słodka i ostra papryka z Ameryki Środkowej
    • przyprawa do gyrosa będąca mieszanką przypraw stosowanych w kuchni greckiej, tureckiej i arabskiej
    • gałka muszkatołowa wprost z Wysp Banda
    • tymianek dziko rosnącej rośliny w Maroku
    • sól z kopalni w Kłodawie
    • pieprz czarny zebrany w Indiach

     

 

 

 

 

 

 

Większość czynności (poza grillowaniem) można wykonać w domu i prawdę mówiąc te przygotowania zajmują najwięcej czasu. Na początku najlepiej jest samodzielnie zmielić mięso, ponieważ mielone-gotowe a) zawiera dodatki b) na ogół są problemy ze znalezieniem mięsa jednego gatunku. Gotowe mielone to ostateczność.

 

 

 

 

 

Na ile to możliwe przyprawy kupujemy w wersji niemielonej. Ucieranie ich w moździerzu zapewnia dodatkowe walory zapachowe już na etapie przygotowania przyprawy.

 

 

 

 

 

Czosnek kroimy w drobną kostkę i dzielimy na 4 równe części. Podobnie z cebulą: białą (a właściwie żółtą) również kroimy drobno w kostkę i dzielimy na 3 części, czerwoną kroimy i w całości dodajemy do wołowiny. Do każdego z mięs dodajemy składniki i przyprawy według poniżej receptury i proporcji:

 

 

  • 1/4 kg mięsa z indyka + 1/2 cebuli + 1/2 jajka + 1/2 ząbka czosnku + 1/2 łyżeczki: kuminu, słodkiej papryki, ostrej papryki, + szczypta tymianku, soli, pieprzu + odrobina czerwonej papryki pokrojona drobno w kostkę (opcjonalnie)

 

 

 

 

 

 

 

  • 1/4 kg wołowiny + 1/2 czerwonej cebuli + 1/2 jajka + 1/2 ząbka czosnku + 1/2 łyżeczki: kminku, kuminu, słodkiej papryki, ostrej papryki + szczypta gałki muszkatołowej, soli, pieprzu

 

 

 

 

 

 

 

  • 1/4 kg wieprzowiny + 1/2 cebuli + 1/2 jajka + 1/2 ząbka czosnku + 1/2 łyżeczki: kminku, kuminu, słodkiej papryki, ostrej papryki + szczypta kolendry, soli, pieprzu

 

 

 

 

 

 

 

  • 1/4 kg piersi z kurczaka + 1/2 cebuli + 1/2 jajka + 1/2 ząbka czosnku + 1/2 łyżeczki: szczypta przyprawy do gyrosa, soli, pieprzu

 

 

 

 

 

 

Każdy rodzaj mięsa mieszamy oddzielnie aż do połączenia się składników.

 

 

 

 

 

Z tak przygotowanej masy formujemy kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego lub partiami nadziewamy na patyczki od szaszłyków, które przez pół godziny musimy wcześniej moczyć w wodzie.

 

 

 

 

 

Następnie nadziane obok siebie kulki (partie mięsa) łączymy ze sobą, nadając im kształt kiełbaski.

 

 

 

 

 

Jeśli konsystencja mięsa będzie zbyt luźna (rozpadająca się), przez pierwsze kilka minut można je piec, kładąc na ruszcie folię aluminiową, a następnie po jej zdjęciu, odwrócić kiełbaski na drugą stronę umieszczając nad rozżarzonym do czerwoności brykietem. Z proporcji podanych w przepisie wychodzi 7-8 szt kiełbasek o wielkości i grubości jak na załączonych zdjęciach. Całą potrawę spaja kminek i kumin, a każde mięso różni się nie tylko smakiem, ale też dodatkiem przypraw.

 

 

 

 

 

To uczta nie tylko dla podniebienia, bowiem podczas grillowania unoszący się aromat jest wręcz gwarantowany. Aby dopełnić tej kulinarnej podróży gotowe Kebabcze Mix podawać należy z ajwarem przywiezionym zza chorwackiej granicy (oryginalny chorwacki ajwar dostępny jest w polskich marketach), sosem tzatziki przygotowanym w grillowo-polowym zaciszu według starej greckiej receptury oraz koniecznie z piwem z Bułgarii, gdzie zaczęła się ta smakowita podróżniczo-kulinarna przygoda.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aromatyczne krewetki z grilla

1 kg świeżych krewetek

3 łyżeczki soku z cytryny

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

pieprz czarny mielony

świeża bazylia

ostra papryka

 

Przygotowujemy marynatę łącząc ze sobą sok z cytryny, oliwę, roztarty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, posiekaną bazylię i ostrą paprykę. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy krewetki i delikatnie je nacieramy( krewetki powinny być oczyszczone). Ostawiamy je w marynacie na godzinę. Następnie nadziewamy na szpikulce do szaszłyków i grillujemy przez kilka minut( 3- 4) z każdej strony.

 

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...