Kendra 06.05.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 ojojoj jak smakowito się zrobiło - wykwintne dania powstają to ja moze poza konkursowo, swojsko - sezon grillowy czas zacząć i co by tu podać, jeśli pojawi nam się na imprezie wegetarianin?? taki przykład z życia i może też rada dla tych, którzy mają znajomych wege i nie wiedzą co podać, jak już wpadną na grilla otóż - wszystko się nadaje na grilla i wegetarianin jak przychodzi na taką imprezę na pewno się z tym liczy że jest "problemem". więc nie panikujmy. kilka prostych - banalnych a bardzo smacznych pomysłów warto wcześniej zaopatrzyć się w skłądniki, roboty nie ma dużo: 1. jeśli nasz wege jada rybę: kupujemy pstrąga ( lub inną rybkę), rozcinamy ją i delikatnie doprawiamy wegetą lub czymś podobnym ),obtaczamy z obu stron od zewnątrz cebulką, z jednej strony dajemy kawałek cytryny, polewamy odrobiną oliwy, zawijamy w sreberko - pichcimy na grillu. przed podaniem obcinamy głowę i skraplamy cytryną ( nie każdy wege zje rybę z głową ) 2. banalnie i pysznie: wrzucamy na ruszt serek camembert, jak się delikatnie przywędzi podajemy np. z żurawinką ze słoiczka 3. na słodko - również dla dzieci: patroszymy jabłuszko z "bebechów", nacinamy delikatnie w kilku miejscach "na wylot", zawijamy do połowy w folię, środek wypełniamy odrobiną cynamonu, pichcimy i jemy 4. na słodko - jak wyżej : teraz grapefruit: górę ( mniej więcej 3/4) obieramy ze skórki, do połowy - z góry- delikatnie odchylamy resztę skórki i pomiędzy skórkę a owoc wsypujemy cukier. zawijamy w folięponad wysokość skórki i pichcimy na grillu - jak cukier zacznie skrwierczeć i ładnie zalewać owoc - można jeść 5. pomidorki z bazylią odcinamy górę pomidorka, do miąższu wciskamy drobne kawałeczki czosnku, górę pomidorka wypełniamy taką masą : oliwa+posiekana świeżą bazylia+ czosnek lub dajemy gotowy sos pesto. zawijamy w sreberka do wysokości pomidorka i grillujemy aż skórka będzie mięciutka. można posolić przed podaniem 6. bakłażan plastry bakłażana nasalamy, dodajemy czosnek, przyprawy według uznania i grillujemy całość w folii ( dobrze bakłażana wcześniej przygotować w domu - nasolić i odcedzić) to takie proste dania, na szybko i nie kłopotliwe. oczywiście można podawać wszelkiego rodzaju szaszłyki bez mięsa - z tego co się ma: cukinie, pieczarki, popryki, oliwki, kalarepki, cebula i wiele wiele innych. pamiętajcie proszę o jednym - jeśli nie macie drugiego grilla na którym możecie przygotować dania dla wegetarian, wszystko dobrze zafoliujcie i zadbajcie o to , by posiłki nie miały kontaktu z mięsem a wszystkim życze smacznego i udanego sezonu grillowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charmed 06.05.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 "Grillowany stek z rekina z Namibii"SKŁADNIKI:opakowanie 80 dag mrożonych steków z rekinasok z 1,5 cytryny3 łyżki oleju2 listki laurowesólbiały pieprz Steki opłukac pod zimną bieżącą wodą i osuszyc dokładnie w papierowym ręczniku lekko odciskając. Każdy kawałek oprószyc z obu stron solą i białym pieprzem, włożyc do pojemniczka, zalac sokiem cytrynowym i olejem, posypac pokruszonymi listkami laurowymi. Przykryc szczelnie pojemnik i odstawic w chłodne miejsce. Można marynować steki 2 godziny, ale lepiej by spędziły w tej marynacie 6 godzin. Tackę aluminiową ułożyć na rozpalonym grillu i ułożyć na niej kawałki ryby. Piec ją po kilka minut z każdej strony – nie jestem w stanie dokładnie określić czasu, bo nikt z biesiadujących nie miał zegarka. Rybka ładnie się zrumieniła, miała zwarte delikatne mięso, pachniała i smakowała cytrynowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurwis 06.05.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Grill po koreańskuSkł:Boczek w plastrach lub/i karkówka pocięta w plastryKim-chi z kapusty (i każdy inny rodzaj kim-chi, im więcej tym lepiej)Koreańska ostra pasta ze sfermentowanej soi (gochujang)Całe liście sałatyRosół z kury do piciaOmlet z jajek pocięty w paskiCzosnek pocięty w plastryOstra papryczka pocięta w plasterki Oraz każdy inny dadatek, który wam odpowiada np:ogórek (surowy, małosolny, kiszony)ser pleśniowyszczypiorek 1. Potrawę tą najlepiej przygotować na stole przy pomocy elektrycznego grilla, ale w ciepłe dni można też ją wykonać w ogródku na grillu węglowym.2. Na stole ustawiamy grill elektryczny, obok stawiamy wszystkie dodatki. Każdy dostaję swój rosół do popicia i talerzyk. Na grilu kładziemy plastry mięsa, obsmażamy wstępnie z obu stron a następnie tniemy nożyczkami na kawałki na jeden kęs. Grillujemy na chrupiąco (większość tłuszczu powinna się wytopić).3. Kiedy mięso jest już gotowe kładziemy liść sałaty na dłoni, pałeczkami kładziemy na nim kawałek mięsa, następnie trochę kochujang i kilka innych dodatków. Następnie zawijamy liść sałaty jak sakiewkę i zjadamy jednym, dwoma kęsami. Każdy z jedzących powinien mieć pod ręką wilgotną szmatkę lub chusteczkę bo po rękach leje się sporo soków. Koreańczykom sałata zastępuje pieczywo, dlatego danie jest zdrowe i niskokaloryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kargulo 06.05.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 "Krabowe krewetki"- Krewetki- mięso z kraba- 3 ząbki czosnku- nac pietruszki Krewetki obieramy z pancerzyków i myjemy w zimnej wodzie. Mięso kraba doprawiamy do smaku. Krewetki przyprawiamy zmielonym czosnkiem i nacią pietruszki i mieszamy z miesem kraba. Odstawiamy na 30 min aby przeszło czosnkiem. Zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na 30 min na grilla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmi 06.05.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 "Egzotyczne grillowane szaszłyki"Składnikiokoło 60 dag piersi z indyka lub kurczakamarynata: 1 jogurt naturalny 200 g2 łyżki curry1 łyżka imbiruszczypta kurkumyszczypta cynamonu1 łyżeczka cukrusól3 łyżki oliwy z oliwek3 ząbki czosnku2-3 bananykilka plastrów ananasa1/2 puszki brzoskwińchilli w płatkach2-3 łyżki wiórków kokosowychpatyczki do szaszłyków Sposób przyrządzaniaPierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Przygotować marynatę. W tym celu rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć na niej czosnek przeciśnięty przez praskę, tak aby się nie zrumienił, odsączyć. Następnie na rozgrzany tłuszcz wsypać curry, imbir, kurkumę i cynamon. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać i połączyć z tłuszczem, smażyć przez moment. Zmniejszyć gaz, dodać jogurt, podsmażony czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać łyżeczkę cukru, dużą szczyptę soli do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Mięso zalać marynatą, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 2. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, banany na plasterki, a ananasy w kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.Grillować przez kilka minut z każdej ze stron, aż będą lekko rumiane. Podawać z „ósemkami” limonki. Przed spożyciem skropić sokiem z limonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leonao 06.05.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 "Kalmary na grilu"Składniki:- ok. 30 dag mrożonych kalmarów w tubie- oliwa z oliwek- oliwki - chlebek pita Sos ladolemono: - sok z połówki cytryny- 6 łyżek oliwy extra vergine- koper- sól morska - świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania:1. Kalmary rozmroź i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj je dokładnie pędzelkiem umoczonym w oliwie. Ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez 15 minut. Potem przełóż na drugą stronę i grilluj jeszcze 10 minut. 2. Przygotuj sos: sok z cytryny, oliwę z oliwek i koper przełóż do wysokiego naczynia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem na gęstą masę. 3. Gorącego kalmara zdejmij z grilla i natnij tubę w paseczki. Serwuj z sosem ladolemono, oliwkami i zgrillowanym chlebkiem pita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwelinaRybnik 06.05.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Będąc w zeszłym roku na wakacjach w Chorwacji a dokładnie na wyspie Hvar . Mieliśmy przyjemność próbować tamtejszych specjałów z grilla. Atmosfera była fantastyczna a cała wyspa i okolica wydawała się pachnieć zapachem lawendy, szałwii, rozmarynu, wrzosu, mięty, mirtu, tymianku i wielu innych ziół, jakbyśmy siedzieli w największym ogrodzie botanicznym. Jednych z pyszniejszych rzeczy jakie jedliśmy były GRILLOWANE SARDYNKI W LIŚCIACH WINOGRON - wyglądały jak małe ciemno zielone roladki z małą rybką w środku. Składniki : 8 całych sardynek(oczyszczonych)8 liści winogronsólpieprztymianekoliwa z oliwekPrzygotowanie :Wytnij liście winogron tak aby usunąć łodygi. Ryby zamarynuj w oliwie, pieprzu, soli i tymianku. Owiń sardynki liścmi winogron. Roladki posmaruj pozostałą oliwą. Grilluj sardynki przez 3-4 minuty. Podawaj gorące. Kolejną fantastyczną potrawą jaką mieliśmy przyjemność jeść były: SZASZŁYKI Z ŻABNICY Z BOCZKIEM. Zaskakujące połączenie bo nigdy wcześniej nie jadłam ryby z boczkiem. W trakcie jedzenia opowaidał nam gospodarz o "diable morskim" jakim jest żabnica. Pyszne soczyste mięso.Składniki :oliwa z oliwek3 łyżki świeżo wyciśnietego soki z pomarańczy1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kolendry mielonejsólpieprz 500-600g żabnicy (lub innej ryby)150 plasterków boczku Przygotowanie :W misce wymieszaj oliwę, sok z pomarańczy, cynamon, kolendrę, pieprz i sól. Włóż pokrojoną rybę na kostki do marynaty. Przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Owiń plasterek boczku wokół każdego kawałka ryby i nabij na patyczki do szaszłyków. Grilluj szaszłyki przez 4-5 minut. Kolejną pyszna specjalnością tamtego regionu były GRILLOWANE LANGUSTY Z CYTRYNOWYM SOSEM. Według mieszkańców wyspy "raki morskie" to jeden z najprostszych i najlepszy sposób na sprawienie sobie kulinarnej przyjemności.Składniki :6 świeżych ogonów langusty2 łyżki oliwy z oliweksólpieprzświeży szczypiorek (lub cebulka zielona) sos :sok z 1/2 cytryny90g masła pokrojonego w kostkę Przygotowanie : Ostrym nożem przetnij ogony langusty wzdłuż. Usuń czarne żyłki. Pędzelkiem posmaruj "raki morskie" . Dopraw solą i pieprzem. Następnie zgrilluj. (pancerze muszą zrobić się pomarańczowe a mięso stracić przezroczystość). Podawaj gorące, skropl sokiem z cytryny i na każde mięsko połóż małą kosteczkę masła. Są to wyjątkowe potrawy na grilla, kiedy myślę o grillowaniu wracam do wspomnień z "pachnącej" wyspy. Ewelina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina502265 06.05.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 HISZPAŃSKIE GAMBASSS Mieszkając kilka lat na wybrzeżu Costa Blanca w słonecznej Hiszpanii miałam okazję niejednokrotnie próbować regionalnych przysmaków. Sama często robiłam z przyjaciółmi grilla, więc przepisów znam mnóstwo... Chcę się podzielić najlepszym: krewetki ze słonecznej zalewy i grzanki z pomidorami. Składniki: 0,5 kg wybranych krewetek cytryna lub limonka pół pomarańczy papryczka chilli kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek bagietka świeże pomidory sól pieprz Wykonanie: Robimy zalewę: sok z cytrusów,posiekane chilli, oliwę,zmiażdżony czosnek i przyprawy łączymy i jakiś czas marynujemy krewetki. Nabijamy krewetki na patyczki do szaszłyków, by wygodniej się grillowały i dajemy na ogień na kilka minut, dopóki nie zróżowieją. Do owoców morza świetnie spasuje tutaj grzanka: bagietkę kroimy i z obu stron nacieramy delikatnie oliwą. Rumienimy na grillu. Lekko przestygnięte smarujemy przekrojonym na pół świeżym pomidorkiem. Podajemy razem posypane np. tymiankiem. Mniammmm.... najlepsze na gorące wieczory- podobnie jak na Hiszpańskiej plaży! Jadłam, robiłam i POLECAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magszko 06.05.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Warzywny woreczek smaku Składniki:2 cukinie2 ziemniaki1 czerwona papryka1 duża cebula3-4 marchewki150 g pieczarek2 ząbki czosnku3-4 łyżki oleju1 przyprawa "Grill ziołowy" Prymat Wykonanie:Cukinie, ziemniaki i pieczarki umyć. Następnie pokroić w plasterki szerokości 0,5 cm. Marchewkę obrać i pokroić w paseczki. Paprykę umyć, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, następnie pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa włożyć do jednej miski. Wlać olej, wycisnąć czosnek, wsypać przyprawę. Wymieszać dokładnie. Marynować 1-2 godziny. Po marynowaniu podzielić warzywa na trzy porcję, nałożyć je na 3 kawałki folii aluminiowej. Formując woreczek. Kłaść na grilla czubkiem do góry. Grillować ok. 40-50 min. Następnie gotowe nakładać na talerze. Warzyw można używać jako smakowity dodatek do mięsa, ryb. Smacznego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worldinoureyes 06.05.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Sałatka grillowa z kurczakiem, mandarynkami i ananasem. 1 sałata lodowa1 filet z piersi kurczaka5-6 mandarynek1 ananas1 papryka2-3 ogórki gruntowe (1 szklarniowy)sos vinegret3 kromki chleba Przy okazji grillowania można zrobić całkiem fajną sałatkę rodem z rajskiej Dominikany, idealnie nadającą się jako uzupełnienie posiłku. Wystarczy ugrillować dodatkowo 1 filet z piersi kurczaka oraz 3 kromki chleba. Przygotowania zaczynamy od umycia wszystkich warzyw. Sałatę szatkujemy i wrzucamy do dużej miski, ogórki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 5mm), paprykę drążymy i także kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy. Obieramy mandarynki, dzielimy je na cząstki, a każdą cząstkę kroimy na 3 części, po czym wrzucamy do naszej miski i ponownie mieszamy. To samo robimy z ananasem, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bierzemy wychłodzonego fileta z kurczaka i robimy z niego oczywiście kostkę, wrzucamy do sałatki, dodajemy sosu vinegret i mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy na jakieś 10-15 min do zamrażalnika, ewentualnie lodówki w celu porządnego schłodzenia. W międzyczasie przygotowujemy grzanki z wcześniej upieczonego na grillu chleba, krojąc kromki w kostkę. Tuż przed podaniem wsypujemy nasze grillowane grzanki, mieszamy i można zaczynać konsumpcję. Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agf 06.05.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Drobiowe ślimaczki z prawdziwie włoskim zielonym pesto To doskonała potrawa nadająca się do zjedzenia na zimno jako samodzielna przekąska czy jako dodatek do miski sałat. Można je przygotować także jako danie obiadowe, idealnie komponuje się np. z ryżem basmati gotowanym z dodatkiem szafranu. Ślimaczki: Pierś z kurczaka tniemy na plastry, rozbijamy. Smarujemy zielonym pesto (zblenderowana bazylia, oliwa, orzeszki piniowe, parmezan, sól, czosnek, pieprz) Zwijamy w ruloniki i okręcamy folią spożywczą. Odkładamy na ok. godzinę do lodówki. Wyjmujemy z folii i kroimy na wąskie ok. 1,5 cm. "plastry" i nadziewamy łączeniami na patyczki do szaszłyków. Polewamy oliwą i pieczemy krótko na grillu, po ok. 5-10 min. z każdej strony. Cudowne połączenie typowo włoskiego pesto pachnącego parmezanem i bazylią, z popularnym i wygodnym u nas filetem z kurczaka. I do tego przesycone wspaniałym zapachem dymu. Cudowne połączenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agf 06.05.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Grillowane banany z mieszanką korzenną podane z lodami i sosem czekoladowym Banany w skórce kładziemy na grillu w momencie, gdy zaczyna dogasać. Po ok. 15 minutach, w zależności od nagrzania grilla, przekładamy na drugą stronę. Banany powinny zrobić się czarne i miękkie. Kładziemy na talerzu, rozkrawamy wzdłuż i obieramy. Posypujemy mieszanką korzenną do deserów, np. kardamon, cynamon, brązowy cukier. Podajemy z kulką lodów śmietankowych i dekorujemy sosem czekoladowym. Sos czekoladowy: mleczną czekoladę rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę mleka, można dodać odrobinę brandy Pyszności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalowydrwal 06.05.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Lubie podróże te duże i małe ...a nieodzownym elementem tych nieco mniejszych podróży nad Bałtyckie Morze jest grillowana kukurydza, podawana z masłem, natką pietruszki, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Więc z sentymentu do zimnego Bałtyku i brudnych plaż podaje przepis właśnie na ową kukurydzę. Składniki: • 2 kolby kukurydzy • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 2 łyżki masła • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Usunąć liście kukurydzy, .oderwać wszystkie włókna. Kukurydzę umyć, posypać kolby solą oraz pieprzem i ułożyć na ruszcie, na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym (jeśli używasz silniejszego grilla węglowego kukurydzę można wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut). Grillować aż ziarna kukurydzy ładnie się zrumienią i lekko zbrązowieją z każdej strony, przez 15 - 20 minut w zależności od rodzaju grilla. W międzyczasie przygotować masło pietruszkowe. Wymieszać miękkie masło z natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem. Kukurydzę zdjąć z rusztu, oderwać liście i ułożyć na półmisku. Posmarować masłem pietruszkowym, ewentualnie podać je w oddzielnej miseczce. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
em3si 07.05.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Kiełbaska i karkówka, to podstawowe dania na polskich grillach. Ja przygotowuję karkówkę w sposób, który zmienia całkowicie jej smak, kształt i sposób podania:) Sekretem jest marynata do przygotowania której potrzeba:- garść orzeszków arachidowych- 2 łyżki miodu- 1 papryczka chili- sok z limonki- sól- tymianek (świeży) - 1 ząbek czosnku- olej rzepakowy (tyle aby uzyskać "musztardową" konsystencję) Wszystko miksujemy. Teraz układamy tzw. wieżę z plastrów karkówki, każdą smarując marynatą z obydwu stron. Przygotowujemy patyczki do szaszłyków i wbijamy je w "karkówkową wieżę" w odstępach ok 2-3cm. Następnie rozcinamy mięso między patyczkami, tak aby powstały szaszłyczki.To przepyszne danie można podawać z kechupem, musztardą jednak najlepiej pasuje do nich sos na bazie jogurtu np. tzatiki.Polecam, bo jest prosto szybko i smacznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
issima 07.05.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Smaczne ziemniaki z grilla. Ziemniaki w ten efektowny i smaczny sposób jedliśmy w Canadzie. Prostota i pomysł z jakim zostały podane bardzo nas ujęły. I ten smak.... Potrzebujemy: 5 podłużnych ziemniaków (najlepsze bedą te słodkie odmiany) 50g masla ząbek czosnku ok 10 plasterków salami ok 10 plasterków cukinii pieprz kolorowy Ziemniaki dokładnie szorujemy, pozostawiamy skórkę. Odcinamy kawałek po długości, na dole, tworząc tak jakby podstawę. Całego ziemniaka nacinamy w 3-4 mm plasterki, ale nie przecinajac do końca - ma to wygladać jak kartki w książce. Plasterki możemy sobie oddzielać wkładając pomiędzy wykałaczki Mnie to znacznie ułatwiło sprawę. Roztapiamy miasło, wyciskamy czosnek, mozna dodać ulubione zioła i pędzielkiem dokładnie smarujemy ziemniaka miedzy plasterkami. Pomiędzy plastry ziemniaka wkładamy cukinię i salami mniej więcej w taki sposób: plasterek ziemniaka, cukinii,ziemniaka,salami, ziemniaka.. itd Posypujemy pieprzem kolorowym, mozna żółtym serem - jak kto lubi Tak "najeżone ziemniaki owijamy folia aluminiową pieczemy ok 15 min. Potem otwieramy folię i dopiekamy ok 10 min. Idealne są miękkie w środku i maja chrupiąca skórkę. Podawać je można z dipami, słatką lub dowolnym mięsem z grilla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moanka 07.05.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Szaszłyki z krewetkami i cukinią Składniki (2 porcje): - 18 ugotowanych (różowych) krewetek - 2-3 średnie cukinie - 3 cienkie i niezbyt duże kromki dobrego chleba (nie musi być świeży) - 2 drobno posiekane ząbki czosnku - 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki - garść posiekanych liści świeżej mięty - 5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin - sól morska - świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Krewetki opłukać i osuszyć. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plasterki (można zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw). Wybrać 18 najładniejszych środkowych plasterków cukinii. Chleb drobno posiekać, włożyć do miseczki razem z czosnkiem, natką pietruszki, miętą i oliwą z oliwek. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Krewetki zawinąć w plasterki cukinii i nadziewać na patyczki do szaszłyków (po 3 krewetki na szaszłyk). Szaszłyki obtaczać w posypce z chleba, dociskając dłońmi. Układać je na rozgrzanej patelni grillowej, po czym przenieść patelnię na grill na średni ogień. Grillować przez około 5 minut z każdej strony, tak by cukinia pokryła się brązowymi paskami a posypka z chleba nie zrumieniła się zbyt mocno. Podawać od razu, najlepiej z dodatkową oliwą z oliwek. Może zajść potrzeba przycięcia końców patyczków aby szaszłyki zmieściły się na patelni grillowej. !!! SMACZNEGO !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zajaczek1719511345 07.05.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witam, może nie byłem w wielu miejscach na świecie żeby opisywać doznania kulinarne z dalekich karajów ale mogę śmiało polecić swój przepis na oryginalne danie z grilla. Złociste szaszłyki z kurczaka z czerwoną papryką i wędzonym serem halloumi palce lizać 1 podwójna pierś kurczaka 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodkiej) 225 - 250 g sera halloumi do grillowania, np. takiego (grecki ser wędzony z mleka owczego i koziego) Marynata jogurtowa do kurczaka: sól (najlepsza jest morska) 1/2 - 1 ząbek czosnku, roztarty lub rozgnieciony 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej) 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej, chili 1 łyżka oliwy extra vergine 330 g (duży kubek) jogurtu greckiego lub typu greckiego Do podania: 330 g (duży kubek) jogurtu greckiego czerwona papryka w proszku świeże oregano (opcjonalnie) patyczki do szaszłyków, około 12 sztuk Proporcja dla 4 osób Przygotowanie: Piersi kurczaka oczyścić ze skórek, błonek i kostek. Pokroić w dużą, około 2 cm kostkę. Włożyć do miski, posolić, dodać czosnek, paprykę słodką i ostrą, oliwę i wymieszać. Dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na blat najlepiej na minimum 3 godziny, lub najlepiej do lodówki na całą noc. (przed grillowaniem ogrzać w temperaturze pokojowej) Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ser pokroić w dużą, około 2 - 3 cm kostkę. (cypryjski ser Halloumi nie jest go łatwo kupić ale w niektórych sklepach go mają Wyjmować kurczaka z marynaty (nie należy oczyszczać kurczaka z marynaty) i nadziewać na patyczki razem z papryką i serem. Całe szaszłyki posypać 1 łyżeczką czerwonej papryki i świeżym oregano. (Oczywiście można wiecej w zależności od preferencji) Grillować lub piec w piekarniku położone na ruszcie pod rozgrzanym grillem. Można piec w tradycyjny sposób w piekarniku lub na grillowej patelni. Podawać z jogurtem greckim, posypać czerwoną papryką w proszku i świeżym oregano. Smacznego !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caramelia 07.05.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 GRILOWANY MIĘTUS Z SALSĄ Z AWOKADO, MELONEM I ARBUZEM. Składniki:4 małe filety miętusa, 1/2 część owoca awokado , 1/2 szklanki pokrojonego w drobną kostkę melona, 1/2 szklanki małych kawałków arbuza, posiekana czerwona cebula, garść posiekanej kolendry, 3 łyżeczki soku z limonki, łyżeczka posiekanej ostrej papryczki, sól, pieprz, oliwa. Przygotowanie: Filety wypędzlować oliwą, natrzeć papryczką i solą , upiec na grillu z obu stron. Wymieszac w miseczce awokado, melona, cebulkę, kolendrę, sok z limonki i arbuza. Podać na talerzy razem z rybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalalala 07.05.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Na naszych stołach dziczyzna nadal (niestety) jest egzotyką. Chciałabym bardzo aby to się zmieniło. Dlatego proponuję: DZIKIE GRILLOWE ZAWIJAŃCE. (dla tych którzy boją się tego mięsa lub po prostu kochają wieprzowinę"dzikie" mięso można nią zastąpić) Składniki:- karkówka z dzika pokrojona w niezbyt grube paski o szerokości ok. 4-5 cm- boczek wędzony najlepiej również z dzika,- niezbyt duże czerwone cebulki,- jagody jałowca Składniki marynaty:- 2 łyżki oleju rzepakowego,- 2 łyżki musztardy francuskiej,- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,- 1 łyżeczka soku z limonki,- jagody jałowca utłuczone w moździerzu,- rozmaryn, sól, pieprz do smaku. Sposób wykonania potrawy:1-2 dni przed grillowaniem mięso marynujemy w wymieszanych w/w składnikach.Po tym czasie paski karkówki z dzika nabijamy na patyki od szaszłyków i owijamy je paskami boczku. Na końcach każdego z patyków nabijamy po cebulce "nabitej" jagodami jałowca i owiniętej w boczek.Całość grillujemy.Danie robi furorę wśród moich znajomych. Myślę, że nikt temu daniu nie jest w stanie się oprzeć:)Polecam i życzę smacznego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nataliathcwp.pl 07.05.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Pieczone ziemniaczki z czosnkiem: 3 ziemniaka,2 ząbki czosnku,3 łyżki oliwy z oliwek,łyżka masła,zioła (oregano, tymianek),sól, pieprz. Obrane, umyte zmieniaki należy gotować przez ok 10 min, następnie zalać zimną wodą i osuszyć. Następnie ziemniaki należy pokroić w grube plastry. Czosnek podsmarzyć (przeciśnięty przez praskę) na rozpuszczonym maśle. Gdy czosnek nabierze koloru nalezy dodać do niego zioła. Powstałą mieszanka smarujemy ziemniaki. Na rozgrzany grill układamy ziemniaki i pieczemy około 10-15 minut. Podczas pieczenia przerwcamy ziemniaki i co jakis czas smarujemy powstala mieszanką ziołowo- czosnkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.