skibuszka 08.05.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Dla mnie najcudowniejsze potrawy to prostota, bo właśnie o to chodzi w grillowaniu. Grillowanie to rytuał, który zbliża do siebie osoby. To niezwykłe narzędzie, bo nie tylko dostarcza nadzwyczajne jedzenia, ale sprawia, że bliscy spędzają ze sobą czas. Dla mnie najpyszniejszą potrawą są szaszłyk. Wystarczy połaczyc ukochane owoce, najlepiej z miesem. Ja uwielbiam ananas, jabłko i mandarynkę przeplatane z delikatnym filetem z kurczaka. Wszystko polane sosem mascarpone, z dodatkiem ziół prowansalskich i szczyptą carry. Proste, ale pyszne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixpomatia 08.05.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Moim ulubionym daniem przygotowywanym na grillu są szaszłyki, różne ich wariacje. Może danie nie wyszukane, szybko można go przygotować ale jest bardzo apetyczne. Podczas wakacji jakie spędziłam w Grecji nauczyłam się robić szaszłyki z różnymi owocami morza. To taka odmiana dla tradycyjnych szaszłyków. Szaszłyki z owocami morza mają swój niepowtarzalny urok. Szaszłyki z owocami morza50 dag filetów ze świeżego dorsza24 krewetki8 sztuk surmii3 małe cukiniekilka pomidorków malinowych20 dag wędzonego boczkucebula3 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisok z cytryny25 ml oliwy z oliwekpieprz, sól Rybę umyć osuszyć, pokroić w kostkę. Krewetki obrać i oczyścić. Czosnek i natkę posiekać. Dodać do nich oliwę i sok z cytryny, wymieszać. Rybę, krewetki i surmię zanurzyć w marynacie i odstawić na godzinę do lodówki. Cebulę, cukinię i boczek pokroić w plastry. Posypać solą i pieprzem. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez 15 minut. Nabijać na nie na przemian kawałki ryby, cukinię, pomidory, krewetki, cebulę, surmię oraz boczek. Każdy przygotować sobie różne wariacje szaszłyków. Z samymi krewetkami i warzywami, samą rybą i warzywami lub wszystko nabić na jeden patyczek do szaszłyków. Szaszłyki piec na grillu. Podawać ze świeżym pieczywem i cytryną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1 08.05.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Hawajskie szaszłyki z cocosem Składniki:• 500 g piersi z kurczaka • puszka ananasa • 6 małych cebul • 1 czerwona papryka • pół cytryny • 2 łyżki oliwy z oliwek • po pół łyżeczki bazylii i oregano • sól, pieprz Pierś z kruczka umyj dokładnie, osusz i odkrój wszelkie nieciekawe elementy. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę. Paprykę umyj, osusz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój w większą kostkę. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Ananasy z puszki pokrój w kostki. Uwaga, zachowaj syrop. Kawałki mięsa wrzuć do syropu ananasowego, dodaj sok z połowy cytryny, oliwę z oliwek, zioła oraz sól i pieprz. Najlepiej jeśli kurczaka będziesz trzymał w tak przygotowanej marynacie dobę, ale już 30 minut w lodówce powinno wystarczyć. Na patyczki szaszłykowe nadziewaj po kolei każdy ze składników. Kiedy szaszłyki będą już gotowe połóż je na kratce do pieczenia i umieść w nagrzanym do 190 st. C. piekarniku. Piecz 25-30 minut. Te szaszłyki możesz także przyrządzić na grillu ogródkowym lub elektrycznym. Myślę, że świetnie sprawdzi się także patelnia grillowiPrzed podaniem polać sosem tabasco i lekko opruszyć wiórkami kokosowymi - PYSZOTKA NIAM .NIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_oczykulka 08.05.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Chwile spędzone przy grillu z przyjaciółmi:) Deser z grilla, który można przygotować na wiele sposobów. Jakie owoce lubisz? Truskawki, maliny, jagody, śliwki ! Każde można użyć do tego przepisu. Niespodziewane wizyty? Zawsze mam pod ręką owoce, które wykorzystuję - zanim znajomi się rozgoszczą. Polecam ! Owoce pod kruszonką składniki 3 szklanki świeżych truskawek 2 szklanki pokrojonych w kawałki rabarbaru 1/2 szklanki cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka pokruszonych herbatników 1/3 szklanki mąki 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła Wskazówki 1. Połączyć truskawki, rabarbar, cukier i sól. Przykryj pojemnik z owocami folią aluminiową. 2. W małej misce wymieszaj kruche herbatniki, mąkę i brązowy cukier. Użyj miksera, dodaj pokrojone twarde masło, wyrabiaj aż pojawi się typowa kruszonka. Odstaw do lodówki. 3. Przygotuj grilla ze średnio gorącymi węglami wokół krawędzi grilla. Na środku grilla umieść naczynie owoców z folią na wierzchu. Zakryj grilla na 30 minut. Odkryj po 30min folię i posyp wierzch owoców kruszonką. Przykryj grill na 10 do 15 minut. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi. Jeszcze co mogę polecić, to pieczone gruszki z żurawiną. Ich smak przenosi mnie do wakacji spędzonych z rodzina w Szklarskiej Porębie w apartamentach Widok. ach...Chwilo trwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziabi25 08.05.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Muszę to przyznać – jestem uzależniony od owoców. Morza. Wszędzie, gdzie tylko nie pojadę na wakacje staram się przywozić nowinki kulinarne i sprawiać radość moim kubkom smakowym. Gdy więc mój wakacyjny wybór padł na kambodżańskie klimaty, nie mogłem doczekać się spróbowania ich miejscowych przysmaków. Od dnia pierwszego moje siły skupiałem głównie na poszukiwaniu restauracji serwujących wszystkie rodzaje owoców morza, czym lekko podpadłem narzeczonej, ileż przecież można szukać czegoś do jedzenia. Jednak gdy pewnego dnia tylko ujrzałem wystawione na widok publiczny liczne „ próbki” dań, wiedziałem, że oto jestem u kresu poszukiwań. Gdy kelner przyniósł mi żywe jeszcze przysmaki, bym wybrał sobie, które mi pasują, bez wahania zamówiłem półmisek owoców morza. Czegoż tam nie było – 2 lub 3 gatunki ryb, nazw, którym nie jestem w stanie powtórzyć, świeże, soczyste krewetki oraz połyskujące od wody kalmary. Wszystko to pięknie podane na półmisku imitującym muszlę, okraszone papryczkami chili, papryką, marchewką oraz pomidorami. Ryby były nieziemskie – delikatne, o lekko morskim smaku, ich białe mięso rozpływało się w ustach. Kalmary były idealne przyrządzone – nie za miękkie ani nie za twarde, delikatne w smaku, trochę morskie i odrobinę słodkie, a krewetki - podane w sosie czosnkowym – niebo w gębie! Po tak udanej kolacji, chwilowo zaspokoiłem swój owocowo morski apetyt i w spokoju mogłem oddać się zwiedzaniu Kambodży. Próbując przywołać tamte wspomnienia, potrawę wielokrotnie przyrządzałem w domu. Za każdym razem wychodziła wspaniale i stała się moim popisowym daniem na wszelkiego rodzaju imprezach. Oto przepis na półmisek owoców morza: Składniki: 1/2 kg kalmarów sól i pieprz posiekane ząbki czosnku , 0,5 kg mrożonych lub świeżych krewetek masło białe wino 2 wypatroszone dorady cytryna oliwa z oliwek pęczek bazylii przyprawa do ryb Kalmary – najpierw przyrządzamy marynatę – do naczynia wlewamy oliwę, dodajemy sól i pieprz. Rozmrożone kalmary smarujemy marynatą i na rozgrzanym ruszcie grillujemy. Po 15 minutach przekładamy na drugą stronę i grillujemy jeszcze 10 minut. Mi najbardziej smakują podane ze szpinakiem i ziemniakami. Krewetki: grillujemy podlewając białym winem i roztopionym masłem. Ryby, najlepiej moja ulubiona dorada: Rybę myjemy w zimnej wodzie, Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem, przyprawą do ryb z zewnątrz i w środku, odstawiamy. Połowę cytryny kroimy w plasterki, z drugiej połowy wyciskamy sok. Zioła myjemy i odkładamy po jednej gałązce każdego zioła, a z reszty zaś obrywamy listki i drobno je siekamy. Grillujemy około 30 minut, a zioła mieszamy, dolewamy 1/4 szklanki oliwy i tą mieszanką polewamy rybę. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami. Przed podaniem posypujemy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, dekorujemy cytryną pokrojoną w plasterki. Edytowane 8 Maja 2013 przez ziabi25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mufl26 08.05.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Na tę niebiańską postawę natknęłam się w Chorwacji. Zawsze uważałam, że kalmary podawane są tylko w formie krążków, jakież było więc moje zaskoczenie, gdy postawiono przede mną talerz pełen dziwnych stworzeń. Jednak gdy tylko zasmakowałam pierwszego z nich, już wiedziałem – nie obejdę się bez nich już cały wyjazd. I tak też się stało – codziennym elementem mojego menu były kalmary, w różnych formach i o różnych kształtach. Do dziś pamiętam ten smak – mięso delikatne w smaku, idealne przyrządzone – nie za miękkie ani nie za twarde, doskonale doprawione i sycące. Między innymi dzięki kalmarom wyjazd ten zaliczam nie niezwykle udanych. Potrawa ta jest bardzo prosta do przyrządzenia w domu, często więc po nią sięgam. Składniki: 1/2 kg kalmarów oczyszczonych Marynata: 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ szklanki oliwy z oliwek sok z 2 cytryn sól i świeżo zmielony czarny pieprz Do głębokiego talerza wkładamy czosnek, wlewamy oliwę ,doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kalmary przecinamy wzdłuż na 2 części i w poprzek, wkładamy do marynaty, mieszamy, i wkładamy do lodówki na godzinę. Układamy kalmary na grillu, zapiekamy po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Podczas grillowania możemy polać je marynatą. Układamy na półmisku, można podawać z ziemniakami i sosem rybnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efgh 09.05.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Przepis inspirowany podróżą do Nowej Zelandii i bogactwami natury - szlachetnym mięsem jelenia. Szaszłyki z polędwicy jelenia z dynią na rozmarynie Składniki na 10 szaszłyków: Mięso:- 500g polędwicy z jelenia- całe gałązki świeżego rozmarynu- oliwa z oliwek- sól, pieprz Dynia:- 2 małe dynie o średnicy około 25 cm średnicy, obranej, pokrojonej w 2 cm kostkę- 4 łyżki miodu- 4 łyżeczki soku z cytryny- świeżo zmielony pieprz Przygotowanie:Polędwicę kroję na kawałki. Z części gałązek rozmarynu odrywam listki.Mięso wysmarowuję oliwą, solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiam na godzinę do lodówki. Dynię duszę w rondelku z 2 szklanki wody do średniej miękkości. Należy uważać żeby dynia się nie rozpadła. Następnie dodaję miód, sok z cytryny i chwilę podgrzewam. Odcedzam dynię z powstałego sosu. Mięso ostrożnie nadziać na gałązki rozmarynu na przemian z dynią i grillować na ruszcie po około 5 minut z każdej strony lub do czasu aż mięso będzie ładnie zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacobs 09.05.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Mój przepis inspirowany jest podróżami na południe Francji, świeżymi owocami morza, różowym winem i pięknym lazurem wybrzeża. Grillowana polędwica z tuńczyka z salsą pomidorową na arbuzie. Składniki na 2 porcje: Ryba: - 2 steki z tuńczyka po 200g - 2 ząbki czosnku, drobno posiekane - świeżo zmielony czarny pieprz, sól - 5 łyżek oliwy z oliwek Salsa pomidorowa: - 1 szklanka pokrojonych pomidorów - 1 łyżka cebuli, pokrojonej w kosteczkę - 1/3 łyżeczki posiekanej papryczki chilli - 2 łyżki posiekanej świeżej mięty - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka oliwy z oliwek - sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz Arbuz Czosnek, pieprz, sól i oliwę wymieszać i wysmarować powstałą marynatą tuńczyka, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Wymieszać wszystkie składniki do salsy pomidorowej i odstawić do lodówki do czasu podania ryby. W międzyczasie ukroić 2 kawałki schłodzonego arbuza około 20 cm na 10 cm, jeżeli ma pestki, to je usunąć i włożyć do lodówki. Tuńczyka ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu, najlepiej Master - Touch GBS i grillować po około 1 - 2 minut z każdej strony, należy uważać, aby nie grillować zbyt długo, aby mięso nie wysuszyło się, ma być miękkie, a w środku jeszcze różowe.ł Na talerzach ułożyć arbuza, na niego położyć zgrillowane steki z tuńczyka, następnie tuńczyka polać salsą pomidorową. Gotowe Teraz zamknij oczy, napij się schłodzonego różowego wina, skosztuj tuńczyka z najlepszego grilla na świecie i już jesteś na Lazurowym Wybrzeżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alternatywaster 09.05.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 GRILLOWANE FILETY z kurczaka z gruszkami i oscypkiem(czyli co Pan jadasz, że tak wierszem gadasz ) I. Obierz gruszki, pokrój w plastry Skrop cytryny sokiem własnym w gruszce, mięsie, no i w serze marynatę w chłodne ułóż talerze. II. Grilluj gruszki, kurczaka i ser Aż spotka cię podziwu szmer Dodaj też gałązki rozmarynu Całość grilluj przez 15 minut. III. Tak więc sos przyrządzamy po kolei pietruszki pęczek niech z olejem się klei, włoskich orzechów pełną garść teraz daj sól, pieprz, łyżkę miodu a w gębie - Raj. IV. Zatem udekoruj danie na talerzach Smakowita uczta niech nastanie teraz Skrop przygotowanym wcześniej sosem Daję słowo, że nie będziesz kręcił nosem. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców, mięso i ser oscypek zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce. Gruszki, oscypek, kurczaka i bekon grillować z gałązkami rozmarynu przez około 10-15 minut, przekładając na drugą stronę. Piersi kurczaka, gruszki, ser oscypek i bekon ułożyć na talerzach, całość udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem. Smacznego! Składniki dla 4 osób: - 8 x 80 g piersi z kurczaka, - 4 gruszki Marynata: - 0,5 szklanki oliwy z oliwek, - 1 op. marynaty grillowej klasycznej Prymat, - 12 plasterków sera oscypek, - 4 plastry chudego bekonu, - 2 gałązki rozmarynu, - 1 pęczek kolorowych sałat Sos: - 100 ml oleju słonecznikowego - 1 pęczek natki pietruszki, - 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, - 1 łyżeczka chili, pieprz cayenne Prymat, - 1 łyżka miodu, SMACZNEGO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mla2 10.05.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Amerykanskie przysmaki prosto ze słonecznej Kalifornii A ja chciałabym polecić każdemu super jedzenie na grilla. Wszystkim amerykańskie jedzenie kojarzy sie z hamburgerem, który ocieka tłuszczem. My w Kalifornii jedliśmy zupełnie coś innego. Krewetki z ananasem potrzebujemy świeże krewetki tygrysie (moga byc mrożone)świezy ananaspieprzsóllimonkępapryczke chilli Krewetki czyścimyPapryczke chilli kroimy na drobniutką kostkęAnansa obieramy i kroimy na gruba kostkęKrewetki nadziewamy na szpadkę i wcieramy w nie papryczkiAnanasa tez nadziwamy na szpadkę i lekko pieprzymyGrilujemy az krewetki zrobią sie lekko różowe a ananas zbrązowieje.Solimy i polewamy kilkoma kroplami soku z limonki. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lena95 11.05.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Pierś z kurczaka z pieczonym ziemniakiem i warzywami Rada: Do żarzącego się węgla drzewnego należy dorzucić parę gałązek jałowca lub ulubionych ziół – pieczone mięso nabierze wspaniałego aromatu. Należy również pamiętać, aby przed grillowaniem posmarować zimny jeszcze ruszt olejem. Zapobiegnie to przyklejaniu się potraw do grilla. Pierś kurczaka: Składniki: o 4 pojedyncze piersi z kurczakao 4 łyżki olejuo po łyżeczce suszonych ziół - oregano i bazyliio 2 ząbki czosnkuo sól i pieprzo 8 wykałaczekNa marynatę miodową:o Pół szklanki oleju z pestek z winogrono 2 łyżki mioduo Łyżeczka octu balsamicznegoo 2 ząbki czosnkuo Łyżka sosu sojowegoo Łyżeczka pieprzu ziołowego 1. Wykałaczki zamocz w wodzie. Umyj i osusz piersi z kurczaka. Każdy filet natnij tworząc podłużną kieszonkę. Fetę pokrój w kostkę.2. Natrzyj mięso mieszanką ziół, oleju, soli i pieprzu oraz dwóch rozgniecionych ząbków czosnku.3. Przygotuj marynatę:Olej z pestek winogron wymieszaj z miodem, octem balsamicznym, zmiażdżonym czosnkiem, sosem sojowym i pieprzem ziołowym.4. W kieszenie nakładaj marynatę do mięsa, zepnij wykałaczkami. Grilluj po kilka minut z obu stron. Ziemniaki zapiekane z serem i śmietaną: Składniki:o 2 łyżki masłao mała kostka żółtego serao Pół łyżeczki czosnku mielonegoo 1/4 łyżeczki solio 2 łyżeczki oliwy z oliwek o Śmietanao szczypiorek 1. Ziemniaki umyj, natrzyj solą. Zrób równoległe nacięcia na ziemniakach uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Jeśli boisz się, że przetniesz ziemniaka, dobrym sposobem jest położenie go na drewnianej łyżce, które zapobiegnie zbyt głębokim nacięciom. Pokrój na plasterki masło. Powinno być na tyle zimne, aby można było je pokroić i włożyć w nacięcia ziemniaków. Pokrój w plasterki ser. Do nacięć w ziemniakach powkładaj na przemian ser i masło. Ziemniaki posyp solą i pieprzem. Po wierzchu polej je odrobiną oliwy z oliwek. Połóż na grilla lub włóż do zażącego się węgla i usmaż. Kiedy będą gotowe dodaj do nich po łyżce śmietany i posyp szczypiorkiem. I trochę warzyw:1. Bakłażan: Należy pokroić go w paski o szerokości 1cm. Posypać solą, skropić cytryną i położyć na rozgrzany ruszt.2. Papryka: Najlepiej podzielić ją wzdłuż na ćwiartki, zanurzyć w oliwie i smażyć.3. Pomidor: Przekroić go w poprzek na pół, posypać ziołami prowansalskimi i upiec.Do tego można upiec pieczarki również pokrojone w plastry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walbrzych16 11.05.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Wreszcie po wielu godzinach jazdy samochodem dotarliśmy do Grecji dojeżdżamy do Pefkochori widać już mnóstwo turystów kręcących się po mieście. Pefkochori to miejscowość turystyczna położona na półwyspie Kassandra, na Chalkidiki. Miejscowość ta wzięła swoją nazwę od sosen, które niegdyś rosły bogato na wzgórzach, które otaczały miasto. Niestety w 2006 roku na Chalkidiki miał miejsce olbrzymi pożar i w jego skutkach ¾ lasów spłonęło. Mimo to Pefkochori nadal jest licznie odwiedzane przez turystów i dobrze, bo to fajna miejscowość turystyczna. Miasto leży nad samym morzem. Plaża nie jest tu za szeroko, ale i tak jest urokliwa. Największy ruch na ulicach miasta pojawia się wieczorem, kiedy życiem tętnią wszystkie okoliczne bary i kluby jak nas tam poinformowano na plaży są wyznaczone miejsca do zrobienia sobie grilla byliśmy bardzo głodni to od razu po dotarciu zaczęliśmy robić grilla zacząłem od prostego przepisu podanego, poniżej ale bardzo smacznego, zaciekawieni naszą obecnością miejscowi nawiązali z nami rozmowę na różne ciekawe tematy od polityki na turystyce kończąc i po naszym grillowym poczęstunku, który im bardzo smakował zaprosili nas na wieczór do siebie.Bardzo miło spędziliśmy w pięknym kraju urlop niezapomniane wrażenia i gościnność miejscowych.Grillowane jedzenie nie należy do tzw. „fast foodów”. To misterne, wręcz rytualne konstrukcje posiłków, w których najważniejszy jest proces przygotowania. Grill jest jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu, i wszyscy przekonali się, że nic tak nie zaostrza apetytu, jak jedzenie na świeżym powietrzu. Nie jestem mistrzem kucharskim z pięciu gwiazdkowego hotelu, ale mam skromny, ale sprawdzony przepis na grilla oto mój przepis:Marynowane szaszłyki z twarożku „tofu” Skórka i sok z 1/2 cytryny. 1 ząbek zgnieciony czosnek. 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu. 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku. 1 łyżeczka oliwy z oliwek. 350 g twarożek tofu. 1 czerwona papryka. 1 żółta papryka. 2 cukinia, dynia lub cukinia. 8 grzyby. Plasterki cytryny. W misce wymieszać sok i skórkę z cytryny z czosnkiem, rozmarynem tymiankiem i oliwy z oliwek. Musimy dobrze wysuszyć papierowym ręcznikiem twarożek tofu i pokroić w kostkę. Kładziemy kostki tofu w naczyniu z sosem, wymieszać delikatnie i niech w tej marynacie jest około 30 minut. Usunęliśmy nasiona z papryki teraz należy je pokroić na kawałki około 2 cm długości. Gotujemy posiekaną paprykę w garnku w wodzie około 4 minuty po tym natychmiast po wyciągnięciu wkładamy do zimnej wody. Teraz nożem wycinamy kilka pasków skórki cukinii, a następnie kroimy ją na około 2 cm długości. Teraz nabijamy kostki twarożku tofu na szpikulec na przemian z papryką, cukinią i grzybami. Pieczemy szaszłyki na grillu około 6 minut, obracając i skrapiając odrobiną pozostałego soku. Podawać szaszłyki przyozdobione plasterkami cytryny.Nie jest konieczne, aby wycinać paski ze skórek cukinii, ale będą za to bardziej kolorowe szaszłyki, jeśli je nałożymy.Smacznego:yes:Eligiusz Kaczmarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
whitedwarf 11.05.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 (edytowane) Pora na dumę Ameryki czyli stek T-bone w marynacie z jakże amerykańskim Burbonem: Stek z kością w burbonie • 4 steki z kością, • pieprz, sól, Marynata: • 500ml piwa typu porter, • 150 ml burbonu, 100 ml lekkiego sosu sojowego, • 4 łyżki brązowego cukru, • 3 łyżki sosu Worcestershire, • 2 łyżki soku z cytryny W wersji na bogato marynujemy mięso w piwie oraz burbonie, im starszy tym lepszy i bardziej korzenny, w wersji lżejszej dla portfela możemy poratować się samym piwem. Mięso marynujemy dzień wcześniej. Łączymy alkohol z przyprawami, po czym imponującej wielkości steki nacieramy solą, pieprzem i moczymy w zalewie przez noc. Dzięki temu zabiegowi nie tylko nabierze ono wytrawnego smaku, ale i skruszeje. Steki powinny nasiąkać burbonem co najmniej osiem godzin. Następnie rozpalamy i rozgrzewamy grill oraz standardowo smarujemy ruszt oliwą. Na tak przygotowanego grilla kładziemy odsączone z zalewy steki i wypiekamy na ostrym żarze, po 10 minut z każdej strony. Zgodnie ze złotą zasadą, kęsy steków popijamy burbonem lub schłodzonym porterem http://www.channel4.com/media/images/Channel4/4Food/recipes/Delicious_bbq/All_American_steak_with_sweet_potato_chips_500325_A1.jpg Edytowane 11 Maja 2013 przez whitedwarf zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katmac 11.05.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Witam serdecznie!Przepisów na mięsa i ryby jest wiele,wszystko to rzecz smaku, przypraw, upodobań. Ja wam podam przepis na sałatkę, która wspaniale nadaje się do wszelkich potraw mięsnych z grilla .Sałatka jest warstwowa a więc zaczynamy od spodu*gotowane na twardo pokrojone w ósemki jajka*pokrojone w kostkę rzodkiewki*pokrojone w ósemki pomidory ( najlepiej malinowe)*podgotowane do połowy różyczki brokułów*czerwona cebula pokrojona w piórka.Wszystko zalane śmietanowo - czosnkowym sosem.pozostawić z godzinkę do przegryzienia się.Ja używam sosu Cezar ( tu nie podam firmy nie będzie reklamy ) ze zmieszanym jogurtem typu greckiego i majonezem, lub robię go sama z jogurtu, majonezu, czosnku wg uznania, kilku kropli cytryny i odrobiny oregano.Życzę smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modyfikator 12.05.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Sosatki po afrykańsku z baraniną i suszonymi brzoskwiniami 25dag baraniny, szklanka jogurtu naturalnego, 6 szalotek, solidna garść suszonych brzoskwiń, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki mieszanki curry, 5 listków laurowych, 100 ml oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, pieprz, sól, ewentualnie masło W gorącej Afryce także grillują. Na Czarnym Lądzie grillowanie na świeżym powietrzu nazywa się braai. Proponuję przygotowanie jednego ze specjałów prosto z afrykańskiego grilla.Ich nazwę Sosaties, nieco spolszczyłam na -sosatki. Przygotowania rozpoczynamy od zamarynowania solidnej porcji baraniny. Tym razem pokrojone w kostki, osolone i oprószone pieprzem mięso, namaczamy w marynacie z jogurtu i oliwy, razem z przyszykowanymi do nabijania na patyczki kawałkami cebuli oraz suszonymi brzoskwiniami. Marynatę doprawiamy czosnkiem, brązowym cukrem, sokiem z cytryny i spalonymi na gorącej płycie, lub grillu liśćmi laurowymi oraz hojną szczyptą curry. Mięso i dodatki marynujemy 8 godzin. Gdy już porządnie rozgrzejemy grill i posmarujemy oliwą ruszt, nabijamy na szpatułki mięso, cebule i suszone brzoskwinie. Pieczemy aż sosatki się zrumienią, a suszone owoce skarmelizują, co nie powinno im zająć więcej niż 10 minut. Z pozostałej marynaty możemy zrobić sos. Wystarczy, że ją podgrzejemy i zagęścimy masłem oraz mąką. Doskonałym dodatkiem będzie kuskus z bakaliami. Smacznego ! http://food.sndimg.com/img/recipes/14/06/61/small/picGgbLdH.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przejs 12.05.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 KANAPKA ELVISA Po Amerykańsku! Prosto ale z egzotycznym wątkiem w tle (wszak banany u nas nie rosną raczej ) SKŁADNIKI: 2 kromki tostowego chleba masło orzechowe kilka plasterków banana SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kromki chleba smarujemy obficie masłem orzechowym po jednej stronie. Układamy plasterki banana. Składamy kromki masłem orzechowym do siebie. Pieczemy na grillu, takim już niezbyt mocno się żarzącym, po obu stronach, tak by chleb lekko zbrązowiał, a nadzienie było ciepłe To chyba najkrótszy sposób przygotowania, jaki w życiu pisałam Szybko, prosto, i na temat. Dzieci wiedzą o czym mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr.house 13.05.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Shish kebab, czyli szaszłyki z baraniny po turecku 25dag baraniny, oliwa z oliwek, ocet winny lub sok z cytryny, papryczka chili, oregano, rozmaryn, kolendra lub pietruszka, bakłażany, papryka czerwona, zielona i żółta, szalotki, czerwona cebula, pomidory, kolorowy pieprz, sól Kluczem do dobrej baraniny jest dobra marynata. Mięso baranie jest dość twarde i ma intensywny smak, dlatego marynuje się je w kwaśnych, ziołowych zalewach aż do 24 godzin. W solidnej misce mieszamy oliwę z oliwek z octem winnym lub sokiem z cytryny i limonki. Dodajemy roztarty czosnek i zioła. Mięso kroimy w sporą kostkę, nacieramy solą i kolorowym pieprzem, a następnie namaczamy w marynacie, minimum 2, ale nie więcej niż 24 godziny. Gdy baranina skruszeje i przejdzie smakiem ziół, rozpalamy grill i przygotowujemy warzywa. Mięso odsączamy z zalewy, a pokrojone warzywa kapiemy w marynacie. Naoliwione szpatułki przekładamy na zmianę baraniną i warzywami. Na ruszcie pieczemy je na złocisty kolor, pamiętając o tym, że szaszłyki należy obracać co 10 minut. Tak przygotowane kebaby smakują doskonale z grzankami, dipem czosnkowym i sałatką z kuskusu. http://www.awadhpuri.com/wp-content/uploads/2011/02/images-33.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator7 14.05.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Wędzony Pstrąg w kwaśno kremowym sosie Wasabi Składniki: 4 pstrągi Sól 1 miska drewna do grilowania (jadłoszyn) http://i2-store.walmart.ca/images/WMTCNPE/594/620/594620_Large_1.jpeg ½ szkalnki sosu wasabi Przypraw pstrąga solą z każdej strony i pozwól rybie się zamarynować przez godzinę w temperaturze pokojowej. Ręcznikiem papierowym wytrzyj każdą wilgoć z powierzchni ryby. Wymieszaj w misce ociosane drewno namoczonego jadłoszynu (tzw.mesquite soaking chips) z jedną szklanką wody i mocz je przez godzinę. Przed użyciem odsączyć! Ustaw grilla na pośrednią temperaturę (umiarkowanie-niska temperatura); zapoznaj się z zasadami grillowania pośredniego- http://grillcentrum.pl/przepisy). http://grillcentrum.pl/media//file_4.JPG Dobrze wyczyść I skrop oliwą ruszt. Posyp garść drewna jadłoszynu nad ogniem i ułóż rybę najdalej jak to tylko możliwe od strony ognia (tak by ryba grillowała się na niskiej temperaturze), dolną stroną skóry ryby. Każdą stronę grilluj przez 4 minuty pod przykryciem, następnie 1 minutę odkrytą aż się "zbrązowi". Posyp więcej drewna jadłoszynu nad ogniem kiedy odwrócisz pstrąga. Odkryj grilla i wrzuć pstrąga na węgiel na 1 minutę aby go "zbrązowić". Na górze każdej ryby połóż kremowy sos Wasabi i natychmiast skonsumuj Edytowane 14 Maja 2013 przez domator7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smakoszka 15.05.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) Filety z kaczki w sosie wiśniowym 2 piersi z kaczki, cytryna, ½ szklanki drylowanych wiśni, ½ szklani niskosłodzonej konfitury wiśniowej, 200ml sherry, lub wiśniówki, cukier brązowy, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, pieprz, sól Teraz weźmiemy się za kaczkę, która oczaruje nas wiśniowym smakiem i aromatem. Sos przyrządzimy na grillu! Dwie piersi z kaczki kroimy w solidne plastry, nacieramy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i marynujemy w połowie szklanki octu balsamicznego z setką sherry lub wiśniówki, najlepiej domowej roboty. Mięso wkładamy do lodówki na 2 godziny i zabieramy się za sos. Rozpalamy grill, rozgrzewamy, a na ruszcie stawiamy garnuszek z żaroodporną rączką. Sos przygotowujemy z ½ szklanki drylowanych wiśni, takiej samej ilości niskosłodzonej konfitury wiśniowej i setki wiśniówki. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając aż zgęstnieje. W razie potrzeby możemy go lekko posłodzić, lub doprawić octem balsamicznym. W odpowiednim momencie kładziemy na ruszt piersi z kurczaka i podpiekamy je przez kwadrans. Gotowe filety podajemy na talerzu i polewamy obficie sosem. Do kaczki serwujemy wiśniówkę lub czerwone wino. http://www.przyslijprzepis.pl/gfx/00/02/27/2c/image-1ps10nq_jpg/crop_center_middle_140x104_140x104.jpg Edytowane 15 Maja 2013 przez smakoszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mientablog 15.05.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Niestety jeszcze nie miałam okazji podróżować w egzotyczne strony natomiast przez jakiś czas mieszkałam w Hiszpanii i to właśnie ten kraj zainspirował mnie to stworzenia mojej ulubionej potrawy na grilla. Uwielbiam eksperymentować podczas przyrządzania potraw, szczególnie tych grillowanych jednak danie które mi i mężowi smakowało najbardziej jest bardzo proste. Wiadomo przecież, że w prostocie tkwi siła Zaledwie kilka składników tworzy naprawdę wspaniałe danie, w którym smaki przeplatają się od pikantnego do słodkiego i orzeźwiającego. Dodatek hiszpańskiej wędzonej papryki do mięsnej marynaty okazał się strzałem w dziesiątkę, natomiast wspaniale, orzeźwiający melon i limonka idealnie komponują się z resztą smaków. Danie w sam raz na grillowanie w upalne dni, polecam Sałatka z grillowanym kurczakiem i melonem mix ulubionych sałat 300g rukola 50 g melon 3 piersi z kurczaka limonka tabasco marynata do kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka cayenne pół suszonej papryczki chilli 1 łyżka hiszpańskiej papryki wędzonej Piersi z kurczaka rozcinamy na filety o grubości około 1 cm. Papryczkę chilli drobno siekamy i mieszamy z olejem, sokiem z limonki oraz cayenne i wędzoną papryką. Marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na około 2 godziny. Następnie układamy go na rozgrzanym grillu pieczemy z dwóch stron około 30 minut. Sałatę mieszamy z rukolą. Za pomocą głębokiej łyżeczki z melona wybieramy kuleczki. Układamy na sałacie. Gotowego kurczaka kroimy na plasterki i dodajemy do sałatki. Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz sosem tabasco. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.