kiki256 17.05.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Polak na Hawajach czyli grillowanie szaszłyki „swojsko-tropikalne”Składniki:0,5 kg białej kiełbasy 1 świeży ananas50 ml płynnego miodu50 ml sosu sojowego8 łyżek ketchupu5 łyżek ml oliwy z oliwekodrobina bazylii, tymianku oraz oreganoPrzygotowanie:Kiełbasę kroimy na ok. 5 centymetrowe kawałki. Ananasa obieramy i kroimy w plasterki. W misce przygotowujemy marynatę: mieszamy miód, sos sojowy, ketchup oraz oliwę i zioła. Pokrojoną kiełbasę zanurzamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu kawałki kiełbasy oraz ananasa nadziewamy naprzemiennie na szpikulce i rumienimy z obu stron na grillu. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fairy1 17.05.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 ZAWIJAŃCE Z BAKŁAŻANÓW Z GRILLASkładniki:2 duże bakłażany o wydłużonym kształcie225 g sera mozzarella2 dojrzałe pomidory16 dużych liści bazyliisól i mielony czarny pieprz2 łyżki stołowe oliwy z oliwekNa dressing:4 łyżki stołowe oliwy z oliwek1 łyżeczka octu balsamicznego1 łyżka stołowa pasty z suszonych pomidorów1 łyżka stołowa soku z cytrynyZ bakłażanów usunąć ogonki, pokroić je wzdłuż na cienkie plastry- w sumie ok 16 plastrów środkowych o grubości ok 5 mm.W dużym rondlu zagotować osoloną wodę i gotować w niej plastry bakłażana przez ok 2 minuty, aż zmiękną. Wyjąć plastry z wody i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Ser mozzarella pokroić na osiem plasterków, kroimy także pomidory.Wziąć po dwa plastry z bakłażana i ułożyć je na krzyż.. Po środku położyć plasterek pomidora, posypać solą i pieprzem, dołożyć liść bazylii, a na wierzch położyć plasterek mozzarelli. Całość przykryć jeszcze jednym plasterkiem pomidora i doprawić solą i pieprzem.Zawinąć końce bakłażana dokoła nadzienia i złożyć je tworząc paczuszkę.Dressing pomidorowy: zamieszać oliwę z oliwek, ocet pastę z suszonych pomidorów i sok z cytryny, przyprawić do smaku.Rozgrzewamy grilla. Na zawiniątka nanosimy pędzelkiem oliwę i pieczemy po 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Podawać na gorąco, posypane posiekanymi listkami bazylii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leadbelly 18.05.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 (edytowane) Podczas pobytu w Japonii, zaobserwowałem i doświadczyłem niesamowitych smaków tamtejszej kuchni. Skosztowałem także przepysznych ośmiornic z grilla, nie w wydaniu, jakie prezentuję, ale również nieziemsko smakujących. Smak pozostał do teraz, chęć dzielenia się rytuałami egzotycznej, japońskiej kuchni- także. Ośmiornica ma w sobie wartości odżywcze, witaminy, mikroelementy i wszystko, co mieć powinna. Żadne z mięs nie smakuję lepiej. Mniam. Na zdjęciu ośmiornice na targu w Tokio. SKŁADNIKI: Kilogram mięsa ośmiornicy. Trzy ząbki czosnku. Garść oregano. Pół łyżeczki soli. Cała cytryna. Oliwa. PRZYGOTOWANIE: Na początku umyć dokładnie ośmiornicę, następnie ją sparzyć. Obrać z powięzi i osuszyć. Rozetrzeć czosnek na talerzyku- dodać do niego sól i oregano- natrzeć mieszanką ośmiornicę. Przygotowaną ośmiornicę położyć na rozgrzany grill, skrapiając od czasu do czasu oliwą. Kiedy macki zaczną się rumienić- ściągnąć ośmiornicę z grilla. Przestudzić ją, pokroić na kawałki i skropić cytryną. Proponuję serwować z liśćmi sałaty, cebulą, pomidorami i ogórkami. Dobrze smakuję z sosem sojowym. Pychota ! Pamiętam japońskie show na grillu- teppanyaki, które wprawiło mnie w realny zachwyt. Mnóstwo ognia, woń wschodniej kuchni. Zakochałem się. . Edytowane 18 Maja 2013 przez Leadbelly Dopisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka14 18.05.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Pozdrawiam szerloka,margarytka14 - małe sprostowanie : CHYBA SŁOWO :INSPIRACJE-nie należy traktować zbyt serio, wszyscy bowiem korzystamy z dobrodziejstwa internetu, szukając pomysłów, smaków, inspiracji, namiastki podróży ;] Nie jestem zawodowym kucharzem, tylko zwykłym budowniczym, tak więc zarówno kulinarnie jak i w każdej innej dziedzinie szukam sprawdzonych przepisów, patentów. TO JEST WŁAŚNIE MOJA INSPIRACJA. A stek jest wyborny-zapewniam! Pozdrawiam serdecznie! to zrób swoje zdjęcie własnego steku a nie wstawiaj tutaj cudzej pracy bo jest to nieuczciwe, nieetycznie krotko mówiąc nazywa sie to kradzież!!! i nie ważne czy to jest forum budowlane, kucharskie, jednorękich kuglarzy czy pasjonatów ślepej kiszki . wszystko co jest w necie jest czyjaś własnością i nie można sobie przywłaszczać szczególnie na konkurs gdzie nagrody sa bardzo wartościowe! tak ciężko jest samemu cos wymyślić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alternatywaster 20.05.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Amerykański SAMOGRAJ Składniki:• 500 g dobrej jakości wołowiny(lepiej samemu zmielić)• Jedna cebula (zmielona)• Ulubiony Sos barbeque• Pieprz i sól do smaku• Cztery pełnoziarniste bułki • Jeden ogórek konserwowy (plastry)• Sałata i opcjonalnie KETCHUP, MUSZTARDA• Pomidor (plastry) Śpiewne wykonanie : Jak co roku o tej porze grill odpalić każdy może korzystając z tej sposobności przepis wstawiam na pyszności Czas rozpalić ogień grilla nim nastąpi smaku chwila Dopraw pieprzem oraz solą a ręce hamburgery miętolą Zmieloną wołowinę i cebulę z sosem barbeque przytulę wrzuć na ruszt teraz kotlety nie przestrzegaj żadnej diety Hamburgery zdejmij z rusztuudekoruj wedle swego gustupomidor , ogórek i liść sałatyjuż w bułce kotlet daje aromaty http://www.kingarthurflour.com/shop-img/1305317102754.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DannyS 21.05.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 REKIN i WARZYWA Z GRILLA (dla 4 osób) Ten przepis jest wspomnieniem z Luizjany, jest jak opowieść o kahunach. Większość ludzi kuchnię kahuńską kojarzy głównie z rakami, jednak ma ona wiele więcej do zaoferowania. Potrzebujemy cztery steki z rekina, najlepiej o grubości 1,5 – 2 cm i przygotowujemy dla nich marynatę dokładnie mieszając pozostałe składniki. Zanurzamy w niej steki. Dbamy, by marynata pokryła je równomiernie. Steki posypujemy pieprzem, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, przewracając je czasem na drugą stronę. Warzywa, które przygotujemy mają być jak Nowy Orlean, mają być różnorodne, kolorowe i ostre. Możemy przygotować ulubioną mieszankę ziół (byle nie suszonych) oraz warzywa, które najbardziej nam odpowiadają. Następnie warzywa kroimy w plastry, grube na minimum 0,5cm (tylko ziemniaki nieco cieniej), smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami, nie żałując ostrej papryki i mielonego kminku. Sos idealnie łączy się z mięsem i jest przeciwwagą dla ostrych warzyw. Drobno siekamy młodą cebulę i por, a potem wraz z winem i octem gotujemy w garnku, aż objętość składników zmniejszy się conajmniej o połowę. Dodajemy masło i kremówkę, i mieszamy dokładnie na mniejszym ogniu. Zwiększamy płomień, ale niedoprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól i pieprz. Składniki do REKINA :3 łyżki soku z cytryny3 łyżki soku z limonki½ łyżeczki startej skórki z cytryny½ łyżeczki startej skórki z limonki80 ml oliwy z oliwek3 łyżki drobno posiekanego kopru4 drobno posiekane ząbki czosnkusól grubo mielony pieprz4 steki z rekina (ok. 200gr każdy) WARZYWA:(ziemniaki, cukinia, kabaczek, bakłażan, dynia...)oliwa z oliwekostra paprykakminek i inne przyprawysól Na SOS do rekina składa się:1 cebula lub por2 łyżki białego wina wytrawnego2 łyżki octu winnego50g masła4 łyżki śmietany kremówkisólpieprz (najlepiej biały) Gdy węgle przestaną dymić układamy na lekko natłuszczonym grillu steki i warzywa. Każdą stronę mięsa grillujemy 5-10 min, zależnie od grubości steka i polewamy je czasem marynatą. Warzywa również będą gotowe po 5-7 minutach. Gdy rekin jest kruchy i soczysty, a warzywa przypieczone z obu stron to znak, że możemy jeść. Poczujemy się beztrosko jak kreol na bayou... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alternatywaster 21.05.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Soczyste szaszłyki z indyka Kurczaka, indyka , a może homara? Każdy z forumowiczów bardzo się stara. Kulinarny konkurs w kolorach owoców, Czy masz ochotę kucharzem się poczuć? Proponuję grillowane filety z indyka, wedle ścisłych uwag mego dietetyka. Rzeczone mięso kroimy równo w kostkę, Przygotowanie marynaty będzie proste. Nie będziemy przy tym za bardzo zajęci, Sos sojowy, sól, pieprz do miski się wkręci, Do tego jeszcze posiekaną bazylię dodaj, i zacznij indyka z marynatą adaptować. Gdy już nam się indyk z sosem zaprzyjaźni, nabijamy go na patyczki ruchem wyraźnym. Na polany oliwą ruszt kładziemy szaszłyki, dopóki się pięknie zrumienią nasze smakołyki. Zaproś przyjaciół na wspólne grillowanie- smakujcie nawzajem potrawy wybrane. Pamiętaj żeby jak najlepiej smak dobierać wszak najlepszą przyprawą jest- atmosfera. http://us.cdn4.123rf.com/168nwm/phbcz/phbcz1209/phbcz120900467/15521402-szaszlyk-z-indyka-z-boczkiem-i-grillowanymi-warzywami.jpg Składniki 4 filety z indyka 4 łyżki sosu sojowego sól pieprz łyżka bazylii łyżka oregano łyżka papryki czerwonej 2 łyżki oliwy Patyczki do szaszłyków Wykonanie: Banalnie proste :Filety z indyka kroimy w kostkę. Mieszamy w misce 2 łyżki sosu sojowego, bazylię, oregano, oliwę, sól, paprykę i pieprz. W tejże marynacie kąpiemy nasze filety z indyka. Odstawiamy do lodówki na klilka godzin. Nabijamy indyka na patyczki i pieczemy aż się równo zrumieni z każdej strony . Opcjonalnie: Jako dotatek- grillujemy bakłażana lub cukinię, lub ziemniaki, podajemy z dowolnym sosem (sojowy, czosnkowy,ketchup) wszystko wg gustów smakowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 22.05.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Sakiewki z grilla i grillowana karkówka - pychota Móje przepisy są orginalne, ale bardzo proste. Nie pochodzż z podróży dookoła świata, a tym bardziej z żadnej egzotycznej podróży. Przepisy sa polskie, a jednak mają w sobie pewną orginalność, ponieważ każdy ma inny sposób na potrawy z grilla. Tak więc przechodzimy do przepisów SAKIEWKI z GRILLA:- pomidorki- ser żółty- kiełbaska- boczek- pieczarki- papryka Dodatkowo:- przyprawa grill klasyczny- folia aluminiowaWszystkie składniki kroimi w kostkę ( absolutnie nie drobna kostka). Każdy ze składników odkładamy do osobnej miseczki. Urywamy większy kawałek folii aluminiowej i po troszeczku nakładamy na folię, posypujemy delikatnie przyprawą do grilla (tylko do smaku). Zawijamy w kszałt bombki wkładamy na grilla i czekamy, aż wszystko będzie miękkie. Pychota polecam !!! GRILLOWANA KARRÓWKA1 - 1,5 kg karkókiprzyprawa do karkówkiprzyprawa grill klasycznyczosnekoliwawoda Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry (grubość ok 1 cm), następnie każdy plaster rozbijamy. Każdy plaster już rozbity z jednej strony nacieramy przprawa do karkówki, a z drugiej strony przyprawą grill klasyczny. Wszystkie plastry układamy w misce. Do połowy dużego kubka wlewamy oliwę, drugą połowę kubka uzupełniamy wodą. Obieramy czosnek. Czosnek wyciskamy przez praskę do kubką z wodą i oliwą (im więcej czosnku tym większy aromat). Wszystko energicznie mieszamy i wlewamy do natartego mięsa. Miskę z mięsem i marynatą przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min.2 godziny (im dłużej karówka jest w marynacie, tym lepiej smakuje).SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania_i_Marek 22.05.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 ALPEJSKI PRZYSMAK ANI (PAPRYKI W CZOSNKOWO- ANCHOIS SOSIKU) SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 450 ml oliwy z oliwek 220 g solonych anchois 75 g masła 4 ząbki czosnku 4 papryki mleko PRZYGOTOWANIE: Najpierw ząbki czosnku moczyć w mleku przez okres co najmniej dwóch godzin . W ten sposób będzie bardziej strawne. Usunąć skórki z papryki, umieszczając je pod grillem i obracając od czasu do czasu. Kiedy paryka będzie gotowa,zdjąć z grila. Później pokroić paprykę w paski, usuwając nasiona wewnątrz i ułożyć na półmisku, utrzymując ciepło. Przygotujcie teraz sos „Bagna Cauda” z anchois W małym rondelku roztopić masło na małym ogniu, dodać czosnek odsączony z mleka i drobno posiekać, lub wycisnąć przez praskę.Na końcu dodać olej i anchois. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając drewnianą łyżką, aby składniki się dobrze skomponowaly. Sos powinien być gęsty. Na koniec zalć pokrojne papyki wczesniej przygotowaym sosem i gotowe.Jesli jestesmy na grilu to brytwanke z przygotowanym daniem postawic w miejscu gdzie jest mału ogię i tym spsobem danie będzie przez cały czas cieplutkie \ POLECAM!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryf18 23.05.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Przepis dla ludzi o mocnych podniebieniach - Grillowane Szczurki po tajsku Podczas mojej wyprawy do Tajlandii postanowiłem skosztować oryginalnej kuchni tajskiej. W Polsce bez problemu możemy wybrać się do takiej restauracji i zasmakować ostro-kwaśna zupe tajską, kaczkę w czerwonym curry czy mrożoną słodką kawę. Wiele osób zapewne wie, ze kuchnia tajska słynnie również z oryginalnych, jak dla przeciętnego Europejczyka potraw . Ja lubie wyzwania typu "hard", dlatego postanowiłem spróbować tej kuchni składającej się z owadów, larw oraz myszy i szczurów. A co, raz się żyje! Udało mi się bez trudnu znaleść miejsca, gdzie przygotowują te potrawy i zobaczyć je na własne oczy. Jednak przyznam szczerze - zabrakło mi odwagi przy decydującej konfrontancji z tymi potrawami . Może ktoś będzie miał jej więcej i zamiast tradycyjnej kiełbasy lub karkówki, wrzuci na grilla coś bardziej oryginalnego . Dlatego postanowiłem przedstawić przepis na... Grillowanego Szczura po tajsku . Składniki: - 4 ok. osmiotygodniowe, młode szczurki (kilo młodych szczurków w Tajlandii kosztuje ok. 10-12 złotych. Jak ktoś nie chce przepłacać, zawsze może poszukać w piwnicach ). - 300 ml mleka kokosowego z puszki - pół małej łyżeczki kolendry mielonej - pół małej łyżeczki kminku mielonego - pół łyżeczki imbiru mielonego - pół małej łyżeczki sosu sojowego - ząbek czosnku (zalezy kto lubi) - 2 papryczki chili - pieprz i sól Sposób przygotowania: Zakładając, że mamy zakupionego szczurka już w pełni przygotowanego do grillowania (tzn. bez futerka), nalezy przygotować marynatę, którą natrzemy nasz przysmak. Wszystkie składniki potrzebne należy wsypać do małej miseczki i zmiksować blenderem. Następnie nalezy natrzeć szczurki marynatą, dzięki czemu mięso zyska ciekawą bawrę smaku. Kiedy już to zrobimy, nakładamy nasze szcurki na patyk (taki sam jaki wykorzystujemy do szaszłyków. Teraz nalezy rozpalić nasz grill i równomiernie przypiekać nasz przysmak, aż uzyskają ciemnobrunatną barwę (ok. 1 godziny). Grillowane szczurki nalezy jeść na zimno, dlatego po grillowaniu muszę ostygnąć. Bon Appétit! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 23.05.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Jako niepoprawny łasuch, z grilla najbardziej lubię desery. Przepis na owoce z kruszonką (mniam!) już był, banany i ananasy też się przewinęły. Zaproponuję więc moją taką trochę inną wersję amerykańskich słodkich tostów z grilla. Oryginalny przepis jest podobny do tostów Elvisa - słodkawy chleb tostowy (pszenny, biały), masło orzechowe, ale nie ma banana. Kluczowym składnikiem są pianki (marshmallows) przekrojone na połówki. Całość nieziemsko słodka, dzieci wprawia w bezbrzeżny zachwyt. Moja wersja troszkę bardziej wytrawna i dla dorosłych. Wakacyjne tosty w dwóch smakach - Amerykanin w Paryżu 1. Truskawki i czekolada gorzka Truskawki pokroić na połówki, a większe na plasterki, włożyć do miseczki i podlać białym słodkim winem (może być musujące). Odstawić do lodówki na kwadransik, pół godzinki. Wszystkie kromeczki chleba tostowego posmarować cienko masłem. Ulubioną ciemną czekoladę pokroić nożem na kawałeczki. Poskładać tosty: na posmarowany spód położyć truskawki, posypać kawałeczkami czekolady, przyprawić odrobinką cynamonu, na każdy tost położyć listek mięty, przykryć drugim kawałkiem chleba, oczywiście smarowaniem do truskawek. Jeżeli grill jest dobrze rozgrzany, to wystarczy opiekać 3-5 minut z każdej strony. 2. Granat i biała czekolada "Rozbroić" granat. Ziarenka umieścić w miseczce i podlać białym słodkim winem. Podobnie jak w wersji truskawkowej, odstawić na trochę do lodówki. Wszystkie kawałki chleba tostowego posmarować cienko masłem. Białą czekoladę pokroić nożem na dość grube kawałeczki. Na posmarowany masłem kawałek kłaść nieco ziarenek granatu, posypać siekaną czekoladą, jeśli ktoś lubi (ja bardzo) to można również posypać odrobiną imbiru. Przykryć drugim kawałkiem chleba, masłem w stronę granatów i czekolady. Opiekać tak samo jak tosty truskawkowe. Niestety trzeba troszkę bardziej uważać, żeby ziarenka granatu nie wysypały się przy odwracaniu tostów. Może się tak stać, gdy granatu będzie zbyt dużo w stosunku do czekolady. Optymalnie, gdy jest pół na pół. Skoro mamy już otwarte białe wino, to proponuję wypić je do deseru. Zamiast kosteczek lodu (jak grill to zazwyczaj pogoda ładna i ciepło) polecam wrzucić do kieliszków zamrożone wcześniej truskawki. Jeżeli mamy szampana czy inne wino musujące, to pijemy wcześniej jako aperitif, a jeden kieliszek zabieramy do kuchni, celem podlania owoców do deseru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka14 23.05.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Amerykański SAMOGRAJ Składniki: • 500 g dobrej jakości wołowiny(lepiej samemu zmielić) • Jedna cebula (zmielona) • Ulubiony Sos barbeque • Pieprz i sól do smaku • Cztery pełnoziarniste bułki • Jeden ogórek konserwowy (plastry) • Sałata i opcjonalnie KETCHUP, MUSZTARDA • Pomidor (plastry) Śpiewne wykonanie : Jak co roku o tej porze grill odpalić każdy może korzystając z tej sposobności przepis wstawiam na pyszności Czas rozpalić ogień grilla nim nastąpi smaku chwila Dopraw pieprzem oraz solą a ręce hamburgery miętolą Zmieloną wołowinę i cebulę z sosem barbeque przytulę wrzuć na ruszt teraz kotlety nie przestrzegaj żadnej diety Hamburgery zdejmij z rusztu udekoruj wedle swego gustu pomidor , ogórek i liść sałaty już w bułce kotlet daje aromaty http://www.kingarthurflour.com/shop-img/1305317102754.jpg i znowu palgiat! http://www.kingarthurflour.com/shop-img/1305317102754.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka14 23.05.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Soczyste szaszłyki z indyka Kurczaka, indyka , a może homara? Każdy z forumowiczów bardzo się stara. Kulinarny konkurs w kolorach owoców, Czy masz ochotę kucharzem się poczuć? Proponuję grillowane filety z indyka, wedle ścisłych uwag mego dietetyka. Rzeczone mięso kroimy równo w kostkę, Przygotowanie marynaty będzie proste. Nie będziemy przy tym za bardzo zajęci, Sos sojowy, sól, pieprz do miski się wkręci, Do tego jeszcze posiekaną bazylię dodaj, i zacznij indyka z marynatą adaptować. Gdy już nam się indyk z sosem zaprzyjaźni, nabijamy go na patyczki ruchem wyraźnym. Na polany oliwą ruszt kładziemy szaszłyki, dopóki się pięknie zrumienią nasze smakołyki. Zaproś przyjaciół na wspólne grillowanie- smakujcie nawzajem potrawy wybrane. Pamiętaj żeby jak najlepiej smak dobierać wszak najlepszą przyprawą jest- atmosfera. http://us.cdn4.123rf.com/168nwm/phbcz/phbcz1209/phbcz120900467/15521402-szaszlyk-z-indyka-z-boczkiem-i-grillowanymi-warzywami.jpg Składniki 4 filety z indyka 4 łyżki sosu sojowego sól pieprz łyżka bazylii łyżka oregano łyżka papryki czerwonej 2 łyżki oliwy Patyczki do szaszłyków Wykonanie: Banalnie proste :Filety z indyka kroimy w kostkę. Mieszamy w misce 2 łyżki sosu sojowego, bazylię, oregano, oliwę, sól, paprykę i pieprz. W tejże marynacie kąpiemy nasze filety z indyka. Odstawiamy do lodówki na klilka godzin. Nabijamy indyka na patyczki i pieczemy aż się równo zrumieni z każdej strony . Opcjonalnie: Jako dotatek- grillujemy bakłażana lub cukinię, lub ziemniaki, podajemy z dowolnym sosem (sojowy, czosnkowy,ketchup) wszystko wg gustów smakowych). plagiat ! http://pl.123rf.com/photo_13120325_szaszlyk-z-indyka-z-boczkiem-i-grillowanymi-warzywami.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alternatywaster 24.05.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 plagiat ! http://pl.123rf.com/photo_13120325_szaszlyk-z-indyka-z-boczkiem-i-grillowanymi-warzywami.html Nie jest to plagiat! Poza tym mój przepis jest w formie wiersza,mojego autorstwa! więc ZASTANÓW SIĘ! to samo się tyczy innych wierszy!link który dodała margarytka14 nie działa, w moim przepisie nie ma BOCZKU, i nie ma wielu innych rzeczy, które są w zalinkowanym przez Ciebie! Jesteś trollem, który poza tym ,że wytyka użytkownikom pseudoplagiaty, nic innego na to forum nie wnosi,zgłaszam to adminowi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sydonia 24.05.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Moje propozycje zaczerpnęłam z kuchni kreteńskiej. Uwielbiam te potrawy. Składniki przypominają mi krajobrazy Krety: pieprz- wyschniętą, spaloną słońcem ziemię gór; rozmaryn i tymianek- zgaszoną zieleń gajów oliwnych; cukier trzcinowy- kozy, blokujące auta na bocznych drogach; jogurt grecki- bielone ściany zabudowań etc. Ale brakuje mi widoku najbardziej na świecie niebieskiego nieba… Zapraszam do kulinarnych wspomnień. Będzie prosto, ale prawdziwie.Chrupiący nadziewany pstrąg z grilla z pikantnym kremem z awokado. Składniki dla dwóch osób:• 2 oczyszczone pstrągi• 1 dojrzały pomidor• 50 g sera feta, pokrojonego w kostkę• 6 oliwek (mix czarnych i różowych)• 4 sztuki kaparów• 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry• 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku• sól, czarny pieprz• 1 łyżka oliwy z oliwek Krem z awokado:• 2 sztuki dojrzałego awokado• łyżka posiekanego świeżego rozmarynu • pół łyżeczki pokrojonej na drobne cząstki papryczki chilli • 1 łyżeczka soku z limonki• 10 dag jogurtu greckiego• sól, czarny pieprz Sposób przyrządzenia:Oczyść ryby i przekrój wzdłuż na pół. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj posiekanego pomidora, fetę, kolendrę oraz pokrojone oliwki i kapary. Uzyskaną pastą nafaszeruj pstrągi. Od zewnętrz posmaruj ryby oliwą z oliwek. Grilluj około 5 minut z każdej strony.Awokado dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj posiekany rozmaryn, sok z limonki, chilli i jogurt; dopraw solą i pieprzem; całość dokładnie wymieszaj. Upieczone pstrągi podawaj z zimnym kremem z awokado.Z rybami z grilla wspaniale komponują się grillowane warzywa- moje ukochane to cukinia i bakłażan, zwyczajnie polane oliwą z oliwek, skropione limonką i udekorowane świeżą bazylią lub rukolą. Czas na deser… cudowne, rozkosznie słodkie i orzeźwiające: Grillowane kwiaty cukinii.(W Polsce dość trudno dostępne, ale możliwe do zdobycia np. u zaprzyjaźnionego hodowcy). Składniki: • 10 kwiatów cukinii• mały jogurt grecki• garść zmielonych pistacji• miód• sezam• oliwa z oliwek• pół szklanki mąki• szklanka mleka• jajko Delikatnie umyj kwiaty i usuń części z pręcikami. Przygotuj ciasto takie, jak naleśnikowe: ubij jajko z mlekiem i mąką. Jogurt wymieszaj z pistacjami i nafaszeruj nim kwiaty. Teraz zawiń płatki kwiatów. Całość delikatnie obtocz w cieście i oprósz sezamem. Grilluj na tackach aluminiowych, posmarowanych oliwą, około 5 minut, obracając kwiaty. Na koniec skrop je miodem. Potrawy się udadzą pod warunkiem przyprawiania wspomnieniami greckich krajobrazów, bądź okraszania wyobrażeniami Krety:cool:καλή όρεξη! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator7 24.05.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Cevapcici Przepis ten został zaczerpnięty z kuchni serbskiej (właściwa nazwa :ћевапчићи), są to roladki mięsne, kształtem przypominające raczej kiełbaskę aniżeli nasz odpowiednik kotletów. Składniki : • 0,5 kg dwukrotnie zmielonej wołowiny + wieprzowiny • 0,5 kg dwukrotnie zmielonej baraniny • Dwie zmielone cebule • 4 ząbki wyciśniętego czosnku, • Sól( 1łyżeczka) • Pieprz( 1 łyżeczka) • Pieprz Cayenne ( 1 łyżeczka) • Papryka ( 1 łyżeczka) • Opcjonalnie jedno jajko by nam się mięso nie rozpadało w czasie grillowania (jest to polski akcent w tym przepisie, więc śmiało możemy to pominąć ) Sposób przygotowania: Zmielone mięso przekładamy do dużej miski, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz zmieloną cebulę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, tak jak na pasztet, co najmniej przez kilkanaście minut. Możemy dodać do naszej masy trochę oleju (oliwy) lub wody, aby w trakcie grillowania nie przywierało do rusztu, co w rezultacie może spowodować rozpadanie się naszych roladek. Tak przygotowaną masę mięsną odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie zaczynamy formować nasze roladki. a ok. 6-8 cm długości oraz ok. 2 cm grubości. Tak zrolowane mięso kładziemy na ruszt( wcześniej go naoliwiamy), pieczemy w średniej temperaturze(medium low heat) przez około 15 minut, pamiętając żeby nasze roladki obracać w trakcie grillowania, aby grillowały się równomiernie z każdej strony. Danie możemy podać z sosem ”tzatziki”, chlebkiem pita lub z grillowanymi warzywami np. ziemniakami lub bakłażanem. Prawdę mówiąc każde inne zgrillowane warzywo będzie dobrym dodatkiem Sosy są również opcjonalne więc w każdych innych warunkach sprawdzą się inne sosy : cygański, czosnkowy, a nawet ketchup-co kto lubi. Życzę smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka14 24.05.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Cevapcici Przepis ten został zaczerpnięty z kuchni serbskiej (właściwa nazwa :ћевапчићи), są to roladki mięsne, kształtem przypominające raczej kiełbaskę aniżeli nasz odpowiednik kotletów. Składniki : • 0,5 kg dwukrotnie zmielonej wołowiny + wieprzowiny • 0,5 kg dwukrotnie zmielonej baraniny • Dwie zmielone cebule • 4 ząbki wyciśniętego czosnku, • Sól( 1łyżeczka) • Pieprz( 1 łyżeczka) • Pieprz Cayenne ( 1 łyżeczka) • Papryka ( 1 łyżeczka) • Opcjonalnie jedno jajko by nam się mięso nie rozpadało w czasie grillowania (jest to polski akcent w tym przepisie, więc śmiało możemy to pominąć ) Sposób przygotowania: Zmielone mięso przekładamy do dużej miski, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz zmieloną cebulę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, tak jak na pasztet, co najmniej przez kilkanaście minut. Możemy dodać do naszej masy trochę oleju (oliwy) lub wody, aby w trakcie grillowania nie przywierało do rusztu, co w rezultacie może spowodować rozpadanie się naszych roladek. Tak przygotowaną masę mięsną odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie zaczynamy formować nasze roladki. a ok. 6-8 cm długości oraz ok. 2 cm grubości. Tak zrolowane mięso kładziemy na ruszt( wcześniej go naoliwiamy), pieczemy w średniej temperaturze(medium low heat) przez około 15 minut, pamiętając żeby nasze roladki obracać w trakcie grillowania, aby grillowały się równomiernie z każdej strony. Danie możemy podać z sosem ”tzatziki”, chlebkiem pita lub z grillowanymi warzywami np. ziemniakami lub bakłażanem. Prawdę mówiąc każde inne zgrillowane warzywo będzie dobrym dodatkiem Sosy są również opcjonalne więc w każdych innych warunkach sprawdzą się inne sosy : cygański, czosnkowy, a nawet ketchup-co kto lubi. Życzę smacznego. zdjecie skopiowane z blogu http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2012/10/cevapcici-czy-kebab-na-patyku-z-mieta-i.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcia7 24.05.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Karczek w czeskim ciemnym piwie 1 kg karczku wieprzowego,1 puszka ulubionego czeskiego ciemnego piwa,5 łyżek chorwackiej oliwy,1 czerwona węgierska ostra papryka,2 cebule,4 ząbki czosnku,5 ziaren ziela angielskiego,4 liście laurowe,Sól i pieprz do smaku Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy w wyciskarce lub drobno siekamy, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę myjemy i grillujemy w foli aż spali się skórka. Z takiej obwędzonej papryki ściągamy ja lekko nożem, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wszystko to wrzucamy do głębokiej miski, wlewamy puszkę piwa, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Karczek kroimy na 1 cm plastry i dokładnie nacieramy oliwą, wkładamy do marynaty. Całość szczelnie przykrywamy i wkładamy na 10 godzin do lodówki. Zamarynowany karczek pieczemy z obu stron na grillu ok. 20 min. Od czasu do czasu można polać pozostałą marynatą aby był bardziej soczysty. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub sałatkami i pieczywem.No i koniecznie z piwem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sysalw 24.05.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Goście z NiemiecWszystkie te przepisy są super, ale czasami mamy niespodziewanych gości ... Wtedy szybko przygotowujemy szybki grill z Berlina:1 kg frankfurterekcukrowa cebuladwa ząbki czosnkuoliwasolpieprzFrankurterki wrzucamy na grilla, kiedy się podpieką otaczamy w słodkiej papryce Wcześniej - ugotowane w mundurkach ziemniaki (sałatkowe) kroimy na plastry, dodajemy pokrojoną cebulę, zgnieciony ząbek czosnku, przyprawy - dobrze dodać zieloną pietruszkę, oliwę (a nawet łyżkę majonezu), i mieszkamy.Najlepiej smakuje schłodzona Z shoko czyli winem reńskim zmieszanym z wodą gazowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przejs 26.05.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 sciagniete z http://jajem.blogspot.com/2012/08/grillowana-kanapka-elvisa-presleya-z.html A to akurat mój blog Także nic tu kradzione nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.