Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odnowa balkonu, renowacja balustrady.

Recommended Posts

Witam,

Mam pytania odnośnie remontu balkonu a dokladnie małych poprawek. Chodzi o środki jakie uzyć w odnowieniu.

Balustrada balkonu obecnie wygląda tak:

CAM00168.jpgCAM00169.jpgCAM00171.jpg

Widać zbrojenia, pare pęknieć.

Od czego zaczać? W co sie zaopatrzyć? Wiem ze na pewno trzeba maksymalnie zeskrobać co się da oczyscic i nie wiem co dalej.

Planowałem po wyrównaniu powierzchni malowac skomplikowany wzór farbami olejnymi, tez nie wiem jaki grunt pod nie aby utrzymały sie troche na swiezym powietrzu a także co nałożyc ochronnie juz na gotowy malunek.

Pozdrawiam

Musisz oczyścić ścianę z wszelkich powłok takich jak farba etc. Usunąć pleśń i grzyby.

Możesz to zrobić w "starym stylu" czyli nałożyć cienko nowy tynk wapienny lub gipsowy i na jeszcze wilgotnym tynku malować pigmentem rozcieńczonym z wodą, po kilku godzinach woda odparuje, pigment zmiesza się z tynkiem i takie malowidło powinno przetrwać kilka wieków :)

Po nowemu, musisz zrobić podkład (medium) matowy pod farbę akrylową (te farby najlepiej się sprawdzają na ścienne malunki). Szukaj farb akrylowych z dużą ilością żywicy akrylowej najlepiej 100%. (latexy i vinyle odpadają).

Podkład najlepiej nanosić natryskiem - 2 warstwy. Odczekać 2 dni i malować.

Gotowe malowidło zabezpieczasz lakierem wodno-rozcieńczalnym do akryli najlepiej z filtrem UV, aby kolory długo zachowały swoją świeżość.