Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja ciśnieniowa, tłoczna -ile domów można podłączyć do rury fi 63 mm

jablonka35

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do znawców tematu kanalizacji ciśnieniowej. Rozważam opcję przyłączenia się do kanalizacji ciśnieniowej, która biegnie w drodze 10 m od mojego domu :lol2:. Jest tam rura fi 63 mm, do której podłączone są tylko 2 domy posiadajace własne pompownie ścieków. Rura ta ma ujście w rurze kanalizacji grawitacyjnej ok. 200 m od mojego domu.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy technicznie jest możliwe przyłączenie się do tej rury 63 mm niedaleko mnie? Wstępnie w firmie kanalizacyjnej chcą, abym przyłączyła się do głównej rury grawitacyjnej, czyli musiałabym wybudować oprócz przepompowni na swojej działce także 200 m rur, co tragicznie podraża inwestycję. Nie stać mnie na to. :( Czy naprawdę taki przekrój rury wyklucza wpięcie się w nią mojego domu?

Będę wdzięczna za informacje, bo nigdzie takich nie mogłam znaleźć.

Teoretycznie nie wyklucza. Możesz tak dobrać zbiornik (przepompownię), aby wystarczył na min. 1 dzień. Pompę oprócz pływaków podpinasz pod zwykły zegar (tak w uproszczeniu, bo pompa musiałaby być sterowana jednocześnie zegarem i sygnałem z górnego pływaka).

Ustawiasz go na godziny nocne. W praktyce jest mało prawdopodobne, aby komuś z sąsiadów równocześnie włączyła się pompa. Czyli rurę fi 63 miałabyś tylko dla siebie.

Druga opcja (bardziej hardkorowa): kupujesz pompę mocniejszą niż mają sąsiedzi. Twoje g... ma wtedy pierwszeństwo, a Ty sąsiadów w d...:D

Edytowane przez free_shop

Wersja hardkorowa cieeeekaaawa, ale nie chciałabym zaczynać wojny sąsiedzkiej:) Niemniej podba mi się Twoje ostatnie zdanie hahahhahaaaa...Niestety nie może ono być punktem w negocjajcjach z zakładem kanalizacyjnym. Za to pomysł z trochę większym zbiornikiem,który uruchamiałby się w nocy kiedy wieś śpi, to dla mnie bomba. Myślę, że taki argument miałby już siłę przekonywania. W każdym razie bardzo dziekuję free-shop za ciekawe pomysły.:yes::yes:

A ja bym do tego dodał jeszcze, żeby zacząć od informacji, na jakich pompach pracuje ten system - wyporowych, czy wirowych. Można się tego dowiedzieć od sąsiadów, w wodociągach albo chociażby z napisów na przepompowniach.

Jeżeli to są pompy wyporowe, to nie ma w ogóle dyskusji i można się wpinać bez dalszych obliczeń.

Jeżeli wirowe, to należałoby się dowiedzieć dużo więcej szczegółów, żeby jednak nie wystąpiła taka sytuacja jak powyżej :)

Edytowane przez Beja
poprawione przejęzyczenie

Beja-jesteś nieoceniony. :yes: Pomogłeś mi już w sprawie oczyszczalni biologicznej. Zajęłam się teraz przyłączeniem do kanalizacji ciśnieniowej, bo pojawiło się światełko w tunelu, że mogę to zrobić. Do tej pory firma kanalizacyjna twierdziła, że wogóle jest to niemożliwe. Dlatego szukałam oczyszczalni. I znalazłam także dzięki Twojej pomocy, tylko z powodu gliny na działce, koszty montażu z poletkiem rozsączającym w nasypie są spore (14000).

Wstępnie już się dowiedziałam, że pompy u sąsiadów są wirowe, ale dowiem się dokładnie, gdy jutro pojadę na działkę trochę pogrilować:)

Jak na razie, ewentualny wykonawca przepompowni, który był w moim imieniu w firmie kanalizacyjnej pytać o szczegóły, usłyszał, że nie mogę sie wpiąć do rury fi 63, bo "co będzie, gdy się coś stanie". ... płakać się chce na takie argumenty. No cóż. Może odezwie się jeszcze na forum ktoś, kto podsunie mi kolejny mocny argument za przyłączeniem.

Niech podadzą jakieś konkretne przeciwwskazania.

Mam dla Ciebie argument. Czy mocny, tego nie wiem, bo należałoby się dowiedzieć jaką wydajność mają pompy sąsiadów.

Według A. Szpindora ("Zaopatrzenie w wodę i kanalizacja wsi"), kanalizację ciśnieniową można obliczać tak jak instalację wodociągową.

Jest to kilka, kilkanaście wzorów, ale w skrócie: przyjmuje się przepływ liniowy od 1 do 3 m/s.

W Twoim przypadku (rura 63), wychodzi jakieś 11- 33 m3/h.

PS. przepraszam za tą wieś, ale w Twoim mieście wzory obowiązują te same:D.

Oj chłopaki, chłopaki...ja wiem, że przy długim weekendzie, to może zebrać się:hug: na amory. O buzi, buzi pomyślę jak się już wprowadzę na jesień i moja kanalizacja, bez wzgledu co to będzie, będzie działała prawidłowo! Wiecie..jak człowiek odprężony, to i figle mu w głowie. A teraz muszę przygotować się na twarde rozmowy z firmą kanalizacyjną. :bash: Nie omieszkam powołać się na Twoje wzory free-shop..w ostateczności przykuję się różowymi kajdankami i będą musieli mnie wysłuchać hahahha.. Dziękuję Wam chlopaki za dobre rady:)

Jeżeli sąsiedzi mają przepompownię Preskol d. Presskan (czytaj 22 lipca d. E. Wedel), to myślę, że nie będzie problemu. Możesz zamówić taką samą przepompownię, i powinno to wszystko działać. Wg. opisu, pompa ma wydajność ok. 2,5 m3/h (czy jest to ślimakowa, czy wirnikowa, nie ma znaczenia). Czyli rura fi 63 to powinna śmiało przyjąć (w sumie 7,5 m3/h).

Dla pewności zadzwoń do nich.

Moim zdaniem jeszcze dwa domki mogłyby się przyłączyć do tej kanalizacji.

Życzę wygranej w bojach.:)

Byłam...mówiłam...ale jeszcze nie zwyciężyłam...W każdym razie nie usłyszałam stanowczego NIE, tylko "ja teraz nie wiem co Pani odpowiedzieć".

Jeszcze zanim przeczytałam dobrą radę od free-shop, to wczoraj rano wydzwoniłam samego prezesa Preskpol (dawniej a teraz znów E.Wedel:)) Tak na poważnie to dawniej Presskan. Zarzekał mi się do słuchawki, że rury o średnicy 63 mm przyjmą 8-10 domów!! A pompy posiadają ciśnieniowe zawory bezpieczeństwa, aby nie było "g....przepychanek", gdyby nagle włączyły się wszystkie razem. Pan z kanalizacji nic konkretnego na to nie odpowiedział...no.. może coś w stylu "sprzedawca zawsze chce sprzedac". W każdym razie złożyłam wniosek o wydanie warunków przyłączenia i mam czekać do 3 tygodni. Ufffff...aż się potem poryczałam z nerwów:(

Mam dla ciebie, na otarcie łez, jeszcze jednego Asa (zaplątał się gdzieś w rękawie).

Spytaj się urzędasa:mad:: "a co z samooczyszczaniem się rury?". Samooczyszczenie, to takie magiczne słowo. Chodzi o to, aby zachować takie przepływy w rurach, które nie doprowadzą do jej zamulenia, a wręcz przeciwnie do rozmywania, czyli wzruszenia i usunięcia osadów.

A teraz językiem mniej technicznym: aby g... nie odkładało się w rurze. Wcześniej, czy później będą musieli płukać ten kanał.

Zamulenie się rury kanalizacyjnej jest pewne, jak śmierć, przy przepływach laminarnych.

Przyjmuje się, że poniżej krytycznej wartości liczby Reynoldsa przepływ jest zawsze laminarny. Tu jest pewien problem, ponieważ różne źródła podają różną wartość (od 2000 do 2340).

Ja obliczałem to szybko na palcach i wyszło mi (lepkość kinematyczną przyjąłem dla wody oraz, że załączą się jednocześnie dwie pompy) niecałe 2200.

Ponieważ lepkość ścieków jest o wiele większa, to liczba Re pewnie wychodzi poniżej 1000. Przy jednej włączonej pompie jest jeszcze mniejsza.

A wracając do tematu:), im więcej domków, tym lepiej dla kanalizacji.

Jesteś kochany free-shop, że zadajesz sobie dodatkowo trud liczenia lepkości ścieków :hug: Ni hu hu nic z tego nie zrozumiałam, ale pierwszą część postu zrozumiałam bardzo dobrze (nooo....i ostatnie zdanie). Już gdzieś wcześniej wyczytałam, że za duże średnice rur w stosunku do ilości posesji w takiej kanalizacji to niedobrze. To było apropos, gdy pan z kanalizacji powiedział mojemu wykonawcy, żebym wymieniła rurę 63 na 90...Do trzech domów??? Na takiej to można przylączyc 100. Tak mi powiedzieał prezes Prespol. Ponieważ to spółka gminna, chciał chyba na mój koszt uzbroić sobie teren dla przyszłych budowniczych z mojej okolicy.

Tym bardziej dziękuję Ci, że mi o tym przypomniałeś. Jeśli dostanę odmowną decyzję to wysmaruję pismo odwoławcze do prezesa spółki i napiszę o wszystkim o czym pisaliście do mnie z beją i to czego sama się dowiedziałam. :bash:

• 1 month później...

Zwyciężyłam !!:lol2:

Z przyjemnością komunikuję, że da się podłączyć trzy posesje do kanalizacji ciśnieniowej fi 63 mm....Odebrałam warunki przyłączenia po ponad miesiącu oczekiwania i dodatkowej rozmowie telefonicznej z osobą, która je wydała. Przeforsowałam rozwiązanie, które dla mnie jest korzystniejsze i okazało się, że "da się". Wcześniej było: "nie da rady".

Dobra rada dla tych, którzy idą na trudne rozmowy z urzędnikami: przygotujcie się kochani merytorycznie na taką rozmowę. Nie wierzcie, że oni zawsze mają rację. Chciałam jeszcze raz podziękować beji i free_shop za pomoc i dobre rady. :hug:

Dobra rada dla tych, którzy idą na trudne rozmowy z urzędnikami: przygotujcie się kochani merytorycznie na taką rozmowę. Nie wierzcie, że oni zawsze mają rację.
Co racja, to racja. Ja bym dodał tylko, aby nie poddawać się syndromowi sztokholmskiemu i nigdy nie odczuwać sympatii do terrorysty siedzącego za biurkiem.:mad:

Tym bardziej jest przykre, że oni powinni się znać na tym co robią oraz doradzać i pomagać ludziom (za to biorą pieniądze).

PS. jablonka, gratuluję wytrwałości.

Dziękuję:wiggle:

Bardzo przydały mi się Wasze dobre rady. Byłam do tego stopnia przekonująca, że nawet przyłącz wody uzyskałam na warunkach jakich chciałam. A mogła być wersja dla mnie droższa w realizacji.

Nie poddawać się moi drodzy! A panowie urzędnicy niech wiedzą, że nie każdej blondynce można wmówić co się zechce. hahahaha:P