Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lepsza papa czy folia ?

Recommended Posts

Witam

Nasz budowlaniec właśnie skończył budować fundamenty. Wraca za jakieś 3 tygodnie by zacząć stawiać mury.

Powiedział żeby rozjerzeć się za jakąś papą lub folią która pójdzie pod pustaki porotherm. Dzwoniąc jednak po hurtowniach niektórzy nie polecali papy tylko samą folię .

Jakie są są tego przesłanki ?czy papy już się nie stosuje do tego tylko folię ? Jeśli tak to dlaczego ?

pozdrawiam

Folia czy papa? Jedno i drugie znajdzie tyle samo zwolenników co przeciwników. Ja osobiście zastosowałem do obecnie budowanego domu papę. Nie jestem zagorzałym przeciwnikiem folii ale jednak bardziej przemawia do mnie papa a jet to moja 3 budowa. Co prawda nie wiem jak inny kładą ale ja zawsze majstra proszę o położenie trzech warstw. Robi się t prosty sposób. Rozciąga się rolkę papy na długość izolowanego fundamentu smaruje się 30 cm środek paska lepikiem i potem składa się jeden brzeg papy znów się smaruje i składa na ten brzeg drugi brzeg papy i tak wychodzą 3 warstwy bez żadnego docinania. Jest to dość gruba izolacja i mnie ona przekonuje. Gdybym miał kłaść folię to raczej pewnie co najmniej dwie warstwy choć mimo że folie są dość grube to niestety może coś na nią spaść lub ktoś może zrobić dziurę jak robotnicy nie uważają. Natomiast jak spadnie na papę to nawet jeżeli ją przedziurawi to dzięki lepikowi przy docisku wywieranym na lepik przez ścianę i na papę taka dziura się zaklajstruje. Oczywiście to moje przemyślenia i rozumiem że może ktoś mieć inne.

podrawiam