franekF 10.06.2002 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 Kupuję okna drweniane. Zrobiłem kwerendę u kilkunastu firm. Bardzo interesująco cenowo wyglądają okna Stollar Olecko. Są sporo tańsze od innych przy podobnym standardzie wykonania. Czy nie ma tu jakiejś zasadzki? Ktoś ma te okna lub słyszał o nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 10.06.2002 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 Zwróć uwagę jak są łączone naroża ram ościeżnic i skrzydeł - czy są czopowane [takie dwa "widelce" zazębiające się] i na klej czy na wkręty stalowe [bez czopowania]. Po prostu się spytaj producenta.Te drugie złącza są słabe. Jeśli natomiast są to złącza czopowe to z powodzeniem możesz brać te okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2002 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 mam te okna od 1,5 roku. Wg mnie są bardzo OK. Pamiętamże nie było dopłat z drewno mahoniowe i niestandartowe wymiary. Wg mnie kupuj.powodzeniaTITOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 19.06.2002 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Anonimowy - dzięki za informację o dobrej jakości okien STOLLAR.To mi ułatwia podjęcie pewnych decyzji związanych tymi oknami.Mam pytanie do Ciebie - jak łączone są ramy w narożach.Czy są czopowane i klejone.Czy też są łączone w narożach na wkręty i czy mają listwy przyszybowe czy też szyba wstawiona jest w ramę skrzydła [w U-ramkę] a listwy przyszybowej jako takiej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 28.07.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Stary wątek, ale podciągam. Czy ktoś ma okna tej firmy i może coś więcej powiedzieć na ich temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 14.02.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Stary wątek, ale podciągam. Czy ktoś ma okna tej firmy i może coś więcej powiedzieć na ich temat? to ja ponawiam próbę. W wątkach "jarekowych" znalazłam opinię niejednoznaczną - może jednak ktoś z czytających użytkuje osobiście i się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 14.02.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Stary wątek, ale podciągam. Czy ktoś ma okna tej firmy i może coś więcej powiedzieć na ich temat? to ja ponawiam próbę. W wątkach "jarekowych" znalazłam opinię niejednoznaczną - może jednak ktoś z czytających użytkuje osobiście i się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuut 15.08.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Witam, Sporo czasu minęło od czasu tych postów, ale może ktoś kupił te okna i teraz może się wypowiedzieć na ich temat, jakości i ogólnie jak się spisują .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 15.09.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Moje refleksje na temat tych okien (mam od maja): - okna są dobrze zrobione, nie mam zastrzeżeń do stolarki- gorzej z okuciami, b.ciężko się otwierają i zamykają, na pewno wymagają regulacji- obsługa klienta taka sobie - b.trudno było coś ustalić z Panią w Olecku ale ja kupowałam bezpośrednio od nich - być może przedstwiciele handlowi w terenie są bardziej zorientowani- montaż odbył się w miarę sprawnie, choć panowie nie mieli przy sobie potrzebnych narzędzi - musiałam wypożyczyć dla nich taki elektryczny hebel, bo jedno okno wymagało korekcji (źle wymierzony otwór - mierzył ich przedstawiciel) Kilka okien zamontowali trochę na "słowo honoru" z drewnianymi podpórkami, całą masą piany. Ja się na tym nie znam, ale przy wykańczaniu szpalet i parapetów częściowo to poprawialiśmy (rękami fachowców ofkors)- dodatki typu klamki, progi nie porażają urodą , ale ja miałam tego świadomość - nie kosztowały zbyt wiele ...- wkurzyli mnie na końcu, gdy okazało się, że nie małą przecież kwotę za okna mam im wydać gotówką, i to w kabinie nie domytej "nyski" pośrodku miasta ... Jakoś nie czuję takich klimatów .... Ogólnie ocena na mocną 4.Okna mam sosnowe II gat łączone na mikrowczepy, pomalowane farbą kryjącą. Kto ciekawy - zdjęcia są w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 15.09.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Jeżeli okna drewniane, to KRC w Olecku ul. Gołdapska. Droższe ale o niebo lepsze. Moja koleżanka zainstalowała je w swoim wiejskim dworze. Jedynie co mi się nie podoba to złote szprosy ( nie lubię). Dzisiaj u niej będę , jeżeli pozwoli to cyknę zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.09.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 montaż odbył się w miarę sprawnie, choć panowie nie mieli przy sobie potrzebnych narzędzi - musiałam wypożyczyć dla nich taki elektryczny hebel, bo jedno okno wymagało korekcji (źle wymierzony otwór - mierzył ich przedstawiciel) Chcesz powiedzieć, że heblowali okno bo nie mieściło się w otworze I ty na to pozwoliłaś i jeszcze im narzędzia do tej zbrodni przyniosłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 15.09.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 montaż odbył się w miarę sprawnie, choć panowie nie mieli przy sobie potrzebnych narzędzi - musiałam wypożyczyć dla nich taki elektryczny hebel, bo jedno okno wymagało korekcji (źle wymierzony otwór - mierzył ich przedstawiciel) Chcesz powiedzieć, że heblowali okno bo nie mieściło się w otworze I ty na to pozwoliłaś i jeszcze im narzędzia do tej zbrodni przyniosłaś Zacznę od zdjęcia: http://images23.fotosik.pl/81/d6443240dc7ce169.jpg chodziło o ten otwór. Są w nim zamontowane jakby 3 okna - środkowe podwójne otwierane oraz 2 fiksy po bokach. Łączenia przypadają na styku fiksów i okna otwieranego i są maskowane listwami szerokimi. Oni heblowali po kilka milimetrów z okien właśnie od strony tych łączeń (czyli w 4 miejscach). Te krawędzie ukryte są pod listwami maskującymi. Panowie twierdzili, ze to często robią jak otwór się nie zgadza. .. U mnie kucie było gorszym rozwiązaniem, bo po bokach okna są słupy betonowe zbrojone. A okno "ginęło" by w murze. Czy to heblowanie to coś strasznego i czymś grozi złym !!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.09.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Panowie twierdzili, ze to często robią jak otwór się nie zgadza W takim razie na pewno nie byli fachowcami... U mnie kucie było gorszym rozwiązaniem, bo po bokach okna są słupy betonowe zbrojone. A okno "ginęło" by w murze. Rozumiem, że teraz weszło "na wcisk" no bo ile mogli zyskać na tym heblowaniu? Jeżeli tak to bardzo niedobrze. Czy to heblowanie to coś strasznego i czymś grozi złym Czy po tym heblowaniu zabezpieczyli drewno impregnatem i lakierem? Jeżeli nie to grozi to szybkim zniszczeniem drewna (gnicie) w tych miejscach. Do tego jeżeli mam rację z tym wciskaniem na siłę to niestety jak okno zacznie pracować (wilgoć, temperatura) to mogą być problemy z otwieraniem a nawet mogą popękać szyby. Dodatkowo niewłaściwie jest pewnie uszczelnione połączenie okna z murem bo nie było miejsca na piankę. Mam nadzieję, że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 16.09.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Czy po tym heblowaniu zabezpieczyli drewno impregnatem i lakierem? Jeżeli nie to grozi to szybkim zniszczeniem drewna (gnicie) w tych miejscach. Do tego jeżeli mam rację z tym wciskaniem na siłę to niestety jak okno zacznie pracować (wilgoć, temperatura) to mogą być problemy z otwieraniem a nawet mogą popękać szyby. Dodatkowo niewłaściwie jest pewnie uszczelnione połączenie okna z murem bo nie było miejsca na piankę. Mam nadzieję, że się mylę zrozumiałam. Rzeczywiście, straciłam instynkt samozachowawczy. Trzeba było wstrzymać montaż, ale to wszystko działo się tak szybko - ja w pracy, Panowie się spieszą, a byli z Olecka, więc do Krakowa mieli kawałek ... Teraz, to ja się już tylko mogę modlić ... Okna są opiankowane - właśnie o tę piankę chodziło - okna mieśliły się w otworze ale nie było miejsca na piankę ... Tak to pamiętam ... W każdym razie przestroga dla innych - nie wierz nigdy montażyście ...... PS: CZy teraz ja mam w Stollarze składać jakąś reklamację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 16.09.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 CZy teraz ja mam w Stollarze składać jakąś reklamację? Czy w umowie jest mowa kto robił pomiar i kto odpowiada za jego poprawność? Jeżeli wina jest ewidentna to możesz walczyć o nowe okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozef N. 24.06.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Moje doswiadczenie i opinia o firmie stollar systemy okienne suwalki.Zamawialem okna w maju br. ( w Lesku ) Owszem, trzeba przyznac ze ceny maja korzystne, aczkolwiek plusy tej firmy na tym sie koncza. Ekipa montujaca kompletnie nie wywiazala sie ze swoich obowiazkow, gdyz :1. Pozostawiala niepoobcinane kotwy,2. Na metalowe czesci nie zalozyli plastikow,3. Nie wykonczyli silikonem parapetu, a co wiecej jeszcze go uszkodzili.... Po zgloszeniu uwag do firmy, na drugi dzien panowie montazysci powrocili, jednakze usterek nie usuneli, a co wiecej zachowywali sie chamsko i wyniosle. Przez tenze brak fachowych pracownikow drugi raz nie skorzystalbym z uslug tej firmy i innym osobom tez absolutnie nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts