Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie wiązane czy spawane

JB2013

Recommended Posts

Ja tam specjalistą od stali nie jestem ale kiedyś pewien kierownik budowy powiedział mi że zbrojenia nie można spawać, bo zbrojona stal traci(może nie traci zupełnie ale ulega znacznemu zmniejszeniu) w miejscu spawania (poprzez podgrzanie do bardzo wysokiej temp.) swoją wytrzymałość na rozciąganie.

Innymi słowy jest duże prawdopodobieństwo że gdy strop, fundament pracuje stal popęka w miejscach spawania więc może popękać też beton i się osunąć, w skrajnym przypadku zawalić. Oczywiście to w miejscach działania sił rozciągających bo ze ściskającymi już beton sobie poradzi.

Ale jak mówię to tylko zasłyszana opinia, specjalistą nie jestem.

Edytowane przez pieknyromek

Witam

Jak myślicie... lepsze będzie zbrojenie wiązane czy spawane??

Dom buduje na szkodach górniczych.

Masz na mysli zapewne siatki zgrzewane, bo o płycie mówisz.

Jezeli o tym mowa to masz dwa wyjścia kupujesz gotowe siatki lub wiążesz na budowie, spawanie na budowie odpada chyba że masz dobrego spawacza i odpowiednie elektrody do stali.

Jeżeli chodzi o łaczenie innych elementów to jak chcesz spawać musisz mieć projekt zrobiony "pod spawanie" tam będziesz miał podane długości spoin ich wielkość i typ elektrody.

Ale o co chodzi z tym spawaniem contra wiązanie ?

Tak w warunkach kurnikowych to to wiązanie ma znaczenie takie montażowe, jego celem jest

właściwe ustalenie odległości elementów zbrojenia w czasie procesu produkcji /tak po chamsku coby się trzymało kupy do czasu

związania betonu/...