JB2013 29.04.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 WitamJak myślicie... lepsze będzie zbrojenie wiązane czy spawane??Dom buduje na szkodach górniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.04.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Spawane. Z tym, że w domu jednorodzinnym to przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 30.04.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja tam specjalistą od stali nie jestem ale kiedyś pewien kierownik budowy powiedział mi że zbrojenia nie można spawać, bo zbrojona stal traci(może nie traci zupełnie ale ulega znacznemu zmniejszeniu) w miejscu spawania (poprzez podgrzanie do bardzo wysokiej temp.) swoją wytrzymałość na rozciąganie. Innymi słowy jest duże prawdopodobieństwo że gdy strop, fundament pracuje stal popęka w miejscach spawania więc może popękać też beton i się osunąć, w skrajnym przypadku zawalić. Oczywiście to w miejscach działania sił rozciągających bo ze ściskającymi już beton sobie poradzi.Ale jak mówię to tylko zasłyszana opinia, specjalistą nie jestem. Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez pieknyromek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.04.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Dlatego przy stali np. BSt500S jest literka S oznaczająca, że nadaje się do spawania. Ale już 34GS jest problematyczna do spawania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 30.04.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 To by wiele wyjaśniało:) ale też nigdy nie widziałem spawania zbrojenia w domku jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 01.05.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Witam Jak myślicie... lepsze będzie zbrojenie wiązane czy spawane?? Dom buduje na szkodach górniczych. Masz na mysli zapewne siatki zgrzewane, bo o płycie mówisz. Jezeli o tym mowa to masz dwa wyjścia kupujesz gotowe siatki lub wiążesz na budowie, spawanie na budowie odpada chyba że masz dobrego spawacza i odpowiednie elektrody do stali. Jeżeli chodzi o łaczenie innych elementów to jak chcesz spawać musisz mieć projekt zrobiony "pod spawanie" tam będziesz miał podane długości spoin ich wielkość i typ elektrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 01.05.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Spawanie zbrojenia lepiej robić migomatem - mniej wtapia się a połączy dobrze.W większości wypadków wiązanie zbrojenia wystarczy. Kilku tonowe prefabrykaty zbrojarskie na dużych budowach są wiązane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.05.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Ale o co chodzi z tym spawaniem contra wiązanie ? Tak w warunkach kurnikowych to to wiązanie ma znaczenie takie montażowe, jego celem jest właściwe ustalenie odległości elementów zbrojenia w czasie procesu produkcji /tak po chamsku coby się trzymało kupy do czasuzwiązania betonu/... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts