Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosba o wskazówki i ewentualna poprawe schematu

radekgrazka

Recommended Posts

Wiatm

Jestem na etapie ogrzewania pod czas adaptacji poddasza . Załaczam schemat i chciałbym zeby znawcy tematu powiedzieli mi czy takie rozwiazanie

jest prawidłowe piec jest na eko groszek z podajnikiem , na poddaszu bedzie 6 obwodów grzejnikowych i piec obwodów podlogowki zasilnie zamierzam dac pex fi 20 na obwody pex fi 16 , jesli chodzi o pompe to mysle o rozdzielaczu bez pompy ale do tego schematu nie mogłem znalesc innego rysunku dlatego jest z pompa . Pompa jest przy piecu teraz pojawia sie pytanie czy da rade piec jest w piwnicy

Ewentualnie prosiłbym o inne wskazówki rozwiazania tego tematu

Bez tytułu.jpg

...Pompa jest przy piecu teraz pojawia sie pytanie czy da rade piec jest w piwnicy

[ATTACH=CONFIG]186688[/ATTACH]

co by nie zakładać odnośnie temperatur to nie da rady - fachowo.

doobjasnij parę spraw:

1. te rurki czerwona - niebieska u ciebie na rysunku to jaka średnica?

2. Jaka temperatura z kotła na te obiegi?

3. lepsze moim zdaniem były by rozdzielacze z rotametrami - miałbyś łatwiej wyregulować przepływy jak na jednej pompie to ma zasuwać, a tak bez projektu i obliczeń spadków przepływów i ciśnień będziesz się bawił

1. te rurki czerwona - niebieska u ciebie na rysunku to jaka średnica?

fi 20

Jaka temperatura z kotła na te obiegi?

A jaka najlepsza by była, ogolnie wydaje imi si że miedzy 50 - 60 stopni

lepsze moim zdaniem były by rozdzielacze z rotametrami - miałbyś łatwiej wyregulować przepływy jak na jednej pompie to ma zasuwać, a tak bez projektu i obliczeń spadków przepływów i ciśnień będziesz się bawił

?

co do rozdzielacza to jest tylko rozdzielacz pogłądowy bo podczas tworzenia tego obrazka nie mogłem innego znalesc w necie

jest opcja oczywyscie zeby pompe na całe poddasze dac , tylko chciałem spróbowac na jednej pompie może by dała rade,

jesli nie to mozna by wstawic druga pompe na zasilanie góry

odnosnie spadków i cisnien to moze ktos by podał jakąs literature zebym mógł lepiej zrozumiec problem

ogólnie nyslałem ze jesli jest pompa to obieg jest wymuszony i spadki nie maja juz takiego znaczenia

fi20 + 11 obiegów = będzie ciężko, zdrowy hałas w zasilaniu, będzie nieźle szumieć

50stC to w podłogówkę jeszcze wpuścisz, 55max, ale zawsze odradzam, więcej to po ptokach, rozwalisz podłogę. Trzeba zmieszać do niższego parametru, a to wymaga pompy za zaworem mieszającym, albo taki rozdzielacz jaki dałeś na obrazku z pompą, ale to utrudni poprawne zasilenie grzejników. Jedyne wyjście rozsądne to zmieszać przy kotle i jedna pompą podać do obu rozdzielaczy, przeliczyć podłogówkę i grzejniki na max 40stC i będzie grało. Tylko te szumy.

Jeśli te rury idą prosto z kotłowni to tak, ale jeżeli są już na niej grzejniki to nie bardzo można obniżyć temperaturę wody grzewczej w kotłowni. I to fi 20 nie bardzo przeniesie dostatecznie dużo wody grzewczej o tem. 40 stopni. To są efekty wykonywania instalacji samemu ( bo taniej). Edytowane przez gersik

Dałbym jedną pompkę na grzejniki ( góra ), druga przy rozdzielaczu z rotametrami i zaworem termostatycznym ( podłoga ), trzecia na CWU i byłoby cacunio :)

Sąstery które to pięknie obsłużą dodatkowo wyposażone w czujnik pogodowy, czujnik wewnętrzny ( pokojowy ), jedem może być na górze pilnując temp. w pomieszczeniu wzorcowym, będzie sterował pompką CO, drugi może sterować pompką przy rozdzielaczu na podłodze.

Kolega gentoonx dobrze podpowiada, żebyś nie miał problemów.

W razie pytań pisz na priva.

Dałbym jedną pompkę na grzejniki ( góra ), druga przy rozdzielaczu z rotametrami i zaworem termostatycznym ( podłoga ), trzecia na CWU i byłoby cacunio :)

Sąstery które to pięknie obsłużą dodatkowo wyposażone w czujnik pogodowy, czujnik wewnętrzny ( pokojowy ), jedem może być na górze pilnując temp. w pomieszczeniu wzorcowym, będzie sterował pompką CO, drugi może sterować pompką przy rozdzielaczu na podłodze.

Kolega gentoonx dobrze podpowiada, żebyś nie miał problemów.

W razie pytań pisz na priva.

W mojej stopce jest adres do podglądu i tak jak piszesz z tym sterowaniem :)

Wiem że każdy kombinuje żeby było taniej, jeśli młody człowiek buduje dom, przez kilkanaście lat przeważnie będzie za to płacił to lepiej zrobić to dobrze i mieć trochę wygodniej i bardziej komfortowo.

Tych pieniążków nie wydaje się na rok czy dwa a nie są to już wielkie koszty ( dwie dodatkowe pompki ) patrząc na koszt całkowity.

Jeśli się przekonasz to od razu na CO i na podłogę wstaw jakieś pompki energooszczędne ( Alpha2 czy Wilo ) też szybko ci się to wróci na zużyciu prądu, CWU długo nie pracuje to może być zwykły Grundfosik.

jedna pompa bedzie podawac ale czy nie darady tego zmieszac zaraz przy rozdzielaczu

bez posrednio od pieca zasilanie na grzejniki a przez mieszacz na podłogówke

obwodów bedzie 10 6 grzejniki a 4 podłoga a jakie fi musiało by byc aby nie szumiało

o sterowaniu i tak myslałem aby było wygodniej

jedna pompa bedzie podawac ale czy nie darady tego zmieszac zaraz przy rozdzielaczu

bez posrednio od pieca zasilanie na grzejniki a przez mieszacz na podłogówke

obwodów bedzie 10 6 grzejniki a 4 podłoga a jakie fi musiało by byc aby nie szumiało

o sterowaniu i tak myslałem aby było wygodniej

Na jednej pompie może i wyda. Będzie tylko kłopot z utrzymaniem temp. Na grzejnikach wtedy musisz mieć zawory termostatyczne. Tylko jak pogodzić temp w domu? Gdzie umiejscowisz czujnik sterujący temp.? Podłogówka ma dużą bezwładność i jak się nagrzeje to długo oddaje ciepło. A przy grzejnikach? Jakoś to trochę mało sterowalne.

Każdy z obiegów na swojej pompie i ze swoim czujnikiem sterowany poprzez sterownik z pogodówką :)

Co do rury to też zależy jakie te grzejniki duże a przy podłodze jakie długie te pętle.

Tak sobie wymyślać to można że główny pion do grzejników można dać 22 a odnogi 18 a do podłogi 22. Na pewno o rozmiar mniejsze też by wystarczyły ale to jest inny temat na przyzwyczajenia instalatorów a też na założenia pracy pompy.

ok troszke mi sie juz to pomieszało czyli najlepiej by było gdybmy zrobił tak

zasilanie od pieca bezposrednio na grzejniki zasilane osobna pompa

i

zasilanie bezposrednio od pieca do podłogówki przez mieszacz i na petle czy tak

jesli chodzi o petle to mysle ze około 75 metrów max

Napisałem ci to wyżej a zbigmaz wytłuścił. Jeśli chcesz grzać CWU latem przy użyciu kotła to wskazana byłaby osobna pompka w krótkim obiegu tylko na bojler.

No to zamieszam chyba jescze bardziej b o ta jedna pompa która tłoczy teraz na całe ogrzewanie tłoczy rózniez na bojler wystarczy ze zamykam zawór kulowy zasilania całego ogrzewania i dzaiała tylko krótki obieg do grzania tylko bojlera np w lato

Wiatm

Jestem na etapie ogrzewania pod czas adaptacji poddasza . Załaczam schemat i chciałbym zeby znawcy tematu powiedzieli mi czy takie rozwiazanie

jest prawidłowe piec jest na eko groszek z podajnikiem , na poddaszu bedzie 6 obwodów grzejnikowych i piec obwodów podlogowki zasilnie zamierzam dac pex fi 20 na obwody pex fi 16 , jesli chodzi o pompe to mysle o rozdzielaczu bez pompy ale do tego schematu nie mogłem znalesc innego rysunku dlatego jest z pompa . Pompa jest przy piecu teraz pojawia sie pytanie czy da rade piec jest w piwnicy

To ja teraz zapytam o ten kocioł na groszek, już masz? Jeżeli tak to co tym steruje? Tak będzie łatwiej zrozumieć to co można z tą instalacją zrobić.

No to zamieszam chyba jescze bardziej b o ta jedna pompa która tłoczy teraz na całe ogrzewanie tłoczy rózniez na bojler wystarczy ze zamykam zawór kulowy zasilania całego ogrzewania i dzaiała tylko krótki obieg do grzania tylko bojlera np w lato

Tak tylko co wtedy jak przeholujesz z parametrami podtrzymania, temp. będzie rosła bo odbioru nie będzie, gdyby czujnik się zrąbał, gdzie zrzuci nadmiar ciepła jak CO zaworem odcięte ?

Nie wiem jak ci instalację zabezpieczą, jakie zabezpieczenia ma twój sterownik na takie przypadłości.