Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy tynk na tynk akrylowy

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym odnowić elewację swojego domu. Obecnie nałożony jest tynk akrylowy, który zostawia wiele do życzenia. Tynk był nakładany ok. 12 lat temu,

ma nie równą strukturę położenia, liczne pęknięcia i przebarwienia.

Chciałem położyć nowy tynk silikonowy np. Caparol, po wcześniejszym położeniu siatki i kleju oraz zagruntowaniu powierzchni.

Mam w związku z tym pytanie, czy to się będzie trzymało?

Polecacie jakieś konkretne systemy lub sposoby wykonania?

Z góry dzięki za rady.

Pozdrawiam

generalnie przeciwskazan nie ma pod warunkiem nosnosci podloza.

pamietaj o tym, ze calosc trzyma sie tak jak trzyma sie najslabszy element. Jezeli obecnie ten tynk trzyma sie podloza, nie wykazuje tendencji do tworzenia sie babli ktore swiadcza o odspajaniu sie powloki - to podloze masz nosne.

A moze dla bezpieczenstwa lepiej byloby dokleic powiedzmy 5cm eps zakolkowac i wykonac nowa w. zbrojaca i na to tynk? przy okazji ocieplisz dodatkowo budynek.

Dzięki za odpowiedź. Juz mam 15 cm styropianu który jest dobrze przyklejony.

Miałem wątpliwości ze względu że jeden z potencjalnych wykonawców zakwestionował słuszność takiego wykonania (może chce mnie naciągnąć

na dodatkowe koszty?). Co myślisz o wykonaniu tynku w systemie caparola: klej Capatect 190 + siatka caparol, grunt Putzgrunt, tynk Amphisilan K15?

generalnie ok, tak mysle czy na wszelki wypadek nie przegruntowac tego tynku akrylowego jeszcze... Capasol LF

Co do wyprawy elewacyjnej:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214046-Caparol-w-systemach-docieple%C5%84-czy-dobre-mo%C5%BCe-by%C4%87-jeszcze-lepsze