urbi124 30.04.2013 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam,Chciałbym odnowić elewację swojego domu. Obecnie nałożony jest tynk akrylowy, który zostawia wiele do życzenia. Tynk był nakładany ok. 12 lat temu,ma nie równą strukturę położenia, liczne pęknięcia i przebarwienia. Chciałem położyć nowy tynk silikonowy np. Caparol, po wcześniejszym położeniu siatki i kleju oraz zagruntowaniu powierzchni.Mam w związku z tym pytanie, czy to się będzie trzymało?Polecacie jakieś konkretne systemy lub sposoby wykonania?Z góry dzięki za rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.04.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 generalnie przeciwskazan nie ma pod warunkiem nosnosci podloza.pamietaj o tym, ze calosc trzyma sie tak jak trzyma sie najslabszy element. Jezeli obecnie ten tynk trzyma sie podloza, nie wykazuje tendencji do tworzenia sie babli ktore swiadcza o odspajaniu sie powloki - to podloze masz nosne.A moze dla bezpieczenstwa lepiej byloby dokleic powiedzmy 5cm eps zakolkowac i wykonac nowa w. zbrojaca i na to tynk? przy okazji ocieplisz dodatkowo budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbi124 30.04.2013 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Dzięki za odpowiedź. Juz mam 15 cm styropianu który jest dobrze przyklejony.Miałem wątpliwości ze względu że jeden z potencjalnych wykonawców zakwestionował słuszność takiego wykonania (może chce mnie naciągnąćna dodatkowe koszty?). Co myślisz o wykonaniu tynku w systemie caparola: klej Capatect 190 + siatka caparol, grunt Putzgrunt, tynk Amphisilan K15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.04.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 generalnie ok, tak mysle czy na wszelki wypadek nie przegruntowac tego tynku akrylowego jeszcze... Capasol LFCo do wyprawy elewacyjnej: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214046-Caparol-w-systemach-docieple%C5%84-czy-dobre-mo%C5%BCe-by%C4%87-jeszcze-lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbi124 30.04.2013 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts