Haniaol 30.04.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Hej Wymyśliłem sobie że na dachu zastosuję izolację na krokwiową płytami PIR. Zrobiłem rysunki aby było jaśniej o co mi chodzi W standardowym rozwiązaniu z wełną , wilgoć jest odprowadzana przez membranę na zewnątrz. Z tego co czytałem płyta PIR (zamknięto komórkowa ) działa trochę jak termos. W pokojach na poddaszu jest rekuperacja więc tam powinno być wszystko oki .Wątpliwości ma tylko jeżeli chodzi o poddasze nieużytkowe i o odprowadzenie wilgoci z więźby. Tu nasunęło mi się kilka pytań. 1. Wilgoć W pokojach na pewno coś się wydzieli i przeniknie do góry. (Nawet jak zrobię izolację z folii ). Z krokwi wilgoć będzie się też wydzielała …. Na poddaszu nieużytkowych chyba też musi być jakiś przepływ powietrza ? Jak to rozwiązać ? 2. Drugie pytanko jak połączyć izolacje PIR i wełny między krokwiami ? Rysunek „A” - Czy tak aby obie izolacje się stykały ? - Czy rozwiązanie takie aby był przepływ powietrza ? Tak aby krokwie przykryte K-G em też miały gdzie odprowadzić wilgoć. Proszę o poradę bo strasznie mnie nurtują te pytania.. Z góry dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.05.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Sprawa jest bardzo prosta. Zawsze wentylujemy przestrzeń nad izolacją cieplną a nie pod nią! Skoro jest to izolacja nakrokwiowa nie ma żadnej wentylacji. Izolacji nakrokwiowej nie musisz ciągnąć do kalenicy wystarczy do spotkania z warstwą poziomą wełny. W przypadku takiego rozwiązania wentylujesz tylko przestrzeń nad wełną. Jak pociągniesz płyty PIR do kalenicy to pozioma warstwa wełny zbyteczna i ta trójkątna przestrzeń nie jest wentylowana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elbiernev 13.11.2024 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Wiem że minęło 11 lat, ale…. Mam taki sam dylemat. „Rozwiązanie” podane przez Pana Andrzeja, nie ma możliwości zastosowania. Przecież do płyty pir nakrokwiowo montujemy kontrłat, łaty itd. W połowie dachu miał by się ten pir kończyć? To totalnie bez sensu. PIT kładziemy od początku krokwi do kalenicy, zamykając ją od góry. Po to montujemy szczelne materiały żeby było szczelnie. Osobiście uważam że montaż dodatkowych obwodów rekuperacji jest niezbędna. Tylko odpowiednia wymiana powietrza jest w stanie zapewnić bezpieczeństwo przed rozwojem wilgoci na strychu. Takie rozwiązanie będę stosował u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts