bobasxx 30.04.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Mam taki oto problem, w momencie załączenia się pompy CWU, temperatura za zaworem 4D na CO spada. Można poobserwować na wykresach, czujnik od podłogówki przymocowany jest to wyjścia z zaworu 4D. eCoal steruje pompą od CWU i PODŁOGOWĄ (która w sterowniku widnieje jako CO). Pompa od CO jest wpięta bezpośrednio pod 230 V. Zawór 4D podłączony według schematu dołączonego do niego i pokazanego na zdjęciu (pompa na powrocie). Powrót z podłogi jest wpięty oddzielnie, natomiast powroty CO i CWU razem. Moja teoria jest taka: jak startuje pompa CWU, to część wody z powrotu CWU trafia do powrotu z CO pod prąd ("3" w zaworze 4D), czym blokuje zasilanie na zawór 4D ("1"), a woda krąży w obiegu pomiędzy "UP" a "2". W momencie gdy pompa CWU staje, wszystko wraca do normy. Czy jest to możliwe i jak temu zaradzić ? Dławienie na zaworach od CWU, nic nie dało. Pompa od CWU jest na 1 biegu, zwiększanie biegu na pompie CO także nie pomogło. A może jakieś inne sugestie ? W załącznikach zdjęcia instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 30.04.2013 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 zawór z bliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 02.05.2013 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Podnoszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
expercik 04.05.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 a możesz zrobić zdjęcie całościowe ? Masz podłogówkę ? CO bezpośrednio z pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majschi 04.05.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 pompa CO powinna byc na zasilaniu zaraz za zaworem 4D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 04.05.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 pompa CO powinna byc na zasilaniu zaraz za zaworem 4DZ zaworami zwrotnymi i filtrami przy wszystkich pompach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.05.2013 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 pompa CO powinna byc na zasilaniu zaraz za zaworem 4D Na schemacie widocznym na zdjęciu (trochę ciemne), jest na powrocie i tak jest podłączona. Zawór i filtr obecny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 05.05.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Na schemacie widocznym na zdjęciu (trochę ciemne), jest na powrocie i tak jest podłączona. Zawór i filtr obecny A dlaczego zrobiłeś oddzielne powroty? Gdzie zamontowany jest czujnik powrotu? Mając tyle miejsc na podłączenia w kotle i taki dobry sterownik można było podłączyć troszkę inaczej. Ja jestem przeciwnikiem zaworu 4D dlatego może inni niech się wypowiedzą. Jedno co to jakie by nie były pompy w układzie to zakładałbym za zaworem 4D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.05.2013 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 a możesz zrobić zdjęcie całościowe ? Masz podłogówkę ? CO bezpośrednio z pieca ? Mam podłogówkę. Działa poprawnie. zawór 3D przy piecu za nim pompa i do rozdzielacza. CO mam bezpośrednio z pieca. e-Coal steruje pompą od podłogówki która na schemacie jest jako CO. A pompa CO bezpośrednio w gniazdko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.05.2013 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 A dlaczego zrobiłeś oddzielne powroty? Gdzie zamontowany jest czujnik powrotu? Mając tyle miejsc na podłączenia w kotle i taki dobry sterownik można było podłączyć troszkę inaczej. Ja jestem przeciwnikiem zaworu 4D dlatego może inni niech się wypowiedzą. Jedno co to jakie by nie były pompy w układzie to zakładałbym za zaworem 4D No właśnie te powroty wydają mi się podejrzane. Chciałem zrobić wszystkie razem ale instalator odradził bo byłby problem z podmieszaniem na podłogówkę. Podłogówka ma osobny powrót. Czujnik powrotu jest zamontowany na wspólnym powrocie z CO i CWU. Właśnie dlatego się uparłem na wspólny powrót, żeby czujnik mi pokazywał faktyczną temperaturę powrotu. le chyba przerobię i dam osobno wszystkie powrotu. Może to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.05.2013 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 No i na logikę biorąc, to czy pompa jest na powrocie, czy na zasilaniu to nie powinno mieć znaczenia. To nie zmienia przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 05.05.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 No właśnie te powroty wydają mi się podejrzane. Chciałem zrobić wszystkie razem ale instalator odradził bo byłby problem z podmieszaniem na podłogówkę. Podłogówka ma osobny powrót. Czujnik powrotu jest zamontowany na wspólnym powrocie z CO i CWU. Właśnie dlatego się uparłem na wspólny powrót, żeby czujnik mi pokazywał faktyczną temperaturę powrotu. le chyba przerobię i dam osobno wszystkie powrotu. Może to pomoże. Właśnie tak powinno być, wiesz wtedy co wpływa do kotła a czy podłogówka weźmie sobie chłodną wodę z rury wspólnej czy innej to nie ma żadnego znaczenia. Zepnij wszystko razem to poprawi sterowanie pompą mieszającą bo będzie to widoczne co wpływa do kotła i co wraca z budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 05.05.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 No i na logikę biorąc, to czy pompa jest na powrocie, czy na zasilaniu to nie powinno mieć znaczenia. To nie zmienia przepływu.Na powrocie pracuje w niższej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.05.2013 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Właśnie tak powinno być, wiesz wtedy co wpływa do kotła a czy podłogówka weźmie sobie chłodną wodę z rury wspólnej czy innej to nie ma żadnego znaczenia. Zepnij wszystko razem to poprawi sterowanie pompą mieszającą bo będzie to widoczne co wpływa do kotła i co wraca z budynku. Zawór 3D pobiera do podmieszania wodę z powrotu. Na podłogę puszczam około 32 stopni. Jak powrót z grzejników ma około 38 stopni to jak by to wszystko razem było spięte do tego powrót z CWU, który jak pompa pracuje ma ponad 40 stopni to mógłby być problem z osiągnięciem tych 32 stopni. Jak to wszystko zepnę razem to raczej nie rozwiąże problemu spadku temperatury na CO podczas pracy CWU. Właśnie myślę o rozdzieleniu wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 05.05.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Zawór 3D pobiera do podmieszania wodę z powrotu. Na podłogę puszczam około 32 stopni. Jak powrót z grzejników ma około 38 stopni to jak by to wszystko razem było spięte do tego powrót z CWU, który jak pompa pracuje ma ponad 40 stopni to mógłby być problem z osiągnięciem tych 32 stopni. Jak to wszystko zepnę razem to raczej nie rozwiąże problemu spadku temperatury na CO podczas pracy CWU. Właśnie myślę o rozdzieleniu wszystkiego.Takie temp. będziesz miał tylko w wypadku gdy pompy pracują bez przerwy a to nie jest konieczne. Powrót z grzejników 40*C? Przy pracy ciągłej pompy ? To jaką temp tam wpuszczasz i jakie straty masz w pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.05.2013 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 No jak wpuszczam powiedzmy 50 to wraca 40. Możesz zerknąć na wykresy. Wykresy są pofalowane, bo mam termostaty na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts