Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wpływ CWU na CO

bobasxx

Recommended Posts

Mam taki oto problem, w momencie załączenia się pompy CWU, temperatura za zaworem 4D na CO spada.

Można poobserwować na wykresach, czujnik od podłogówki przymocowany jest to wyjścia z zaworu 4D.

eCoal steruje pompą od CWU i PODŁOGOWĄ (która w sterowniku widnieje jako CO). Pompa od CO jest wpięta bezpośrednio pod 230 V.

Zawór 4D podłączony według schematu dołączonego do niego i pokazanego na zdjęciu (pompa na powrocie).

Powrót z podłogi jest wpięty oddzielnie, natomiast powroty CO i CWU razem.

Moja teoria jest taka: jak startuje pompa CWU, to część wody z powrotu CWU trafia do powrotu z CO pod prąd ("3" w zaworze 4D), czym blokuje zasilanie na zawór 4D ("1"), a woda krąży w obiegu pomiędzy "UP" a "2". W momencie gdy pompa CWU staje, wszystko wraca do normy. Czy jest to możliwe i jak temu zaradzić ?

Dławienie na zaworach od CWU, nic nie dało. Pompa od CWU jest na 1 biegu, zwiększanie biegu na pompie CO także nie pomogło.

A może jakieś inne sugestie ?

W załącznikach zdjęcia instalacji.

zasilanie.jpg

powroty.jpg

schemat.jpg

DSC_0039.jpg

DSC_0042.jpg

Na schemacie widocznym na zdjęciu (trochę ciemne), jest na powrocie i tak jest podłączona. Zawór i filtr obecny ;)

A dlaczego zrobiłeś oddzielne powroty? Gdzie zamontowany jest czujnik powrotu?

Mając tyle miejsc na podłączenia w kotle i taki dobry sterownik można było podłączyć troszkę inaczej. Ja jestem przeciwnikiem zaworu 4D dlatego może inni niech się wypowiedzą. Jedno co to jakie by nie były pompy w układzie to zakładałbym za zaworem 4D

a możesz zrobić zdjęcie całościowe ?

Masz podłogówkę ? CO bezpośrednio z pieca ?

Mam podłogówkę. Działa poprawnie. zawór 3D przy piecu za nim pompa i do rozdzielacza.

CO mam bezpośrednio z pieca.

e-Coal steruje pompą od podłogówki która na schemacie jest jako CO. A pompa CO bezpośrednio w gniazdko.

ogollne.jpg

A dlaczego zrobiłeś oddzielne powroty? Gdzie zamontowany jest czujnik powrotu?

Mając tyle miejsc na podłączenia w kotle i taki dobry sterownik można było podłączyć troszkę inaczej. Ja jestem przeciwnikiem zaworu 4D dlatego może inni niech się wypowiedzą. Jedno co to jakie by nie były pompy w układzie to zakładałbym za zaworem 4D

No właśnie te powroty wydają mi się podejrzane.

Chciałem zrobić wszystkie razem ale instalator odradził bo byłby problem z podmieszaniem na podłogówkę. Podłogówka ma osobny powrót.

Czujnik powrotu jest zamontowany na wspólnym powrocie z CO i CWU.

Właśnie dlatego się uparłem na wspólny powrót, żeby czujnik mi pokazywał faktyczną temperaturę powrotu.

le chyba przerobię i dam osobno wszystkie powrotu. Może to pomoże. ;)

No właśnie te powroty wydają mi się podejrzane.

Chciałem zrobić wszystkie razem ale instalator odradził bo byłby problem z podmieszaniem na podłogówkę. Podłogówka ma osobny powrót.

Czujnik powrotu jest zamontowany na wspólnym powrocie z CO i CWU.

Właśnie dlatego się uparłem na wspólny powrót, żeby czujnik mi pokazywał faktyczną temperaturę powrotu.

le chyba przerobię i dam osobno wszystkie powrotu. Może to pomoże. ;)

Właśnie tak powinno być, wiesz wtedy co wpływa do kotła a czy podłogówka weźmie sobie chłodną wodę z rury wspólnej czy innej to nie ma żadnego znaczenia. Zepnij wszystko razem to poprawi sterowanie pompą mieszającą bo będzie to widoczne co wpływa do kotła i co wraca z budynku.

Właśnie tak powinno być, wiesz wtedy co wpływa do kotła a czy podłogówka weźmie sobie chłodną wodę z rury wspólnej czy innej to nie ma żadnego znaczenia. Zepnij wszystko razem to poprawi sterowanie pompą mieszającą bo będzie to widoczne co wpływa do kotła i co wraca z budynku.

Zawór 3D pobiera do podmieszania wodę z powrotu. Na podłogę puszczam około 32 stopni. Jak powrót z grzejników ma około 38 stopni to jak by to wszystko razem było spięte do tego powrót z CWU, który jak pompa pracuje ma ponad 40 stopni to mógłby być problem z osiągnięciem tych 32 stopni.

Jak to wszystko zepnę razem to raczej nie rozwiąże problemu spadku temperatury na CO podczas pracy CWU.

Właśnie myślę o rozdzieleniu wszystkiego.

Zawór 3D pobiera do podmieszania wodę z powrotu. Na podłogę puszczam około 32 stopni. Jak powrót z grzejników ma około 38 stopni to jak by to wszystko razem było spięte do tego powrót z CWU, który jak pompa pracuje ma ponad 40 stopni to mógłby być problem z osiągnięciem tych 32 stopni.

Jak to wszystko zepnę razem to raczej nie rozwiąże problemu spadku temperatury na CO podczas pracy CWU.

Właśnie myślę o rozdzieleniu wszystkiego.

Takie temp. będziesz miał tylko w wypadku gdy pompy pracują bez przerwy a to nie jest konieczne. Powrót z grzejników 40*C? Przy pracy ciągłej pompy ? To jaką temp tam wpuszczasz i jakie straty masz w pomieszczeniach?