Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy stawiać kominy przed wylaniem stropu??

Recommended Posts

Witam

Plan na ten rok mam taki - ściany i strop, później przerwa zimowa i dopiero, ściana kolankowa, sczyty i dach.

Mam do postawienia jeden komin systemowy i dwa wentylacyjne. Chciałem je najpierw postawić do wysokości stropu, zrobić dylatacje i dopiero zalać strop. Pytanie mam takie, czy tym kominom zima nie zaszkodzi, mimo tego że zostaną od góry zabezpieczone?? Stawiać te kominy czy lepiej zrobić przepusty w stropie i poczekać do przyszłego roku?

Jeśli już to z dwa 3 pustaki ponad strop a nie równo z nim.

Można czemu nie. Nie zaszkodzi jak przykryjesz i woda nie wejdzie a następnie nie zamarznie.

Szkoda tylko tego stropu na zimę bez zadaszenia.

Ja bym postawił ściany a strop dopiero wiosną a potem od razu dach.

Zrób fundamenty i wstrzymaj budowę do możliwości osiągnięcia SSO w jednym sezonie.

Komin do kominka najlepiej poprzedzić solidnym przygotowaniem merytorycznym. 50% kominów nie pasuje do późniejszej realizacji. Dopasowuje się często kominek do sytuacji na budowie, zamiast odwrotnie. Może wystarczy komin od stropu? Dziadek stawiał kominek, a na nim komin.

Szkoda tylko tego stropu na zimę bez zadaszenia.

Ja bym postawił ściany a strop dopiero wiosną a potem od razu dach.

Budów w około na takim etapie sporo przezimowało, więc nie wiem co może stropowi zaszkodzić, przecież to beton. Ważne, że ściany są nim przykryte i woda się do ich wnętrza nie dostanie. Moje zdanie podziela mój kierownik budowy.