jezy 24.04.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 interesuje mnie postepowanie przy zakupie nieruchomosci/co nalezy sprawdzic, na co zwrocic szczegolna uwage, aby ustrzec sie nieprzewidzianych klopotow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid73 25.04.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 musi być zaświadczenie z zusu i us o niezaleganiu z podatkami z ug o zapłaceniu podatku rolnego czy nireuchomości z ewidencji gruntów musisz osobiście odwiedzić dział ksiąg hipotecznych i przejrzeć hipoteke czy nie ma jakiś długów na tym czy służebności i wszystkie dane osobowe adresy itd muszą się zgadzać z tych wsztkich urzędów. Można pójść też do prawnika on tym się zajmie czy notariusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sympatyczka 25.04.2004 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Ustal tylko cenę ze sprzedającym. Resztę formalności sprawdza notariusz. Będziesz miał to w akcie notarialnym.Wydaje mi sie, ze przy nabywaniu nieruchomości największym błędem jest twz. kupowanie kota w worku. Nabywca nie zna granic działki, a tego powinien domagać sie od zbywcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid73 25.04.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 musisz ustalic ze sprzedającym kto płaci opłatę za czynności komornika itp. najelepiej domagaj się podziału pół na pół ps. to napisałem poprzednio wcale notariusza nie interesuje tylko hipoteka przenaczenie budynku działki i dane osobowe więc radzę zatroszczyć się o to sam bo będziesz za kogoś płacił podatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 25.04.2004 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 A co chcesz kupować? I od kogo? To znaczy czy od osoby fizycznej, czy od firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 25.04.2004 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówczynią. Notariusz ogląda dokumenty, które mu przedłoży sprzedawca. Sam nic nie sprawdza u źródła (no chyba, że notariusz to nasz dobry znajomy i chce mu się za tym pochodzić). Proponuję jednak poświęcić trochę czasu i dowiedzieć się wszystkiego co trzeba w wydziale ksiąg wieczystych miejscowego Sądu(przeczytać całą teczkę nie ignorując żadnego z dokumentów), wypytać w gminie i u sąsiadów, a po przypadku moich znajomych zalecam też upewnić się, czy sprzedawca ma prawo samodzielnie zbyć nieruchomość (czy jest właścicielem wyłącznym), a nawet, jeśli to możliwe - czy jest w pełni władz umysłowych (ten przypadek to unieważnienie notarialnej umowy sprzedaży na podstawie informacji rodziny sprzedawcy, potwierdzonej orzeczeniem lekarskim, że nie w pełni był w stanie kierować swoim postępowaniem. Jednak "kasę" wziął i już nie ma z czego zwrócić).Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezy 25.04.2004 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 A co chcesz kupować? I od kogo? To znaczy czy od osoby fizycznej, czy od firmy? interesuje mnie zakup nieruchomości od osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 25.04.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Janu, nie popadajmy w przesadę. Z Twojej rady wynika,że każdy sprzedający powinien byc poproszony o orzeczenie psychiatryczne . Myslę,że wystarczy z gosciem porozmawiać i widać czy świr, czy nie (choc wierzę Ci,że opisany przypadek miał miejsce). Na pewno trzeba sprawdzić osobiście W gminie stan dzialki - podatki, jaka to dzialka, wielkość, przeznaczenie itp. i jaki jest miejscowy plan zagospodarowania (lub co w nim będzie) Koniecznie trzeba też w sądzie sprawdzić księgę wieczystą dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 25.04.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 A co chcesz kupować? I od kogo? To znaczy czy od osoby fizycznej, czy od firmy? interesuje mnie zakup nieruchomości od osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą Na razie o sprawdzaniu nieruchomosci ogólnie. 1. W Sądzie Rejonowym w wydziale ksiąg wieczystych musisz zrobić wgląd do księgi wieczystej nieruchomości, którą chcesz nabyć. Sprawdzasz cztery działy księgi wieczystej: 1. W pierwszym dziale jest opisana nieruchomość. Np. działka zabudowana budynkiem zabytkowym o powierzchni ... ( tutaj warto w Wydziale Dokumentacji Kartograficznej Starostwa porównać mapę działki z jej położeniem działki w terenie). 2. W dziale drugim opisani są właściciele nieruchomości. Np pierwszy właściciel Skarb Państwa, użytkownik wieczysty kowalskiXXXXX itp. 3. Dział trzeci opisuje służebności, np dożywocia (uwaga! dożywocie może być nie wpisane do księgi, a obowiązuje również nowego właściciela) 4. Dział czwarty opisuje hipoteki. Jak widzisz musisz zrobić wgląd do Księgi Wieczystej i na pewno porównać aktualną mapę z terenem. Mało prawdopodobne by w Sądzie pozwolili oglądać akta księgi wieczystej (chyba , że udowodnisz swój interes prawny). Napisałem tylko troszeczkę o procedurach albowiem jest to wielki temat. Napisz więcej o nieruchomości którą chcesz kupić. Wtedy opiszę konkretny tryb sprawdzania nieruchomości. A o sprzedajacych się pytałem bo nieruchomość może sprzedaważ osoba fizyczna, spółka prawa handlowego, spółdzielnia, gmina. W kadym przypadgu różny jest tryb sprzedaży, kto inny reprezentuje. (wybudowałem dom przez rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 25.04.2004 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 A jeżeli chodzi o działkę rolną kupowaną od osoby fizycznej. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 26.04.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 A jeżeli chodzi o działkę rolną kupowaną od osoby fizycznej. Dziękuję i pozdrawiam. Tak jak poprzednio pisałem: 1 Cztery działy księgi wieczystej z tym, że nie będzie na pewno służebności dożywocia ale może być służebność przejazdu i przejścia. 2. Na pewno trzeba porównać zapis z działu pierwszego z mapą ewidencyjną działki. Zawsze są jakiś punkty orientancyjne w terenie i na mapie, które pozwalają zlokalizować działkę w terenie. A jak właściciel pomoże to jest zupełnie łatwo. 3. Warto sprawdzić mapę zasadniczą na której są wszystkie naniesienia - również instalacie pod ziemią. 4. Tylko hipoteki wpisane w dziale IV są ważne. Nawet gdy dotyczy to zaległości podatkowych. 5. Od kogo, w jaki sposób nieruchomość została nabyta (może być prawo pierwokupu dla gminy, Agencji Nieruchomości Rolnych, Lasów Państwowych (gdy na tej działce rośnie 10 arów lasu)). W przypadku nabycia nieruchomości przez spadkobranie, czy został uregulowany podatek od spadku. Myślę, że czeka Cię umowa warunkowa. No chyba, że jesteś rolnikiem. Jeżeli chcesz tam budować dom to jeszcze studium i plan zagospodarowania przestrzennego, uzbrojenie, sąsiedztwo (bardzo pomaga zabudowana sasiednia działka z dostępem do tej samej drogi publicznej). (wybudowałem dom przez rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.04.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 A co jeśli w KW figuruje dożywotnia służebność mieszkania?Dla brata właściciela. Kupuję działkę przekształcaną z rolnej, jest decyzja o warunkach zabudowy, wypis i wyrys, w odpisie z KW jest właśnie dożywotnia służebność mieszkania (nie gruntu - pan ma dom plus pole, które dzieli na działki) Pan miał jakąś hipotekę - nie widziałam potwierdzenia że została wykasowana, na innej umowie notarialnej widziałam zapis że pan złożył wniosek o wykreślenie tej hipoteki. Było to jakieś zapomniane 10 zł z lat 80-tych - no ale odsetki ...Czego od faceta żądać - czy kopii wniosku do sądu o wykreślenie tej hipoteki? Czy to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 27.04.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 A co jeśli w KW figuruje dożywotnia służebność mieszkania? Dla brata właściciela. Kupuję działkę przekształcaną z rolnej, jest decyzja o warunkach zabudowy, wypis i wyrys, w odpisie z KW jest właśnie dożywotnia służebność mieszkania (nie gruntu - pan ma dom plus pole, które dzieli na działki) Teoretycznie powinieneś zażadać obecności tego "brata" by przy twojej umowie się tej służebności zrzekł bo nawet jeśli nie będzie wpisana to w zasadzie będzie istniała. Natomiast, jeśli ta służebność jest precyzyjnie określona i ograniczona do budynku to w praktyce nie trzeba nic z nią robić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 27.04.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 A co jeśli w KW figuruje dożywotnia służebność mieszkania? Dla brata właściciela. Kupuję działkę przekształcaną z rolnej, jest decyzja o warunkach zabudowy, wypis i wyrys, w odpisie z KW jest właśnie dożywotnia służebność mieszkania (nie gruntu - pan ma dom plus pole, które dzieli na działki) Pan miał jakąś hipotekę - nie widziałam potwierdzenia że została wykasowana, na innej umowie notarialnej widziałam zapis że pan złożył wniosek o wykreślenie tej hipoteki. Było to jakieś zapomniane 10 zł z lat 80-tych - no ale odsetki ... Czego od faceta żądać - czy kopii wniosku do sądu o wykreślenie tej hipoteki? Czy to wystarczy? Fakt podziału większej nieruchomości nawet ujawniony w księdze wieczystej nie powoduje powstania nowej nieruchomości. Po prostu nieruchomość sklada się z większej ilości działek. Jeżeli jednak kupisz jedną z działek, w umowie notarialnej wnioskujecie o wydzielenie z tej nieruchomości działki i o utworzenie dla tej nowej działki osobnej księgi wieczystej. Wtedy dopiero jest to odrębna nieruchomość. Na pewno sędzia dokonujący wpisów (faktycznie jest to wyrok sądu wydany w trybie nieprocesowym) nie wpisze służebności na niezabudowanej nieruchomości gruntowej. Dożywotnia służebność mieszkania obciąży część zabudowaną. Rozumiem, że kupujesz wydzieloną niezabudowaną działkę, dla której wydana jest ważna (nieprzeterminowana) decyzja o warunkach zabudowy. Ważne jest byś w okresie obowiązywania decyzji o warunkach zabudowy zdążyła uzyskać pozwolenie na budowę. Chyba, że dla działki, którą kupujesz jest aktualny plan przestrzennego zagospodarowania. Wtedy nie jest ważna decyzja o warunkach zabudowy ale postanowienia planu przestrzennego zagospodarowania. Na twoim miejscu koniecznie zrobił bym wgląd w księgę wieczystą (a nie przeczytał odpis). Każdy ma prawo wglądu w każdą księgę wieczystą jeżeli ma interes prawny (zasada jawności ksiąg wieczystych). Ty na pewno ten inters prawny masz. Jeżeli wpis hipoteki jest już nieważny to w dziale czwartym tej księgi jest podkreślony czerwoną linią. Na tym polegają wykreślenia w księgach wieczystych. (panie z ksiąg wieczystych chętnie pomogą odszyfrować wpisy w księgach. Przynajmniej tak jest w Jeleniej Górze) Spotkałem się już kilka razy z takimi "śmiesznymi" obciążeniami. Najczęściej dotyczą opłat wyrażanych w kwintalach żyta. Łatwo jednak uzyskać z gminy oświadczenie - wniosek o wykreślenie takich hipotek. Takie oświadczenie dołącza się do umowy notarialnej i wraz ze zmianą właściciela wykreślona zostaje ta "smieszna" hipoteka. wybudowałem dom przez rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts