igimaks 30.04.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam Mam pewien dylemat dotyczący ogrzewania w budowanym domu, bo coś jest poknocone. Dostałem jakieś propozycje od firm instalacyjnych, ale mam wątpliwości i proszę Was o opinię Dom ma około 166 m2 pow użytkowej z użytkowym poddaszem dodatkowo ok 40m2 garaż w bryle domu. Dom dobrze ocieplonyW całym domu mam podłogówkę w przeliczeniu ok 1400 m PEX 16mm dodatkowo podciągnięto PEXem pod grzejniki w planach było zasilane tą samą temperaturą co podłogówka (dlatego zostało to też wpięte do tych samych rozdzielaczy co podłogówka - rozdzielacze to zwykłe zawory) Grzejniki to raczej osusacze ręczników w 2 łazienkach (dodatkowo grzałka elektryczna poza sezonem grzewczym ) oraz "łamacz temperatury" w garażu. Mam układ 2 rozdzielaczy, który składa się z 20 wyjść na podłogówkę oraz 4 na grzejniki Niestety pętle (to już inna historia) niekoniecznie są równe, owszem większość to ok 50-70 m, ale są też (dotyczy to dołu ) 30-40m Dodatkowa kaszana to rozdzielacz obsługujący górę umieszczony jest poniżej podłogi tj, też w kotłowni, ale przy suficie Instalator zaproponował mi układ kotłowni w taki sposób Kocioł jednofunkcyjny (ja w zamyśle mam Immergas 12kW Victrix) z zasobnikiem 200 lza kotłem wpiąć sprzęgło, a po sprzęgle dodatkowa pompa, która obsługiwać będzie wszystkie obiegi podł.Dodatkowo propozycja jest taka, aby grzejniki przepiąć przed sprzęgło, co zapewni wyższą temperaturą zasilania. Jeden z instalatorów proponuje przeniesienie górnego rozdzielacza piętro wyżej ponad podłogę, co może być kłopotliwe, bo pomieszczenia są otynkowane i w zaawansowanym etapie wykańczania. Inny podpowiada umieszczenie tylko rurki odpowietrzają od rozdzielaczy ponad podłogę Co o tym sądzicie jak można sobie z tym poradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 01.05.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Sprawdź na pietrze czy podłogówka nie jest wyjechana na ścianę i tam założone odpowietrzniki. Jak nie to będziesz miał poważny problem z odpowietrzeniem tego. Aby zapewnić wyższą temperaturę zasilania grzejników musiałbyś oprócz sprzęgła i dodatkowych dwóch pomp zamontować również mieszacz. A grzejniki i tak by nie grzały bo piszesz że są podłączone do tych samych rozdzielaczy co podłogówka. Zrezygnuj z tego montera. Jeśli pętle ogrzewania podłogowego są wyżej od rozdzielacza to zastanów się nad podniesieniem rozdzielacza na piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.05.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Tego od sprzęgła olej, sprzęgło do kotła na domeczek 166m2 to jakieś nie porozumienie. rurka od rozdzielacza z odpowietrznikiem powyżej pętli na poddaszu odpowietrzy sam rozdzielacz - zresztą równie skutecznie jak odpowietrznik na samym rozdzielaczu. Nie jest niemożliwe odpowietrzenie pętli powyżej rozdzielacza, w sumie dość proste, tyle że upierdliwe bo trwa długo (całe powietrze z wody po napełnieniu instalacji musi się "wytrącić", najlepiej byłoby jednak rozdzielacz przenieść. Nie piszesz nic o budynku ("...dobrze ocieplony..."-nie mówi nic, a właściwie mniej niż nic), ale zakładając że wiesz co piszesz o domu i podłogówce, to grzejniki nie powinny być ci potrzebne, a do łazienkowych suszareczek zawsze można dodać grzałke w ostateczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igimaks 08.05.2013 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Tego od sprzęgła olej, sprzęgło do kotła na domeczek 166m2 to jakieś nie porozumienie. rurka od rozdzielacza z odpowietrznikiem powyżej pętli na poddaszu odpowietrzy sam rozdzielacz - zresztą równie skutecznie jak odpowietrznik na samym rozdzielaczu. Nie jest niemożliwe odpowietrzenie pętli powyżej rozdzielacza, w sumie dość proste, tyle że upierdliwe bo trwa długo (całe powietrze z wody po napełnieniu instalacji musi się "wytrącić", najlepiej byłoby jednak rozdzielacz przenieść. Nie piszesz nic o budynku ("...dobrze ocieplony..."-nie mówi nic, a właściwie mniej niż nic), ale zakładając że wiesz co piszesz o domu i podłogówce, to grzejniki nie powinny być ci potrzebne, a do łazienkowych suszareczek zawsze można dodać grzałke w ostateczności Dom jak wspomniałem dosyć dobrze ocieplony tj. Styropian 15 cm grafitowy oraz dobre 3 szybowe okna. Może do takiego układu zastosować takiego DIM V2 Immergas(Hydrauliczny Rozdzielacz Strefowy ) Gdyby był problem z grzejnikami faktycznie gotów jestem z nich zrezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.05.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Nie wiemy czy jest problem z grzejnikami. Wstaw jakieś fotki tego co masz zrobione albo jakiś szczegółowy schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts