igimaks 30.04.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam Mam pewien dylemat dotyczący ogrzewania w budowanym domu, bo coś jest poknocone. Dostałem jakieś propozycje od firm instalacyjnych, ale mam wątpliwości i proszę Was o opinię Dom ma około 166 m2 pow użytkowej z użytkowym poddaszem dodatkowo ok 40m2 garaż w bryle domu. Dom dobrze ocieplonyW całym domu mam podłogówkę w przeliczeniu ok 1400 m PEX 16mm dodatkowo podciągnięto PEXem pod grzejniki w planach było zasilane tą samą temperaturą co podłogówka (dlatego zostało to też wpięte do tych samych rozdzielaczy co podłogówka - rozdzielacze to zwykłe zawory) Grzejniki to raczej osusacze ręczników w 2 łazienkach (dodatkowo grzałka elektryczna poza sezonem grzewczym ) oraz "łamacz temperatury" w garażu. Mam układ 2 rozdzielaczy, który składa się z 20 wyjść na podłogówkę oraz 4 na grzejniki Niestety pętle (to już inna historia) niekoniecznie są równe, owszem większość to ok 50-70 m, ale są też (dotyczy to dołu ) 30-40m Dodatkowa kaszana to rozdzielacz obsługujący górę umieszczony jest poniżej podłogi tj, też w kotłowni, ale przy suficie Instalator zaproponował mi układ kotłowni w taki sposób Kocioł jednofunkcyjny (ja w zamyśle mam Immergas 12kW Victrix) z zasobnikiem 200 lza kotłem wpiąć sprzęgło, a po sprzęgle dodatkowa pompa, która obsługiwać będzie wszystkie obiegi podł.Dodatkowo propozycja jest taka, aby grzejniki przepiąć przed sprzęgło, co zapewni wyższą temperaturą zasilania. Jeden z instalatorów proponuje przeniesienie górnego rozdzielacza piętro wyżej ponad podłogę, co może być kłopotliwe, bo pomieszczenia są otynkowane i w zaawansowanym etapie wykańczania. Inny podpowiada umieszczenie tylko rurki odpowietrzają od rozdzielaczy ponad podłogę Co o tym sądzicie jak można sobie z tym poradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178814-do-fachowc%C3%B3w-od-ogrzewania-czy-taki-uk%C5%82ad-grzewczy-b%C4%99dzie-dobry/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 01.05.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Sprawdź na pietrze czy podłogówka nie jest wyjechana na ścianę i tam założone odpowietrzniki. Jak nie to będziesz miał poważny problem z odpowietrzeniem tego. Aby zapewnić wyższą temperaturę zasilania grzejników musiałbyś oprócz sprzęgła i dodatkowych dwóch pomp zamontować również mieszacz. A grzejniki i tak by nie grzały bo piszesz że są podłączone do tych samych rozdzielaczy co podłogówka. Zrezygnuj z tego montera. Jeśli pętle ogrzewania podłogowego są wyżej od rozdzielacza to zastanów się nad podniesieniem rozdzielacza na piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178814-do-fachowc%C3%B3w-od-ogrzewania-czy-taki-uk%C5%82ad-grzewczy-b%C4%99dzie-dobry/#findComment-5914862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.05.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Tego od sprzęgła olej, sprzęgło do kotła na domeczek 166m2 to jakieś nie porozumienie. rurka od rozdzielacza z odpowietrznikiem powyżej pętli na poddaszu odpowietrzy sam rozdzielacz - zresztą równie skutecznie jak odpowietrznik na samym rozdzielaczu. Nie jest niemożliwe odpowietrzenie pętli powyżej rozdzielacza, w sumie dość proste, tyle że upierdliwe bo trwa długo (całe powietrze z wody po napełnieniu instalacji musi się "wytrącić", najlepiej byłoby jednak rozdzielacz przenieść. Nie piszesz nic o budynku ("...dobrze ocieplony..."-nie mówi nic, a właściwie mniej niż nic), ale zakładając że wiesz co piszesz o domu i podłogówce, to grzejniki nie powinny być ci potrzebne, a do łazienkowych suszareczek zawsze można dodać grzałke w ostateczności Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178814-do-fachowc%C3%B3w-od-ogrzewania-czy-taki-uk%C5%82ad-grzewczy-b%C4%99dzie-dobry/#findComment-5914954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igimaks 08.05.2013 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Tego od sprzęgła olej, sprzęgło do kotła na domeczek 166m2 to jakieś nie porozumienie. rurka od rozdzielacza z odpowietrznikiem powyżej pętli na poddaszu odpowietrzy sam rozdzielacz - zresztą równie skutecznie jak odpowietrznik na samym rozdzielaczu. Nie jest niemożliwe odpowietrzenie pętli powyżej rozdzielacza, w sumie dość proste, tyle że upierdliwe bo trwa długo (całe powietrze z wody po napełnieniu instalacji musi się "wytrącić", najlepiej byłoby jednak rozdzielacz przenieść. Nie piszesz nic o budynku ("...dobrze ocieplony..."-nie mówi nic, a właściwie mniej niż nic), ale zakładając że wiesz co piszesz o domu i podłogówce, to grzejniki nie powinny być ci potrzebne, a do łazienkowych suszareczek zawsze można dodać grzałke w ostateczności Dom jak wspomniałem dosyć dobrze ocieplony tj. Styropian 15 cm grafitowy oraz dobre 3 szybowe okna. Może do takiego układu zastosować takiego DIM V2 Immergas(Hydrauliczny Rozdzielacz Strefowy ) Gdyby był problem z grzejnikami faktycznie gotów jestem z nich zrezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178814-do-fachowc%C3%B3w-od-ogrzewania-czy-taki-uk%C5%82ad-grzewczy-b%C4%99dzie-dobry/#findComment-5922935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.05.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Nie wiemy czy jest problem z grzejnikami. Wstaw jakieś fotki tego co masz zrobione albo jakiś szczegółowy schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/178814-do-fachowc%C3%B3w-od-ogrzewania-czy-taki-uk%C5%82ad-grzewczy-b%C4%99dzie-dobry/#findComment-5923518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts