Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległości od ... ważne bardzo

PRO

Recommended Posts

No właśnie, czy ten okap jest liczony z rynną czy bez?

Moim zdaniem odległość ta powinna być liczona do okapu.

Nie przypominam sobie przepisu, który by to precyzował.

Nawet odległość do ściany jest liczona w stanie surowym (bez tynku).

Jednak nie radziłbym tego nadużywać dając na ścianie np. 30 cm ocieplenia - sąsiad może się zdenerwować i kazać Ci ocieplić ścianę od środka.

Właśnie w tym problem że ściana jest postawiona w odleglości 4m od granicy, ale bez ocieplenia, wg przepisu odległość 4m jest sprecyzowana jako odległość od granicy do ściany i tutaj może to sugerować że do oceiplenia, i do okapu z rynną 3,5m. Nie wiem jak zrobić więźbe (okap).

Proszę o dalsze opinie.

Chyba coś znalazłem:

§ 9.

1. Wymagane w rozporządzeniu wymiary w świetle należy rozumieć jako uzyskane po wykończeniu powierzchni elementów budynku, a w odniesieniu do wymiarów otworów okiennych i drzwiowych - jako uzyskane po otwarciu skrzydła okna lub drzwi pod kątem 90°.

2. Określone w rozporządzeniu odległości między budynkami i terenowymi urządzeniami budowlanymi mierzy się w miejscu najmniejszego oddalenia, przy czym dopuszcza się przyjmowanie wymiarów bez uwzględnienia grubości tynków i okładzin zewnętrznych.

Okładzina zewnętrzna to przecież ocieplenie m.in. + tynk.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r. Dz. U. Nr. 75 poz. 690

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Mam racje ?

§ 9.

2. Określone w rozporządzeniu odległości między budynkami i terenowymi urządzeniami budowlanymi mierzy się w miejscu najmniejszego oddalenia, przy czym dopuszcza się przyjmowanie wymiarów bez uwzględnienia grubości tynków i okładzin zewnętrznych.

Mam racje ?

Masz oczywiście rację. Pozwoliłem sobie tylko podkreślić to "dopuszcza się" - oznacza ono, że taką sytuację należy traktować wyjątkowo, a nie robić z niej reguły.

Jeżeli masz w projekcie okap wiekszy niż 0,5m, to musisz się ze ścianą odpowiednio odsunąć od granicy.

Swoją, drogą znam to Rozporządzenie - wydawało mi się, że dobrze, ale co jakiś czas mnie ono czymś zaskakuje.

Z drugiej strony, jest to już chyba 4 tekst rozporządzenia w tej samej sprawie, od kiedy rozpocząłem swoją karierę zawodową, nie licząc ogromnej ilości zmian wprowadzanych co jakiś czas. :cry:

• 3 weeks później...

Jeśli chodzi i okapy, to mam ten sam problem. Mam projekt który idealnie chodzi mi w działkę, po obu stronach 4 metry odstępu, a okapy w projekcie maja 80cm (brakuje mi 30cm z każdej strony). W urzędzie "bardzo miła pani" zasugerował żebym dokupił sobie działke sąsiednią!!!. Architekt adaptujący stwierdził, ze w projekcie obetnie okapy do 50cm, a zrobimy 80cm. Zapewnił mnie, ze w moje okolicy tego nie sprawdzają.

ALE NAJWAŻNIEJSZE

na stronach Ministerstwa Infrastruktury opublikowany jest PROJEKT rozporządzenia (z listopada 2003) w dot. warunków usytuowania budynków na działce:

http://www.mi.gov.pl/moduly/dokumenty/dokument.php?id_dokumentu=463

który wprowadza wiele zmian np. odległość od granicy ściany z oknem lub drzwiami zostaje 4 m ale okapy mogą mieć 80cm, ściana bez okien czyli np z luksferami moga być oddalone tylko 1,5 m!!!

Dowiadywałem się niedawno - projekt ma być niedługo podpisany przez ministra (teraz już nowego) i jeszcze miesiąc wakacji od podpisania - ponieważ jeszcze nie złożyłem wniosku o pozwolenie na budowę, mam nadzieję, że akurat wstrzelę się w termin.

" 1,5 m dla ściany bez otworów okiennych lub drzwiowych, pod warunkiem, że odległość do ściany bez otworów okiennych lub drzwiowych istniejącego lub projektowanego budynku na sąsiedniej działce nie będzie mniejsza niż 3 m " -TO TYLKO PROJEKT ROZPORZĄDZENIA

nadal szeroka interpretacja, pod warunkiem, że sąsiad bedzie musiał już zachować 3m, a jakim prawem sasiadowi narzucać 3m ?, wiec bedzie powrót do zgody sasiada chyba, będzie wyglądało to tak. "Zgadzam się aby Pan X zbliżył się do granicy na 1,5m, a jednocześnie ja nie zbliże się bliżej niż na 3m... TO JAKIŚ ZNOWU BUBEL, niezgodny z konstytucjo

Uważam, że nie zostanie to podpisane, bo w połowie kwietnia były już jakieś rozporzadzenia podpisane w/s budownictwa i tego nie było.

To już nie projekt, Rozporządzenie zostało dziś (12.05.2004) opublikowane w 109 Dz.U. wchodzi w życie 27.05.2004.

Jeśli chodzi o tego sąsiada to faktycznie niezbyt precyzyjne zapisy.

Dla mnie najważniejsze zmian dot. okapów, tarasów i balkonów, wszystkie wymiary zostały zwiekszone.

Jakiś czas temu czytałem w "Rz", ze zmiany maja na celu zagęszczenie budownictwa miejskiego - kłóci się to jednak z koncepcja nowych planów zagospodarowania w których minimalne działki budowlane są wieksze niż kiedyś.

nadal szeroka interpretacja, pod warunkiem, że sąsiad bedzie musiał już zachować 3m, a jakim prawem sasiadowi narzucać 3m ?, wiec bedzie powrót do zgody sasiada chyba, będzie wyglądało to tak. "Zgadzam się aby Pan X zbliżył się do granicy na 1,5m, a jednocześnie ja nie zbliże się bliżej niż na 3m... TO JAKIŚ ZNOWU BUBEL, niezgodny z konstytucjo

No chyba nie jest tak aż źle: 1,5m na Twojej działce, 1,5 na działce sąsiada i razem mamy przepisowe 3 metry pomiedzy budynkami

To już nie projekt, Rozporządzenie zostało dziś (12.05.2004) opublikowane w 109 Dz.U. wchodzi w życie 27.05.2004.

Dla mnie najważniejsze zmian dot. okapów, tarasów i balkonów, .

Skąd można ściągnąć tekst tego dziennika?

Może ktoś podać jakie teraz będą odległości?

Dla mnie najważniejsze zmian dot. okapów, tarasów i balkonów, .

Skąd można ściągnąć tekst tego dziennika?

Może ktoś podać jakie teraz będą odległości?

Powinno być nie mniej niż 5m i bez żadnych wyjątków.

Najlepiej pobudujcie się jeden drugiemu na plecach. Potem do sądu że śmietnik nielegalny za płotkiem, że opryski trujące.

A w trackie budowy pod osłoną nocy biegajcie z metrówką po działeczce sąsiada czy brakuje mu 2 cm, czy nie.

Mam jeszcze jeden pomysł możecie wstawić witrynkę z folią "rozmazującą" widok i tak zbliżyć się do 3m, a po roku dorobić klamkę i zerwać folię.

Pełny tekst rozporzadzenia zmieniającego (w postaci skanowanego dokumentu) dostępny jest pod adresem:

http://www.infor.pl/dzienniki_ustaw/index.html?najnowszy=1

chodzi oczywiście o Dziennik Ustaw 109 poz. 1156.

Dla pełnego obrazu sprawy dobrze jest mieć także wersje wcześniejsze

Dz.U. 75 poz 690 z 2002 oraz Dz. U. 33 poz. 270 z 2003.

Po zapoznaniu się z opublikowanym tekstem dochodzę do wniosku, ze rózni się on trochę od projektu. Trzeba uważać!

ze rózni się on trochę od projektu. Trzeba uważać!

TROCHĘ !!!!!!!!!!! najważniejszy przepis z 3m na 1,5 został w zasadzie zlikwidowany

Było:

1,5 m dla ściany bez otworów okiennych lub drzwiowych, pod warunkiem, że odległość do ściany bez otworów okiennych lub drzwiowych istniejącego lub projektowanego budynku na sąsiedniej działce nie będzie mniejsza niż 3 m

Jest

3m- bez okien i dopuszcza się na 1,5 jak wymiary działki nie pozwalają na 3m.

A KTO DECYDUJE CZY WYMIARY POZWALAJĄ ?, NASTĘPNY PRZEPIS KORUPCYJNY, POZWALAJĄCY TYLKO NA SZEROKĄ INTERPRETACJĘ URZĘDNIKA