michal_l 19.05.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Proponuję poczytać trochę o rurowych GWC - jest sporo materiałów i informacji. Najlepiej zacząć tutaj:http://www.rehau.com/PL_pl/budownictwo/odnawialne_zrodla_energii/gruntowy_powietrzny_wymiennik_ciepla/GPWC_AWADUKT_Thermo_dla_domow_jednorodzinnych/465178/GPWC-AWADUKT-Thermo-dla-domow-jednorodzinnych.html?tab=465190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 19.05.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 fajny opis znalazłem też tutaj: http://www.ibp.com.pl/Portals/IBP/docs/tagi/GWC.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.05.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 W opracowaniu podają lambdę gruntu 1,24W/mK.W różnych innych też podobne.Dla gliny 1,9. Polska norma podaje 0,4-0,9.Wilgotność w zasadzie chyba nie istotna,bo lambda wody to 0,58W/mK. Mam w związku z tym pytanie. Ale o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.05.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 papi240Czemu nie chcesz tego zrobić dobrze?Czemu nie Tichelmann? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.05.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 GWC bez uzupełniania to nic innego jak dziubanie z nad chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 20.05.2013 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 co do tego tichelmanna to chciał bym, ale nie mam za bardzo miejsca w moim przypadku chyba dobrym pomysłem był by taki rurowiec naokoło domu, wykop mam już zrobiony w tym tygodniu musze zadecydowaća czy taki tichelmann może być pod budynkiem czy nie ma sensu ? w którą stronę mają być spadki, i jak zrobić jakąś studzienke dla skroplin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.05.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Obojętnie jaka forma.Czy Tichelmann czy prosta rura,jeżeli nie będziesz dostarczał tam latem ciepła z np.kolektorów,to będziesz korzystał ze strat generowanych przez posadzkę do gruntu. Spadki powinny być w kierunku czerpni.Nie musi być studzienka.Wystarczy trójnik przy wyjściu rury ponad grunt ------IPod trójnikiem wybierz rodzimy grunt i zasyp grubym żwirem.Wystarczy.Z GWC nie ma wiader skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 20.05.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 chyba zacząłem rozumieć. Lepsza prosta rura "pod gołym niebem" niż Tichelman pod domem. jutro spróbuje coś wymyśleć, gdzie by tu puścić tą rurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 28.05.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 I jak zwykle dość znacznie odbiegliśmy od tematu "GWC a glina" na rzecz wyższości jednej pompy nad inną . Pamięta ktoś kto tego fenomenu dokonał ??? Bo wydaje mi się, że główny reklamodawca @michal_l na wyraźną zachętę @owp. dobrze współpracują Bez urazy koledzy. Dawno tu nie zaglądałem - spowodował to taki napływ kaski od miachala_l, ze na nic nie mam czasu, tylko liczę i liczę... Wg mnie to dobrze, że napisał szczerze o cenach - można sobie porównać i w ogóle zastanowić się, czy jest sens robienia GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 28.05.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 lambda wody to 0,58W/mK. .. gruntu 1,24W/mK moim zdaniem lambda sobie, a fakt, że w wodzie jest wiecej energii do wykorzystania przez GWC to zupełnie coś innego. Z obserwacji wynika, że w suchym gruncie [ mimo jego lepszej lambdy] trudniej jest uzyskać energię dla GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.05.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jak to z tą lambdą gruntu jest.W różnych opracowaniach,obliczeniach piszą i liczą 1,2-2W/mK/. Tymczasem PN-EN ISO 6946 podaje lambdę dla wilgotnego i średniowilgotnego piasku 0,4W/mK/.Kto się myli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts