agagrusz 30.04.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Mam tabliczkę z gipsu, na której wygrawerowany jest numer domu i nazwa ulicy. Tabliczka jest pomalowana farbą, no ale ten grawer niestety nie - grawer powstał później niż malowanie. Tabliczkę chcemy przykleić na elewację, tylko czym zabezpieczyć, zaimpregnować ją aby te napisy wyryte w niej się nie ubrudziły za chwilę? Jakiś lakier przezroczysty? Szkło wodne? Może ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 01.05.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 O ile dobrze pamiętam, gips impregnuje się pokostem lnianym. Pokost go dobrze utwardza, później można pomalować, ale nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 01.05.2013 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Dzięki za odp - pokost lniany - zaraz poczytam co to i gdzie nabyć. A jaki to da efekt - w sensie to jest taki lakier, ktory pokryje tabliczkę czy taki bardziej olej który wsiąknie? Lepszy byłby chyba lakier, bo to jest żywy, niczym nie zabezieczony gips - była gładka pomalowana tabliczka gipsowa i w niej wyżłobiono takim ... no mnie się to kojarzyło z wiertłem dentystycznym - te napisy. One są kompletnie niczym nie zabezpieczone, jak ich dotykasz to się brudzisz jakby z kredy... I mnie choddzi o to, zeby te wyżłobione napisy brudu nie łapały i z białych żeby nie stały się szare po miesiącu. Czy ten pokost nadawałby się do zabezpieczenia tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 01.05.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Po namyśle: pokost lniany może powodować ciemnienie powierzchni, są na rynku przecież impregnaty do gipsu np. Stone Master, Meex, Ahydrosil K, itp. Kup po prostu najmniejsze opakowanie takiego impregnatu (groszowe sprawy) i po kłopocie. Myślę, że najlepszy będzie preparat na bazie silikonu, który odpycha cząsteczki kurzu, ale z czasem i tak będzie trzeba przemalować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts