Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zaimpregnować tabliczkę z gipsu?

Recommended Posts

Mam tabliczkę z gipsu, na której wygrawerowany jest numer domu i nazwa ulicy. Tabliczka jest pomalowana farbą, no ale ten grawer niestety nie - grawer powstał później niż malowanie. Tabliczkę chcemy przykleić na elewację, tylko czym zabezpieczyć, zaimpregnować ją aby te napisy wyryte w niej się nie ubrudziły za chwilę? Jakiś lakier przezroczysty? Szkło wodne? Może ktoś ma jakiś pomysł?

Dzięki za odp - pokost lniany - zaraz poczytam co to i gdzie nabyć. A jaki to da efekt - w sensie to jest taki lakier, ktory pokryje tabliczkę czy taki bardziej olej który wsiąknie? Lepszy byłby chyba lakier, bo to jest żywy, niczym nie zabezieczony gips - była gładka pomalowana tabliczka gipsowa i w niej wyżłobiono takim ... no mnie się to kojarzyło z wiertłem dentystycznym :) - te napisy. One są kompletnie niczym nie zabezpieczone, jak ich dotykasz to się brudzisz jakby z kredy... I mnie choddzi o to, zeby te wyżłobione napisy brudu nie łapały i z białych żeby nie stały się szare po miesiącu. Czy ten pokost nadawałby się do zabezpieczenia tego?

Po namyśle: pokost lniany może powodować ciemnienie powierzchni, są na rynku przecież impregnaty do gipsu np. Stone Master, Meex, Ahydrosil K, itp. Kup po prostu najmniejsze opakowanie takiego impregnatu (groszowe sprawy) i po kłopocie. Myślę, że najlepszy będzie preparat na bazie silikonu, który odpycha cząsteczki kurzu, ale z czasem i tak będzie trzeba przemalować...