ciekly 30.04.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam! Temat chyba juz byl podobny. Kupilismy dom w Irlandii. Martwi mnie sprawa wentylacji domu. Nie ma w tych domach kominow wentylacyjnych a za to sa wykute dziury w scianach, wstawiona rura w scianie i z obu stron kratki wentylacyjne. Minusem jest to ze zima strasznie wieje przez te kratki i mimo ogrzewania jest zimno w domu. Planujemy ocieplenie domu od zewnatrz ale co zrobic z wentylacja? Co mozna w tej sytuacji zrobic? Bede wdzieczny za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 30.04.2013 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) No to słabiutko. A jakie masz ogrzewanie? Albo montaż WM z rekuperacją, albo na każdy otwór odpowiedniej wielkości klimatyzator z funkcją grzania. Osobiście mam rekuperację i polecam. (Przy centralnym ogrzewaniu podłogowym). Jeszcze jedno- na wybrzeżu? Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez twaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekly 01.05.2013 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Ogrzewanie olejowe na kaloryfery. Dodam ze dom od srodka ma kontrukcje drewniana od zewnatrz bloczek a pomiedzy izolacja z welny. Dodatkowo nie w kazdym pokoju sa te otwory. W niektorych sa tylko otwory wentylacyjne w oknach, taka listewka nad szyba. Ktos doradzil zeby poprowadzic przewody wentylacyjne z kazdego pomieszczenia do gory poprzez dach ale to sporo roboty. A na czym dokladnie polega WM i jak to tutaj zastosowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.05.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Najpierw poznaj problem!Potem z pewnością coś wymyślisz.Poczytaj tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.05.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Co mozna w tej sytuacji zrobic? Chcesz najprościej, bez studiów doktoranckich z wentylacji? W Irlandii zimą nie ma tak ostrych, suchych mrozów, jak u nas w Polsce, za to jest dużo silnego wiatru i wilgoci. Możesz zamiast tych kratek wewnętrznych zamontować anemostaty (ale takie, które dadzą się zakręcać całkowicie). Ja takie (po niewielkiej przeróbce) zamontowałem w kilku mniej "eksponowanych" pomieszczeniach w moim domu i jak dotąd się sprawdza. Ponieważ trudno laikowi przewidzieć, którędy będzie NAwiewać, a którędy WYwiewać, pierwszej jesieni/zimy/wiosny o tym się dowiesz, gdy będziesz musiał niektóre zakręcić całkowicie (najpewniej od nawietrznej) a niektóre tylko mniej lub więcej przykręcić. Jeszcze jedna praktyczna uwaga - te nasze tanie białe marketowe anemostaty po całkowitym zakręceniu trudno z powrotem odkręcić, więc zamontowałem na nich estetyczne korbki . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekly 01.05.2013 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Chcesz najprościej, bez studiów doktoranckich z wentylacji? W Irlandii zimą nie ma tak ostrych, suchych mrozów, jak u nas w Polsce, za to jest dużo silnego wiatru i wilgoci. Możesz zamiast tych kratek wewnętrznych zamontować anemostaty (ale takie, które dadzą się zakręcać całkowicie). Ja takie (po niewielkiej przeróbce) zamontowałem w kilku mniej "eksponowanych" pomieszczeniach w moim domu i jak dotąd się sprawdza. Ponieważ trudno laikowi przewidzieć, którędy będzie NAwiewać, a którędy WYwiewać, pierwszej jesieni/zimy/wiosny o tym się dowiesz, gdy będziesz musiał niektóre zakręcić całkowicie (najpewniej od nawietrznej) a niektóre tylko mniej lub więcej przykręcić. Jeszcze jedna praktyczna uwaga - te nasze tanie białe marketowe anemostaty po całkowitym zakręceniu trudno z powrotem odkręcić, więc zamontowałem na nich estetyczne korbki . Pozdrawiam Dzięki za odpowiedź, problem jeszcze w tym, że w niektórych pomieszczeniach brak kratek w ścianie a są tylko nawiewniki w oknach. Albo są kratki w ścianie i brak nawiewników w oknach w jednych pomieszczeniach, albo są nawiewniki w oknach i brak kratek w innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.05.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Dzięki za odpowiedź, problem jeszcze w tym, że w niektórych pomieszczeniach brak kratek w ścianie a są tylko nawiewniki w oknach. Albo są kratki w ścianie i brak nawiewników w oknach w jednych pomieszczeniach, albo są nawiewniki w oknach i brak kratek w innych. Widocznie to taki "irlandzki" sposób na kierowanie powietrza przewietrzającego dom. Tu już sam musisz sprawdzić, jak to działa (przy pomocy sławetnych kadzidełek ) A czy te nawiewniki okienne są regulowane? Bo jeśli nie, to "kicha", bo nie masz nad nimi kontroli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregip 15.07.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 witam ciekly Masz jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem z wentylacją.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abyss 10.05.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Czy rozwiązałeś temat? Jeżeli tak, to może napisz jak i z jakim efektem - też mnie interesuje temat modernizacji irlandzkiego budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abyss 16.05.2014 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 No cóż, przeczytałem z jakieś 120 stron wątków o rekuperacji i WM, jakieś "blade pojęcie" już mam.Jako, że rekuperacja potrafi znacząco obniżać wilgotność powietrza to wygląda na to, że idealnie nadaje się do irlandzkiego, bardzo wilgotnego klimatu. A jest na tyle wilgotny, że talerze na suszarce potrafią schnąć i ze 2 godziny (mam odwilżacz elektryczny, ale nie wyobrażam sobie, by chodził 7/24) - żre prąd zauważalnie, to ~350W i jedno pomieszczenie osuszane. W Irlandii jest relatywnie niska zmienność temperatur - lato w ciągu dnia to powiedzmy 12-22, zimą 3-12, w nocy nieco chłodniej, ale zimą nawet w nocy temperatura -5 nie jest częsta - raczej okolice +2 do -2 stopni, trochę jak jesień/wiosna w Polsce.Za to wilgotność w domu na poziomie 60-70% nie jest niczym bardzo wyjątkowym (nawet przy częstym wietrzeniu) Pytanie: Czy instalacja rekuperatora - przykładowo LUNA 200* do parterowego domu o powierzchni rzędu 80-100m kwadratowych będzie sensowna przy tak niewielkim gradiencie temperatur? Najbardziej zależy mi na stałym usuwaniu wilgoci i jednocześnie świeżym powietrzu w domu, ale i odzyskiem ciepła nie pogardzę. * P.S. ktoś ostatnio wspominał, że w LUNIE zmieniono wymiennik z metalowego na plastikowy - czy to prawda i czy faktycznie jej parametry uległy znacznemu pogorszeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.05.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 mylisz sprawną, wydajną wentylację mechaniczną z rekuperacją - czyli "coś tam wiesz"rekuperator nie osusza powietrza, osusza je sprawna wentylacja, a przesusza zbyt wydajna, zbyt mała wentylacja to duża wilgotność rekuperator - czyli wymiennik ciepła pozwala odzyskać część ciepła z powietrza wywiewanego i przekazać nawiewanemu. Czasami trochę wilgoci przy wymienniku entalpicznym - i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abyss 16.05.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Zdaję sobie sprawę, że celem stosowania rekuperatora jest odzysk ciepła i utrzymanie odpowiedniego poziomu komfortu powietrza, a nie tylko usuwanie wilgotności. Doszedłem do wniosku, że jeżeli już decyduję się na wykonanie w domu orurowania do WM to odpowiednie zaprojektowanie i dołożenie do tego bardzo prostego rekuperatora (jak wspomniana Luna - około 1700pln) będzie relatywnie mało kosztowne. Czy dobrze myślę, że odzysk ciepła w rekuperatorze przy niższej* różnicy temperatur między wnętrzem a zewnętrzem jest generalnie bardziej wydajny?Tzn. sprawność przy przykładowo temperaturach +20°C/+5°C (15° różnicy) będzie lepsza niż przy +20°C/-10°C (30° różnicy). Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.05.2014 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 (jak wspomniana Luna - około 1700pln) będzie relatywnie mało kosztowne. relatywnie - najkosztowniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.05.2014 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Wentylacja może obniżyć wilgotność powietrze tylko w okresie grzewczym. A rekuperator... uczyni to po porostu oszczędzając 3500kWh przy na ogół normatywnej wentylacji 130m3/.h/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abyss 17.05.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 (edytowane) relatywnie - najkosztowniejsze. Mógłbyś rozwinąć? Czy chodzi ci o stosunek ceny rekuperatora do całej inwestycji, koszt eksploatacji silników zmiennego napięcia w tym modelu, czy też wydajność rekuperatora jako takiego? Jakieś sugestie dotyczące bardziej sensownego rozwiązania? Te 3500kWh na sezon? W wynajętym domu (~85m2) gdzie w tej chwili mieszkam średnio(z 3 lat) zużywam 5380 kWh rocznie (gaz, tylko do ogrzewania). Nawet z połową tego jako oszczędność będę zadowolony. Edytowane 17 Maja 2014 przez abyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts