mateuszk0011 01.05.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Witam . Zastanawiam się nad zakupem kotła na pelet i eko-groszek firmy Zębiec model Merkury. Nie wiem czy wystarczy moc 18 kW . Dom o powierzchni 200m2 ocieplony będzie 18-20 cm styropianu , a poddasze 40 cm wełny . Wysokość pomieszczeń 2.5m . Z pieca ogrzewana będze również woda . Na parterze podłogówka , a na górze grzejniki . Proszę o szybką odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 01.05.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Witam . Zastanawiam się nad zakupem kotła na pelet i eko-groszek firmy Zębiec model Merkury. Nie wiem czy wystarczy moc 18 kW . Dom o powierzchni 200m2 ocieplony będzie 18-20 cm styropianu , a poddasze 40 cm wełny . Wysokość pomieszczeń 2.5m . Z pieca ogrzewana będze również woda . Na parterze podłogówka , a na górze grzejniki . Proszę o szybką odpowiedź . Nie wybieraj kotła na pelet i ekogroszek. jeśli chcesz ogrzewać peletem to wybierz kocioł na pelet jeśli eko grochem to twój wybór jest ok 18 kW z powodzeniem wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszk0011 01.05.2013 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Nie wybieraj kotła na pelet i ekogroszek. jeśli chcesz ogrzewać peletem to wybierz kocioł na pelet jeśli eko grochem to twój wybór jest ok 18 kW z powodzeniem wystarczy. Czyli jak , kocioł na ekogroszek i pelet jest zły ? Chodzi o sprawność , spalanie , czy coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszk0011 01.05.2013 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 A jak już , to jakie kotły na sam pelet lub sam ekogroszek polecasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 01.05.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 No nie jest zły bo to zwykły kocioł na ekogroszek. Chodzi o sprawność efektywność spalania peletu. Spalając pelet w takim kotle spalisz go duzo wiecej poprostu bedziesz marnował opał. Kotły na eko możesz wybierać z forum jest tu masę opisanych, a wybrać należy taki o którym jest najmniej napisane ( zadowoleni użytkownicy nie piszą) A peletowe wysłałem na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszk0011 01.05.2013 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Dzięki wielkie , z ciekawością przejrzę . Choć chciałbym mieć niezależność , jeśli chodzi o rodzaj spalanego paliwa . Muszę się jeszcze zastanowić . Kto wie , czy za rok pelet nie będzie kosztował 1500 zł za tonę ? Cena towaru , na który jest popyt rośnie adekwatnie do niego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 01.05.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Jeśli chcesz mieć niezależnosc co do spalanego paliwa to wybierz dobry kocioł zasypowy na dolengo spalania i bedziesz miał wiekszą niezaleznośc niż spalanie ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.05.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Witam . Zastanawiam się nad zakupem kotła na pelet i eko-groszek firmy Zębiec model Merkury. Nie wiem czy wystarczy moc 18 kW . Dom o powierzchni 200m2 ocieplony będzie 18-20 cm styropianu , a poddasze 40 cm wełny . Wysokość pomieszczeń 2.5m . Z pieca ogrzewana będze również woda . Na parterze podłogówka , a na górze grzejniki . Proszę o szybką odpowiedź . dom nowy ocieplony a ty chcesz takie monstrum wstawić??? policz OZC - dowiesz się jakiej mocy kotła potrzebujesz i taki kup - nie za duży bo będzie pracował w niższych zakresach mocy z gorszą sprawnością i spali więcej niż ten "na miarę" jak już będziesz wiedział ile musisz ciepła dostarczyć wtedy wybierzesz model Zębiec korzysta ze sterowań firmy TECH - jeśli miałeś do czynienia z kotłami na paliwo stałe i poradzisz sobie z ustewieniem parametrów - bierz śmiało tylko niekoniecznie model merkury- ruszt wodny ma wady- i niewiele zalet- poczytaj o tym w sieci. jeśli nie paliłeś w takich kotłach i nie wiesz zbyt wiele o doborze parametrów szukaj kotła ze sterowaniem "automatycznym" ja obstawiam na mocno zamknięte oko że potrzebujesz kotła o mocy do 13KW jeśli masz do ogrzania 200m2 , jak będzie wentylacja mechaniczna może być jeszcze mniej- ale tego się dowiesz z OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.05.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Mateusz, luknij na moją stronę, na pewno coś tam ciekawego znajdziesz ( pellet, eko groszek )pod Twoje potrzeby, w razie czego pytaj na priva, moc dobierzemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszk0011 02.05.2013 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Na razie nie mam zbyt dużo czasu na liczenie OZC podobna trwa to około godziny . ALe , jak znajdę chwilę , na pewno obliczę . Nie mam doświadczenia z paleniem w piecach . ( Mieszkam w bloku ) . Jakbym się przyłożył to może bym i coś ustawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bayzone_pl 02.05.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Zapraszamy do zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.05.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Na razie nie mam zbyt dużo czasu na liczenie OZC podobna trwa to około godziny . :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.05.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Na razie nie mam zbyt dużo czasu na liczenie OZC podobna trwa to około godziny . ALe , jak znajdę chwilę , na pewno obliczę . Nie mam doświadczenia z paleniem w piecach . ( Mieszkam w bloku ) . Jakbym się przyłożył to może bym i coś ustawił albo znajdź czas teraz na policzenie albo będziesz musiał mieć go później dużo więcej na skutek obecnego "niechciejstwa" lenistwa czy jak to sobie nazwiesz w nowym domu to obowiązek wykonać OZC i to wykonać solidnie a nie kupić papier na alledrogo za kiladziesiąt złotych. nie licz sam tylko zleć- koszt niewielki w porównaniu z tym co będzie jak zaniedbasz co teraz zaniedbasz odbije się stukrotnie juz w pierwszym sezonie grzania. jak nie masz czasu liczyć to chociaż przeczytaj poradnik z mojej stopki może będziesz wiedział odrobinę więcej i jak będziesz miał problemy to sobie o tym przypomnisz rusz głową chyba ze wolisz przez kilka sezonów ruszać portfelem- Twój dom Twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 02.05.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 W pełni potwierdzam, nie robiłem OZC w trakcie budowy, dałem się namówić instalatorowi na kocioł 25 kW, bo "większy lepszy", po półtora roku wymieniłem na 11 kW (parę PLN-ów w plecy), teraz dopiero wiem, co to znaczy czyste i oszczędne spalanie ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszk0011 05.05.2013 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Nie wiem co ja takiego napisałem , żeby drogi użytkownik forum o budowaniu i o życiu pisał jakieś wyniosłe teksty o tym , jakie to liczenie OZC jest dobre , a ja leniwy , czy też po prostu głupi . Wahania nastrojów , depresja ? Chęć rozładowania emocji ? Przeczytałem twój profesjonalny poradnik i wynika ze jest to 12-13 KW + 3 kw na cwu razem 15-16 . Jednak nie jestem pewien , czy to na pewno wystarczy . Skłaniałbym się do 18-20 . bobasxx , jakiej powierzchni masz dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.05.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Pewnie po jaką cholerę te 3 kW na wodę użytkową ???? Jakie to ma uzasadnienie ???? Jesli grzejesz wodę przpływowo to już te parę kilo się przyda ale jesli jest zasobnik i woda jest grzana w zasobniku ( wymienniku) to te dodatkowe kW są poprostu zbędne. Duży kocioł zwłaszcza na eko-groszek czy zasypowy nie jest wskazany na taki dom do 200 m2 nowo budowany ocieplony te 15 kW wystarczy ale jesli zamontujesz 18 to też bedzie jeszcze ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.05.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Witam . Zastanawiam się nad zakupem kotła na pelet i eko-groszek firmy Zębiec model Merkury. Nie wiem czy wystarczy moc 18 kW . Dom o powierzchni 200m2 ocieplony będzie 18-20 cm styropianu , a poddasze 40 cm wełny . Wysokość pomieszczeń 2.5m . Z pieca ogrzewana będze również woda . Na parterze podłogówka , a na górze grzejniki . Proszę o szybką odpowiedź . Przy takim ociepleniu porządny kocioł na groch, ogrzejesz to kotłem 11kW o którym pisze bobasxx, jeśli ma to być pelletowiec to kocioł firmy Tilgner który jest na mojej stronce 12 do 22kW . Co sobie wstawisz to już Twój wybór. Zobacz może przykładowo jeśli chodzi o groch: moja 11-tka w starej chacie na 135m2: https://esterownik.pl/remote/2489 ( nawet w chłody więcej stoi jak pracuje ) 17-ka kolegi zbigmaz1 w domu z lat 30-tych ubiegłego stulecia 320m2: https://esterownik.pl/remote/1062 17-ka u kolegi chris, grzeje pensjonat coś około 550m2: https://esterownik.pl/remote/1757 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.05.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 bobasxx , jakiej powierzchni masz dom ? Użytkowa 120m, ale ogrzewana około 170m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.05.2013 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Nie wiem co ja takiego napisałem , żeby drogi użytkownik forum o budowaniu i o życiu pisał jakieś wyniosłe teksty o tym , jakie to liczenie OZC jest dobre , a ja leniwy , czy też po prostu głupi . Wahania nastrojów , depresja ? Chęć rozładowania emocji ? Przeczytałem twój profesjonalny poradnik i wynika ze jest to 12-13 KW + 3 kw na cwu razem 15-16 . Jednak nie jestem pewien , czy to na pewno wystarczy . Skłaniałbym się do 18-20 . bobasxx , jakiej powierzchni masz dom ? napisałem żeby dotarło skoro nie potrafisz znaleźć czasu aby samemu zadbać o swój dom i swoje obecne i przyszłe finanse to jest najzwyczajniej w świecie lenistwo i niedbalstwo i nie ma tu wpływu depresja moja czy wahania nastrojów- o głupocie to już Ty sam wspomniałeś więc do mnie pretensji nie miej proszę skoro po przeczytaniu -nieprofesjonalnego- ponieważ pisanego przez zwyklego użytkownika a nie człowieka z branzy poradnika nadal upierasz sie przy swoim to ja nie mam już nic do dodania tylko pamiętaj; jak już zaczniesz miec kłopoty typowe dla posiadaczy przewymiarowanych kotłów; co było tutaj napisane i ile z tego wniosków wyciągnąłeś. zrobisz jak zechces to w końcu Twoje pieniądze pójdą w komin nie moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 06.05.2013 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 napisałem żeby dotarło skoro nie potrafisz znaleźć czasu aby samemu zadbać o swój dom i swoje obecne i przyszłe finanse to jest najzwyczajniej w świecie lenistwo i niedbalstwo i nie ma tu wpływu depresja moja czy wahania nastrojów- o głupocie to już Ty sam wspomniałeś więc do mnie pretensji nie miej proszę skoro po przeczytaniu -nieprofesjonalnego- ponieważ pisanego przez zwyklego użytkownika a nie człowieka z branzy poradnika nadal upierasz sie przy swoim to ja nie mam już nic do dodania tylko pamiętaj; jak już zaczniesz miec kłopoty typowe dla posiadaczy przewymiarowanych kotłów; co było tutaj napisane i ile z tego wniosków wyciągnąłeś. zrobisz jak zechces to w końcu Twoje pieniądze pójdą w komin nie mojeTak mu radzą a faktycznie zrobi co zechce I za to zapłaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts