pawelkokosz 06.05.2013 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Kiedyś na początku lat 90-tych to może i by było dobre przyjmowanie takiej mocy grzewczej do powierzchni.... Obecnie tak jak ci powiadają a zwłaszcza przy takim ociepleniu to max 15 kW, a może nawet mniej... Chociaż znam osobiście przypadek gdzie kolo ma w domu żonę plus trzy już nastoletnie córki i kocioł dobrany został m. in. na podstawie OZC i podczas kąpieli czy to porannych czy to wieczornych facet musi poczekać na ciepłą wodę bo kociołek nie wyrabia..... Ale to jest historia na inną opowieść Pozdrawiam z rana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 06.05.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Chociaż znam osobiście przypadek gdzie kolo ma w domu żonę plus trzy już nastoletnie córki i kocioł dobrany został m. in. na podstawie OZC i podczas kąpieli czy to porannych czy to wieczornych facet musi poczekać na ciepłą wodę bo kociołek nie wyrabia..... Ale to jest historia na inną opowieść Pozdrawiam z rana... A może zasobnik nie wyrabia ? Pewnie za mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 06.05.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Zasobnik 500 l...teoretycznie kupiony z zapasem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 06.05.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 A może zasobnik nie wyrabia ? Pewnie za mały. Pewnie odbiór ciepła ma poprzez wężownicę a ta nie wyrabia. Dwu płaszczowe są szybsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 06.05.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Nawet w dwu płaszczowym nagrzanie 500 litrów trochę potrwa. Zależy też jaką temperaturę na kotle trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 06.05.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Nawet w dwu płaszczowym nagrzanie 500 litrów trochę potrwa. Zależy też jaką temperaturę na kotle trzyma.Ja mam 1000 i daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 06.05.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ja mam 1000 i daje radę Nie wiadomo ile twa kąpiel wspomnianych nastolatek może gdyby się pławiły po godzinie, to kocioł zdążyłby nagrzać CWU Ile czasu Twój RBR nagrzewa bufor i w jakim zakresie temperatur ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 06.05.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Masz adres do podgladu to sobie popatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszk0011 12.05.2013 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Dzięki za odpowiedzi . Te bardzo przydatne , jak i też mniej . Co myślicie na temat sterowników eCoal albo bruli ? Czy jest to dobre rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 12.05.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Dzięki za odpowiedzi . Te bardzo przydatne , jak i też mniej . Co myślicie na temat sterowników eCoal albo bruli ? Czy jest to dobre rozwiązanie ?Jest :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszk0011 12.05.2013 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 napisałem żeby dotarło skoro nie potrafisz znaleźć czasu aby samemu zadbać o swój dom i swoje obecne i przyszłe finanse to jest najzwyczajniej w świecie lenistwo i niedbalstwo i nie ma tu wpływu depresja moja czy wahania nastrojów- o głupocie to już Ty sam wspomniałeś więc do mnie pretensji nie miej proszę skoro po przeczytaniu -nieprofesjonalnego- ponieważ pisanego przez zwyklego użytkownika a nie człowieka z branzy poradnika nadal upierasz sie przy swoim to ja nie mam już nic do dodania tylko pamiętaj; jak już zaczniesz miec kłopoty typowe dla posiadaczy przewymiarowanych kotłów; co było tutaj napisane i ile z tego wniosków wyciągnąłeś. zrobisz jak zechces to w końcu Twoje pieniądze pójdą w komin nie moje Nie upieram się przy swoim , tylko oczekuję racjonalnej odpowiedzi , najchętniej z wyjaśnieniem i napisanej przez kompetentnego człowieka . W słowie profesjonalny nie było żadnej uszczypliwości , czy też sarkazmu , ale nie ma to tamto . Szukanie teorii spiskowych jest fajne . Należy mieć trochę dystansu do swojej osoby .Prosiłbym cię również o powstrzymanie wyrażania opinii na mój temat , jeśli masz o mnie znikomą widzę , a jeśli masz jeszcze coś przydatnego , racjonalnego do powiedzenia na temat kotłów to zapraszam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszk0011 12.05.2013 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Jest :yes: A może coś więcej . Czytałem dużo długich wypowiedzi . Może jakieś streszczenie ? O ile się nie mylę o użytkujesz coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 12.05.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 A może coś więcej . Czytałem dużo długich wypowiedzi . Może jakieś streszczenie ? O ile się nie mylę o użytkujesz coś takiego ?Mam to od XII 2011r i chwalę sobie. W mojej stopce masz adres gdzie jest opis co grzeję i czym a też możesz podglądać na żywo. Sprawdza się idealnie i śmiem twierdzić że nic lepszego nie znajdę. Oszczędnie i skutecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 12.05.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Sterownik jest bajka..automat palenia eko dziala b dobrze..co do samego pieca sa rozne ale generalnie polecane tutaj sa dobrej jakosci.... co do pieca napisze na moim przykladzie mieszkam w gorach i mam dom 10x14 a podasze uzytkowe 10x10[sa to wymiary zewnętrzne budynku] z tym ze mam sciane kolankowa podniesiona o 2 pustaki wiec generalnie pare metrow mam do grzania ...ocieplone skosy 25cm [skos z pustaka] ostatnia plyta 15cm a sciany 15cm grafitu..piecyk to 16kw i jest napewno za duzy ...jesli sam pilnowales jakosci ocieplenia wiec 10-12kw powinno styknac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 12.05.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Moje 17kW tej zimy też pokazało że jest za duże na 320m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszk0011 12.05.2013 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 A jak jest jeśli chodzi o paliwo ? Paliliście kiedyś peletem ? Zastanawiam się nad wieloma opcjami , w tym nad piecem tylko na pelet , bez paleniska dodatkowego ( Kostrzewa Mini Bio) . Jak to się sprawuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 12.05.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 A jak jest jeśli chodzi o paliwo ? Paliliście kiedyś peletem ? Zastanawiam się nad wieloma opcjami , w tym nad piecem tylko na pelet , bez paleniska dodatkowego ( Kostrzewa Mini Bio) . Jak to się sprawuje ?Nie paliłem i nie będę palił. Wychodzi około 30% drożej. Są tu koledzy którzy mieszali groszek z pelletem a i tacy którzy palili (i palą) samym pelletem. Pewnie się wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszk0011 12.05.2013 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Nie paliłem i nie będę palił. Wychodzi około 30% drożej. Są tu koledzy którzy mieszali groszek z pelletem a i tacy którzy palili (i palą) samym pelletem. Pewnie się wypowiedzą. Czyli teoretycznie najekonomiczniej jest wybrać kocioł z podajnikiem na ekogroszek ? Zastanawiam się jak jest z czystością spalania ekogroszku ? Pyli się podczas wsypywania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.05.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Pyli jak jest suchy, cudów niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 13.05.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 piec na eko jest wygodny ale kotlownia bedzie brudna nie jak kotlownie gazowe czy olejowe..czyszcenie pieca wybieranie popiolu ,zasypywanie podajnika..niestety te czynnosci sa tzn brudne.Zonka gdy zobaczyla jak przy pierwszych czyszczeniach zasyfilem kotlownie oswiadczyla jak to mozliwe bo przeciez mamy na eko piec .Niestety spalanie wegla nie jest czyste..wiec kotlownia w kafelkach i mozna z tym spokojnie zyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts