Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Orientacyjny koszt przeszkleń

Recommended Posts

Jestem na etapie projektowania i chciałabym się zorientować, ile mogą

kosztować proponowane przez architekta rozwiązania. Mam w projekcie 2

szklane fasady o szerokości 120 cm i wysokości 650 cm podzielone na 4 pola

każda, 1-2 pola otwierane, reszta nie. Optymalne byłoby, gdyby pakiet był

trójszybowy, ale przeszklenia stanowią na tyle małą część wszystkich okien,

że mogłyby być dwuszybowe, gdyby trójszybowe wymagały dużo droższego

rozwiązania. Czy to musi być zrobione z systemu fasadowego, czy wystarczy

to zmontować z aluminiowego systemu okiennego?

Oprócz tego, z kosztownych rozwiązań, są 2 pary drzwi tarasowych

przesuwnych lub podnoszono-przesuwnych o szerokości otworu okiennego 360 cm

i wysokości 240 cm każde z jednym skrzydłem przesuwanym i jednym stałym.

Zastanawiam się, czy podniesienie wysokości do 270-280 cm znacząco

zmieniłoby koszt eliminując część rozwiązań, czy systemy aluminiowe, które

wydają się najrozsądniejszym rozwiązaniem są w stanie poradzić sobie z taką

wysokością. Czy takie drzwi muszą być symetryczne, czy można mieć część

stała większą od ruchomej?

Czy w jednym i drugim przypadku konieczne (a jeśli nie konieczne, to czy

warto o to zadbać) jest szkło hartowane? Czy po jednej, czy obu stronach?

Czy to eliminuje możliwość wykorzystania dobrych szyb z powłokami

niskoemisyjnymi?

Mam w projekcie 2 szklane fasady o szerokości 120 cm i wysokości 650 cm podzielone na 4 pola

każda, 1-2 pola otwierane, reszta nie. Optymalne byłoby, gdyby pakiet był trójszybowy, ale przeszklenia stanowią na tyle małą część wszystkich okien,

że mogłyby być dwuszybowe, gdyby trójszybowe wymagały dużo droższego rozwiązania. Czy to musi być zrobione z systemu fasadowego, czy wystarczy

to zmontować z aluminiowego systemu okiennego?

musisz przyjąć koszt minimum 2.500 zł /1 mkw, choć 3.000-3.200 byłoby kwota bardziej prawdopodobną. Fasada jest do takich przeszkleń przygotowana i co najważniejsze, montaż szyb następuje od zewnątrz budynku nie stwarzając takich utrudnień jak wewnątrz. Na twoim miejscu mimo wszystko nie szukałbym oszczędności. Był tu wątek o fasadzie i o poszukiwani "oszczędności" z jej wykonaniem związanych - klient totalnie rozczarowany i zawiedziony efektem końcowym

Oprócz tego, z kosztownych rozwiązań, są 2 pary drzwi tarasowych przesuwnych lub podnoszono-przesuwnych o szerokości otworu okiennego 360 cm i wysokości 240 cm każde z jednym skrzydłem przesuwanym i jednym stałym. Zastanawiam się, czy podniesienie wysokości do 270-280 cm znacząco zmieniłoby koszt eliminując część rozwiązań, czy systemy aluminiowe, które wydają się najrozsądniejszym rozwiązaniem są w stanie poradzić sobie z taką wysokością. Czy takie drzwi muszą być symetryczne, czy można mieć część stała większą od ruchomej?
Spokojnie sobie poradzą. Ostatnio montowałem Alu Schuco AWS70 gdzie HS miał 4 mb / 2,5 w podziale na 2/2 i chodziło to pięknie i lekko. Film z tego montażu pojawi się za jakiś czas, ja będę miał trochę luźnego

Czy w jednym i drugim przypadku konieczne (a jeśli nie konieczne, to czy warto o to zadbać) jest szkło hartowane? Czy po jednej, czy obu stronach? Czy to eliminuje możliwość wykorzystania dobrych szyb z powłokami niskoemisyjnymi?

Szyba jartowana to Twoje bezpieczeństwo i nie rozumiem dlaczego wogóle się nad tym zastanawiasz - wyobraź sobie co zrobi z człowieka szyba gdy pęknie na 6 metrach i kawałki zlecą w dól. W podanej minimalnej cenie za 1mkw podany jest koszt szyby hartowanej. Kolejną sprawą jest czyszczenie konstrukcji - zastanów się czy w tej fasadzie nie dopłacić i nie zastosować szyb samoczyszczących - sądzę że warto. Hartowanie szkła nie eliminuje możliwości wykonania szyb o niskim współczynniku Ug

musisz przyjąć koszt minimum 2.500 zł /1 mkw, choć 3.000-3.200 byłoby kwota bardziej prawdopodobną. Fasada jest do takich przeszkleń przygotowana i co najważniejsze, montaż szyb następuje od zewnątrz budynku nie stwarzając takich utrudnień jak wewnątrz. Na twoim miejscu mimo wszystko nie szukałbym oszczędności. Był tu wątek o fasadzie i o poszukiwani "oszczędności" z jej wykonaniem związanych - klient totalnie rozczarowany i zawiedziony efektem końcowym

Dziękuje za informacje. Czytałam tamten wątek i myślałam, że w mojej sytuacji będzie nieco taniej, bowiem konstrukcja jest chyba sporo prostsza. Nie ma oszklenia dachu, a ponadto byłby tylko jeden rząd, tj. wszystkie ramy łączyłyby się i z lewej, i prawej strony z murem.

Szyba jartowana to Twoje bezpieczeństwo i nie rozumiem dlaczego wogóle się nad tym zastanawiasz - wyobraź sobie co zrobi z człowieka szyba gdy pęknie na 6 metrach i kawałki zlecą w dól.

Zdaję sobie z tego sprawę, ale też chyba nie należy wpadać w paranoję. Na pewno trzeba zabezpieczać, gdy jest ryzyko wypadnięcia lub pod szybą przechodzą ludzie, ale w moim przypadku ani jedno, ani drugie nie miałoby miejsca.

Gdy się stosuje hartowane szyby, to w pakiecie trójszybowym używa się hartowanych wszystkich trzech szyb?

W podanej minimalnej cenie za 1mkw podany jest koszt szyby hartowanej. Kolejną sprawą jest czyszczenie konstrukcji - zastanów się czy w tej fasadzie nie dopłacić i nie zastosować szyb samoczyszczących - sądzę że warto. Hartowanie szkła nie eliminuje możliwości wykonania szyb o niskim współczynniku Ug

Ile orientacyjnie trzeba dopłacić za szybę samoczyszczącą w porównaniu z oszkleniem bez tej powłoki?

Na wszystkie tematy cenowe szkła jako składnika konstrukcji odpowie Ci Twój dostawca fasady. Jako Klient indywidualny nie uzyskasz wiarygodnej ceny. Tak samo jak nie uzyskasz ceny od producenta samochodu na np.kierownicę - tylko w sklepie detalicznym. Ale czy jest sklep detaliczny na szyby do fasad to nie mam pojęcia :)

Hartowanie szkła to też zabezpieczenie szkła przed tzw. szokiem termicznym czyli gwałtownymi zmianami temperatury na powierzchni tafli. Pękanie szyby murowane w przypadku szkieł kolorowych.

Zasadniczo hartuje się zewnętrzną szybą chyba, że występują szczególne przypadki.