Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System IB i dobór okien dachowych

Recommended Posts

Witajcie,

proszę o radę. Planuję w domu montaż elektrycznie otwieranych okien połaciowych z elektrycznymi roletami zewnętrznymi. Wszystko wskazuje na to, że będą to Fakro FTP U5 wraz z silnikami i roletami od Fakro. Mam możliwość wybrania okien pozbawionych modułu z-wave oraz takich kompletnie wyposażonych (cena zbliżona). Pytanie jest następujące: czy lepiej kupić okna z modułem i dokupić do nich produkowane przez Fakro moduły adaptacyjne do KNX, czy od razu zamówić wypatroszone z "elektroniki"? Odpowiedź wydawałaby się oczywista, gdyby nie 1 fakt - w elektronice z-wave wbudowany jest czujnik przeciwprzeciążeniowy, który zapobiega spaleniu silnika gdyby coś zamarzło itp., w przypadku gołych silników tę funkcję musiałby realizować komponent KNX (w tym przypadku jeżeli coś się spali to o gwarancji możemy zapomnieć). Co będzie Waszym zdaniem lepsze? Może w ogóle lepiej kupić całkiem osobne silniki?

• 2 weeks później...
Integracja dwóch systemów to zawsze kosztowny problem. Najlepiej kupić silniki z modułem przeciążeniowym lub dodatkowym modułem przeciążeniowym i dopiero podłączyć do sterownika KNX, no chyba, że sterownik ma w sobie przeciążeniówkę. Jak znam życie to integracja będzie kosztowniejsza od wymiany silnika na nowy, jeśliby się spalił.

Integracja dwóch systemów to zawsze kosztowny problem. Najlepiej kupić silniki z modułem przeciążeniowym lub dodatkowym modułem przeciążeniowym i dopiero podłączyć do sterownika KNX, no chyba, że sterownik ma w sobie przeciążeniówkę. Jak znam życie to integracja będzie kosztowniejsza od wymiany silnika na nowy, jeśliby się spalił.

Właśnie sęk w tym, że silniki Fakro nie będą miały przeciążeniówki po pozbawieniu z-wave'a. Integracja 4 okien kosztuje ok. 350 zł (Fakro ma gotowe moduły). Czy zabezpieczenie przeciążeniowe musi być w silniku? Może są aktory w KNX, które mają coś takiego "w sobie"?