GrasshopperXTR 01.05.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Witajcie,proszę o radę. Planuję w domu montaż elektrycznie otwieranych okien połaciowych z elektrycznymi roletami zewnętrznymi. Wszystko wskazuje na to, że będą to Fakro FTP U5 wraz z silnikami i roletami od Fakro. Mam możliwość wybrania okien pozbawionych modułu z-wave oraz takich kompletnie wyposażonych (cena zbliżona). Pytanie jest następujące: czy lepiej kupić okna z modułem i dokupić do nich produkowane przez Fakro moduły adaptacyjne do KNX, czy od razu zamówić wypatroszone z "elektroniki"? Odpowiedź wydawałaby się oczywista, gdyby nie 1 fakt - w elektronice z-wave wbudowany jest czujnik przeciwprzeciążeniowy, który zapobiega spaleniu silnika gdyby coś zamarzło itp., w przypadku gołych silników tę funkcję musiałby realizować komponent KNX (w tym przypadku jeżeli coś się spali to o gwarancji możemy zapomnieć). Co będzie Waszym zdaniem lepsze? Może w ogóle lepiej kupić całkiem osobne silniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 10.05.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Integracja dwóch systemów to zawsze kosztowny problem. Najlepiej kupić silniki z modułem przeciążeniowym lub dodatkowym modułem przeciążeniowym i dopiero podłączyć do sterownika KNX, no chyba, że sterownik ma w sobie przeciążeniówkę. Jak znam życie to integracja będzie kosztowniejsza od wymiany silnika na nowy, jeśliby się spalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 10.05.2013 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Integracja dwóch systemów to zawsze kosztowny problem. Najlepiej kupić silniki z modułem przeciążeniowym lub dodatkowym modułem przeciążeniowym i dopiero podłączyć do sterownika KNX, no chyba, że sterownik ma w sobie przeciążeniówkę. Jak znam życie to integracja będzie kosztowniejsza od wymiany silnika na nowy, jeśliby się spalił. Właśnie sęk w tym, że silniki Fakro nie będą miały przeciążeniówki po pozbawieniu z-wave'a. Integracja 4 okien kosztuje ok. 350 zł (Fakro ma gotowe moduły). Czy zabezpieczenie przeciążeniowe musi być w silniku? Może są aktory w KNX, które mają coś takiego "w sobie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts