Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z głośną drogą przy domu - ekrany akustczne?

Recommended Posts

Witam, jestem nowy na forum.

Chciałbym Was poprosić o poradę w poniższym problemie.

Mianowicie zabieram się właśnie za budowę domu pod Krakowem. Problemem jest oddalona o ok 100 m Zakopianka. Droga przebiega równolegle do zachodniej ściany domu. Mimo odległości i dość dużej ilości drzew i krzaków rosnących pomiędzy domem a drogą hałas w miejscu powstania domu jest dość znaczny - ok 60 dB w dzień. O ile jestem w stanie wyciszyć dom wewnątrz (przy okazji - jeśli ktoś ma pomysł jak skutecznie to zrobić to bardzo proszę o wypowiedź) to nie mam pomysłu czym wyciszyć taras. Dom ustawiłem tak w projekcie - żeby taras był na Południe. Głównie hałas dobiega z północnego-zachodu czyli jakby z dolnej części działki.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to postawienie poprostu jakichś ekranów akustycznych od stronu drogi - czyli zachodu i połączenie ich ze ścianą domu - tak żeby szczelnie zamknąć dopływ dźwięku z tamtej strony...

Pytanie brzmi - czy wogóle można postawić sobie na działce - między innymi działkami w polach - ekrany? jeśli tak to jakie i jakiej wysokości? Jeśli nie to jakim innym sposobem poradzić sobie z tym (tuje itp odpadają, bo zagęszczenie już jest duże i to nie wiele daje.

Dodam że dom jest na lekkim zboczu - na tym samym poziomie co droga - taras jednak byłby nieco wyżej od poziomu drogi.

dziękuję z góry za wszystkie pomocne porady.

Pozdrawiam

Edytowane przez bk2x

Możesz sobie postawić ekran w formie ogrodzenia, najprostszy to w stalowej kratce lub drewnianej umieścić wełnę mineralną. Później dla ozdoby puścisz sobie na niej bluszcz. A jeżeli masz ładny widok za płotem to możesz użyć płytę akrylową czy poliwęglanową (droższe rozwiązanie)

uklad_zrodlo_bserwator_ugiecie.jpg

halas12.jpg

Można też zrobić mur gabionowy - modny w ostatnich latach. Też doskonale chroni przed hałasem i całkiem nieźle wygląda.

Gabiony-LEGI-2.jpg

Edytowane przez fatdaddy

• 2 weeks później...