bk2x 01.05.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Witam, jestem nowy na forum.Chciałbym Was poprosić o poradę w poniższym problemie. Mianowicie zabieram się właśnie za budowę domu pod Krakowem. Problemem jest oddalona o ok 100 m Zakopianka. Droga przebiega równolegle do zachodniej ściany domu. Mimo odległości i dość dużej ilości drzew i krzaków rosnących pomiędzy domem a drogą hałas w miejscu powstania domu jest dość znaczny - ok 60 dB w dzień. O ile jestem w stanie wyciszyć dom wewnątrz (przy okazji - jeśli ktoś ma pomysł jak skutecznie to zrobić to bardzo proszę o wypowiedź) to nie mam pomysłu czym wyciszyć taras. Dom ustawiłem tak w projekcie - żeby taras był na Południe. Głównie hałas dobiega z północnego-zachodu czyli jakby z dolnej części działki. Jedyne co mi przychodzi do głowy to postawienie poprostu jakichś ekranów akustycznych od stronu drogi - czyli zachodu i połączenie ich ze ścianą domu - tak żeby szczelnie zamknąć dopływ dźwięku z tamtej strony...Pytanie brzmi - czy wogóle można postawić sobie na działce - między innymi działkami w polach - ekrany? jeśli tak to jakie i jakiej wysokości? Jeśli nie to jakim innym sposobem poradzić sobie z tym (tuje itp odpadają, bo zagęszczenie już jest duże i to nie wiele daje. Dodam że dom jest na lekkim zboczu - na tym samym poziomie co droga - taras jednak byłby nieco wyżej od poziomu drogi. dziękuję z góry za wszystkie pomocne porady. Pozdrawiam Edytowane 1 Maja 2013 przez bk2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XCEL 08.05.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Alternatywnym rozwiązaniem dla ekranów akustycznych mogą być ogrodzenia pełne z systemu Arete Horizon, które mogą pełnić również taką funkcję. http://www.aluminioweogrodzenia.pl/images/element1.jpg http://www.aluminioweogrodzenia.pl/images/zdj/d/horizon7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fatdaddy 08.05.2013 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Możesz sobie postawić ekran w formie ogrodzenia, najprostszy to w stalowej kratce lub drewnianej umieścić wełnę mineralną. Później dla ozdoby puścisz sobie na niej bluszcz. A jeżeli masz ładny widok za płotem to możesz użyć płytę akrylową czy poliwęglanową (droższe rozwiązanie) Można też zrobić mur gabionowy - modny w ostatnich latach. Też doskonale chroni przed hałasem i całkiem nieźle wygląda. Edytowane 8 Maja 2013 przez fatdaddy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 18.05.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 No i masz jeszcze jedną możliwość. Zmienić usytuowanie tarasu. Taras od południa to najgorsze jego położenie. Dużo lepszy jest wschód lub północny wschód. No chyba że lubisz smażyć się w słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts