Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie korzystałem z porad kominiarza. Tym niemniej zaczadzenie przy paleniu drewnem jest mało prawdopodobne.

Przy braku dostępu tlenu (a tylko wtedy CO nie jest utleniany do CO2) drewno po prostu gaśnie.

Czad powstaje w czasie spalania wszystkiego, co zawiera węgiel, przy niedoborze tlenu.

.... a więc równiez przy spalaniu drewna, wegla kamiennego, gazu ziemnego, ropy naftowej, plastiku, papieru, starych butów, tkanin, skór, gumy, słomy, .......... i prakycznie wszystkiego, co da sie spalić.

Tak więc jeśli cokolwiek spalamy,musimy dostarczać wymaganą ilość tlenu (powietrza) do spalania.

A ja nad kominkiem mam nawiew rekuperacji czyli dostarczam odpowiednią ilość powietrza do spalenia - warunek - nigdy nie zamykać do końca dostępu powietrza.

Poza tym ma byc palony tylko okazjonalnie bez spelniania zadnej funkcji grzewczej. Ale w planie na wszelki wypadek jest czujka.

Moja wentylacja jest typem wentylacji mechanicznej zrównoważonej czyli nawiew powietrza równoważy ilość powietrza wywiewanego a przy takim typie instalacji przepisy zezwalają na montaż kominka z otwartą komorą spalania.

Edytowane przez [email protected]

Jeżeli jest Pan pewien że rekuperator nie wyciągnie więcej powietrza niż potrzeba do spalania drewna w taki sposób aby nie było emisji CO, to znaczy że może być.

Rozmawialiśmy z facetem od reku i powiedział, że nie powinno się stosować kominka z otwartą komorą spalania - cały sens rekuperacji czyli szczelności domu i wymiany ciepła traci tutaj sens. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to przy złym doborze parametrów można nawet zatrzymać ciąg w kominie co doprowadzi do emisji CO. W domach jednorodzinnych nawet wentylatorki w łazienkach są "nielegalne" bo mogą spowodować wsteczne ciągi w piecach dlatego dobrze mieć kominiarza pod ręką.

PS Kupiliśmy projekt z183. Planujemy reku + podłogówka + ogrzewanie gazowe. Będziemy się podpierać Państwa dziennikiem:)

Jakie macie (planujecie mieć) wysokości na gotowo na dole i górze?

Edytowane przez lukasia

Lukasia- jaką masz wycenę na rekuperację z instalacją dla Z183 (jaki rekuperator w zestawie)? Dostałem 3 wyceny i zaczynają się od 12 tys - 29 tys.

Też martwię się, że jak wsadzę pod sufit na parterze rury z rekuperacji to będę miał wysokość 250 cm (dlatego zastosuje strop monolityczny żeby zyskać na wysokości).

Dodatkowo ja zostawiam oryginalny wygląd domu z zewnątrz tzn daszki po obu stronach oraz wielkość dachu(chce zastosować dachówkę płaską + nadbitkę - minusem jest fakt, że daszki uniemożliwiają montaż rolet). Zamiast okna pojedynczego balkonowego w salonie chce wsadzić okno 125 wysokości x 180 długości.

.....cały sens rekuperacji czyli szczelności domu i wymiany ciepła traci tutaj sens...

Pozwolę sobie nie zgodzic się z tym stwierdzeniem - skoro palenie bedzie okazyjne - moze kilka razy w miesiacu - w pozostałym czasie dolot powietrza bedzie zamkniety - to co tu traci sens - rozumiem ze jesli jest garaz w bryle to traci sens wentylacja mechaniczna? dlaczego? przeciez w garazu bedzie wentylacja grawitacyjna a czasami bede otwierał drzwi do garazu jak bede wchodził - wtedy cały system reku sie rozszczelni..... kompletna bzdura

Przypominam ze u mnie kominek nie spełnia zadnej powtarzam ŻADNEJ funkcji grzewczej - jest tylko rekraacyjny!!!

Przepraszam ale mam inne zdanie - jesli zasiegacie opinii specjalistów - to spytajcie kilku - ja nigdy nie polegam na opinii jednej osoby - zawsze pytam i sprawdzam kilka źródeł.

Na parterze wysokośc 2,69 na poddaszu 2,6 ale jutro sprawdze na pewno

Większość kominków posiada szczelne doprowadzenie powietrza do paleniska więc rekuperacja nie powinna mieć wpływu. Łatwiej jest pobrać powietrze z rury o dużej średnicy niż z pomieszczenia. Budowę też rozpoczynam na wiosnę. Planuje kominek z płaszczem wodnym - ale zobaczymy w praniu jaka będzie różnica cenowa.

Koszt robocizny od fundamentów po dach 42 tysiące (z wykonaniem nadbitki oraz z stemplami systemowymi). Myślałem także o pompie ciepła ale ostatecznie zdecydowałem się na kocioł gazowy kondensacyjny + rekuperator.

Oczywiście nie wiemy wszystkiego i absolutnie nie chcemy krytykować ale chcieliśmy zwrócić uwagę.

Na razie mieliśmy wstępne rozmowy bo łopatę wbijamy dopiero na wiosnę.

Bobek, wstępnie reku Zender około 16tys z materiałem i robocizną, system mieszany kanałów.

Wiem, zwracam tylko uwagę na wyrażanie zdania w oparciu o jedna opinię - wystarczy spojrzeć na to forum - ilu użytkowników tyle opinii - ale tylko od nas zalezy co przyjmiemy za pewnik.

Strasznie droga ta Wasza rekuperacja - Bobek - jak masz gaz przy działce to szczerze zazdroszę - ja nie mam takiego luksusu i chyba nigdy w mojej gminie go nie będzie.

Wczoraj przyjechała dostawa i firma dokonała bardzo profesjonalnego i niezwykle szybkiego ręcznego wyładunku:

http://www.iv.pl/images/05866715828674464114.jpg

http://www.iv.pl/images/01571590519604405318.jpg

Brakujące 25 rolek przyjedzie we wtorek.

Poza tym zacząłem roboty na poddaszu - posadzki schną - a ja mocuję grzybki i sznurkuję pod wełnę

http://iv.pl/images/07469206011549294323.jpg

http://iv.pl/images/91507696296268164925.jpg

A oto efekt dzisiejszej roboty: samemu cięzko się to robi ale jakoś daje na razie radę:)

http://iv.pl/images/46783952707185115165.jpg

http://iv.pl/images/20590942097444947317.jpg

http://iv.pl/images/06147352399257293307.jpg

http://iv.pl/images/92122506144916828490.jpg

O Boże a to dopiero jeden pokój.....

Edytowane przez [email protected]

Santosz masz może mniej więcej rozrysowane miejsca wyprowadzenia z rekuperacji nawiewów i wywiewów. Czy potrzebne jest doświadczenie aby samemu zrobić instalacje do rekuperacji - położenie przewodów, uszczelnienie itp? Bo Twoja cena rekuperator +materiał jest bardzo kusząca. Jaki był mniej więcej koszt jednego okna przesuwnego patio, które masz wstawione i czy jak na razie się sprawdzają?

Santosz masz może mniej więcej rozrysowane miejsca wyprowadzenia z rekuperacji nawiewów i wywiewów. Czy potrzebne jest doświadczenie aby samemu zrobić instalacje do rekuperacji - położenie przewodów, uszczelnienie itp? Bo Twoja cena rekuperator +materiał jest bardzo kusząca. Jaki był mniej więcej koszt jednego okna przesuwnego patio, które masz wstawione i czy jak na razie się sprawdzają?

Niestety gdzieś sie te rysunki zapodziały ale jutro cykne foty to pokaze gdzie wychodzą na parterze, poddasze dopiero bedzie robione, Doswiadczenie nie jest potrzebne zwłaszcza jak ma się projekt - ja zamówiłem z dom wentu gotowy projekt z rozrysowanym prowadzeniem kanałów i dobranym całym systemem - musze to tylko złożyć do kupy.

Jedno patio około 3500 ale dlatego bo ma listwę podnoszącą wysokość do 17cm nad podłogę i dodatkową listwę wykończeniową u góry - bo otwór był dość spory a okno z gwarancją firma zrobiła tylko do wysokości 225cm, dodatkowo okno trzy szyby i posiada mechanizm wspomagający otwieranie - całe okno zamykanie i otwieranie obsługuje się klamką - zadnego pchania i dociskania przy zamykaniu. Na razie jestem bardzo zadowlony bo sa dobrze wykonane i przesuwają się bez szmerów - bardzo cicho.

Santosz czy warto było kupić urządzenie do cięcia styropianu? Jaki to model i koszt? Powoli chce się przygotowywać do budowy na wiosnę i myślę co kupić :).

Warto było, przy układaniu styropianu pod wylewkę rewelacyjna sprawa - kazdą szczelinę mam wypełniona styropianem nawet cienkie między rurami, a przede wszystkim bardzo czysta robo5ta - nie wiem jaki model, zakupiłem z tablica.pl, nowe urzadzenie, koszt 500zł wraz z wysyłką, dwa dni temu sprzedałem za 450zł plus elementy do sufitów podwieszanych dla znajomego.

ja myślałem że to jest temat o samodzielnym budowaniu a to nadaje się do działu dziennik budowy

Nie wiem do czego pijesz kolego:

moje samodzielne prace do tej pory:

- płyta fundamentowa

- instalacja elektryczna - okablowanie wraz z bruzdowaniem i oswadzeniem puszek (rozdzielnia zrobiona przez fachowca)

- ścianki działowe

- kanalizacja

- przyłacza wodne i kanalizacyjne oraz elektryczne do budynku

- instalacja wodna

- ogrzewanie podłogowe wraz z rozdzielaczami

- rozprowadzenie kanałów wentylacji mechanicznej

- do tej pory ułożenie połowy wełny na poddaszu

- przygotowanie kotłowni do montażu pompy tzn, glazura, fugowanie, syfity na czysto wraz z gładzią, osadzenie lamp

- instalacja odkurzacza centralnego wraz z rozprowadzeniem

tylko mury, strop i dach robiła firma - to o co CXi chodzi?