Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Matko Boska Dziękuję - koniec WM - i o dziwo działa! I to cicho. Zero szumów.Reku chodzi na 60%mocy a na wlotach około 3m/s przy wyciągu na poddaszu 2,7-2,5 ale na razie problem bo w kuchni nie czuć w ogóle wyciągu a i wiatrometr jakoś dziwnie nie chodzi. Ale jak założe anemostaty to wtedy będę regulował. Ale na razie wsio ok.

Witam mam kilka pytań (na początek) odnośnie twojej instalacji wody :confused: wiem że temat trochę już zapomniany pewnie przez Ciebie ale może jeszcze coś pamiętasz, a mianowicie:

- jakie rury kupowałeś (jakiego producenta) czy do zimnej i ciepłej wody te same czy jakieś inne np. stabi

- jakie średnice przyjmowałeś na poszczególnych częściach instalacji

- model zgrzewarki do rur (ponieważ podobno niektóre nie nadają się)

ewentualne jakieś zdjęcia, może na pocztę priv jeśli nie chcesz wklejać do swojego dziennika, będę bardzo wdzięczny.

Witam mam kilka pytań (na początek) odnośnie twojej instalacji wody :confused: wiem że temat trochę już zapomniany pewnie przez Ciebie ale może jeszcze coś pamiętasz, a mianowicie:

- jakie rury kupowałeś (jakiego producenta) czy do zimnej i ciepłej wody te same czy jakieś inne np. stabi

nie stabi, nie ma takiej potrzeby - rury z castoramy - mam na nich zrobione centralne ogrzewanie i do 100st wytrzymują bez problemy (co prawda trochę się wtedy odkształcają ale w domu, do wody gdzie CWU może czasami osiągnie 60st wystarczą swobodnie, warunek - wszystkie przejścia przez ścianki, miejsca zatopienia w betonie itd - rury od ciepłej wody muszą mieć otulinę!- aby w czasie nagrzewania zachować miejsce na rozszerzanie się.

- jakie średnice przyjmowałeś na poszczególnych częściach instalacji

tuż za licznikiem mam skrzynkę rozdzielczą do wody - dwa małe rozdzielacze po dwa obiegi - do nich dochodzi PP25 - rozdzielacze robią mi dwa obiegi - na górę osobno i na dół osobno - do tego każdy obieg ma osobno zimną i ciepła wodę tzn - mogę na poddaszu osobno zamknąć ciepła wodę a na parterze wciąż będzie i na odwrót, podobnie z zimną wodą. Następnie wszędzie robiłem podejscie rurami PP25, tylko odejścia pod krany, wc, itd z głównych nitek są na PP20. Dziś zrobiłbym chyba od rozdzielacza PP20 a podejścia PP16 - od kogoś usłyszałem żę przy moich średnicach bedzie mi szło dużo wody - choć w to nie wierzę

- model zgrzewarki do rur (ponieważ podobno niektóre nie nadają się)

podam jutro - dzis jestem pod Wrockiem wiec nie moge zobaczyć - na pewno DEDRA tez z castoramy i bezproblemowa.

ewentualne jakieś zdjęcia, może na pocztę priv jeśli nie chcesz wklejać do swojego dziennika, będę bardzo wdzięczny.

Zdjęcia się zobaczy czy w ogóle są:confused:

• 1 month później...
  • 5 weeks później...

Witam

przeglądnąłem pobieżnie dziennik - podziwiam za wkład wkłasny , prace i zaciętość , ale współczuję nieodwracalnych - popełnionych błędów

- o coś co nazywasz płytą - wcale nią nie jest - tylko patrzeć jak zaczną Ci pękać ściany w wynik nierównomiernego jej osidania czy wyginania - kto Ci coś takigo zaprojektował ? koś to przeliczał ? masz po prostu płytkie ławy i podłogę bez zbrojenia

- rekuperator powinien być jak najbliżej czerpni - powietrze w długim kanale dolotowym ogrzewa się - przez co mniejsza różnica temperatur i niższa sprawność samego reku

- rekuperator powinien być jak najbliżej czerpni - powietrze w długim kanale dolotowym ogrzewa się - przez co mniejsza różnica temperatur i niższa sprawność samego reku

No powietrze w gwc też się dogrzewa, również gwc powoduje obniżenie sprawności rekuperatora, jednak energetycznie jesteśmy na plus. Co z tego że powietrze ogrzeje Ci się od pomieszczenia którego nie ogrzewasz, które jest odizolowane od pomieszczeń ogrzewanych? Ja takiego "odwracalnego błędu" nie współczuję, za to dopatruję się tu jakiejś próby złośliwości.

Witam

przeglądnąłem pobieżnie dziennik - podziwiam za wkład wkłasny , prace i zaciętość , ale współczuję nieodwracalnych - popełnionych błędów

- o coś co nazywasz płytą - wcale nią nie jest - tylko patrzeć jak zaczną Ci pękać ściany w wynik nierównomiernego jej osidania czy wyginania - kto Ci coś takigo zaprojektował ? koś to przeliczał ? masz po prostu płytkie ławy i podłogę bez zbrojenia

Widzę że mądrzejszy jesteś niż niejeden fachowiec - odnośnie twojego hmm... spostrzeżenia - płyta zrobiona w założeniu jak tu http://ekoarchitekci.pl/plyta_fundamentowa.html - ale ty jesteś mądrzejszy, bo robiłeś płytę z XPSa - myślisz że to jedyny materiał nadający się na płytę?

projekt płyty w oparciu o odpowiednie wyliczenia zrobił architekt z uprawnieniami ale cóż..... fachowcy sa tylko na muratorze..... a odnośnie zbrojenia - po wyliczeniach zrezygnował z niego kierownik budowy który chyba bierze odpowiedzialność za to co robi - poza tym nie całkowicie brak w niej zbrojenia.

Polecam douczyć się nieco a nie wytykać błedy ludziom z odpowiednimi kwalifikacjami którzy projektowali i obliczali to wszystko.

Oczywiście od rekuperacji też kolega jest specjalistą i polemizuje nie ze mną w tym temacie tylko z firmą która mi projekt robiła i dostarczyła cały system - ale idac tokiem rozumowania kolegi - pewnie rozumy wszystkie zjedli i nie wiedza co czynią.

Oczywiście rozumiem że jedyna słuszna płyta to xps30cm na chudziaku ale uwierz mi..... sa inne i tez beda działać

Edytowane przez [email protected]

.....

Według tego stwierdzenia firmy robią błąd stosując na wlocie przy czerpni nagrzewnice wstępne - rzeczywiście fachowiec z Ciebie....

Według tego stwierdzenia firmy robią błąd stosując na wlocie przy czerpni nagrzewnice wstępne - rzeczywiście fachowiec z Ciebie....

Bład to nie jest, ale firmy nie płacą za energię pobraną przez nagrzewnice, dobry rekuperator poradzi sobie bez nich. Nagrzewnica zmniejsza ogolną sprawnosć systemu wm.

Bład to nie jest, ale firmy nie płacą za energię pobraną przez nagrzewnice, dobry rekuperator poradzi sobie bez nich. Nagrzewnica zmniejsza ogolną sprawnosć systemu wm.

No ale użytkownik też może "nie płacić", albo płacić niewiele np. stosując nagrzewnicę podłączoną do ggwc. No i w takim wypadku nagrzewnica zmniejszy sprawność reku, ale nie zmniejszy sprawności systemu wm.

Tak, ale kontekst mojej wypowiedzi miał być inny - chodzi o to że czerpnie mam od reku w odległości około 4m i dla mnie nie jest to zbyt duza odległość zwłaszcza ze reku znajduje sie na nieogrzewanym poddaszu, zreszta firma zaprojektowala reku w odleglosci 6m a u mnie 4 i nie sadze aby taka odleglosc miala wplyw na ogolna sprawnosc systemu,

Poza tym nagrzewnica nie ma wplywu na sprawność WM tylko na sprawność reku.

A to jeszcze z innej beczki - idac tym tokiem rozumowania - czyli im zimniejsze powietrze wpada do reku tym wyższa jego sprawnosc? cos mi tu nie gra bo chyba łatwiej ogrzac powietrze wlotowe o temp np -5st niz -30st?

Edytowane przez [email protected]

Poza tym nagrzewnica nie ma wplywu na sprawność WM tylko na sprawność reku.

A to jeszcze z innej beczki - idac tym tokiem rozumowania - czyli im zimniejsze powietrze wpada do reku tym wyższa jego sprawnosc? cos mi tu nie gra bo chyba łatwiej ogrzac powietrze wlotowe o temp np -5st niz -30st?

Moze inaczej, im cieplejsze powietrze wpada do reku tym cieplejsze jest wyrzucane, czyli podgrzewanie na czerpni ma o tyle sens ze zapobiega zaszronieniu i nieco podnosi temp na nawiewie. Wszystko co powyzej jest marnowane. To chce przekazac wszystkim TB i ja sie tu z nim zgadzam.

Moze inaczej, im cieplejsze powietrze wpada do reku tym cieplejsze jest wyrzucane, czyli podgrzewanie na czerpni ma o tyle sens ze zapobiega zaszronieniu i nieco podnosi temp na nawiewie. Wszystko co powyzej jest marnowane. To chce przekazac wszystkim TB i ja sie tu z nim zgadzam.

Zatem wróćmy do mojej sytuacji - bez nagrzewnicy, odleglosc czerpni to okolo 4m - ile tracę? czy ta ilość bedzie zauważalna w jakis relatywny sposób? Bo ja nie sądzę.

Widzę że mądrzejszy jesteś niż niejeden fachowiec - odnośnie twojego hmm... spostrzeżenia - płyta zrobiona w założeniu jak tu http://ekoarchitekci.pl/plyta_fundamentowa.html - ale ty jesteś mądrzejszy, bo robiłeś płytę z XPSa - myślisz że to jedyny materiał nadający się na płytę?

projekt płyty w oparciu o odpowiednie wyliczenia zrobił architekt z uprawnieniami ale cóż..... fachowcy sa tylko na muratorze..... a odnośnie zbrojenia - po wyliczeniach zrezygnował z niego kierownik budowy który chyba bierze odpowiedzialność za to co robi - poza tym nie całkowicie brak w niej zbrojenia.

Polecam douczyć się nieco a nie wytykać błedy ludziom z odpowiednimi kwalifikacjami którzy projektowali i obliczali to wszystko.

Oczywiście od rekuperacji też kolega jest specjalistą i polemizuje nie ze mną w tym temacie tylko z firmą która mi projekt robiła i dostarczyła cały system - ale idac tokiem rozumowania kolegi - pewnie rozumy wszystkie zjedli i nie wiedza co czynią.

Oczywiście rozumiem że jedyna słuszna płyta to xps30cm na chudziaku ale uwierz mi..... sa inne i tez beda działać

" komentarze wręcz pożadane" więc R&K dodał swój komentarz. Po co się rzucasz? przecierz 80% patentów i technologie jaką zaadoptowałeś do swojego domu jest z tego forum! .

Napisałeś że to Kierbud zrezygnował ze zbrojenia, czy w projekcie miałeś pełne zbrojenie płyty? pytam bo pierwszy raz widzę tak wykonaną płytę

pozdrawiam

nic nie rozumiesz - czy ja napisałem że nagrzewnica jest czymś złym ?? napisałem że centrala Wm z reku powinna być możliwie blisko względem czerpni !!!

firm projektujące popełniają nagminnie błędy - nie tylko z umiejscowieniem jednostki lale też w projektach wykonawczych - dl nich najważniejsze jest sprzedać a 95% użytkowników jara się cyferkami - a zewnątrz -10 a mi a anemostatów leci +18 ...

fragment z mojego DB - nioski jeśli potrafisz wyciagnij sam

godzina 8:45

WM 10-12% wydajności ok 50-60 m3/h, temp w domu 20,8

czerpnia dachowa

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=146874&d=1352451985

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=146875&d=1352452002

heh...

a miało byc tak jak w reklamie...

z zewnątrz wlata 9*, do domu 19*...

z domu 20*, na zewnątrz 10* ...

jak na razie kanały "górą"...;)

Konrad czy jest możliwość przeniesienia centrali wentylacyjnej do PG ?

nie podobają mi się straty na kanałach a co za tym idzie sprawność całej twojej WM ...:bash:

teoretycznie jest taka możliwość - pierwotnie tak miało być

tylko to są straty na kanałach z czerpni do jednostki , co nie zmienia faktu że takie same straty będą z jednostki do anemostatów ?

w zimie to będzie na +

w lecie na - bo chłodne powietrze będzie się znacznie podgrzewać

w każdym przypadku będzie na + ...

przeliczyłem te dane z fotek sterownika i włos się jeży na głowie ...:o

tak żeby dodać pikanterii ...

załóżmy że mamy dwie dziury..., wlotową i wylotową z wiatraczkami pompującymi 100m3/h...

w pomieszczeniu jest 20* a na zewnątrz 0*...

przy takim układzie na godzinę tracimy ok. 660w energii na podgrzanie powietrza wentylacyjnego...

teraz do tej samej dziury wlotowej doczepiamy GWC z którego leci w tym momencie 14*

powietrze wylatujące ma nadal 20* więc traci te 660w ale dostarczamy z powrotem 460w z rury w ziemi ...

strata wentylacyjna wyniesie więc ok. 200w na godz.

teraz sytuacja z pierwszej fotki ( bez GWC )...

twój zysk to wzrost temp. z 7,6* do 15,5* czyli ok.260w reszta jest stratą ...

czyli od 660w odjąć zysk 260w to mamy ok. 400wstraty na godz...

następna sytuacja jest z użyciem GWC...

centrala odzyskuje nam z 12,4 do 15,9 czyli ok.115W...

plus wzrost z 0* do 12,4 na GWC czyli ok. 410w, mamy więc razem ok.525w zysków...

teraz 660- 525 daje nam 135w straty plus 50w (strzelam) pompka do GWC czyli jakieś 185w

tracąc przy tym całe ciepło z ziemi na wyrzutni 12,4* czyli te 410w

reasumując cała ta twoja maszyneria z wielką biedą osiąga poziom samego mojego GWC ...

Konrad trzeba to przerobić :mad:

Paweł ja od kilku sezonów mierze te temperatury...

średnio z całego okresu grzewczego wychodzi prawie 10*

na przedwiośniu jest ok. 7* ale w tedy to już częściej trafia się wyższa zewnętrzna ...

różnica w eksploatacji pomiędzy moim GWC a dobrym reku to raptem 200zł przy grzaniu czystym prądem

a ... zapomniał bym co do tych temperatur w ziemi...

trzeba trochę głębiej zakopać te rury a nie tylko na 1,5m bo potem wielkie zdziwienie że na wymienniku ledwo 0* ...

ale akurat w przypadku Konrada to o czym innym ...

u niego ogrom straty robi odcinek od czerpni na ścianie do centrali, u ciebie w domu jest w miarę poprawnie bo masz wszystko blisko siebie...

najbardziej optymalnym rozwiązaniem wydaje się zamontować centrale bezpośrednio do czerpni rozdzieloną tylko wymiennikiem od GGWC

Edytowane przez R&K

" komentarze wręcz pożadane" więc R&K dodał swój komentarz. Po co się rzucasz? przecierz 80% patentów i technologie jaką zaadoptowałeś do swojego domu jest z tego forum! .

Napisałeś że to Kierbud zrezygnował ze zbrojenia, czy w projekcie miałeś pełne zbrojenie płyty? pytam bo pierwszy raz widzę tak wykonaną płytę

pozdrawiam

to co TY zrobiłeś z kierbudem - NIE JEST prawidłowo wykonana płyta fundamentowa - nie mowie tu o izolacji - bo Twoja odpowiedz na to co napisałem to czepania się mojej izolacji - nie w izolacji rzecz a w zbrojeniu - TY masz cos na kształt płytkich ław fundamentowych dobrze zaizolowanych (odciętych od gruntu) bez zbrojenia pozostałej części "płyty" - płyta powinna przenosić naprężenia i obciążenia równomiernie - brak zbrojenia dolnego i górnego / lub zbrojenia rozproszonego powodować będzie pękanie betonu i nierówne osiadanie budynku, w finalnie pękanie również ścian - podobny przypadek był na FM omawiany - była to płyta mocno zbrojona ale "nieprawidłowo" ogrzewana i jej naprężenia/odkształcenia powodowały pęknięcia na ścianach

to że kierbud od czym się podpisał nie oznacza że nie popełnił błędu - to Twój dom, Twoja kasa , Twoja inwestycja !!!

ja a Twoim miejscu bałbym się .... a nie cieszył i jak ktoś jak na dłoni daje Ci konstruktywne uwagi to Ty tą dłoń kąsasz jak wściekły pies .....

Edytowane przez R&K

Witam

Do: R&K.

Nie sadze aby Santoszowi kiedykolwiek pekla ta plyta. Zobacz na galerie wczesniej jak starrannie zostal przygotowany grunt. Przy takiej wymianie gruntu i tak zageszczonym podlozu ta plyta nie drgnie nawet. Pod samymi scianami ma normlane zbrojenie a w srodku plyta juz nie ma takich naprezen. To co w Polsce sie daje pod plyty jest grubo przeszadzone.

Problem polega na tym ze malo kto potrafi to policzyc wiec ''Konstruktorzy'' wpierda..ja tam takie ilosci stali aby tylko chronic swoje cztery litery i to kosztem inwestora bo za towar placi i tak inwestor.

Beton sam w sobie ma bardzo dobra wytrzymalosc na sciskanie, na zgninanie jest juz troche gorzej dlatego Santosz nie od parady napier... ta zageszczarka.