Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

koncepcja mi sie zmienila troche Santosz. Na bloczki dam klej i siatke, na to tynk (chyba moziakowy) kostke rozbiore i wykorzystam na opaske wokolo domu a na taras chce dac deski tarasowe z kompozytu ktore beda zachodzic na te bloczki tylko narazie mnie nie na nie nie stac, france dosc sporo kosztuja ok 200zl m2

Ja chce dać z modrzewia ryflowane - niestety nie stac mnie na kompozyt - modrzewiowe sa o połowę tańsze a i tak zrobić z tego prawie 45m2 tarasu - juz mnie boli głowa

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja chce dać z modrzewia ryflowane - niestety nie stac mnie na kompozyt - modrzewiowe sa o połowę tańsze a i tak zrobić z tego prawie 45m2 tarasu - juz mnie boli głowa

Nie dizwie ci sie ze cie boli glowa przy 45m2 tarasu. Moj taras ma 18m2 dlatego chce robic z kompozytu.Myslalem nad modrzewiem i to powaznie tylko raz na jakis czas bedziesz mmusial go malowac.

Podobno bardzo trwale sa tropikalne bankirai ale nie mam opcji zeby etyka pozwolila mi kupic tropikalne drzewo. Nie czul bym sie z tym zbyt dobrze. Dlatego narazie mierze na kompozyt a co bedzie osttateznie to pewnie portfel zadecyduje

[...]a odnośnie zbrojenia - po wyliczeniach zrezygnował z niego kierownik budowy który chyba bierze odpowiedzialność za to co robi[...]

oj santosz, od tego zdania włos na głowie się jeży, kierownik budowy nie ma prawa do takie ingerowania w projekt. Kierownik budowy jest od tego aby wybudować wszystko tak jak jest to na papierze, w zgodzie z przepisami i bezpieczeństwem. Zmiany w projekcie, tym bardziej tak ważne jak zmiana w zbrojeniu fundamentów, podejmuje projektant - konstruktor. Większość kierowników budowy (nie twierdzę że również Twój) nie ma nawet uprawnień projektowych, tylko wykonawcze i wtenczas już zupełnie w żadnym stopniu nie mogą podważać tego co jest w projekcie i jest podpisane przez konstruktora.

U mnie na budowie kierownikowi (też z polecenia, stary wyga z kopalni, bo ja ze śląska) też się wydawało że wraz z rozpoczęciem budowy przejął rolę projektanta konstruktora. Z tym się nie zgadzał, tu pouczył, czuł się znawcą. Przez niego poleciał on i ekipa, mam 3 miesiące opóźnienia, tylko dlatego że jestem inżynierem budownictwa i po ściągnięciu deskowania nogi mi się ugięły :D

Nie zrozum mnie źle, nie chcę się wymądrzać, ale jeżeli Twój kierownik podjął taką decyzję bez porozumienia z konstruktorem to jest jego kompletna nieodpowiedzialność. On nie jest od tego na budowie.

Mam nadzieję że ta płyta wytrzyma wszystko co powinna.

Poza tym, jestem pod wrażeniem jak dobrze Ci idzie, buduję w podobny sposób do Twojego to wiem co mówię ;)

Decyzja kierownika była konsultowana z architektem (autorem projektu płyty) - w końcu mieszka o jedną ulicę dalej, był praktycznie na każdym etapie jej wykonywania. Ja sam nie mając pojęcia o budowie nie podjąłbym się wykonania - robiłem sam tylko dlatego, że architekta mam na sąsiedniej ulicy stad jego dozór był dość częsty osobiście a jeszcze częstszy telefonicznie. Zresztą ta para - kierownik i architekt - moja budowa nie jest ich pierwszą realizowaną wspólnie.

A poza tym - ważna sprawa - kilka dni temu zmieniłem ubezpieczenie budowy. Od kuzynki dostałem namiar na jakiegoś agenta i tak:

wartość budynku - 470tys.

plus ubezpieczenie od pożaru sprzętów domowych i wyposażenia ruchomego na 30tys.

ubezpieczenie od kradzieży na 15tys

ubezpieczenie szyb na 1000zł

ubezpieczenie OC w życiu prywatnym dla domowników na 20tys.

a skłądka 309zł na rok z możliwościa wykupu na 2lata - z czego omieszkałem skorzystać.

Na razie nie wiem. Chata jest nieocieplona, pompa chodzi na drugiej taryfie tylko po to aby mi podłogówki nie zmrozilo i coś tam schło - stad na razie się nią nie interesuje - pracuje, podłogówka grzeje, CWU też - ale zadnych pomiarów nie robie bo po prostu byłoby to niemiarodajne. Latem jak sie wprowadze to na jesień coś powiem a teraz cóż....:)

Już coś mogę powiedzieć bo dziś spisywałem licznik - przeraziłem się.

Na drugiej taryfie pompa chodzi od 22 do 6 rano i od 13 do 15. Za prąd za dwa miesiące 1100zł - tragedia!

Ale tłumaczę to tym - brak ocieplenia na domu - tylko ytong. W styczniu 3 tygodnie były mrozy a z racji braku ocieplenia posadzka szybko wychładzała się do temp ponizej 25st C efektem czego była praca pompy na grzałce i prawie potrójne zużycie prądu. Kilka dni załaczałem pompę w takich warunkach również podczas I taryfy. Ale i tak jestem przerażony!

Zgodnie z obietnicą wrzucam zdjęcia naszych nowiutkich dębowych schodów - małżonka zabezpieczyła stopnie przed brudem stąd widoczne kartony:

http://iv.pl/images/53602204425024971268.jpg

http://iv.pl/images/17075572946598494500.jpg

Wyszły bardzo ładnie i stylowo

http://www.iv.pl/images/49958510104089368343.jpg

Podświetlenie co drugi stopień też wygląda bardzo efektownie

http://www.iv.pl/images/40823605119791750850.jpg

http://www.iv.pl/images/46138186244785120785.jpg

Edytowane przez [email protected]

Dziś zaczęto też montaż naszej kuchni, może na razie nie wygląda imponująco - jednak zapewniam że na żywo jestem pod wrażeniem:

Sorki za jakośc zdjęć ale wykonane były telefonem......

A szufladki jak otwierane - będą jakieś relingi, czy dotykowe?

I szkoda, że parapety nie będą połączone z blatem, bo chyba okna trochę za wysoko, ale pewnie tak miało być. Ja preferuje pierwszą opcję:)

barierka będzie ? czemu klatki schodowej sobie nie zrobiłeś na gotowo ? szkoda schodów będzie ..... nawet jeśli je zabezpieczysz pyl i kurz zrobią swoje :(

Bez barierki, schody po zakończeniu robót pylących bedą przez wykonawcę ponownie szlifowane, zabejcowane i czterokrotnie polakierowane. Ale dopiero jak sie wprowadzimy.

A szufladki jak otwierane - będą jakieś relingi, czy dotykowe?

I szkoda, że parapety nie będą połączone z blatem, bo chyba okna trochę za wysoko, ale pewnie tak miało być. Ja preferuje pierwszą opcję:)

Będą relingi, parapety będą połączone z blatem, nie chcieliśmy na jednym poziomie = widziałem takie u znajomego i nie zrobiło to na mnie specjalnego wrażenia. Obecnie dorabiaja blaty na wymiar i w poniedziałek ma byc dalszy montaż.

Pytanie do fachowców z innej beczki. Czy regipsy i tynki gipsowe przed malowaniem nalezy gruntować? Bo różne rzeczy o tynkach gipsowych słyszałem.