Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawet jak będziesz sam robił i będzie trzeba osłonic przed słonkiem to ciemna folia budowlana lub inna ochrona styro grafitowego przed słonkiem nie zrujnuje cię finansowo.

pewnie nie ale robiac ocieplenie sam to pewnie bedzie rusztowanie warszawskie i troche przemieszczania sie z nim - a poza tym ciemna folia spowoduje przeciez i tak nagrzanie styropianu i mozliwosc rozszerzenia

boję się że te gwoździe bedą widoczne - słyszałem już żeby kleić: na pianke, na patexa, na inny klej - mamut,

Na białych to i owszem, ale na takich ciemnych jak Twoje nic nie zauważysz:no: Ja mam nieco jaśniejsze i absolutnie nic nie widać.

gdzie to można dostać - i jak trzymają? mocno? chodzi mi o to że jak listwa przylega np na 1/4 szerokości i tam bije gwoździa to czy pozostałe 3/4 tej listwy dobrze przylega do ściany?

Dokładnie:yes: Tak to u mnie wygląda, a listwy mam dość szerokie. Ja kupowałem chyba w Castoramie - firmy Standers fi=0,9mm, długość 25mm - ostrzegam, że są dość drogie, choć nie pamiętam już ceny to przypominam sobie, że nie była to taniocha, chyba dlatego, że są ze stali hartowanej.

nooo jest i fighter - jak wiesz zastanawiam sie nad grafitem lub białym styro i tu kilka pytan:

1. czy do grafitu wszystko musi być jakieś specjalne? pytam o klej, siatke, klej do siatki i pozniej tynk?

2. jesli grafit to jak długo moze byc na sloncu?

3 czy caparol ma jakis odrebny caly system na styro biale a inny na grafit?

4 czy mozna u Ciebie zakupic kompletny system caparola?

5 czy sam dam rade go zastosowac i zmontowac na swoim domu?

sorki dużo tego ale fachowca "trzeba wykorzystać póki się go ma":lol2:

Przede wszystkim zacznijmy od tego ze zawsze mozna na kazde pytanie odpowiedziec na co najmniej 2 sposoby.

Sposob pierwszy - jak nalezy odpowiedziec klientowi jako doradca techniczny/dystrybutor

Sposob drugi - w oparciu o doswiadczenia na budowie i odstepstwa od normy i wytycznych oraz zaobserwowane skutki

Udzielajac odpowiedzi na forum zawsze straram sie pogodzic te 2 spsooby odpowiedzi, jednak trzymam sie bardziej strony producenckiej i wynikow badan i aprobat niz pojedynczych przypadkow realizacji na budowie.

Zacznijmy od grafit czy bialy - generalnie dyskusja na tym forum juz byla, dla zainteresowanych:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218221-Styropian-bia%C5%82y-czy-grafitowy

moje stanowisko jest takie: jezeli nie ma ograniczen w grubosci - dobrej jakosci bialy i gruby. Jezeli juz grafit - koniecznie dobrego producenta, tak aby spelnial wymagania aprobaty technicznej.

Ad.1 Jezeli stosujemy system docieplen Caparola nie ma specjalnych produktow do tego. takie same stosuje sie zarowno przy bialym jak i przy grafitowym styropianie. Przy grafitowym jednak Caparol zaleca:

- przechowywac styropian w cieniu

- kleic nie w Sloncu

- stosowac siatki rusztowaniowe i zminimalizowac czas wystawienia tego styropianu na dzialanie Slonca a takze - aby przed wykonywaniem w.zbrojacej nie byl nagrzany zbytnio.

To wszytsko jest potrzebne do tego aby woda zarobowa zarowno w kleju do klejenia styropianu jak i do wykonania w. zbrojacej mogla zwiazac a nie wyparowac z powodu nagrzanego styropianu.

System Caparola z tynkiem cienkowarstwowym (silikonowym, akrylowym) nazywa sie KD600 :

oto aprobata techniczna tego systemu:

http://caparol.pl/portals/_pl/Documents/AT_Capatect_KD_System_600_2011.pdf

nie da sie skopiowac tej tabelki, wiec prosze zerknac na strone 8 i 9 tej tabeli, gdzie bardzo precyzyjnie okreslone sa wymagania styropianu, oczywiscie nikt z klientow nie zwraca uwagi na te parametry... ma byc grafitowy, lambda 0,032/0,031 i jak najnizsza cena... dawno tego niesprawdzalem, ale jeszcze pol roku temu polowa styropianow grafitowych na rynku po prostu sie nie nadawala do stosowania w systemach docieplen Caparola. W szczegolnosci parametr TR nie byl spelniony.

Aprobata zawiera caly estaw produktow, w skrocie jest to:

- klej do styropianu Capatect 190S lub 190 szary

- siatka Caparola 165g/m2 (nie warto stosowac tej 145g, bo w Caparolu kosztuje prawie tyle samo, a roznica jest znaczaca)

- klej do siatki Capatect 190 szary/biały

- grunt: Putzgrunt610

- tynk: akrylowy Capatect FP lub silikonowy Amphisilan FP

Ad2 - nikt nie robil badan, nie ma wynikow, jak najkrocej.. najlepiej kleic i za chwile robic w.zbrojaca

Ad3 - zawarte w ad1 :)

Ad4 - mozna

Ad5 - tego to ja juz nie wiem :) zalezy od zdolnosci manualnych, dokladnosci, pracowitosci i wprawy. Na pewno nie polozysz sam tynku - nie dasz rady fizycznie tego zrobic jako 1 osoba na duzych powierzchniach. , ponadto nie polecam - bo tu juz trzeba miec wprawiona reke zeby to ladnie wyszlo.

Generalnie - da sie to zrobic samemu - jaki bedzie efekt koncowy - tego juz nie wie nikt :) Osobiscie jakbym mial to robic sam - skonczylbym na klejeniu styropianu. Nie wyobrazam sobie wlasnorecznego wtapiania siatki. Poza tym jest jeszcze jeden problem - skad wezmiesz rusztowanie? Gdzies mi tam mignelo - warszawskie - z warszawskiego - zamordujesz sie a wypozyczyc - chyba sie srednio oplaci. Czyli generalnie chyba lepiej zlecic to wykonawcy... no i przede wsyztskim wtedy... mamy umowe+odpowiednie materialy+wykonawce - w razie czego jest kogo ganiac :) a jak zrobisz sam i okaze sie, ze popeka, albo bedzie nierowno... to co wtedy... przyzwyczaic sie i polubic albo drzec to w cholere... a to juz troche drogawo wyjdzie.

Nie wdawalem sie w szczegoly, jakby gdzies byly pytania dodatkowe / szczegolowe - prosze dopisywac

Nie ma problemu, w razie pytan sluze- smialo :)

A jaki styropian? grubosc i lambda? Producent?

Co z kolkowaniem?

Z czego jest budynek... bo jezeli material chlonny (silka, gazobeton, ytong) jest jeszzce grunt antyodparzeniowy Sylitol Konzentrat 111

Dzialam na terenie Warszawy i okolic osobiscie i na terenie UE przy wysylce kurierem (DHL)

Nie ma problemu, w razie pytan sluze- smialo :)

A jaki styropian? grubosc i lambda? Producent?

Co z kolkowaniem?

Z czego jest budynek... bo jezeli material chlonny (silka, gazobeton, ytong) jest jeszzce grunt antyodparzeniowy Sylitol Konzentrat 111

Dzialam na terenie Warszawy i okolic osobiscie i na terenie UE przy wysylce kurierem (DHL)

grubość 20cm, lambda albo 038 albo 032, producent wstepnie genderka, kołki plastikowe z metalowym trzpieniem, budynek z ytonga

Tynk silikonowy?

Kolkowanie sugerowalbym w termodyblu: czyli wyfrezowac otwor pod kolek w styropianie i zaslepka styropianowa. Eliminuje efekt biedronki i zmniejsza w jakims tam stopniu straty ciepla.

Klejenie przy Ytongu - pokusilbym sie o metode grzebieniowa - tak jak przy klejeniu plytek.

A moze NQG? o NQG w stopce mojej.

Tynk silikonowy?

Kolkowanie sugerowalbym w termodyblu: czyli wyfrezowac otwor pod kolek w styropianie i zaslepka styropianowa. Eliminuje efekt biedronki i zmniejsza w jakims tam stopniu straty ciepla.

Klejenie przy Ytongu - pokusilbym sie o metode grzebieniowa - tak jak przy klejeniu plytek.

A moze NQG? o NQG w stopce mojej.

szczerze to nie zastanawiałem się nad tynkiem - nawet nie wiem jaie są różnice

kołkowanie zaplanowane oczywiście w termodyblu

nie wiem jak z klejeniem - pierwsza wersja zakładała klej w piance, potem skłaniałem się na klej tradycyjny - przy wylewaniu stropu na 3 ścianach rozparło delikatnie szalunki i mam kawałki betonowe miejscami wystające ze ścian na około 2cm lub mniej, chciałem to równac klejem.

nqg - wygląda ciekawie ale ja sie na tym nie znam - musze widziec różnice aby sie wypowiadać

chyba bedzie to ciezki temat - jestesmy w dziale samorobów - a ja sam kłade styro i zatapiam siatke - chyba nikt nie przyjedzie położyć samego tynku. Zostanę wiec przy białym styro, termodyblach, siatce i kleju - dlatego interesuje mnie cały system Caparola ale chyba jednak ten standardowy

jaki tynk byś polecił? silikonowy?

Edytowane przez [email protected]

Najbardziej popularny jest silikonowy aktualnie. ale to nie oznacza wcale ze go polecam :) ja go po prostu sprzedaje. Tak chce rynek, tak chca klienci, wiec nie ma co na sile kijem Wisły zawracac.

Pisalem juz w kilku watkach na ten temat, ale powtorze.

Moj dom jest docieplony styropianem z wyprawa z tynku mineralnego malowanego dobra farba silikonowa.

Moi znajomi zwiazani z braza w tym byly szef firmy u siebie ma tak samo - mineralny malowany.

Natomiast to juz bylo ladnych pare lat temu. Aktualnie jakbym robil elewacje - to nie wiem co bym zrobil.. Jezeli zalezaloby to od budzetu - mialbym niesamowita zagwozdke. Chyba staralbym sie zrobic NQG albo wlasnie jeszcze raz mineralny malowany, z pewnoscia nie dawalbym silikonowego tak kochanego przez klientow.

Rozawazalbym tez Carbon System lub STO Lotusan... ale to jakbym juz mial za duzo kasiory i robil na super wypasie.

Zamierzasz robic sam... w zasadzie to jest kolejny plus mineralnego... wprawdzie jest najbardziej pracochlonny, ale.. chyba byloby najlatwiej.

Wycena na mailu... o ile Twoja nazwa uzytkownika na FM to jednoczesnie Twoj adres e-mail.