Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chciałbym Cię spytać jak sprawuję się Twój rekuperator?

Masz Dospela Optimal 400 z bypassem - prawda?

Sprawdzałeś z ciekawości sprawność temperaturową przy różnych nastawach?

Może sprawdzałeś też ile pobiera prądu?

Jak sprawdza się automatyczny bypass?

Stoję właśnie przed wyborem centralki wentylacyjnej...

Jaki masz panel do sterowania? bo są różne...

Z góry dzięki za odpowiedź

chciałbym Cię spytać jak sprawuję się Twój rekuperator?

dobrze

Masz Dospela Optimal 400 z bypassem - prawda?

niestety mam wersję bez bypassu

Sprawdzałeś z ciekawości sprawność temperaturową przy różnych nastawach?

?przy jakich nastawach

Może sprawdzałeś też ile pobiera prądu?

nie sprawdzalem bo nie mam podlicznika na reku

Jak sprawdza się automatyczny bypass?

nie wiem, bo nie mam

Stoję właśnie przed wyborem centralki wentylacyjnej...

Jaki masz panel do sterowania? bo są różne...

standardowy z niebieskim podswietleniem

Z góry dzięki za odpowiedź

Naprawdę jestem zadowolony ale bypassu mi brakuje.....

Chodzi mi o sprawność odzysku temperatury przy różnych nastawach wydatku - czy sprawdzałeś temp na 4 króćcach jednocześnie?

Spotkałem się z firmą instalatorską, która nie poleca tego Dospela bo mówią, że sprawdzali sprawność temperaturową i nawet przy małym wydatku nie było więcej niż 70%... Chwalili jednak sprawność i pobór prądu wentylatorów i narzekali na szczelność obudowy...

Co do sprawdzenia ile bierze prądu to są takie przenośne watomierze

Mam taki i całkiem fajnie działa :) Polecam :popcorn:

• 1 month później...
Chodzi mi o sprawność odzysku temperatury przy różnych nastawach wydatku - czy sprawdzałeś temp na 4 króćcach jednocześnie?

Spotkałem się z firmą instalatorską, która nie poleca tego Dospela bo mówią, że sprawdzali sprawność temperaturową i nawet przy małym wydatku nie było więcej niż 70%... Chwalili jednak sprawność i pobór prądu wentylatorów i narzekali na szczelność obudowy...

Co do sprawdzenia ile bierze prądu to są takie przenośne watomierze

Mam taki i całkiem fajnie działa :) Polecam :popcorn:

Nie mam zielonego pojęcia - myślałem o sprawdzeniu temperatur ale... czy przy nawiewie wyn ik nie będzie trochę wypaczony przez podmuch powietrza? Jeśli chodzi o instalatorów - Twoja sprawa co wybierzesz ale.....ja od pół roku jestem brygadzistą w firmie budowlanej - powiem Ci jedno - nigdy nie słuchaj instalatorów którzy potencjalnie mają Ci robić na temat marki sprzętu lub innego materiału - a właściwie bierz na nich duuuużą poprawkę - prawie zawsze jest w tym ukryty cel. Ja kupiłem po taniości i nie narzekam. Licznik widziałem i zakupie w najbliższym czasie ale teraz nie potrafię Ci odpowiedzieć.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Cześć

Powiedz bo elewacje robiłeś sam tzn. klejenie styro, robiłeś białym ze względu właśnie na tempo prac, a nie szarym, sam zastanawiam się na białym grubszym o np 2- 3 cm… Jak oceniasz zasadność takiej decyzji - robiłbyś tak samo dziś… mysie nad zamiana szarego termoorgainiki na bialy dach podloga gold…

Pozdrawiam

ja kładłem grafitowty w wakacje i mam to opisane w dzienniku. Problem z osłoną styro był już od 8.00 rano do wieczora. Mam zdjęcia na dzienniku i opis zobacz jak chcesz. Generalnie jakość Grafitowego jest nieporownywanie wyższa. Ma lepsze właściwości na rozciaganie. Jedź na skład budowlany gdzie mają grafitowy i zobacz sobie na jeden i drugi . Na południowej ścianie mam trochę najtańszego białego i nie zachwycał.

• 2 weeks później...

SANTOSZ wszedłem by poczytać o płycie fundamentowej którą planuję na wiosnę wykonać u siebie, ale nie mogłem się oderwać i przeczytałem wszystko ufff...

Muszę przyznać że jestem pod ogromnym wrażeniem wykonanej pracy i efektów.

U siebie też planuj robić jak najwięcej sam, chodź wiedzę mam znikomą - ale czytając twoje wpisy - widzę że muszę spróbować.

Domek wygląda super brawo !

• 3 weeks później...

Jestem zainteresowany zakupem projektem z183, szukam osoby, która pochwali się swoim domem na żywo. Jesteśmy z żona tak bardzo zdesperowani, że przyjedziemy na drugi koniec Polski. Będę bardzo wdzięczny za kontakt lub odpowiedz w temacie.

Pozdrawiam Michał z Dąbrowy Górniczej ....

Edytowane przez finlandia

• 3 weeks później...
Cześć

Powiedz bo elewacje robiłeś sam tzn. klejenie styro, robiłeś białym ze względu właśnie na tempo prac, a nie szarym, sam zastanawiam się na białym grubszym o np 2- 3 cm… Jak oceniasz zasadność takiej decyzji - robiłbyś tak samo dziś… mysie nad zamiana szarego termoorgainiki na bialy dach podloga gold…

Pozdrawiam

Uzyskałem współczynnik przenikania taki jak przy szarym a zaoszczędziłem 2500, dodatkowo niestraszne mi było słońce i mogłem to robić sam czego przy szarym raczej nie bedziesz mógł

• 8 months później...