Areecki 01.05.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 WitamJestem pomocnikiem na budowie, początkującym i mam takie pytanie.Mianowicie spadek dachu w planie jest w stopniach i wynosi 40 tych stopni.Teraz była taka metoda, o której kiedyś przeczytałem, że bez poziomicy z oczkiem gdzie można ustawiać kąty , da się stworzyć konstrukcjęktóra będzie odpowiadała temu kątowi nachylenia, czy też narysować taki kąt na ścianie.Napisany tam był jakiś wzór w którym brało się spadek dachu w stopniach, rysowało 100 cm linię poziomą i po obliczeniu wychodziła wysokość ( tego trójkąta ) o kącie ostrym np. 40 stopni.Może mi ktoś pomóc jaka będzie wysokość takiego trójkąta, jeśli podstawa wynosi 100 cm, a kąt ostry 40 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.05.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 tg(alfa)=x/100 x = 100*tg(alfa) alfa = 40* x = 100* 0,84 = 84 cm ewentualnie niech mnie ktoś poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts