nydar 02.05.2013 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Zaczynamy dyskutować o wyższości jednych świąt nad innymi.Wróćmy do meritum.Czy tak jak proponuję można,czy są jakieś przepisy,normy czy dobra praktyka inżynierska,która takie rozwiązanie eliminuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 02.05.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Sa. Przepisy o posadowienia budynkow. PN 81-B 03020. Mowa tam ze min. glebokosc to 50cm, a ogolnie do strefy przemarzaniu. Jeśli się chce zrobić inaczej, to wymaga uzasadnienia.W przypadku plyt fundamentowych sprawa inaczej wygląda, sam fakt ze jest plyta, jest już uzasadnieniem. Nie znaczy to oczywiście, ze ten sposób nie działa, jeśli jest grunt niewysadzinowy i nosny, to technicznie nic nie widze na przeciw. Ale chyba ciężko będzie znalesc konstruktor który się pod tym podpisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.05.2013 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Przemarzanie to nie problem,bo można dać opaskę w koło.Ale np.czy pod naporem domu tak płytko posadowione ławy się nie rozlezą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
observer 02.05.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Na taki dom plyta fundamentowa o grubości 15cm często wystarczy, a oszczędzasz lawy, sciany, skomplikowane w wykonaniu i wątpliwie w skutecznosci warstwy szczelności i izolacyjne. Nie mowiac o robociznę, lawy itd. do stanu 0 2-3 tygodnie, plyta 4 dni. chyba,że jak to często bywa,wykonawca szkieletu kotwi podwaliny kotwami na 17-20 cm i to ma w standardzie,wiele firm tak ma,zatem ta 15 -tka nie wystarcza,osobną sprawą jest obowiązkowy /choć nie dla wszystkich/ 30 -to cm cokół przeciwdeszczowy, pamiętałem nawet kiedyś niemiecką nazwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 02.05.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 (edytowane) W USA robią tak jak na filmie, po co marnować, kasę na lanie niewiadomej ilości betonu, jak może wytrzymać na palach. Pod podłogą jest po prostu pustka. Dodatkowo widać na tym filmie, że pod podłogę walą piankę. tutaj drugi ciekawy film, jak to się robiło kiedyś w USA, dużo się w tym temacie nie zmieniło.. Edytowane 2 Maja 2013 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
observer 02.05.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 W USA robią tak jak na filmie, po co marnować, kasę na lanie niewiadomej ilości betonu, jak może wytrzymać na palach. Pod podłogą jest po prostu pustka. Dodatkowo widać na tym filmie, że pod podłogę walą piankę. tutaj drugi ciekawy film, jak to się robiło kiedyś w USA, dużo się w tym temacie nie zmieniło.. ok popatrz na strefę klimatyczną,nie można wyrwać idei ze środka książki, to akurat LA -drobna różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.05.2013 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Panowie wybaczą ale prosił bym o komentarz do konkretnego pomysłu.Amerykańskie pomysły czy płyta to inna bajka.Pytanie brzmi czy można tak ja opisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
observer 02.05.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Panowie wybaczą ale prosił bym o komentarz do konkretnego pomysłu.Amerykańskie pomysły czy płyta to inna bajka. Pytanie brzmi czy można tak ja opisałem. dla warunków gruntowych,które opisałeś - tak,nalezy jednak pamietac o wymogu U dla posadzki czyli 0,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.05.2013 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.05.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Nydar, dzięki za temat! Też o czymś takim myślałem. Najpierw kombinowałem właśnie w ten sposób ale to przemarzanie mnie trzymało, nie pomyślałem o opasce. Więc poszedłem w pustkę powietrzną - ławy na 1.3m potem 1,5m ściana z bloczkow i strop. Pustka 1.5 metra byłaby taką prowizoryczną piwnicą na narzędzia ogrodowe i inne pierdoły. Jeśli jednak można tak to dla mnie bomba! Zawsze to taniej. Muszę to zapodać projektantowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts