Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod dom szkieletowy.

nydar

Recommended Posts

Sa. Przepisy o posadowienia budynkow. PN 81-B 03020. Mowa tam ze min. glebokosc to 50cm, a ogolnie do strefy przemarzaniu. Jeśli się chce zrobić inaczej, to wymaga uzasadnienia.

W przypadku plyt fundamentowych sprawa inaczej wygląda, sam fakt ze jest plyta, jest już uzasadnieniem.

Nie znaczy to oczywiście, ze ten sposób nie działa, jeśli jest grunt niewysadzinowy i nosny, to technicznie nic nie widze na przeciw. Ale chyba ciężko będzie znalesc konstruktor który się pod tym podpisuje.

Na taki dom plyta fundamentowa o grubości 15cm często wystarczy, a oszczędzasz lawy, sciany, skomplikowane w wykonaniu i wątpliwie w skutecznosci warstwy szczelności i izolacyjne. Nie mowiac o robociznę, lawy itd. do stanu 0 2-3 tygodnie, plyta 4 dni.

chyba,że jak to często bywa,wykonawca szkieletu kotwi podwaliny kotwami na 17-20 cm i to ma w standardzie,wiele firm tak ma,zatem ta 15 -tka nie wystarcza,osobną sprawą jest obowiązkowy /choć nie dla wszystkich/ 30 -to cm cokół przeciwdeszczowy, pamiętałem nawet kiedyś niemiecką nazwę

W USA robią tak jak na filmie, po co marnować, kasę na lanie niewiadomej ilości betonu, jak może wytrzymać na palach. Pod podłogą jest po prostu pustka. Dodatkowo widać na tym filmie, że pod podłogę walą piankę.

tutaj drugi ciekawy film, jak to się robiło kiedyś w USA, dużo się w tym temacie nie zmieniło..

Edytowane przez m4rsh4ll

W USA robią tak jak na filmie, po co marnować, kasę na lanie niewiadomej ilości betonu, jak może wytrzymać na palach. Pod podłogą jest po prostu pustka. Dodatkowo widać na tym filmie, że pod podłogę walą piankę.

tutaj drugi ciekawy film, jak to się robiło kiedyś w USA, dużo się w tym temacie nie zmieniło..

ok popatrz na strefę klimatyczną,nie można wyrwać idei ze środka książki, to akurat LA -drobna różnica

• 2 weeks później...
Nydar, dzięki za temat! Też o czymś takim myślałem. Najpierw kombinowałem właśnie w ten sposób ale to przemarzanie mnie trzymało, nie pomyślałem o opasce. Więc poszedłem w pustkę powietrzną - ławy na 1.3m potem 1,5m ściana z bloczkow i strop. Pustka 1.5 metra byłaby taką prowizoryczną piwnicą na narzędzia ogrodowe i inne pierdoły. Jeśli jednak można tak to dla mnie bomba! Zawsze to taniej. Muszę to zapodać projektantowi.