szkuner 01.05.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Witam koleżeństwo!Muszę podjąć decyzję i to raczej szybko. Mianowicie wewnętrzna ściana nośna pomiędzy kuchnią a salonem ma zostać wybudowana z pełnej czerwonej cegły. Ściana nie będzie tynkowana i ma stanowić swoistą ozdobę w kuchni i z drugiej strony w salonie.Wyobrażałem sobie, że pójdę do składu budowlanego, kupię cegłę i już. Niestety wszystkie składy w okolicy (Grudziądz) proponują tą samą cegłę, która jest w brzydkim kolorze pomarańczowym - można ją co prawda pomalować impregnatem do klinkieru i ładnie ściemnieje, ale nie to jest problemem. Dziś tą cegłę rozpołowiłem i okazało się, że wewnątrz rdzeń wykonany jest z żużlu lub popiołu (czarna masa wewnątrz).Mama możliwość kupienia cegły rozbiórkowej w tej samej cenie, niestety nie ma gwarancji, że wszystkie te cegły będą trzymały wymiar i da się z nich postawić przyzwoitą ścianę.Wiem, że można wydać po 3-4 zł za sztukę dobrej cegły, ale przy skromnym budżecie trudno wydać 5 tys zł na 13 m2 ściany. Można obłożyć zwykłą ścianę klinkierem lub pociętą cegłą w płytki, ale to nie ten sam efekt.Jak sądzicie, zaryzykować rozbiórkową, czy kupić raczej słabej jakości nową, ale dobrze zwymiarowaną? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.05.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 A weź się uspokój z tą "ozdobą" i zbuduj ścianę z jakichś pustaków/bloczków i potynkuj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.05.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Też tak uważam, wymurować z pustaka, otynkować i okleić - płytkę elewacyjną kupisz w wielu wzorach za 20zł za m2. Jak ściana ma przenosić jakieś wyjątkowe obciążenia to klinkier dziurawka - kupisz za <2 zł, wytrzymałość ze 2 razy lepsza niż zwykłej cegły/pustaka. Generalnie to jest chyba problem kupić u nas porządną cegłę pełną zwykłą, ja szukałem odpowiedniej na komin i to co spotkałem w składach to tragedia, to nawet nie dzwoni, wodę pije aż gwiżdże część miałem u siebie, rozpada się po jednej zimie ! Kupiłem w końcu czeską klasy 22, 1,2zł wiec jak na zwykłą nie tania, wygląda dość porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hova 09.05.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Sąsiad ma taką ścianę z cegieł klinkierowych Terca i wygląda to kozacko Cegła pełna chyba niepotrzebna - wystarczy znacznie tańsza szczelinówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkuner 15.05.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Już kupiłem cegłę rozbiórkowa - ładnie zachowaną. Wszystkie nowe w składach to strasznie kiepska jakość (mówię tu o nowych cegłach "zwyczajnych"). W środku żużel, strasznie piją wodę i wilgoć. Mogłem kupić klinkierową, ale jest prawie 4x droższa. Mama nadzieję, że wyjdzie ładnie.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.05.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Stara cegła ma klasę i wygląda super. Ostatnio byłem u jednego klienta, który ze starej kamienicy zrobił coś pięknego. W całym korytarzu kilkupiętrowego budynku zerwał tynk i oszlifował wszystko specjalną szlifierką z odkurzaczem i tarczą diamentową, takiego efektu jeszcze nie widziałem, po prostu bajka. Cegła fajnie komponuje się ze szkłem, kamieniem i stalą nierdzewną, jak się tylko troszkę chce można zrobić fajne rzeczy. Szkuner, fajny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hova 17.05.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Już kupiłem cegłę rozbiórkowa - ładnie zachowaną. Wszystkie nowe w składach to strasznie kiepska jakość (mówię tu o nowych cegłach "zwyczajnych"). W środku żużel, strasznie piją wodę i wilgoć. Mogłem kupić klinkierową, ale jest prawie 4x droższa. Mama nadzieję, że wyjdzie ładnie. Pozdrawiam! No to trzymam kciuki żeby się udało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WRC20 17.05.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Gdyby to nie była nośna ściana, to mógłbyś się zastanowić nad bloczkami z silikatu. ale, że to ściana nośna no to raczej nie ma takiej opcji, chociaż gdzieś już czytałem o stawianiu ścian nośnych z silikatu, ale według mnie to idiotyzm. A zamiast kombinować z cegłą i jej kolorem, to lepiej było faktycznie poświęcić odrobinę więcej czasu i pieniędzy i postawić ścianę z pustaków. ładnie podrównać i położyć jakąś ozdobną cegłę, a nie bawić się z tą czerwoną bo to trochę bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkuner 17.05.2013 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Można budować ściany z silikatów - np. silka to silikat i z niej można budować domy. Dzięki wszystkim za dobre słowo. Jak już wykonam to nie omieszkam się pochwalić. Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts