Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam koleżeństwo!

Muszę podjąć decyzję i to raczej szybko. Mianowicie wewnętrzna ściana nośna pomiędzy kuchnią a salonem ma zostać wybudowana z pełnej czerwonej cegły. Ściana nie będzie tynkowana i ma stanowić swoistą ozdobę w kuchni i z drugiej strony w salonie.

Wyobrażałem sobie, że pójdę do składu budowlanego, kupię cegłę i już. Niestety wszystkie składy w okolicy (Grudziądz) proponują tą samą cegłę, która jest w brzydkim kolorze pomarańczowym - można ją co prawda pomalować impregnatem do klinkieru i ładnie ściemnieje, ale nie to jest problemem. Dziś tą cegłę rozpołowiłem i okazało się, że wewnątrz rdzeń wykonany jest z żużlu lub popiołu (czarna masa wewnątrz).

Mama możliwość kupienia cegły rozbiórkowej w tej samej cenie, niestety nie ma gwarancji, że wszystkie te cegły będą trzymały wymiar i da się z nich postawić przyzwoitą ścianę.

Wiem, że można wydać po 3-4 zł za sztukę dobrej cegły, ale przy skromnym budżecie trudno wydać 5 tys zł na 13 m2 ściany. Można obłożyć zwykłą ścianę klinkierem lub pociętą cegłą w płytki, ale to nie ten sam efekt.

Jak sądzicie, zaryzykować rozbiórkową, czy kupić raczej słabej jakości nową, ale dobrze zwymiarowaną?

Pozdrawiam!

Też tak uważam, wymurować z pustaka, otynkować i okleić - płytkę elewacyjną kupisz w wielu wzorach za 20zł za m2.

Jak ściana ma przenosić jakieś wyjątkowe obciążenia to klinkier dziurawka - kupisz za <2 zł, wytrzymałość ze 2 razy lepsza niż zwykłej cegły/pustaka.

Generalnie to jest chyba problem kupić u nas porządną cegłę pełną zwykłą, ja szukałem odpowiedniej na komin i to co spotkałem w składach to tragedia, to nawet nie dzwoni, wodę pije aż gwiżdże :) część miałem u siebie, rozpada się po jednej zimie !

Kupiłem w końcu czeską klasy 22, 1,2zł wiec jak na zwykłą nie tania, wygląda dość porządnie.

Już kupiłem cegłę rozbiórkowa - ładnie zachowaną. Wszystkie nowe w składach to strasznie kiepska jakość (mówię tu o nowych cegłach "zwyczajnych"). W środku żużel, strasznie piją wodę i wilgoć. Mogłem kupić klinkierową, ale jest prawie 4x droższa. Mama nadzieję, że wyjdzie ładnie.

Pozdrawiam!

Stara cegła ma klasę i wygląda super. Ostatnio byłem u jednego klienta, który ze starej kamienicy zrobił coś pięknego. W całym korytarzu kilkupiętrowego budynku zerwał tynk i oszlifował wszystko specjalną szlifierką z odkurzaczem i tarczą diamentową, takiego efektu jeszcze nie widziałem, po prostu bajka. Cegła fajnie komponuje się ze szkłem, kamieniem i stalą nierdzewną, jak się tylko troszkę chce można zrobić fajne rzeczy. Szkuner, fajny pomysł.
Już kupiłem cegłę rozbiórkowa - ładnie zachowaną. Wszystkie nowe w składach to strasznie kiepska jakość (mówię tu o nowych cegłach "zwyczajnych"). W środku żużel, strasznie piją wodę i wilgoć. Mogłem kupić klinkierową, ale jest prawie 4x droższa. Mama nadzieję, że wyjdzie ładnie.

Pozdrawiam!

No to trzymam kciuki żeby się udało! :)

Gdyby to nie była nośna ściana, to mógłbyś się zastanowić nad bloczkami z silikatu. ale, że to ściana nośna no to raczej nie ma takiej opcji, chociaż gdzieś już czytałem o stawianiu ścian nośnych z silikatu, ale według mnie to idiotyzm. A zamiast kombinować z cegłą i jej kolorem, to lepiej było faktycznie poświęcić odrobinę więcej czasu i pieniędzy i postawić ścianę z pustaków. ładnie podrównać i położyć jakąś ozdobną cegłę, a nie bawić się z tą czerwoną bo to trochę bez sensu.

Można budować ściany z silikatów - np. silka to silikat i z niej można budować domy.

Dzięki wszystkim za dobre słowo. Jak już wykonam to nie omieszkam się pochwalić. Trzymajcie kciuki