Ridan 02.05.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Witam,Proszę o poradę w sprawie rozliczenia kosztów. Może ktoś miał podobna sytuację? Sąsiad nr 1 postanowił wyprzedzić gminę i chce podłączyć sie do do miejskiej wody i kanalizacji. Gmina wybuduje całą infrastrukture ale za 2-3 lata. Gmina pozwoliła tymczasowo podłączyć sie nam sasiadom nr 2, 3,4 do końcówki nitki wodnej którą ma poprowadzić sąsiad nr 1.W tej sytuacji sąsiad nr 1 zamiast rury 40 poprowadzi 50 żebyśmy w trójkę mogli się wpiąć.Sasiedzi nr 2 i 3 są ok. 80 metrów od sąsiada nr 1, a ja 70 metrów od sąsiadów nr 2 i 3. Jak powinno rozliczyć się koszty? Sąsiad nr 1 musi tylko zmienić rurę na 50 mm zamiast 40 mm. Z tego co wiem sąsiedzi chcieliby żebyśmy wszyscy w czwórke ponieśli koszty doprowadzenia wody do sąsiadów nr 1, 2 i 3 a ja sam mam jeszcze zaplacić za swój odcinek 70 metrów.Kanalizacja nas sąsiadów 2,3,4 nie dotyczy. Poradźcie jak sprawiedliwie podzielić te koszty doprowadzenia wody? Pozdrawiam Ridan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 02.05.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Moim zdaniem, 1,2,3,4 płacą wspólnie za odcinek do sąsiada nr 12,3,4 płacą wspólnie za odcinek od 1 do 2 i 3.za odcinek od 2 i 3 płaci 4 (czyli jak zakładam Ty). Co to znaczy że gmina pozwoliła tymczasowo się podłączyć ? Za 2-3 lata wykopią te obecne rury i położą nowe ? W tym samym czy innym miejscu ? Bo na moje oko to jak wy to zbudujecie to to już będzie docelowy wodociąg. I teraz uwaga, trzeba tak się dogadać aby tą inwestycję gminie odsprzedać, albo co najmiej zagwarantować sobie że jak trafi się kolejny sąsiad który chce się podłączyć to ma wam zwrócić część poniesionych wydatków. Wam wszystkim partycypującym w inwestycji, a nie tylko "liderowi" przedsięwzięcia (1 jak zakładam). Jak to rozegrać pod kątem formalnym to nie wiem, gmina zapewne będzie proponowała że z chęcią przejmie to nieodpłatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ridan 03.05.2013 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 (edytowane) Gmina pozwoliła tymczasowo, tzn., że gdy będzie prowadziła kanalizację i wodę, to nie interesuje ich nasza nitka wodna, jest spisana na straty.Mamy im tylko na kopii mapki geodezyjnej narysować planowany przebieg nitki wodnej.Robimy to bez żadnych projektów od sąsiada 1. Edytowane 3 Maja 2013 przez Ridan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 03.05.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Nie do końca to rozumiem. Zakładam, że wasze przyłącza też muszą być zrobione zgodnie z przepisami i trochę za to zapłacicie. Chcesz powiedzieć, że gotwy fragment wodociągu gmina zamierza odciąć, aby pociągnąć swój, mimo, że będzie identyczny? Dla mnie idiotyzm. Dogadajcie się z wodociągami, że robicie wodę i po zrobieniu przekazujecie ją na rzecz wodociągów. Wtedy oni będą ciągnąć tylko kanalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts